La gimnaziu sau liceu îl numim referat, iar la facultate îl numim proiect. Diferența dintre aceste două denumiri constă, probabil în complexitatea și structura cerută de către profesori.

La liceu, în general un referat înseamnă o lucrare de 3-5 pagini pe o temă specifică, în timp ce la facultate cerințele sunt mai complexe, uneori referatele/ proiectele ajungând să aibă chiar și 20 de pagini și trebuie să cuprindă mai multe topicuri cerute de către profesor.

Dacă ești nelămurit cu privire la cum trebuie să arate un referat, rămâi aici în continuare și folosește-te de un model de referat cu care, cu siguranță vei respecta îndeaproape ceea ce îți cere profesorul la clasă.

Model de referat potrivit pentru elevi sau studenți

Am creat un model de referat pentru cei care vor să lucreze structurat, dar înainte de toate ar trebui să stabilim câteva puncte importante despre cum ar trebui să respecți structura acestuia:

1. Prima pagină din referat (pagina de titlu)

Oferă-i referatului tău un titlu care reflectă conținutul acestuia. Dacă ai de făcut un referat despre o temă dată de către profesor, asigură-te că respecți câteva reguli de bază înainte de a crea prima pagină din referat:

  • scrie numele școlii la care studiezi în partea de sus a paginii, aliniat la centru
  • scrie titlul referatului cu un font de dimensiune mai mare decât restul conținutului de pe prima pagină
  • scrie-ți numele și prenumele la stânga sau în partea de centru din josul paginii
  • scrie clasa, de preferat sub nume sau aliniat stânga sau la dreapta paginii

2. A doua pagină a referatului (Cuprinsul)

Asigură-te că ai cuprinsul referatului trecut în cea de-a doua pagină pentru a oferi la prima vedere structura pe care ai ales să lucrezi. În general, fiecare este liber să își structureze după bunul plac capitolele pe care le-a abordat, dar trebuie să știi că este absolut necesar să faci următoarele lucruri:

  • Indică capitolul din referat și pagina/ paginile la care se regăsește aceasta
  • Poziționează cuprinsul referatului în centrul paginii
  • Asigură-te că acesta este aliniat perfect la stânga, respectiv la dreapta paginii
  • Asigură-te că folosești cel puțin două capitole pentru ca referatul tău să aibă o structură

În general, studenții/ elevii obișnuiesc să lase a doua pagină goală și creează cuprinsul abia după ce au scris tot conținutul, ceea ce este logic, altfel cum știi ce să treci acolo? Este foarte în regulă să faci asta, dar asigură-te că nu uiți să faci asta.

Personal, obișnuiesc să îmi fac structura și să scriu cuprinsul încă dinainte de a scrie referatul propriu-zis (într-un fel îmi schițez ideile și capitolele lucrării încă de la început).

Îmi este foarte ușor să scriu pe baza unei structuri și idei create încă de la început. Așa procedez și când îmi scriu articolele și mă ajută să respect îndeaproape toate cerințele.

3. Conținutul referatului (model de referat cu exemple)

După ce ai respectat cu strictețe primii pași expuși mai sus, te poți concentra într-adevăr pe conținutul referatului.

Dacă ai reușit chiar să îți creezi structura capitolelor/ subcapitolelor încă de dinainte de a începe să scrii conținutul, îți va fi mult mai ușor să umpli apoi cu informații.

Luăm ca și temă ”realizați un referat/ proiect despre marketingul verde/ sustenabil (green marketing)”. Voi începe prin a-mi prezenta tema și detaliile referatului, după modulul de referat expus mai jos:

Introducere

Incepe întotdeauna cu o scurtă introducere în ceea ce urmează să prezinți. De obicei, această introducere expune pe scurt ceea ce urmează să abordezi în referatul tău.

Deseori este mai ușpr să creezi introducerea după ce ai scris referatul, astfel încât introducerea să prezinte pe larg despre ce este lucrarea, de asemenea să stârnească interesul profesorului de a citi întreaga lucrare cu atenție.

Conținutul referatului structurat în capitole

Scrie strcturat, respectă numărul de cuvinte/ pagini care ți se cere. Încearcă să acoperi în puține pagini cât mai multe lucruri importante, mai ales dacă faci un referat generalist (despre un subiect în care nu ai cerințe specifice). Caută să îl împarți în mai multe secțiuni, dar să creezi o legătură naturală între ele.

Luând exemplul cu ”faceți un referat de 3-5 pagini despre marketingul sustenabil (green marketing)”, uite cum m-am gândit eu să structurez tema și care este modelul/ exemplul de referat pe care vreau să îl împărtășesc cu tine.

Pentru început, m-am gândit să împart subiectul în câteva zone importante, care mă ajută să prezint tema și conceptele sale de bază, după cum urmează:

  • Ce este acest concept de marketing sustenabil
  • Cum este acesta aplicat de către companii/ de ce este important pentru companii
  • Aplicabilitatea acestuia pe termen lung
  • Cum percep consumatorii abordarea ecologică adusă de companii

După ce mi-am stabilit aceste idei în minte, am început să caut informații despre fiecare secțiune menționată mai sus.

Am început să completez fiecare capitol cu o jumătate de pagină/ o pagină, în funcție de câtă informație de calitate am găsit (din surse de încredere: cărți, reviste/ articole de specialitate, website-uri oficiale).

Concluzie

Concluzia este foarte importantă în orice referat și expune pe scurt, în aproximativ jumătate de pagină care sunt lucrurile pe care trebuie să le reținem.

Concluzia lucrării nu trebuie să introducă informații noi, ci mai degrabă reiterează punctul sau punctele cele mai importante din referat. În mod ideal, o concluzie lasă cititorului o impresie bună.

Bibliografie

Este foarte important să indici sursele din care te-ai inspirat ca sa creezi lucrarea. Atunci când profesorul citește referatul tău, trebuie să vadă dacă informațiile pe care le-ai expus acolo sunt de încredere sau nu. De asemenea, bibliografia are rolul de a indica sursele de inspirtație, din motive de etică și integritate academică.

Vezi cum se face o bibliografie în funcție de lucrarea pe care o ai de făcut.

Model referat pentru inspirație (descarcă-l și inspiră-te)

După cum ți-am promis, îți voi lăsa la descărcat un referat făcut de mine pentru facultate. Acesta este mai complex, însă structura și modul în care este aranjat te va ajuta să fii mai profesionist în ceea ce faci. Ajută-te de acesta, folosește-i stilul și structura.

MARKETINGULUI-ECOLOGIC-thestudent.ro_Descarcă

*Proiectul de mai sus îmi aparține în totalitate, astfel că te rog să te inspiri din lucrarea mea, dar nu să ți-o însușești.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.