Merită să faci o facultate? Ce se întâmplă după ce termini facultatea? Câte alte întrebări ar mai fi legat de acest subiect?

Sunt aproape convins ca fiecare dintre noi am ales să mergem la facultate pentru a avea un viitor mai bun și pentru a reuși să facem lucruri mărețe în viață: să avem o meserie frumoasă, să facem ceea ce ne place, să ne creăm o stabilitate, să ne dezvoltăm intelectual, personal și profesional.

Pot fi multe alte aspecte, care diferă în funcție de înclinația și caracterul fiecăruia. Totuși, ce se întâmplă după ce terminăm facultatea?

Ce ne dorim atunci când alegem să mergem la facultate?

Pentru a nu sări etape, începem prin a trage câteva concluzii despre motivele alegerii unei facultăți. Privind lucrurile dintr-o perspectivă generală, probabil că mulți dintre noi ne dorim să facem o facultate pentru mai multe motive din cele de mai jos:

  • să ne dezvoltăm personal și profesional
  • să fim absolvenți de studii superioare pentru că avem speranța că vom găsi mai ușor un loc de muncă mai bine plătit
  • să învățăm mai multe lucruri despre un domeniu care ne pasionează și să devenim specialiști într-o ramură din acel domeniu (să fim ingineri, medici, avocați, ofițeri, jurnaliști etc)
  • să ne facem noi prieteni și conexiuni în viață
  • să învățăm și să fim ghidați de unii dintre cei mai buni oameni din domeniu
  • pentru că așa vor părinții, iar noi vrem să le facem pe plac
  • nu știm de ce alegem să mergem la facultate, dar dă bine pe CV
  • pentru că ne ajută să avem un viitor mai bun
  • pentru că vrem să ne depășim condiția – să le demonstrăm părinților că suportul și ajutorul pe care ni l-au acordat de-a lungul vieții nu este în zadar
  • etc

Aspectele de mai sus reprezintă, probabil doar o parte din motivele pentru care alegem, în general să mergem la facultate. Suntem diferiți, provenim din familii și medii diferite, avem visuri diferite, iar motivele pot fi asemănătoare cu cele de mai sus sau total altele.

Acum, acând în vedere că aproape știm motivele pentru care vrem să mergem la facultate, oare care ar fi așteptările noastre după ce ne dedicăm timpul, energia și alte resurse unui program de studii de 3-5-7 ani?

Ce așteptări avem după absolvirea facultății?

De această dată, fiind în postura de proaspăt absolvent la momentul scrierii acestui articol, voi oferi acestei secțiuni o notă un pic mai subiectivă, cu care sunt convins că majoritatea dintre voi veți rezona, iar cei care nu, vă rog să descindeți atmosfera, invitându-mă la dezbatere.

Printre așteptările mele cele mai mari la momentul de după absolvirea facultății se regăsea găsirea unui loc de muncă în domeniul în care am studiat. Nimic ieșit din comun, dar totuși nu era singura așteptare.

Printre altele, aveam așteptări de tot felul:

  • să îmi dezvolt cunoștințele și gândirea
  • să îmi dezvolt nivelul de competitivitate
  • să atrag atenția unor oameni care mă pot ajuta să mă dezvolt pe partea profesională
  • să îmi fac prieteni pentru momente de bucurie, dar și pentru momente mai dificile
  • să am ocazia de a deveni un specialist și un om cu anumite competențe profesionale

Chiar dacă multe dintre lucrurile expuse mai sus s-au îndeplinit, totuși am rămas cu mai multe regrete, care au apărut datorită nivelul așteptărilor pe care mi le-am creat singur.

Așadar, intrăm în subiectul articolului, mai exact ce se întâmplă după ce termini facultatea? Îmi doresc să expun o perspectivă generală, pe care o vedem cu toții, dar susținută de o părere și experiență personală.

Ce se întâmplă după ce termini facultatea?

Ca să ofer și mai mult context întrebării, aș reformula astfel: Ce se întâmplă după ce termini facultatea, având în vedere că ți-ai investit toată energia, timpul și resursele în aceasta?

În mod normal, după facultate urmează etapa de căutare a unui loc de muncă. Datorită faptului că există foarte multe locuri de muncă, cumva de toate pentru toată lumea, ar trebui să știm că acest lucru nu este chiar simplu de realizat pentru un absolvent de facultate.

Dacă îți pui toate speranțele în facultate că te va ajuta să îți găsești un loc de muncă în domeniu imediat după terminarea acesteia, atunci ai putea să întâmpini trei situații:

1. Găsirea unui loc de muncă

Ai căutat, nu ai găsit exact ce ți-ai fi dorit, iar după ceva timp ai acceptat cea mai bună ofertă dintre toate locurile de muncă la care ai fost chemat.

Pe de altă parte, poate că ai acceptat singura variantă rămasă în picioare după ce ai dat mai multe interviuri și nu ai fost acceptat.

Este foarte probabil ca jobul pe care l-ai găsit să nu facă parte din domeniul pe care l-ai studiat, dar totuși să fii satisfăcut/ sau nu că într-un final ai găsit un job și te vei putea descurca o perioadă, respectiv vei putea acumula niște experiență.

Acesta nu este cel mai fericit caz, dar se întâmplă adesea să nu ne găsim loc de muncă în domeniul pe care l-am studiat deoarece nu avem experiență, nu știm să punem în practică.

Totuși, este un caz fericit pentru o perioadă scurtă de timp, până când poate reușim să adunăm ceva experiență și vom putea aplica la joburi din domeniu.

2. Găsirea unui loc de muncă în domeniu

Cu siguranță, acesta este cel mai fericit caz pe care toată lumea își dorește să-l întâlnească. Este și normal să fie așa nu? După ce ai depus muncă, energie, timp în facultate timp de 4-5 ani să ai ocazia să te angajeze cineva în domeniul pe care l-ai studiat atâta timp.

Dacă se întâmplă asta, felicitări – ești unul dintre cei care au reușit să se ridice la așteptările create asupra facultății și putem spune că aceasta din urmă și-a atins scopul, acela de a scoate un bun profesionist pe piața muncii.

3. Neșansa de a găsi un loc de muncă

Ei bine, apare într-un final și această variantă, în care ne chinuim să găsim un loc de muncă în domeniu și nu reușim deloc. Considerând că este inacceptabil să se întâmple asta, nu renunțăm și rămânem pe poziția de a căuta și aplica continuu la joburi din domeniu.

Dacă totuși ai găsit, înseamnă că te încadrezi în zona celor fericiți de la punctul al doilea. În caz că nu ai găsit de muncă în domeniu, dar totuși te-ai ales cu un job, atunci te încadrezi la zona de șansă, cea explicată la primul punct.

Totuși, ce facem în cazul în care nu acceptăm să schimbăm domeniul, dar totodată nici nu reușim de o perioadă bună de timp să găsim ceva de muncă? Am făcut parte din această categorie – am stat aproximativ 8 luni fără a găsi nimic în domeniu, chiar dacă deja trecusem și prin punctul 1.

Cu toace acestea, ar mai fi o variantă legată de punctul al treilea. Dacă nu găsim loc de muncă în domeniul în care am studiat, dar știm că suntem muncitori, responsabili, serioși și vrem să ieșim din această capcană, ar mai fi varianta de a merge pe drumul antreprenoriatului.

Facem pe dracu în patru și ne deschidem o afacere mică, de preferat legată de domeniul care ne place și pe care îl cunoaștem binișor.

Ce putem face pentru a reuși să ne îndeplinim cele mai mari așteptări după absolvire?

Pentru a evita zona de dezamăgire, neșansa de a găsi un loc de muncă în domeniu datorată faptului că nu avem experiență practică/ experiență profesională – putem aborda câteva principii încă de când suntem în facultate:

1. Ne găsim un loc de muncă part-time de orice fel

Ideal pentru a ne ajuta să deprindem câteva abilități, joburile part-time ne ajută să dobândim calități profesionale (comunicarea/ relaționarea cu clienții, responsabilitate, munca de echipă, leadership, lucrul cu task-uri, abilități de operare programe pe calculator etc).

Într-o situație ideală, un job part time ar putea să îți fie deschizător de drumuri la momentul absolvirii. Este posibil ca angajatorul la care ai lucrat pe timpul facultății să te promoveze după absolvire într-o funcție mai mare, în domeniul tău, pe un job full-time.

2. Ne înscriem într-o asociație studențească

Această abordare este excelentă deoarece într-o asociație studențească vei fi expus la diferite proiecte ancorate în viața profesională – vei munci în echipă, vei putea crește într-un rol de lider, Vicepreședinte sau chiar Președinte de asociație, vei crea multe conexiuni, poate chiar și șansa de a fi angajat mai rapid de către o companie colaboratoare.

3. Avem curajul de a participa la concursuri/ proiecte studențești

Mulți dintre studenți nu bagă în seamă astfel de concursuri, neștiind de fapt importanța lor pe plan profesional.

În momentul în care participi la diverse concursuri cum ar fi: sesiunea de comunicări științifice studențești, proiecte/ concursuri organizate de facultate sau de către alte instituții vei avea parte de mai multă vizibilitate, vei învăța mai multe, vei rămâne cu experiențe care te vor ajuta la angajare.

De asemenea, te poți folosi de aceste experiențe pentru a cere recomandări de la profesori atunci când vrei să aplici la un job sau poate chiar vei fi avea șansa de a câștiga un mentor, în principiu profesorul care te îndrumă de-a lungul acestor concursuri și proiecte.

La final, te vei diferenția față de ceilalți studenți și vei fi văzut altfel de către angajatori.

4. Accesăm o bursă de studiu sau un program internațional pentru studenți

Poți accesa o bursă de studiu în străinătate, cum ar fi bursa Erasmus Plus/ Confucius etc. Cu această bursă vei avea ocazia să studiezi la o universitate din străinătate pe o perioadă determinată, vei învăța multe lucruri, vei deveni mai responsabil și vei crește atât pe plan personal, cât și profesional.

Poți accesa un program internațional ca Work and Travel cu ajutorul căruia vei avea ocazia să mergi să lucrezi vara într-o țară străină pe perioada verii, în țări ca SUA, Anglia, Irlanda, Spania etc. Vei avea ocazia să muncești, să câștigi bani, să capeți experiență, să cunoști mulți oameni și să devii mai responsabil.

5. Facem internship-uri

Un internship este o perioadă de practică la o companie pe care o alegem noi. Putem aplica pentru internshipuri an de an deoarece acestea se derulează, în principiu pe o perioada de 3-6 luni. Acestea pot fi plătite sau neplătite, cu posibilitate de prelungire sau fără.

Oricum ar fi, internshipurile ne ajută să învățăm cum se lucrează într-o companie, să căpătăm experiență pentru un viitor job. În cazul în care angajatorul este mulțumit de prestanța noastră, acesta va prelungi contractul chiar și pe o perioadă nedeterminată, de această dată cu salariu.

Ce putem reține din aceste experiențe?

Eu am trecut aproape prin toate etapele expuse în acest articol: am avut câteva joburi part-time, am accesat bursa Erasmus de două ori, am accesat programul Work and Travel USA, am făcut un internship, am participat la concursuri și proiecte.

Am avut tangențe cu zona antreprenoriatului, iar acum, într-un final după finalizarea facultății, am reușit să îmi găsesc un loc de muncă în domeniu.

Din păcate, cunosc mulți studenți care nu au șansa de a lucra în domeniu după finalizarea facultăți. Exemple sunt multe: ingineri care lucrează în horeca ca barmani sau ospătari, în străinătate ca operatori în fabrici sau la ferme. De asemenea, absolvenți de studii economice (economiști) care lucrează în call center, casieri sau curieri.

Încearcă să fii activ pe perioada facultății, nu-ți pune toate speranțele în facultate, ci încearcă să clădești pe lângă și să profiți de oportunitățile din facultate.

Pe lângă mersul la cursuri, implică-te activ în alte activități. Facultatea este un deschizător de drumuri, dar trebuie să o vedem ca pe un ansamblu de resurse, nu doar ca o pe instituție.

De asmenea, putem privi oamenii din cadrul facultății (colegi, profesori, colaboratori etc) nu doar din perspectiva unor oameni care fac parte din același grup ca și tine, ci îi putem asocia cu conexiunile cu care ne-am putea întâlni pe viitor și cu ajutorul cărora ne vom putea dezvolta.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.