În acest articol voi face câteva sugestii pentru viitorii studenți care încă nu s-au hotărât ce facultate să urmeze. La rândul meu, nici eu nu am știu ce facultate să aleg, ca urmare am ales o facultate care nu mi s-a potrivit. Părinții mei au fost foarte imparțiali, nedorind să mă influențeze într-o direcție nepotrivită, iar prietenii m-au amețit cu sfaturile.
Am dat-o în bară, alegând o facultate doar pentru că aceasta se potrivea cu profilul pe care l-am terminat la liceu. La a două încercare, am mers pe intuiție și am fost mult mai satisfăcut, iar după terminarea ei am rămas cu același sentiment.
În cele ce urmează, îți voi oferi câteva sfaturi și criterii după care să te ghidezi în momentul în care nu știi la ce facultate vrei să mergi.
Cum îmi dau seama la ce facultate să dau?
Nu-ți face griji.. Majoritatea elevilor ajung în clasa a 12a fără să știe exact la ce facultate vor să meargă. Unii dintre ei nici măcar nu se gândesc la asta până în clasa a 12a, iar alții caută răspunsuri mult mai repede, dar nu le găsesc.
Este foarte normal să se întâmple asta oricărui tânăr. Haideți să trecem împreună prin câteva întrebări critice care îți vor da răspunsuri la întrebările în legătură cu facultatea potrivită.
Ce facultate mi se potrivește în funcție de caracterul meu?
Înainte de a face orice alegere este foarte important să încerci să te cunoști bine și să-ti dai seama ce fel de caracter ești. Există facultăți foarte grele, grele, medii și ușoare.
În ordinea expusă, plecăm de la Facultăți de Profil Real, cum ar fi inginerie, matematică/ informatică/ fizică/ automatică etc și mergem înspre cele medii și ușoare cum ar fi economia și Facultățile de Profil Uman.
Când vorbesc de facultăți ușoare sau grele, mă refer la nivelul de dificultate, de dedicare, muncă, învățat etc. Deci, ca să-ți dai seama ce facultate ți se potrivește, gândește-te ce fel de caracter ești.
- Ești muncitor, serios, îți plac provocările și ești dispus să mergi pe un drum de 4-6 ani cu un program încărcat și mai dificil, dar care merită? Atunci mergi spre științele exacte, ca ingineria, matematica, fizica, automatica, medicina etc. Te expui la un drum mai lung, dar care va aduce rezultate pe măsură!
- Ești muncitor, dar nu cel mai dedicat. Îți place să fii flexibil și să îți dedici timpul și altor lucruri, cum ar fi prietenii, sport, pasiuni sau altele? Atunci poți înclina spre științe economice, administrarea afacerilor, sociologie, drept, psihologie sau alte filiere mai teoretice.
Ce îmi place să fac și la ce mă pricep cel mai bine?
Al doilea răspuns pe care trebuie să îl găsești după ce știi dacă ești dispus să muncești mult sau mai puțin constă în ce îți place să faci și la ce te pricepi cel mai bine. Este foarte important să știi acest lucru, altfel vei pleca pe un drum greșit. Este clișeu deja sintagma cu ”fă ceea ce îți place”, dar să știi că după mai bine de 5 ani de facultate, eu îmi dau seama că îmi place să fac cam altceva decât ceea ce am studiat.
Mi-a plăcut facultatea deoarece m-a învățat multe concepte de management și afaceri, dar pe parcurs mi-am dat seama că mi-ar fi plăcut să merg pe un drum mai exact, cum ar fi comunicarea/ jurnalismul. De asemenea, e greu să devii programator dacă nu îți place matematica, logica, lucrurile exacte și migăloase, iar oricât te-ai chinui, nu o să-ți iasă.
- Dacă îți place atenția, îți place/ vrei să faci bani din felul tău de a fi, să fii liber și să muncești după bunul plac, să ajuți societatea, mergi pe un drum spre comunicare/ business/ antreprenoriat, arte, marketing.
- Dacă îți place să citești mult, ești curios despre orice fenomen, ești genul intelectual și pregătit, caută o carieră în științe umaniste: istorie, jurnalism, psihologie, litere, dar chiar și științe exacte dacă ai pregătire reală la bază etc.
- Dacă îți place să cercetezi, ești un om precis cu gândire logică, îți vin în cap tot felul de idei și vrei să găsești răspunsuri, mergi spre o carieră în științe exacte: mate, informatică, fizică, inginerie, medicină, chimie, biologie. Profilurile reale se potrivesc mai degrabă celor care vor să creeze și dezvolte tot felul de produse sau servicii, celor care sunt pasionați de partea tehnică din spatele lor.
- Dacă îți place să faci câte puțin din toate și nu ai un lucru care să-ți placă extrem de mult, atunci alege o facultate mai ușoară: economie, afaceri, sociologie, științe politice, geografie, sociologie etc. Alege o facultate mai ușoară pentru că dacă chiar nu-ți place, te poți focusa spre alte lucruri cum ar fi munca sau alte cursuri de specializare.
- Dacă ești o fire artistică, rebelă, independentă poți merge spre Arte, Actorie, Film.
- Dacă ești genul care vrea să caute răspunsuri despre viață, oameni, existență și alte subiecte de cunoaștere, atunci o facultate de psihologie, filosofie, istorie cred că ți s-ar potrivi mai bine.
Ce facultate să aleg/ urmez pentru a fi satisfăcut pe viitor?
Cu atâta informație pe internet despre absolut toate subiectele, probabil ai început să observi diferite zone înspre care se îndreaptă lumea. Spre exemplu, este evident că orice job în jurul tehnologiei va avea mereu avantaj în fața altora. Ceea ce nu înțelege multă lume este faptul că și în domeniul IT, companiile au nevoie de asemenea de oameni de vânzări, artiști, cercetători, manageri, traineri, oameni de comunicare, recrutori și așa mai departe.
Lanțul este destul de lung, așa că ideea conform căreia doar IT-ul este singură soluție este foarte greșită, din punctul meu de vedere. Eu cunosc oameni care fac bani foarte mulți din vânzări, turism, HR, arte (designeri, muzicieni, dansatori) etc. Ca să îmi dau seama ce facultate să aleg, încerc să mă gândesc unde mă văd (imaginez) peste 5-10 ani.
- Te vezi într-o companie? Ce fel de companie: mare, mică, internațională, în țară, în afară? Te vezi în compania ta? Te vezi lucrând din confortul casei tale de pe un laptop?
- Ești un om care nu are nevoie de rutină și îți place să socializezi la muncă, să te miști de colo-colo sau mai degrabă îți place să execuți sarcini și să rupi ușa la 6? Gândește-te bine și pregătește-te pentru un domeniu care îți poate oferi ceea ce tu cauți.
- În ce situație profesională, financiară, personală (emoțională) vei fi? Poate că un domeniu precum ingineria îți va oferi o situație profesională mai bună, dar mai slabă din punct de vedere personal. În timp ce economia poate te va ajuta să întâlnești mulți oameni, să lucrezi în domenii moderne și tinere, care îți vor echilibra viața profesională cu viața personală.
- Cum îți vizualizezi viața la vârsta aceea? Vei fi genul de persoană mai retrasă, care caută liniște și siguranță? Atunci mergi pe o cale mai exactă care să îți asigure un job stabil. Dacă ești genul spontan, căruia îi plac provocările, nu ai frică de incertitudine, îți asumi riscurile, atunci poate trebuie să mergi pe o cale mai teoretică sau combinată, cum ar fi Științele Economice, Artele, Sportul, Sociologie, Psiho, Geografie, Drept etc.
- Vrei să lucrezi într-o companie ca să prinzi experiență și apoi te gândești să-ți deschizi propria afacere? Sau vrei direct propria afacere? Nu ai nevoie neapărat de studii de antreprenoriat sau business, dar ai nevoie să cunoști un domeniu foarte bine din care să implementezi o idee nebunească și realistă. Antreprenoriatul nu se învață neapărat la școală. Mergi pe un domeniu care te pasionează și pe care îl poți învăța foarte bine, astfel ca după să reușești să îți lansezi o afacere.
La ce facultate să dau pentru o meserie sigură care nu va dispărea?
n ultima etapă, încearcă să înțelegi încotro se duce lumea și care sunt nevoile care vor dispare din societate și care se vor dezvolta sau vor apărea ca urmare a dezvoltării societății. La ce facultate să dau ca să fiu sigur că nu o fac degeaba și că nu o să găsesc de muncă în domeniu? Am făcut și un TOP CU FACULTĂȚILE DE VIITOR din care te poți orienta.
Momentan este clar că suntem și ne îndreptăm cu pași repezi spre automatizare și digitalizare (zona IT). De asemenea, lumea consumă bunuri și servicii mai mult ca niciodată, așadar comerțul/ comerțul online sunt la putere. Mai mult, odată cu dezvoltarea mediului online a apărut nevoia din ce în ce mai mare de servicii pentru mediul online, ca promovarea online, administrare website-uri, analiza datelor și comportamentelor utilizatorilor, conceperea de materiale tip text, video, imagine etc.
De altfel, de partea cealaltă, a crescut nevoia oamenilor pentru siguranță, de a merge la psiholog sau de a avea mai mult grijă de sănătatea lor. Astfel, servicii de tipul terapie, consiliere, coaching, personal training, pregătire profesională ajung să fie la mare căutare.
Totodată, nu putem să nu observăm că este un trend în creștere în ceea ce privește turismul și educația, că oamenii încep să își investească banii în diverse moduri și să economisească ca să meargă în vacanțe sau să-și asigure pensia. Pe vremea noastră, părinții noștri mergeau o săptămâna pe an la mare. Acum, lumea merge în 3-4 concedii pe an și optează foarte mult pentru experiențe inedite.
- aruncă o privire pe site-urile de joburi și vezi care sunt cele mai căutate meserii
- aruncă o privire în societate și încearcă să vizualizezi nevoile care vor apărea pe viitor și vor aduce noi oportunități de meserii
- încearcă să nu te mai gândești la meserii învechite care vor fi înlocuite de MESERIILE VIITORULUI
Cazuri în care a urma o facultate nu este necesar
Facultatea nu este pentru toată lumea. Rolul facultății este acela de a te modela ca om și specializa într-un anumit domeniu, precum și de a te introduce în diferite medii sociale. Mulți studenți care fac facultate în ziua de astăzi ajung să lucreze în alte domenii, ba chiar în cele în care nu se cere facultatea. Am scris despre Ce se întâmplă după ce termini facultatea.
Trebuie să înțelegem că societatea are nevoie și de oameni care să facă alte activități importante, nu doar oameni la birouri. Iar de multe ori, munca de teren este mai frumoasă decât munca la birou. Dacă ești curios, vezi cum e la facultate dinainte să alegi dacă vei merge sau nu!
Sunt un om practic și nu-mi place să învăț
În această situație în care nu știi ce facultate să alegi pentru că nu te atrage învățatul, îți recomand mai degrabă să urmezi un curs de calificare profesională. Există numeroase cursuri de acest fel, cu meserii frumoase din care se trăiește bine.
Poți face un curs de calificare în diverse domenii precum: producție (programator CNC, stivuitorist, calitate, gestiune etc), domeniul horeca (bar, restaurant, hotel etc), domeniul administrație publică. domenii creative (design grafic, editare video, fotografie, meșteșugărit, prelucrare materiale etc), servicii (frizerie, coafură, manichiură etc).
De asemenea, poți să intri la o școală postliceală, cum ar fi o școală de agenți de poliție, maeștrii militari, poliția de frontieră sau chiar în administrația penitenciarelor. Mai mult, în domeniul online nu prea se mai cer studiile, așa că dacă investești timp cam un an și o sumă de până în 3 000 de lei în cursuri și ești serios, vei putea ajunge un junior într-o ramură din marketingul online sau programare.
Vreau să îmi urmez visul
Dacă ai un vis și vrei să îl urmezi, atunci poate că facultatea nu este necesară. Facultatea se poate face și la vârste mai înaintate. De exemplu, dacă îți place sportul și vrei să faci o carieră în sport unde este nevoie de foarte multă muncă, atunci nu ai nevoie de facultate.
Dacă îți place să cânți și te visezi pe o scenă internațională, atunci nu cred că ai nevoie de facultate. Dacă te visezi drept omul care doboară recorduri și ajunge în cele mai ciudate locuri, poate nu ai nevoie de facultate. Dacă ai o idee și vrei să devii antreprenor, poate că nu ai nevoie de facultate. Oamenii și situațiile pe care le vei întâlni de-a lungul carierei spre visul tău, vor fi mult mai valoroase decât o facultate.
Vreau să îmi dezvolt și valorific pasiunile
Pasiunile adevărate le avem în noi de la vârste foarte fragede sau în multe cazuri ele pot apărea pe parcursul vieții. De ce să mai faci o facultate dacă ești pasionat de un domeniu de când erai mic și îl înțelegi și stăpânești foarte bine deja? O facultate te poate ține pe loc în acest caz.
Nu mai bine încerci să faci o carieră/ afacere din pasiunea ta? Un om pregătit și pasionat de un domeniu va fi întotdeauna bine primit oriunde, perceput ca un om de valoare. Atât timp cât faci cu plăcere ceea ce faci, nu ai nevoie neapărat de o facultate ca să ajungi să fii un bun profesionist. Diplomele au devenit din ce în ce mai neimportante, așa că nu mai fi victima unui sistem bazat pe diplome plătite.
Cum să îți alegi facultatea în funcție de profil?
Mai are relevanță faptul că ești umanist sau că vii de pe un profil real? Probabil că nu! Mediul de afaceri s-a schimbat, iar oferta angajatorilor este diferită și amplă în toate zonele. Accesul la informație ne poate forma în multe domenii, nu neapărat cel din care ai absolvit la liceu.
În ziua de astăzi se poate învăța orice cu voință și răbdare. Eu am terminat profil uman și mi-am ales o facultate de Științe Economice, unde materia este asociată cu profilul real. Am avut voință, ambiție, am fost atent și prezent la cursuri și am învățat matematică, statistică, contabilitatea și altele fără vreo bază de cunoștințe. În timp ce eu luam examenele la materiile precum matematica sau statistica, alți colegi care veneau de pe un profil real le picau.
Este vorba doar despre a fi serios și muncitor. Evident, dacă urăști matematica sau alte materii conexe, nu ai ce căuta la o facultate de inginerie sau matematică deoarece nu o să-ti placă. De asemenea, dacă nu îți place să citești și să comunici, nu ai ce căuta la o facultate de litere, istorie, drept și așa mai departe.
Dacă nu ești hotărât pe ce drum să mergi și crezi că nu ai găsit acel lucru pe care să îl faci cu plăcere, atunci alege pentru început o facultate mai ușoară, iar acum te poți orienta după facultățile ușoare prezentate aici!
Există riscul să descoperi domeniul tău preferat ca fiind altul pe măsură ce faci o anumită facultate! În mod cert, să nu începi medicina sau ingineria dacă nu ești hotărât! Dacă nu ești hotărât, poți merge pe varianta de a studia și de a munci în același timp, dacă facultatea este mai ușoară. Dacă alegi varianta asta, vezi ce te-aș sfătui să faci în ”Ce aș face dacă aș intra la facultate cu gândirea de acum”.
Încearcă să nu abordezi anumite profiluri doar pentru că mama sau tata au făcut asta sau pentru că așa îți spun prietenii tăi. Încearcă să faci ceva de care să fii mândru și să te reprezinte ca persoană. Nu trebuie să te simți ofensat dacă ai anumite nelămuriri și întrebări despre ceea ce ești și ce faci. Niciodată nu e târziu să lucrezi la viitorul tău sau la visurile tale!
Doar încearcă să îți dai seama ce îți place să faci cu adevărat și ce te face să spui: ‘’Sunt mândru de ceea ce sunt si ce fac’’! Asta poate dura mulți ani, dar după cum spune și proverbul: ‘’Fericirea nu se atinge niciodată, dar în căutarea ei merită să alergi toată viața!’’.