În anul doi de facultate, m-am hotărât că vreau să plec în SUA prin programul Work and Travel. Nu știam prea multe despre program, dar auzisem câteva experiențe ale altor colegi și cunoștințe de pe rețelele sociale, încât am zis că trebuie să o fac și eu.

Pentru că eram temător la început, am rugat un coleg mai mare să-mi spună câte ceva despre program și despre procedură. Eram hotărât că vreau să plec, însă îmi era frică.

Am aflat câte ceva despre program și știam că din Octombrie se fac înscrierile la agențiile specializate. Aveam timp relativ scurt să-mi conving vreun prieten să meargă cu mine în SUA deoarece nu eram convins că vreau să plec și că mă voi descurca singur.

Am încercat să caut colegi care să meargă cu mine în SUA

Aproximativ două săptămâni am început să le vorbesc unor colegi de la facultate despre program, timp în care îmi propuneam să le stârnesc interesul, astfel încât să vină și ei cu mine, ca să nu mă duc singur la capătul celălalt al lumii.

Toți spuneau că e fain, că sună bine, dar niciunul nu a fost dispus să acceseze programul.. Le-am scris până și unor foști colegi de liceu, dar fără rezultat.

Într-un final, exact la început de Octombrie, văzând că nimeni nu se încumetă să acceseze programul cu mine, mi-am luat inima în dinți și m-am dus la agenție pentru a mă înscrie în program.

N-am găsit colegi și am plecat singur

De-a lungul celor câteva luni de pregătire a dosarului, de ales job și alte proceduri specifice programului, m-am tot frustrat că sunt băgat de unul singur în asta și aveam oarecum remușcări. 

Eram fericit că am făcut cel mai mare pas al vieții mele de până atunci, dar eram supărat că nu aveam cu cine să împărtășesc experiența, cineva care să simtă aceleași lucruri ca și mine.

În momentul în care am dat interviul online pentru jobul din Santa Cruz, nu mai era nimeni pe la agenție care să plece în același loc ca și mine.

Până la urmă, nu am plecat singur

Am lăsat partea interesantă pentru finalul articolului, mai ales că știu că este posibil să ai și tu aceleași gânduri ca și mine, care te rețin să accesezi programul Work and Travel USA. 

Programul Work and Travel USA este accesat de câteva sute sau chiar peste o mie de studenți români în fiecare vară. Chiar dacă tu ești singurul înscris la o agenție specifică pentru un job, poți fi sigur că vor mai fi și alți români care merg în locația respectivă și cu care, cu siguranță te vei întâlni acolo.

Dacă ai presiunea pe umeri și nu vrei să o duci singur în SUA, îți recomand să întrebi la agenție dacă mai sunt studenți români care merg în aceeași locație ca și tine. Chiar dacă nu este nimeni din orașul tău, șansele ca alți studenți, din alte orașe să meargă în aceeași locație sunt destul de mari. 

Eu am crezut că sunt singur, dar când i-am rugat să-mi spună dacă mai merge cineva prin această agenție în Santa Cruz, la același angajator, am aflat că mai erau vreo 5 studenți din Cluj și vreo 6 din București.

De asemenea, am dat un mesaj pe grupul Work and Travel USA de pe Facebook, iar acolo am mai găsit încă vreo 4 studenți din alte orașe, care aplicase prin alte agenții.

În final, vreau să-ți spun că am luat legătura cu mulți dintre ei și chiar am reușit să mă coordonez cu unul dintre ei, astfel încât să luăm biletele de avion în aceeași zi, de pe același aeroport. 

De-a lungul experienței, nu m-am simțit sigur aproape deloc. Aveam mereu colegii prin preajmă, dar mai mult, eram înconjurat de zeci de oameni faini, studenți străini, români care mi-au devenit buni prieteni ulterior.  

Dacă vrei să afli cum a fost toată experiența mea Work and Travel, aici am povestit despre ea.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.