Dacă citești asta, probabil ești în clasa a XII-a.

Ai multe pe cap acum, te-ai mai maturizat și ești conștient că urmează să termini liceul, corect?

La ce te gândești acum? Ce te apasă cel mai tare pe umeri?

Dacă nu ți-ai dat seama că clasa a XII-a este, probabil una dintre cele mai grele perioade prin care treci, ar trebui să o faci acum!

Eu vreau să te ajut să-ți definești prioritățile în această perioadă dificilă.

Cum ar trebui să abordăm clasa a XII-a în calitate de elevi?

Am trecut și eu prin clasa a XII-a, m-am străduit mult să-mi gestionez timpul, energia și alte resurse pentru a termina cu bine. Cu toate că am făcut asta și am terminat cu bine, totuși n-am ajuns chiar la nivelul pe care mi l-am dorit.

Mi-am dat seama după câțiva ani că ceea ce n-am gestionat foarte bine a fost capacitatea de gândire și de concentrare. Chiar dacă m-am străduit să-mi aranjez perioada aceea de un an cât de cât eficient, mintea mea nu era neapărat aliniată cu ceea ce trebuia să se întâmple și mă gândeam la tot felul de lucruri neimportante, cum ar fi unde merg weekend-ul acesta, când îmi fac și eu o prietenă etc.

În clasa a XII-a, ar trebui să îți setezi mintea să lucreze în favoarea ta, să o distragi de la alte lucruri cu care erai obișnuit, dar care nu te ajută în acest moment.

⭕ clasa a XII-a este despre a-ți dovedi ție, că n-ai trecut prin atâția ani de școală degeaba!

⭕ clasa a XII-a este despre maturitate!

⭕ clasa a XII-a este despre obiective!

⭕ clasa a XII-a este despre viitor!

Și ceea ce îmi doream să punctez de-a lungul acestui articol, sunt prioritățile, de fapt..

Care sunt prioritățile în clasa a XII-a?

Asumă-ți faptul că în acest moment, ai nevoie de un an de schimbare! Ai nevoie de un an de responsabilitate și de prioritizare!

Transformă ultimul an de liceu într-o listă de obiective și priorități! Chiar acum este momentul să îți rupi o oră din timpul tău înainte de culcare și să-ți faci o listă cu ceea ce ar trebui să faci în acest an și modul în care trebuie să faci asta!

Gândește-te bine la ce vrei să faci după bac și stabilește-ți o listă de obiective! Totul începe de aici, părerea mea! Concentrează-te pe un mindset de câștigător, privește spre viitor cu încredere! Sigur poți, așa cum au putut și alții!

Cum am spus într-un alt articol despre ultimul an la liceu – bacul îl dai o singură dată, iar nota pe care o vei lua la bac nu-ți va oferi bogăție și o carieră frumoasă fără muncă, dar îți va da încredere și îți va demonstra că ești bun, dar mai ales că poți!

Cum ar arăta lista mea de priorități dacă aș fi din nou în clasa a XII-a?

  • Școala – cu concentrare maximă pe materiile de bac
  • Odihnă/ somn – 30 min – 1h de somn după școală (nu prea mult, nu ai nevoie de mai mult)
  • Teme – nu aș lăsa pe ultima zi, mai ales că știu să le fac din moment ce tocmai am învățat despre lecția respectivă la clasă (nu am timp să uit și pot fi mai eficient așa)
  • Timp liber – plimbări/ sport 1 – 2 ore în fiecare zi (în care mă detașez de tot ce ține de școală)
  • Învățat extra / exerciții – în fiecare seară cel puțin o oră
  • Nu mai amân, mai ales că știu că fiecare zi amânată duce la o altă zi amânată!
  • Încep să mai refuz ieșirile, jocurile și mă concentrez pe învățat eficient, odihnă și sport!

Dacă reușești să-ți creezi un program, în funcție de priorități, nu consider că o să ai nevoie de meditații sau orice altceva. Doar asumă-ți faptul că trebuie să faci asta constant, fără oprire timp de un an! Astfel, vei fi unul dintre cei mai pregătiți elevi!

Prioritățile sunt importante, iar odată ce le-ai stabilit, fă-ți timp într-o zi și așterne-ți un potențial traseu pentru viitor, ca să știi de ce trebuie să respecți prioritățile și de ce să-ți amintești că este important să faci asta constant.

Setează-ți câteva obiective pentru acest an și pentru viitor

Mi-aș seta câteva obiective legate de parcursul din acest an școlar, iar mai apoi mi-aș așterne câteva variante, opțiune de viitor, ca să știu pe unde mă îndrept și cum trebuie să mă pregătesc.

Obiective pentru clasa a XII-a

  • notă de peste 8 la tezele din primul semestru
  • notă peste 9 la simulările de bac
  • notă de peste 9,50 în teza din al doilea semestru la materiile de bac
  • media la bac peste 9,50

Obiective de viitor, facultate și carieră

  • obțin un loc bugetat la Facultatea de Business Administration sau Cibernetică
  • intru cu medie mare astfel încât să fiu în primii 10 și voi lua bursă de merit (care este aprox. 1000 de lei în ziua de astăzi în fiecare lună!)
  • mă înscriu într-o asociație de tineret din facultate și îmi dezvolt zona de conexiuni și zona profesională
  • mă înscriu într-un program internațional pentru studenți și voi pleca cu o bursă la o facultate în străinătate (ex. programul Erasmus, unde poți obține o bursă gratis și foarte ușor, ca să studiezi unul sau două semestre în străinătate, așa cum am făcut eu și alți colegi – mai multe aici)
  • în anul 2-3 de facultate voi încerca să pun pe picioare un proiect personal, ca să îmi pregătesc un portofoliu cu care să mă prezint la interviuri de angajare, pentru a obține un loc de muncă
  • termin facultatea și voi fi angajat în domeniu pe un salariu de peste 3000 de lei.

Obiectivele reprezintă un lucru pe care vrei să îl obții în viitor. Ele trebuie să fie precise și păstrate în minte în permanență! Se spune că un obiectiv stabilit, este deja pe jumătate îndeplinit!

Chiar dacă unele obiective pe care le-am trasat eu mai sus par nerealiste, vreau să-ți spun că fix ceea ce am descris în acea listă mi s-a întâmplat la facultate și după ce am terminat facultatea! 

  • Am luat bacul cu media 9,01
  • Am primit bursă un an, după care m-am angajat și am pierdut bursa (dar deja mă bazam pe salariu).
  • Am plecat în SUA o vară întreagă cu programul Work and Travel USA, cea mai tare vară pe care am trăit-o până acum – am câștigat bani, am călătorit pe toată coasta de vest, mi-am făcut mulți prieteni, am învățat engleză bine.
  • Am încercat diverse proiecte, am făcut internship-uri.
  • M-am înscris la master și am plecat un an de zile cu programul Erasmus – un semestru în Finlanda și altul în Franța, ceea ce m-a făcut să mă întorc cu alte perspective și cu multă încredere în mine.
  • În timpul liber, cât timp am fost plecat, am început proiectul thestudent.ro, care acum (după 3 ani) este unul dintre cele mai mari bloguri din țară, cu peste 100 000 cititori în fiecare lună.
  • M-am angajat cu un salariu de peste 3000 de lei într-o corporație, exact în domeniul pe care l-am studiat
  • La un an de zile după, am primit o ofertă de la un start-up, unde am reușit să contribui la dezvoltarea unei companii de la zero, care acum (2023) a ajuns la o cifră de afacere de aprox. 1 milion de euro.
  • Acum am in desfăsurare si alte proiecte, fac ceea ce-mi place la compania din care fac parte, am ocazia sa invat si sa ma dezvolt in fiecare zi.

Am fost muncitor, concentrat pe a mă dezvolta, m-am simțit cel mai prost dintre toți de prea multe ori, iar asta m-a făcut să muncesc mai mult, ca astăzi să fiu mândru de ceea ce am realizat!

Te provoc să îți schimbi atitudinea în acest an, să faci o schimbare și să-ți setezi și tu propriul traseu! Ce zici?

Iar dacă ai nevoie să vorbești cu cu cineva despre asta, îmi poți scrie oricând, găsești adresa mea de email în pagina de contact sau mă poți contacta pe LinkedIn! Te voi ajuta cu drag, fără nicio obligație!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.