fbpx
Timp de citire: 3 minute

Bibliografia este punctul de plecare a tuturor ideilor pe care le expui în lucrarea sau referatul tău, deși este notată la final. O bibliografie bine documentată te poate ajuta să realizezi o lucrare excelentă.

Atunci c├ónd vorbim despre un referat, lucrare de licen╚Ť─â, eseu sau alte lucr─âri, bibliografia este absolut necesar─â. F─âr─â bibliografie, nu po╚Ťi demonstra c─â lucrarea ta este autentic─â ╚Öi bazat─â pe argumente solide.

Cum trebuie să procedăm atunci când ne scriem bibliografia pentru un referat, eseu sau orice altă lucrare pentru școală sau facultate?


Ce înseamnă bibliografie?

Dac─â e╚Öti nou ├«n scrierea academic─â sau ai auzit de bibliografie pentru prima dat─â ╚Öi ├«╚Ťi trebuie s─â ╚Ötii pentru un proiect de la scoal─â, atunci ├«╚Ťi voi explica ce ├«nseamn─â o bibliografie ├«n cei mai simpli termeni.

Bibliografia reprezint─â totalitatea surselor de informare pe care le-ai folosit ├«n scrierea eseului/ referatului/ lucr─ârii de licen╚Ť─â.

Dac─â ai scris un referat despre Istoria Comunismului de exemplu, atunci cu siguran╚Ť─â informa╚Ťia pe care ai folosit-o din c─âr╚Ťi, articole, jurnale sau alte surse va fi fi men╚Ťionat─â ├«n bibliografie.

O bibliografie trebuie s─â cuprind─â toate sursele de informare pentru a indica locul si autorul de la care ai folosit informa╚Ťiile din lucrare. Aceasta se reg─âse╚Öte la finalul lucr─ârii, ├«ntr-un capitol separat denumit ”Bibliografie”.

carti deschise pe masa

Cum se scrie o bibliografie

├Än func╚Ťie de nivelul la care te afli: elev sau student, bibliografia poate s─â arate un pic diferit. Mai exact, atunci c├ónd e╚Öti elev, bibliografia trebuie s─â existe ├«n referatele tale, ├«ns─â ea nu trebuie s─â fie at├ót de elaborat─â precum cea al unui student la licen╚Ť─â.

├Ä╚Ťi voi ar─âta cum se scrie o bibliografie pentru ╚Öcoala general─â, liceu, c├ót ╚Öi pentru o lucrare mai complex─â, de facultate.

Exemplu de cum se face o bibliografie pentru referate sau eseuri de gimnaziu/ liceu

Că tot am dat exemplul cu Istoria Comunismului, să zicem ca avem de făcut un referat despre Istoria Comunismului. Ne-a spus profesoara la școală câte ceva despre acest concept, iar noi va trebui să ne documentăm să facem un referat mai detaliat despre el.

Am reu╚Öit s─â g─âsim informa╚Ťia pe internet din anumite site-uri de profil ╚Öi ├«ntr-o carte, s─â zicem. Bibliografia trebuie s─â fie notat─â la finalul referatului, pe ultima pagin─â cu titlul ”Bibliografie”.

cum se scrie o bilbiografie pentru scoala

Exemplu de cum se face o bibliografie pentru o lucrare elaborat─â de facultate

Bibliografia unei lucr─âri complexe sau a unei lucr─âri de licen╚Ť─â trebuie s─â fie mai elaborat─â, av├ónd ├«n vedere c─â lucrarea trebuie sa con╚Ťin─â multe pagini. Lucrarea de licen╚Ť─â trebuie s─â fie foarte bine documentat─â ╚Öi s─â fie consolidat─â pe surse de ├«ncredere, provenite din literatura de specialitate.

Atunci c├ónd avem ca surse de informare at├ót c─âr╚Ťi, c├ót si articole de specialitate, acestea se noteaz─â un pic diferit, dup─â cum vei vedea ├«n exemplul de mai jos.

  • Pentru c─âr╚Ťi trebuie s─â men╚Ťionezi Autorul/ Autorii cu Nume, Ini╚Ťiala Prenumelui, Anul public─ârii ├«ntre paranteze, Titlul c─âr╚Ťii, Editura ╚Öi Ora╚Öul.
  • Pentru articole trebuie s─â men╚Ťionezi Autorul/ Autorii cu Nume, Ini╚Ťiala Prenumelui, Anul public─ârii ├«ntre paranteze, Titlul lucr─ârii, Jurnalul ├«n care a fost aceasta publicat─â, Volumul, Edi╚Ťia dac─â exist─â ├«ntre paranteze, precum ╚Öi paginile ├«n care se afl─â lucrarea ├«n cadrul jurnalului.
cum se scrie o bibliografie pentru o lucrare

Dac─â vrei s─â ╚Ötii cum se noteaz─â sursele, zise ╚Öi referin╚Ťe ├«n text, cite╚Öte Redactarea unei lucr─âri corecte, ├«n care g─âse╚Öti informa╚Ťii de baz─â despre citarea ├«n text.

Te-ar mai putea interesa informa╚Ťii despre cum s─â faci o prezentare PowerPoint fain─â. ├Ä╚Ťi pun la dispozi╚Ťie 8 Prezent─âri PowerPoint deja f─âcute – gata de desc─ârcat, unde tu nu trebuie dec├ót s─â actualizezi informa╚Ťia ta!

Ți-a fost util articolul?


Vlad Arhire

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informa╚Ťie de calitate, util─â ╚Öi corect─â adaptat─â nevoilor lor.

0 comentarii

Las─â un r─âspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicat─â.