fbpx
Timp de citire: 10 minute

În acest articol voi face câteva sugestii pentru viitorii studenți care încă nu s-au hotărât ce facultate să urmeze. La rândul meu, nici eu nu am știu ce facultate să aleg, ca urmare am ales o facultate care nu mi s-a potrivit. Părinții mei au fost foarte imparțiali, nedorind să mă influențeze într-o direcție nepotrivită, iar prietenii m-au amețit cu sfaturile.

Am dat-o în bară, alegând o facultate doar pentru că aceasta se potrivea cu profilul pe care l-am terminat la liceu. La a două încercare, am mers pe intuiție și am fost mult mai satisfăcut, iar după terminarea ei am rămas cu același sentiment.

În cele ce urmează, îți voi oferi câteva sfaturi și criterii după care să te ghidezi în momentul în care nu știi la ce facultate vrei să mergi.


Cum îmi dau seama la ce facultate să dau?

Nu-ți face griji.. Majoritatea elevilor ajung în clasa a 12a fără să știe exact la ce facultate vor să meargă. Unii dintre ei nici măcar nu se gândesc la asta până în clasa a 12a, iar alții caută răspunsuri mult mai repede, dar nu le găsesc.

Este foarte normal să se întâmple asta oricărui tânăr. Haideți să trecem împreună prin câteva întrebări critice care îți vor da răspunsuri la întrebările în legătură cu facultatea potrivită.

ce facultate sa aleg - studenti care aproba o o informatie cu degetul mare

Ce facultate mi se potrivește în funcție de caracterul meu?

Înainte de a face orice alegere este foarte important să încerci să te cunoști bine și să-ti dai seama ce fel de caracter ești. Există facultăți foarte grele, grele, medii și ușoare.

În ordinea expusă, plecăm de la Facultăți de Profil Real, cum ar fi inginerie, matematică/ informatică/ fizică/ automatică etc și mergem înspre cele medii și ușoare cum ar fi economia și Facultățile de Profil Uman.

Când vorbesc de facultăți ușoare sau grele, mă refer la nivelul de dificultate, de dedicare, muncă, învățat etc. Deci, ca să-ți dai seama ce facultate ți se potrivește, gândește-te ce fel de caracter ești.

 • Ești muncitor, serios, îți plac provocările și ești dispus să mergi pe un drum de 4-6 ani cu un program încărcat și mai dificil, dar care merită? Atunci mergi spre științele exacte, ca ingineria, matematica, fizica, automatica, medicina etc. Te expui la un drum mai lung, dar care va aduce rezultate pe măsură!
 • Ești muncitor, dar nu cel mai dedicat. Îți place să fii flexibil și să îți dedici timpul și altor lucruri, cum ar fi prietenii, sport, pasiuni sau altele? Atunci poți înclina spre științe economice, administrarea afacerilor, sociologie, drept, psihologie sau alte filiere mai teoretice.

Ce îmi place să fac și la ce mă pricep cel mai bine?

Al doilea răspuns pe care trebuie să îl găsești după ce știi dacă ești dispus să muncești mult sau mai puțin constă în ce îți place să faci și la ce te pricepi cel mai bine. Este foarte important să știi acest lucru, altfel vei pleca pe un drum greșit. Este clișeu deja sintagma cu ”fă ceea ce îți place”, dar să știi că după mai bine de 5 ani de facultate, eu îmi dau seama că îmi place să fac cam altceva decât ceea ce am studiat.

Mi-a plăcut facultatea deoarece m-a învățat multe concepte de management și afaceri, dar pe parcurs mi-am dat seama că mi-ar fi plăcut să merg pe un drum mai exact, cum ar fi comunicarea/ jurnalismul. De asemenea, e greu să devii programator dacă nu îți place matematica, logica, lucrurile exacte și migăloase, iar oricât te-ai chinui, nu o să-ți iasă.

 • Dacă îți place atenția, îți place/ vrei să faci bani din felul tău de a fi, să fii liber și să muncești după bunul plac, să ajuți societatea, mergi pe un drum spre comunicare/ business/ antreprenoriat, arte, marketing.
 • Dacă îți place să citești mult, ești curios despre orice fenomen, ești genul intelectual și pregătit, caută o carieră în științe umaniste: istorie, jurnalism, psihologie, litere, dar chiar și științe exacte dacă ai pregătire reală la bază etc. 
 • Dacă îți place să cercetezi, ești un om precis cu gândire logică, îți vin în cap tot felul de idei și vrei să găsești răspunsuri, mergi spre o carieră în științe exacte: mate, informatică, fizică, inginerie, medicină, chimie, biologie. Profilurile reale se potrivesc mai degrabă celor care vor să creeze și dezvolte tot felul de produse sau servicii, celor care sunt pasionați de partea tehnică din spatele lor.
 • Dacă îți place să faci câte puțin din toate și nu ai un lucru care să-ți placă extrem de mult, atunci alege o facultate mai ușoară: economie, afaceri, sociologie, științe politice, geografie, sociologie etc. Alege o facultate mai ușoară pentru că dacă chiar nu-ți place, te poți focusa spre alte lucruri cum ar fi munca sau alte cursuri de specializare.
 • Dacă ești o fire artistică, rebelă, independentă poți merge spre Arte, Actorie, Film.
 • Dacă ești genul care vrea să caute răspunsuri despre viață, oameni, existență și alte subiecte de cunoaștere, atunci o facultate de psihologie, filosofie, istorie cred că ți s-ar potrivi mai bine.

Ce facultate să aleg/ urmez pentru a fi satisfăcut pe viitor?

Cu atâta informație pe internet despre absolut toate subiectele, probabil ai început să observi diferite zone înspre care se îndreaptă lumea. Spre exemplu, este evident că orice job în jurul tehnologiei va avea mereu avantaj în fața altora. Ceea ce nu înțelege multă lume este faptul că și în domeniul IT, companiile au nevoie de asemenea de oameni de vânzări, artiști, cercetători, manageri, traineri, oameni de comunicare, recrutori și așa mai departe.

Lanțul este destul de lung, așa că ideea conform căreia doar IT-ul este singură soluție este foarte greșită, din punctul meu de vedere. Eu cunosc oameni care fac bani foarte mulți din vânzări, turism, HR, arte (designeri, muzicieni, dansatori) etc. Ca să îmi dau seama ce facultate să aleg, încerc să mă gândesc unde mă văd (imaginez) peste 5-10 ani.

 • Te vezi într-o companie? Ce fel de companie: mare, mică, internațională, în țară, în afară? Te vezi în compania ta? Te vezi lucrând din confortul casei tale de pe un laptop?
 • Ești un om care nu are nevoie de rutină și îți place să socializezi la muncă, să te miști de colo-colo sau mai degrabă îți place să execuți sarcini și să rupi ușa la 6? Gândește-te bine și pregătește-te pentru un domeniu care îți poate oferi ceea ce tu cauți.
 • În ce situație profesională, financiară, personală (emoțională) vei fi? Poate că un domeniu precum ingineria îți va oferi o situație profesională mai bună, dar mai slabă din punct de vedere personal. În timp ce economia poate te va ajuta să întâlnești mulți oameni, să lucrezi în domenii moderne și tinere, care îți vor echilibra viața profesională cu viața personală.
 • Cum îți vizualizezi viața la vârsta aceea? Vei fi genul de persoană mai retrasă, care caută liniște și siguranță? Atunci mergi pe o cale mai exactă care să îți asigure un job stabil. Dacă ești genul spontan, căruia îi plac provocările, nu ai frică de incertitudine, îți asumi riscurile, atunci poate trebuie să mergi pe o cale mai teoretică sau combinată, cum ar fi Științele Economice, Artele, Sportul, Sociologie, Psiho, Geografie, Drept etc.
 • Vrei să lucrezi într-o companie ca să prinzi experiență și apoi te gândești să-ți deschizi propria afacere? Sau vrei direct propria afacere? Nu ai nevoie neapărat de studii de antreprenoriat sau business, dar ai nevoie să cunoști un domeniu foarte bine din care să implementezi o idee nebunească și realistă. Antreprenoriatul nu se învață neapărat la școală. Mergi pe un domeniu care te pasionează și pe care îl poți învăța foarte bine, astfel ca după să reușești să îți lansezi o afacere.

La ce facultate să dau pentru o meserie sigură care nu va dispărea?

n ultima etapă, încearcă să înțelegi încotro se duce lumea și care sunt nevoile care vor dispare din societate și care se vor dezvolta sau vor apărea ca urmare a dezvoltării societății. La ce facultate să dau ca să fiu sigur că nu o fac degeaba și că nu o să găsesc de muncă în domeniu? Am făcut și un TOP CU FACULTĂȚILE DE VIITOR din care te poți orienta.

Momentan este clar că suntem și ne îndreptăm cu pași repezi spre automatizare și digitalizare (zona IT). De asemenea, lumea consumă bunuri și servicii mai mult ca niciodată, așadar comerțul/ comerțul online sunt la putere. Mai mult, odată cu dezvoltarea mediului online a apărut nevoia din ce în ce mai mare de servicii pentru mediul online, ca promovarea online, administrare website-uri, analiza datelor și comportamentelor utilizatorilor, conceperea de materiale tip text, video, imagine etc. 

De altfel, de partea cealaltă, a crescut nevoia oamenilor pentru siguranță, de a merge la psiholog sau de a avea mai mult grijă de sănătatea lor. Astfel, servicii de tipul terapie, consiliere, coaching, personal training, pregătire profesională ajung să fie la mare căutare.

Totodată, nu putem să nu observăm că este un trend în creștere în ceea ce privește turismul și educația, că oamenii încep să își investească banii în diverse moduri și să economisească ca să meargă în vacanțe sau să-și asigure pensia. Pe vremea noastră, părinții noștri mergeau o săptămâna pe an la mare. Acum, lumea merge în 3-4 concedii pe an și optează foarte mult pentru experiențe inedite.

 • aruncă o privire pe site-urile de joburi și vezi care sunt cele mai căutate meserii
 • aruncă o privire în societate și încearcă să vizualizezi nevoile care vor apărea pe viitor și vor aduce noi oportunități de meserii
 • încearcă să nu te mai gândești la meserii învechite care vor fi înlocuite de MESERIILE VIITORULUI
ce facultate sa aleg - urmeaza-ti pasiunile

Cazuri în care a urma o facultate nu este necesar

Facultatea nu este pentru toată lumea. Rolul facultății este acela de a te modela ca om și specializa într-un anumit domeniu, precum și de a te introduce în diferite medii sociale. Mulți studenți care fac facultate în ziua de astăzi ajung să lucreze în alte domenii, ba chiar în cele în care nu se cere facultatea. Am scris despre Ce se întâmplă după ce termini facultatea.

Trebuie să înțelegem că societatea are nevoie și de oameni care să facă alte activități importante, nu doar oameni la birouri. Iar de multe ori, munca de teren este mai frumoasă decât munca la birou. Dacă ești curios, vezi cum e la facultate dinainte să alegi dacă vei merge sau nu!

Sunt un om practic și nu-mi place să învăț

În această situație în care nu știi ce facultate să alegi pentru că nu te atrage învățatul, îți recomand mai degrabă să urmezi un curs de calificare profesională. Există numeroase cursuri de acest fel, cu meserii frumoase din care se trăiește bine.

Poți face un curs de calificare în diverse domenii precum: producție (programator CNC, stivuitorist, calitate, gestiune etc), domeniul horeca (bar, restaurant, hotel etc), domeniul administrație publică. domenii creative (design grafic, editare video, fotografie, meșteșugărit, prelucrare materiale etc), servicii (frizerie, coafură, manichiură etc).

De asemenea, poți să intri la o școală postliceală, cum ar fi o școală de agenți de poliție, maeștrii militari, poliția de frontieră sau chiar în administrația penitenciarelor. Mai mult, în domeniul online nu prea se mai cer studiile, așa că dacă investești timp cam un an și o sumă de până în 3 000 de lei în cursuri și ești serios, vei putea ajunge un junior într-o ramură din marketingul online sau programare.

Vreau să îmi urmez visul

Dacă ai un vis și vrei să îl urmezi, atunci poate că facultatea nu este necesară. Facultatea se poate face și la vârste mai înaintate. De exemplu, dacă îți place sportul și vrei să faci o carieră în sport unde este nevoie de foarte multă muncă, atunci nu ai nevoie de facultate.

Dacă îți place să cânți și te visezi pe o scenă internațională, atunci nu cred că ai nevoie de facultate. Dacă te visezi drept omul care doboară recorduri și ajunge în cele mai ciudate locuri, poate nu ai nevoie de facultate. Dacă ai o idee și vrei să devii antreprenor, poate că nu ai nevoie de facultate. Oamenii și situațiile pe care le vei întâlni de-a lungul carierei spre visul tău, vor fi mult mai valoroase decât o facultate.

Vreau să îmi dezvolt și valorific pasiunile

Pasiunile adevărate le avem în noi de la vârste foarte fragede sau în multe cazuri ele pot apărea pe parcursul vieții. De ce să mai faci o facultate dacă ești pasionat de un domeniu de când erai mic și îl înțelegi și stăpânești foarte bine deja? O facultate te poate ține pe loc în acest caz. 

Nu mai bine încerci să faci o carieră/ afacere din pasiunea ta? Un om pregătit și pasionat de un domeniu va fi întotdeauna bine primit oriunde, perceput ca un om de valoare. Atât timp cât faci cu plăcere ceea ce faci, nu ai nevoie neapărat de o facultate ca să ajungi să fii un bun profesionist. Diplomele au devenit din ce în ce mai neimportante, așa că nu mai fi victima unui sistem bazat pe diplome plătite.

Cum să îți alegi facultatea în funcție de profil?

Mai are relevanță faptul că ești umanist sau că vii de pe un profil real? Probabil că nu! Mediul de afaceri s-a schimbat, iar oferta angajatorilor este diferită și amplă în toate zonele. Accesul la informație ne poate forma în multe domenii, nu neapărat cel din care ai absolvit la liceu.

În ziua de astăzi se poate învăța orice cu voință și răbdare. Eu am terminat profil uman și mi-am ales o facultate de Științe Economice, unde materia este asociată cu profilul real. Am avut voință, ambiție, am fost atent și prezent la cursuri și am învățat matematică, statistică, contabilitatea și altele fără vreo bază de cunoștințe. În timp ce eu luam examenele la materiile precum matematica sau statistica, alți colegi care veneau de pe un profil real le picau.

Este vorba doar despre a fi serios și muncitor. Evident, dacă urăști matematica sau alte materii conexe, nu ai ce căuta la o facultate de inginerie sau matematică deoarece nu o să-ti placă. De asemenea, dacă nu îți place să citești și să comunici, nu ai ce căuta la o facultate de litere, istorie, drept și așa mai departe.

ce facultate sa urmez - calculator, foaie si pix

Dacă nu ești hotărât pe ce drum să mergi și crezi că nu ai găsit acel lucru pe care să îl faci cu plăcere, atunci alege pentru început o facultate mai ușoară, iar acum te poți orienta după facultățile ușoare prezentate aici!

Există riscul să descoperi domeniul tău preferat ca fiind altul pe măsură ce faci o anumită facultate! În mod cert, să nu începi medicina sau ingineria dacă nu ești hotărât! Dacă nu ești hotărât, poți merge pe varianta de a studia și de a munci în același timp, dacă facultatea este mai ușoară. Dacă alegi varianta asta, vezi ce te-aș sfătui să faci în ”Ce aș face dacă aș intra la facultate cu gândirea de acum”.

Încearcă să nu abordezi anumite profiluri doar pentru că mama sau tata au făcut asta sau pentru că așa îți spun prietenii tăi. Încearcă să faci ceva de care să fii mândru și să te reprezinte ca persoană. Nu trebuie să te simți ofensat dacă ai anumite nelămuriri și întrebări despre ceea ce ești și ce faci. Niciodată nu e târziu să lucrezi la viitorul tău sau la visurile tale!

Doar încearcă să îți dai seama ce îți place să faci cu adevărat și ce te face să spui: ‘’Sunt mândru de ceea ce sunt si ce fac’’! Asta poate dura mulți ani, dar după cum spune și proverbul: ‘’Fericirea nu se atinge niciodată, dar în căutarea ei merită să alergi toată viața!’’.

Recomandat să citești și alte articole cu subiecte asemănătoare:

Ți-a fost util articolul?


Vlad Arhire

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă adaptată nevoilor lor.

8 comentarii

Inda · 19/09/2021 la 20:32

Exact mentalitatea de care ma asteptam sa ma lovesc! Ma inspaimanta faptul ca in spatele acestui “articol” sta cineva care chiar gandeste in acest fel. “Ești muncitor, dar nu cel mai dedicat? opteaza pentru psihologie etc”. Mizerii. Si iar mizerii.

  Vlad Arhire · 19/09/2021 la 20:50

  Hei Inda,

  In primul rand, mizerie esti tu si nu ai niciun drept sa-mi judeci ”mentalitatea” astfel, iar eu sa nu spun nimic. Te astept sa-mi spui mai mult de atat, daca chiar gandesti altfel, sa facem o dezbatere, dar in niciun caz nu-ti accept acest comentariu de prost gust, fara nicio argumentare.

  Mizeria ta ma inspaimanta deoarece oamenii ca tine nu fac altceva decat sa scoata la suprafata raul, nicidecum sa ajute. Stii ce fac eu prin intermediul acestui blog? Ai avut curiozitatea sa vezi ce s-a mai intamplat pe aici? Iti imaginezi cate ore de munca si de dedicare mi-am pus eu in asta, doar ca sa ”incerc” sa ofer niste informatii adaptate la ceea ce se intampla in realitate?

  ”Esti muncitor, dar nu cel mai dedicat?” – scuza-ma, dar acest gen de persoana este foarte des intalnita. Totusi, de ce sa nu faca o facultate, evident una mai usoara cum este psihologia? Nu implica matematica, nu implica munca tehnica, munca grea, iar psihologia este o facultate de cunoastere, de dezvoltare umana care chiar daca nu te ajuta sa profesezi in domeniu, macar te ajuta sa te cunosti mai bine pe tine, precum si pe cei din jurul tau.

  Iti mai repet o data ca sa fiu sigur ca ai inteles, iar daca nu te rog sa ma contactezi ca sa iti explic mai in detaliu: Mizerie esti tu prin simplul fapt ca in loc sa vii sa contribui altaturi de mine, sa comentezi cu niste pareri si argumente solide contra a ce am spus eu, ca sa invatam cu totii si ca eu sa imi repar gresala, daca chiar este o gresala de mentalitate, vii si iti expui caracterul jegos, de om fara educatie si fara respect fata de cei din jur.

  Daca ai ceva de judecat, de comentat asupra mea, te invit sa ma contactezi si sa mi le spui personal, poate chiar fata in fata, altfel mi-e scarba de caracterul tau si nu te respect pentru ceea ce ai arat in acest comentariu.

Andrei · 19/10/2021 la 21:18

Salut! As avea o intrebare: de ce se face mereu comparatie intre real si uman? Inteleg ca facultatile de profil real sunt deseori mai grele, insa sunt facultati de profil uman care necesita multa munca. Eu consider ca depinde de fiecare om, de cat de ​dedicat si harnic este, nu de alegerea pe care o face, depinde doar de preferinte. Din acest articol am inteles ca facultatile cu profil uman sunt doar asa, „ca sa fie” si ca cei care le aleg sunt mai putin muncitori sau mai putin inteligenti. Nu cred ca e asa, sincer.
Eu cred ca toate facultatile sunt folositoare. Tu faci facultatea nefolositoare, daca nu o tratezi cu seriozitate sau daca o faci doar de dragul de a o face.
Tu ce crezi? Poate ca am inteles gresit.

Vlad Arhire · 20/10/2021 la 01:18

Salut Andrei,

Ma bucur ca ai ridicat aceasta intrebare cu privire la comparatia dintre real si uman.

Vrei sa fiu super obiectiv? Voi expune o parere extrasa din cei aproape 6 ani pe care i-am trait prin facultate, atat la profil uman, cat si real – 4 in Romania si un an cu bursa Erasmus in strainatate.

Intai cateva lucruri despre profilul real, ca aici ar fi un pic mai mult de zis
Profilul real la facultate este foarte greu pentru cei care vin de la uman, dar in niciun caz nu este atat de greu pentru cei care au terminat un liceu cu profil real (are sens. nu?). Nu zice nimeni ca nu poate absolvi si un student care nu prea le are cu matematica/ fizica/ informatica o facultate de Inginerie Electrica sa zicem, dar probabilitatea este foarte mica, totusi!

Profilurile reale sunt foarte vizate de elevi si studenti deoarece acestea au o utilitate mare in piata muncii, nu neaparat mai mare decat utilitatea profilurilor umane, dar oamenii care termina profiluri reale (in general ingineri, matematicieni, fizicieni, informaticieni etc) sunt extrem de cautati – dat fiind faptul ca industriile din aceste domenii sunt in plina expansiune, forta de munca de calitate este extrem de cautata (e.g: industria automotive, productie, IT, financiara, chimica etc).

La nivel de comparatie cu profilul uman:
Nu poti compara mere cu pere, de exemplu faculatea de Inginerie Electrica cu Facultatea de Drept, sa zicem. Sunt doua lucruri diferite, cum nu poti compara un student cu gandire logica/ critica, cu unul cu gandire rationala, creativa. Asa cum nu poti compara profilul uman cu profilul real!

Totusi, din propria experienta de la facultate, vazand studentii si vorbind cu ei, din experienta bloggingului si a peste 40 000 de vizitatori care intra lunar sa caute informatii pe aici (o mica parte din ei mi-au mai si scris pe email), am observat ca suntem impartiti in mai multe tabere:
– cei care vor sa munceasca si sunt seriosi, au perspective de viitor si vor sa faca ceva in viata, asa ca se documenteaza, incearca sa alegea domeniul care le place si in care vor sa activeze pe viitor
– cei care sunt dispusi sa faca o facultate, dar nu inteleg de ce, probabil multi se ghideaza dupa indrumarea parintilor si a indemnului ca „e bine sa faci o facultate”
– cei care sunt dispusi sa faca o facultate, dar nu sunt dispusi sa munceasca

Ei bine, gandeste-te asa, iar asta este doar parerea mea, o poti contesta si mi-ar face placere sa mai dezbatem:

Eu consider ca facultatile cu profil uman sunt foarte faine, ce-i drept mai teoretice, dar asta este ce ii place unui student cu inclinatie umanista: sa citeasca, sa vorbeasca, sa dezbata, sa creeze, sa dezvolte orice ramura intr-un copac.

Sunt absolvent de liceu uman, nu mi-a placut niciodata matematica sau fizica (sau poate ca nu am reusit sa le inteleg atat de bine, astfel incat sa-mi placa..). Am inceput o facultate umanista, am facut mutarea catre una reala, am terminat asa. Lucrez intr-un domeniu care le imbina pe ambele, atat partea umana, cat si cea reala. M-a ajutat toata experienta, fie ea reala sau umana.

Oamenii aleg ce vor sa faca in viata, nu exista bun si rau in ceea ce priveste facultatile. Exista invechit si modern (actual sau demodat), util si inutil, important sau neimportant. Daca reusesti sa vezi mai departe de etichete, sa iti vezi de drumul tau, sa iti mentii traiectoria si sa stii intelegi ce iti foloseste si ce nu, este acelasi lucru ca faci dreptul sau ingineria.

Faptul ca uneori am tendinta sa spun despre facultatile umaniste sunt mai usoare este parerea mea, asumata. Categoria aceea a 3a, cu elevii/ studentii care vin la facultate si nu sunt seriosi, aleg ce e mai simplu din punct de vedere al materiilor si implicarii, aceia strica performanta profilului uman. Profilul uman este accesibil, se intra usor la multe dintre facultatile acestea, nivelul de implicare nu trebuie sa fie foarte mare ca sa termini.

In schimb, la o facultate cu profil real vei intalni materii mai dificile care nu vor atrage atentia elevilor/ studentilor neseriosi sau care nu vor sa se implice. La profilul real se fac laboratoare (cu prezenta obligatorie), se insista mult pe matematica, pe skilluri tehnice. De obicei, o facultate reala se face pe 4 ani la nivel de licenta, in timp ce majoritatea celor umaniste sunt de 3 ani.

Un alt exemplu – nu poti compara o politehnica cu o univeristate teoretica, poate doar daca vorbim despre Harvard, Colombia sau alte universitati care sunt top si pe stiinte umaniste.

Oricum, nu conteaza ce faci – real, uman..
Atata timp cat tu stii ce vrei, mergi sa faci ceea ce te atrage si poate chiar pasioneaza, iti vezi de drumul tau in viata si iti asumi deciziile, ce conteaza ce facultate faci? Ce conteaza ca nu faci facultate deloc, daca te descurci si esti un exemplu pentru cei din jurul tau?

Fiecare este liber sa aleaga! Aici sunt doar niste informatii, dar nu trebuie sa le iei de bune, neaparat. Fiecare, dupa cum spuneai tu, are anumite preferinte si rezoneaza cu anumite lucruri. Este bine sa mai cautam raspunsuri la interbari, sa mai discuta, sa dezbatem si sa ne creem propriile filtre si mai apoi, decizii.

Astept parerea ta 🙂
Iti multumesc ca mi-ai scris.

  Andrei · 20/10/2021 la 22:45

  Sunt total de acord cu tine. Sincer cred ca am inteles gresit unele informatii prezentate de tine in articol, mi s-a parut ca faci o comparatie intre cele doua profile, dar de fapt tu le prezentai exact asa cum sunt. Pana la urma lumea de azi este atrasa mai mult de tehnologie si de cifre, pana la urma este si normal. Eu sunt elev de liceu pe profil uman. Exact ca tine, nu m-am priceput asa de bine la matematica, fizica, chimie etc, insa mereu i-am admirat pe cei care s-au priceput la ele (in general eu admir oamenii care se pricep la anumite subiecte la care eu nu ma pricep si incerc sa invat de la ei, dar la aceste materii nu am reusit niciodata.) Intrebarea legata de compararea celor doua profile am avut-o si din cauza experientelor proprii, deoarece profesorii de TIC, informatica si matematica sunt de parere ca elevii de la profilul uman sunt mai slabi decat cei de la real si ca nu vor face ceva bun in viata. Poate ca doar profesorii din liceul meu sunt asa, dar tind sa cred ca aceasta parere e comuna in randul multor profesori.
  Aceasta mica discutie ma duce cu gandul la faptul ca primul om care foloseste denumirea de „filozof” este Pitagora, matematician😆, iar lumea considera ca facultatea de filosofie nu ajuta la nimic; de ce sa nu alegi o facultate care „se vinde” si care „face rating”. La inceputuri nu exista aceasta despartire intre stiinte. Pitagora spunea ca el cauta cunoasterea de dragul acesteia, si nu in vederea a ceva exterior ei. (Nu stiu daca ce am scris eu acum are un rost in problema cu realul si umanul, m-am cam dus catre alte probleme, doar ca faptul ca se face comparatie intre cele doua nu e un lucru bun si mi s-a parut ca filozofia e un termen care e asociat cu umanistii si totusi nu e asa, toti avem legaturi, toate stiintele si toate aceste lucruri pleaca dintr-un punct, deci nu suntem asa de diferiti si nu trebuie sa fim comparati.)
  Apreciez ca mi-ai raspuns, sincer nu ma asteptam.😄

  Buna ziua Vlad · 04/11/2021 la 07:24

  ce parere ai legat de student inscris deja la inginerie.Acum vad ce se intampla acolo,matematicile sunt foarte grele. ce sugestie imi dai legat de situatie.
  te rog astept pe mail parerea ta.
  [email protected]

Vlad Arhire · 21/10/2021 la 08:12

Andrei, super tare, bravo pentru mentalitate!

Exact, pana la urma toate sunt stiinte – fiecare avem inclinatii diferite, avem personalitatea noastra (care dintre noi mai avem personalitate), ne plac lucruri diferite, avem un talent nativ catre anumite discipline.

Acum, daca Ronaldo este bun la sport, conteaza ca a facut real sau uman? Il poti compara cu cineva care a facut mate-info, cu vreun mare savant, sa zicem cu Elon Musk? Nu poti.. amandoi sunt buni pe zona lor, nu vrei si nu ai de ce sa faci astfel de comparatii.

Profesorii nu sunt altceva decat niste oameni ca si noi, varsta este ceea ce ne diferentiaza. Profesorii buni, carora le pasa de studenti, nu fac comparatii dinastea de prost gust. Educatia se face cu voia fiecaruia, indiferent ca e uman, ca e real. Intr-un final, conteaza cat de muncitor, perseverent si descurcaret esti in viata 😀

Da, eu am incercat sa prezint realitatea asa cum este ea. Asta fac – un blog bazat pe experiente reale, iar daca nu pe experiente, pe lucruri documentate care prezinta realitatea, nu povesti..

Nu Stiu La Ce Facultate Sa Merg - elicad.space · 23/01/2022 la 07:35

[…] thestudent.ro […]

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.