fbpx
Timp de citire: 8 minute

V-ați imaginat vreodată că veți avea oportunitatea de a merge în Statele Unite chiar în cei mai frumoși ani din viață? După cum probabil deja știi, în timpul vieții de student poți accesa programul Work and Travel USA! Cum ar fi să ajungi exact în locurile în care s-au filmat filmele tale preferate? În locurile în care natura și-a lăsat amprenta în cele mai ciudate și frumoase moduri?

student work and travel in SUA

Pentru cei care au avut aceste gânduri și încă se gândesc, voi încerca să îi conving să facă acest lucru să se întâmple. Cu această ocazie, vreau să îmi arăt aprecierea pentru programul Work and Travel USA deoarece reușește să adune mii de studenți din întreaga lume într-un loc minunat. Un loc în care aceștia își pot face prieteni, pot călători, se pot distra și munci în același timp – literally!!!


Ce este programul Work and Travel?

Work and Travel USA este un program internațional dedicat studenților din întreaga lume. Prin intermediul acestuia, studenții pot munci și călătorii pe teritoriul Statelor Unite aproximativ 4 luni în timpul verii. Nu are nicio legătură cu facultatea, însă apartenența în calitate de student la o instituție de învățământ superior la zi este absolut necesară. Programul este accesibil tuturor studenților, chiar și în ani terminali. Tot ce vei afla din acest articol este în totalitate sigur și corect. Eu îți pot dovedi asta prin faptul că am fost plecat în SUA prin acest program de curând, chiar în vara anului 2018. Da, au trecut deja 3 ani, dar parcă totul s-a întâmplat ieri!

Important este faptul că poți accesa programul chiar dacă ai restanțe. Nu interesează pe nimeni situația ta școlară. În fapt, nimeni nu este perfect, iar obiectivul este să evoluezi și să înveți din greșeli! Programul se plătește și înscrierile se fac prin intermediul unei agenții. Agențiile Work and Travel sunt prin toată țara, astfel că le vei găsi la tot pasul. Chiar dacă nu ai bani să plătești programul, o bancă din România are un credit special pentru acest program pentru care plătești înapoi cam 300 de dolari. De reținut este că dacă îți vezi de treabă și te interesezi bine dinainte despre locul în care mergi, vei face banii înapoi și poate vei mai rămâne cu ceva și pentru acasă.

Ce m-a determinat să plec cu Work and Travel?

Am hotărât să accesez programul Work and Travel în anul 2 de facultate, deși ideea de a pleca în SUA se invârtea la mine în gând de ceva timp. Aveam prieteni și colegi care au fost plecați, iar pozele pe care le-am văzut de la ei, precum și experiențele povestite de ei m-au determinat să vreau să merg și eu. Am întrebat în stânga și-n dreapta dacă e cineva interesat să se aventureze cu mine în această experiență. Din păcate, nu am găsit pe nimeni, însă dorința mea profundă de a pleca m-a determinat să fac pasul mai departe de unul singur. A fost ceva plănuit și gândit atât de mult, încât nu aveam nici cea mai mică intenție de a da înapoi. Așadar, m-am interesat și am căutat agenții care facilitează acest proces de înscriere.

Înscrierea în program la o agenție specializată

Am dat un mail la agenție și am stabilit o întâlnire. Prin octombrie, chiar când s-a dat startul înscrierilor în program, m-am intalnit cu reprezentatul de la Student Travel. Am avut o discutie cu acesta de aproximativ 30 de minute despre program. Am fost forate entuziasmat, așa că am și plătit taxa de înscriere despre care mă anunțase dinainte (250 dolari). Apoi, au urmat alte proceduri pe parcursul a aproximativ 3-4 luni. A fost primul moment din viața mea în care am reușit să realizez un obiectiv așa de mare. Dovada faptului că o dorință arzătoare nu poate fi stinsă de nimic!

Pregătiri pentru minunata experiență Work and Travel USA

În decurs de câteva luni am primit ofertele de joburi din State prin intermediul agenției. Am ales jobul dintr-o listă de peste 100 de locații. Joburile pe care le poți primi sunt în domeniul HORECA: bucătărie, curățenie, întreținere pe la restaurante sau hoteluri, operator în parcuri de distracții, vânzător de bilete, salvamar etc.

Am avut interviul pe Skype, care a fost mai mult o discuție formală cu angajatorul pentru a mă cunoaște înainte de a-mi da jobul. Totul a mers foarte bine, am discutat așa cum am putut cu engleza mea de baltă, am râs și mi-a prezentat oferta. Cu jobul luat și cu un kilometru de nerăbdare, m-am programat la ambasada SUA de la București pentru interviul pentru viză. A durat un minut de conversația cu doamna consul de la Ambasada. M-a întrebat unde voi lucra și ce studiez în România, iar apoi drumul către California s-a deschis. Odată ajuns acasă, am luat biletul de avion și m-am pregătit sufletește de plecare.

După cum am spus, am ales să merg singur în SUA. Însă ce să vezi, oameni faini sunt peste tot. Prin comunicarea asta ușoară pe rețele sociale, am dat de alți oameni din țară care mergeau fix în aceeași locație. Așa că am plecat împreună cu un băiat din Timișoara, cu care am împărțit același apartament din SUA. În momentul de față, îmi este un prieten foarte bun. Am decolat din Belgrad amândoi și în vreo 20 de ore am ajuns în Santa Cruz, California, destinația noastră.

student in USA

După ce am ajuns, două zile m-am plimbat în permanență prin oraș, am luat magazinele și restaurantele la rând. Am încercat toate nebuniile de mâncăruri specifice americanilor: burito, donuts, burger, pancakes, MCDonalds etc. Nici măcar în ultima zi petrecută în Santa Cruz nu m-am săturat de vremea perfectă și de culoarea frumoasă a apusului și a oceanului.

Work and Travel

Oamenii au fost superbi și contrar zvonurilor pe care le-am auzit

Am rămas surprins de amabilitatea și calitatea oamenilor de acolo. Oameni relaxați, respectuoși, amabili. Asta este impresia cu care m-am întors acasă. Acolo am întâlnit cei mai veseli și săritori colegi de muncă, în momentul de față foarte buni prieteni. Am cunoscut diferite naționalități, diferite tipuri de oameni, negri, abli, grași, slabi, care au dat dovadă de caracter și echitate! Distracție este atât de multă, încât la un moment dat vei tânji după un pic de liniște. Și o vei căuta, poate plimbându-te sau experimentând mâncare, obiceiuri, activități de-ale lor. Experiența cu munca a fost foarte interesantă și a contribuit la dezvoltarea mea ca om!

Locul de muncă

Deși la început am fost dezamăgit de locul meu de muncă, am finalizat experiența după 3 luni jumătate plângând datorită faptului că nu voi mai lucra acolo. Acomodarea cu un mediu diferit, cu o limbă diferită și cu o cultură diferită te poate afecta emoțional într-o oarecare măsură.

Am lucrat într-un parc de distracții din California, unde am avut o poziție de Service Assistant în departamentul de mentenanță. Un job un pic mai diferit față de restul, iar eu încă cred că Dumnezeu mi-a pus mâna în cap la acel moment. Uneori era ceva muncă fizică, în sensul că trebuia să descărcăm marfa din camioane, să o ducem în depozit și să o distribuim la restaurante. Aveam o mașinuță electrică cu care ne tot plimbam de colo colo, o uniformă faină care ne deosebea de restul studenților, un morman de chei pentru toate locațiile și o stație radio ca să putem comunica cu echipa și să primim ordine de la manageri. Faptul că aveam acces peste tot, că ne întâlneam cu toată lumea, că vorbeam cu toți și că aveam multe facilități mă face să spun că a fost un job foarte foarte mișto! Un job mai bine plătit față de restul, cu un program mai dur dar mai avantajos și invidiat de restul colegilor 😀

Distracție, relaxare, activități, călătorii

În mod sigur programul Work and Travel îți va oferi cele mai minunate momente petrecute la nivel de grup. Toți studenții cu care vei trăi în locația în care vei lucra vor călători, vor face petreceri sau alte diferite activități. Noi am fost în atâtea locuri încât nici nu mai țin minte chiar tot! Aproape în fiecare zi mergeam undeva după muncă sau făceam ceva deosebit, mai ales în zilele libere. Ne închiriam mașină și cu maxim 30 de dolari de persoană ne plimbam o zi întreagă prin diferite locuri. De asemenea, bicicleta era elementul principal în SUA și cred că am făcut câteva sute de kilometrii buni în vara aceea.

Seara obișnuiam să ne plimbăm prin oraș sau să mergem la concertele organizate de parcul în care lucram. Mergeam la petreceri pe plajă care se întindeau până dimineața, ne întâlneam cu colegii într-un apartament, mâncam și ne distram.

Cum s-a încheiat experiența Work and Travel USA

În încheiere, pot spune că am ajuns acasă plin de cadouri, haine și accesorii. Cred că am cheltuit nu mai puțin de 1500 de dolari pe haine și alte accesorii. De asemenea, am plătit creditul și am rămas aproape pe 0. Iar în decurs de câteva luni am recuperat taxele pe care le-am plătit în SUA ca și angajat. Da, îți vei recupera toate taxele care îți sunt trase din salariu cât timp muncești acolo deoarece nu ești cetățean american. Pentru mine, la un salariu de aproximativ 1900 USD pe lună, acestea au fost în valoare de aproximativ 800 de dolari.

De asemenea, m-am întors acasă mai bogat din punct de vedere sufletește. Am întâlnit oameni super mișto cu care am rămas prieten chiar și în ziua de astăzi (2021). Ne-am întâlnit recent și am povestit două zile continuu despre experiența pe care am avut-o împreună în SUA. Despre colegii americani, cu 3 dintre ei încă țin legătura săptămânal după mai bine de doi ani. Cu alți colegi din alte țări am rămas prieteni pe Facebook și Instagram, ne mai scriem o data-de două ori pe an și abia așteptăm să ne vizităm!

Câteva sfaturi de luat în considerare înainte de a pleca

Înainte de a pleca în SUA, va trebui să fii atent la câteva aspecte. Principalul lucru pe care va trebui să îl faci constă în a pune întrebări! Intră pe grupul de pe Facebook și pune acolo întrebări despre locurile de muncă de unde ai primit oferte. Cineva sigur te va ajuta și îndruma cu privire la foarte multe aspecte! Tot acolo, vei putea găsi viitori colegi români care merg să lucreze cu tine.

Informează-te bine înainte de a pleca

Recomandarea mea este să te informezi dinainte despre respectivul loc de muncă, despre respectivul angajator. Caută pe net cât mai multe informații pe grupul de Facebook Work and Travel USA pentru a evita să ai parte de neplăceri!

Ascultă și de alți studenți care au fost în locul respectiv, iar dacă aceștia vor spune că a fost nașpa, cere-le argumente. Sunt unii foarte sensibili care îți vor zice că jobul și angajatorul au fost nașpa. Iar ca argumente îți vor spune că au fost puși să dea cu mătura înainte de plecare. Cam asta se face în SUA.. Sau poate că nu au primit ore suplimentare. Astea nu sunt motive de a evalua negativ un job. Sunt doar opinii, care poate pentru tine nu reprezintă o problemă. Ascultă de opiniile celorlalți, însă încearcă întotdeauna să le treci prin propriile filtre și să-ți formulezi propria decizie!

excursie program work and travel

Gândește-te și planifică o călătorie de final încă de acasă

Cu banii rămași, ne-am strâns 3 prieteni și am plecat într-o călătorie de o săptămână pe coasta de vest. Puțin de-altfel, așa că eu îți recomand să îți aloci mai mult timp pentru asta. Am vizitat San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Death Valley, Grand Canyon și Parcul Național Yosemite. Toate acestea într-o săptămână, cu o super mașină închiriată (Dodge Journey din 2018). Am dormit 3 nopți in mașină, astfel economisind bani.

Călătoria de la final de program îți va rămâne întipărită toată viața în suflet! Trebuie neapărat să călătorești dacă tot ai ajuns acolo deoarece nu știi dacă vei mai avea vreodată ocazia să ajungi în SUA. Îți spun asta deoarece am văzut mulți studenți care vor să țină de bani și nu prea călătoresc, iar pe urmă le pare rău!

calatorie in SUA cu masina inchiriata

Dragilor, aceasta este o parte din experiența mea din SUA. Din punctul meu de vedere una faină, dar vă zic că am auzit de altele și mai faine! De asemenea, am scris un articol despre cum sa beneficiezi de programul Work and Travel. Mai mult, ți-am pregătit și o serie de sfaturi despre cum să economisești și totodată să nu duci lipsă de nimic cât timp ești acolo.

Ți-a fost util articolul?


Vlad Arhire

Student masterand, împătimit al experiențelor de orice fel și dedicat vieții de student. Unul dintre obiectivele lui este acela de a-și ajuta colegii mai mici să profite de anii frumoși ai studenției, să învețe din greșeli și să beneficieze de orice oportunitate valoroasă. Printre realizările sale regăsim două experiențe de studiu în străînătate prin programul Erasmus, o experiență în SUA prin programul Work and Travel. Pe partea profesională, Vlad este activ în zona de Marketing.

2 comentarii

Silvia · 30/01/2020 la 22:01

Super articol!

    Vlad Arhire · 30/01/2020 la 22:03

    Multumesc. Ma bucur ca ti-a placut!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.