Bibliografia este punctul de plecare a tuturor ideilor pe care le expui în lucrarea sau referatul tău, deși este notată la final. O bibliografie bine documentată te poate ajuta să realizezi o lucrare excelentă.
Atunci când vorbim despre un referat, lucrare de licență, eseu sau alte lucrări, bibliografia este absolut necesară. Fără bibliografie, nu poți demonstra că lucrarea ta este autentică și bazată pe argumente solide.
Cum trebuie să procedăm atunci când ne scriem bibliografia pentru un referat, eseu sau orice altă lucrare pentru școală sau facultate?
Ce înseamnă bibliografie?
Dacă ești nou în scrierea academică sau ai auzit de bibliografie pentru prima dată și îți trebuie să știi pentru un proiect de la scoală, atunci îți voi explica ce înseamnă o bibliografie în cei mai simpli termeni.
Bibliografia reprezintă totalitatea surselor de informare pe care le-ai folosit în scrierea eseului/ referatului/ lucrării de licență.
Dacă ai scris un referat despre Istoria Comunismului de exemplu, atunci cu siguranță informația pe care ai folosit-o din cărți, articole, jurnale sau alte surse va fi fi menționată în bibliografie.
O bibliografie trebuie să cuprindă toate sursele de informare pentru a indica locul si autorul de la care ai folosit informațiile din lucrare. Aceasta se regăsește la finalul lucrării, într-un capitol separat denumit ”Bibliografie”.
Cum se scrie o bibliografie
În funcție de nivelul la care te afli: elev sau student, bibliografia poate să arate un pic diferit. Mai exact, atunci când ești elev, bibliografia trebuie să existe în referatele tale, însă ea nu trebuie să fie atât de elaborată precum cea al unui student la licență.
Îți voi arăta cum se scrie o bibliografie pentru școala generală, liceu, cât și pentru o lucrare mai complexă, de facultate.
Exemplu de cum se face o bibliografie pentru referate sau eseuri de gimnaziu/ liceu
Timp necesar: 20 de minute
Să zicem ca avem de făcut un referat despre Istoria Comunismului. Ne-a spus profesoara la școală câte ceva despre acest concept, iar noi va trebui să ne documentăm, astfel încât să facem un referat mai detaliat despre el.
- Într-o pagină individuală de la finalul lucrării, notează titlul „Bibliografie”
Bibliografia ar trebui să fie notată într-o pagină individuală, la final de lucrare. După ce ai terminat de scris referatul sau lucrarea, asigură-te că începi o pagină nouă în care scrii titlul „Bibliografie”
- Asigură-te că ai la îndemână sursele pe care vrei să le notezi în bibliografie
Înainte de a începe să faci bibliografia, asigură-te că știi exact sursele pe baza cărora ai redactat lucrarea – cărțile/ website-urile, articolele sau orice alt loc din care te-ai inspirat.
- Notează toate sursele de care te-ai folosit, în ordine alfabetică
Sub titlul „Bibliografie”, începe o listă de la capăt de rând și notează cu numere (1./ 2./ 3./…) sursele din care te-ai inspirat, în ordine alfabetică. Sursa trebuie să conțină
✅ Autorul
✅ Anul
✅ Numele/ Titlul Cărții sau Publicației
✅ Editura cărții sau revista în care a fost publicată publicația - Respectă regulile de notare a surselor bibliografice (pentru lucrări academice)
✅ Sursele bibliografice vor fi introduse în ordine alfabetică, după autor
✅ Folosim doar inițiale pentru prenumele autorilor
✅ Anul publicării se scrie imediat după numele autorului/autorilor;
✅ Toate operele unui autor se scriu în ordine cronologică;
Exemplu de cum se face o bibliografie pentru o lucrare elaborată de facultate
Bibliografia unei lucrări complexe sau a unei lucrări de licență trebuie să fie mai elaborată, având în vedere că lucrarea trebuie sa conțină multe pagini. Lucrarea de licență trebuie să fie foarte bine documentată și să fie consolidată pe surse de încredere, provenite din literatura de specialitate.
Atunci când avem ca surse de informare atât cărți, cât si articole de specialitate, acestea se notează un pic diferit, după cum vei vedea în exemplul de mai jos.
- Pentru cărți trebuie să menționezi Autorul/ Autorii cu Nume, Inițiala Prenumelui, Anul publicării între paranteze, Titlul cărții, Editura și Orașul.
- Pentru articole trebuie să menționezi Autorul/ Autorii cu Nume, Inițiala Prenumelui, Anul publicării între paranteze, Titlul lucrării, Jurnalul în care a fost aceasta publicată, Volumul, Ediția dacă există între paranteze, precum și paginile în care se află lucrarea în cadrul jurnalului.
Dacă vrei să știi cum se notează sursele, zise și referințe în text, citește Redactarea unei lucrări corecte, în care găsești informații de bază despre citarea în text.
Te-ar mai putea interesa informații despre cum să faci o prezentare PowerPoint faină. Îți pun la dispoziție 8 Prezentări PowerPoint deja făcute – gata de descărcat, unde tu nu trebuie decât să actualizezi informația ta!