fbpx
Timp de citire: 7 minute

Pentru cei care au văzut articolul Work and Travel USA și sunt interesati de mai multe detalii, articolul de astăzi va fi despre procedura pentru Work and Travel USA. Procedura Work and Travel USA este complexă, dar simplu de realizat! Banii pe care îi vei cheltui în total pentru a avea parte de această experiență vor fi undeva între 2500 – 3000 de dolari. Poți accesa un credit de la BRD special pentru studenții Work and Travel. Acești bani îi vei recupera și poate chiar vei câștiga venituri suplimentare datorită locului de muncă!

procedura pentru work and travel USA

În ce constau costurile pentru program?

 • Taxa de program
 • Taxa de viza
 • Biletul de avion
 • Pregătiri cu bagajul
 • Bani de buzunar

Primii pași

Pentru început, îți voi spune că vei avea nevoie să apelezi la o agenție Work and Travel, care îți va întocmi dosarul, îți va oferi joburi și te va ghida pe tot parcursul demersurilor. Ca să poți accesa acest program, trebuie să fii student la o facultate de stat sau particulară acreditată cu frecvența la zi, iar maximum de vârstă trebuie să fie de 30 de ani.


Există unele agenții mai scumpe, iar altele mai ieftine. În general, costurile agențiilor sunt undeva la 1100-1200 USD pentru tot programul. De asemenea, vor mai fi câteva taxe care vor trebui plătite pe parcurs, dar mici. Unele agenții îți oferă oportunitatea de a-ți cumpăra biletul de avion pe cont propriu, altele te obligă să accepți biletul la prețul lor. În cazul meu, biletul de avion propus de către agenție a fost de aproximativ 1000 de euro, dus-întors, având posibilitatea de:

 • Returnare bani în caz de refuz de viză
 • O schimbare gratuită la biletul de avion
 • Posibilitate de a alege un alt aeroport pentru întoarcere
 • Posibilitatea alegerii companiei aeriene

Sunt unele agenții care îți oferă posibilitatea de a-ți cumpăra biletul de avion singur. Poți fi atent zilnic la oferte de zboruri și poți economisi destui bani. Te poți orienta de asemenea spre o companie care îți oferă 2 bagaje de cală, deoarece la întoarcere vei veni plin de cadouri, haine, device-uri și îți va prinde foarte bine! Eu am găsit biletul propus de agenție la 800 de euro, ceea ce înseamnă că au un comision de aproximativ 200 de euro. Biletul de avion trebuie să fie luat dus-întors obligatoriu!

program international studenti

Cum îți alegi agenția?

Apelează la o agenție cu renume prin care au trecut mulți studenți și să le eviți pe cele mici. Nu zic nimic rău de cele mici și mai ieftine, dar este posibil să apară probleme pe care nu le dorești. Prin intermediul agențiilor mari vei beneficia de o oferta mai mare de joburi în mai multe state din SUA. O să ai de unde alege. Agenții mari sunt cel puțin trei în România, cu sedii în orașele cu centre universitare. Dă un search pe net și le vei găși. Aș recomanda American Challenge, Student TRAVEL, GTS sau IntegralEdu.

De ce plătesc așa de mult?

Dacă te gândeșți pentru ce plătești așa de mult, uite câteva din marile servicii pe care ti le oferă o agenție!

 • Asigurarea medicală pe durata programului
 • Interviul de înscriere în program și procesarea documentelor
 • Permisul de muncă, necesar pentru aplicarea la viză
 • Te îndrumă și pregătește documentele pentru viză
 • Acces la târgurile de joburi, precum și la interviurile virtuale cu angajatorul și sponsorul de viză
 • Asistență pe durata programului de care vei avea nevoie în mod sigur!

Dacă este cineva cu experiențe plăcute la alte agenții sau chiar la acestea, îl voi ruga să lase un comentariu pentru a ajuta și pe alții.

work and travel pentru studenti

Cum a decurs pentru mine procedura pentru Work and Travel USA?

Vorbind cu prieteni care au fost plecați cu Work and Travel USA, am ales să merg la aceeași agenție ca și ei, deoarece au avut experiențe plăcute. Pe 2 octombrie 2017 am mers la sediul Student Travel din orașul meu și am cerut informații despre program și am pus întrebările care se roteau în jurul meu. Agențiile sunt faine deoarece personalul este tânăr, iar aproape toți de acolo au fost plecați cu Work and Travel. Am vorbit cu tipul de acolo ca și cu un prieten timp de vreo ora, în care am tot întrebat și ascultat din poveștile și experiențele lui. Băiatul mi-a confirmat toate lucrurile frumoase pe care le-am auzit despre program și m-am hotărât să mă înscriu pe loc.

Procedura pentru Work and Travel USA și pași de urmat

1. Înscrierea

Susții un interviu simplu să vadă dacă ești student și dacă ești eligibil. Poate și 2 cuvinte în engleză să vadă că știi să spui cum te cheamă măcar. Apoi, se va întocmi un contract între tine și agenție, iar în decurs de 3 zile lucrătoare vei plăti prima taxa de aprox. 250 de dolari. Aceasta este doar prima parte din totalul taxei pentru program, care variază în funcție de agenție și se situează între 900-1200 dolari.

2. Introducere

Pentru a mă familiariza cu joburile și cu angajatorii, am primit un link unde am văzut niște joburi anterioare. M-am uitat la zone, la salarii, la cazări. O mică introducere foarte utilă pentru ce va urma.
Am fost informat despre sponsori. Sponsorul este o instituție din SUA care se ocupă de studenții Work and Travel în ceea ce privește munca pe teritoriul Americii. El îți aprobă permisul de muncă și îți va oferi suport după ce ajungi în SUA.

3. Oferte de joburi

Vor urma multe mailuri de la agenție cu diverse oferte de joburi. Vei primi poate zilnic câte un job peste care să te uiți. Eu am primit la un moment dat vreo 80 de joburi. Am verificat și nu m-a atras nimic. Așa că am mai așteptat.
Poți participa la târguri de joburi, unde vin angajatori americani și poți vorbi direct cu ei și primi jobul pe loc. Nu te grăbi în alegerea jobului. Documentează-te mereu despre angajator, costurile zonei, facilități și cazare. Va ieși la iveală la un moment dat acel job super.

procedura pentru Work and Travel SUA

4. Documentație

Dacă ai primit jobul, va trebui să pregăteșți documentele pentru a-ţi deschide dosarul.

 • Adeverinţă de student de la facultate.
 • Pașaport, dar nu temporar.
 • Cazier judiciar.
 • Adeverinţă medicală (adeverinţă simplă, nu este nevoie de foaie specială pentru angajare).
 • Adeverinţă de la secţia de Serviciu Paşapoarte care să ateste că nu ai interdicţie de a părăsi ţara.

5. Interviul cu angajatorul

După ce ai ales jobul, vei fi nevoit să susții un interviu pe skype cu angajatorul din SUA. Mărturisesc că engleză mea era destul de rea în momentul în care am susținut interviul, dar m-am pregătit de acasă cu eventuale întrebări și răspunsuri și a decurs foarte bine. În principiu te întreabă despre tine, despre ce îți place să faci și așa mai departe. Te pregătești de acasă și citești detalii despre jobul respectiv și despre zona respectivă. Să știi ceva despre cultura americană și să ii spui că mergi să îți faci prieteni și să călătorești. Zâmbește mereu pentru că americanii sunt foarte prietenoși și zâmbitori!

6. Interviu și taxa de viză

Vei plăti la bancă o taxă pentru viză de 160 de dolari.
La Ambasada, vei merge cu permisul de muncă și un confirmation page pe care l-ai completat online. Notează că aici vei avea nevoie de o poză electronică 5x5cm. Ia și una în format fizic la tine, ca să fii sigur!
Interviul de viză este scurt și simplu. Nu îți face probleme și nu fii stresat. Va fi mai ușor decât la interviul cu angajatorul. Eu am fost întrebat unde voi munci în state, ce studiez și în ce an de studiu sunt. Atât!

7. Achitarea diferenței de taxă la agenție

După ce ai primit jobul și viza, vei plăti a două tranșă de bani pentru program.

8. Biletul de avion

Acum ești sigur că vei pleca în State. Urmează să cumperi biletul de avion dus-întors! Așteaptă-te la un zbor foarte lung și friguros, dar care va fi completat de filme, muzică și mâncare puse la dispoziție de compania aeriană. Să îți iei o haină mai groasă în avion pentru că aerul condiționat te va face să dârdâi!

bilet de avion SUA

9. Ghid de orientare de la sponsor

Un ultim pas va fi să parcurgi online ghidul de orientare pentru plecarea și sosirea în SUA. Câteva video-uri interesante și ajutătoare pentru oricine este la început!

10. Bagajul

Pregătește-te bine pentru plecare. Ia cu tine niște medicamente în caz de orice! Obișnuiește-te cu ideea că mâncarea în SUA este proastă, așa că gândește-te bine la ce ai putea să iei cu tine de acasă. Poate ceva produse din carne, cum ar fi salamuri, șuncă etc. Interesează-te și de condițiile meteo deoarece unele zone sunt reci dimineața și seara, astfel încât să pui și niște haine groase! Nu lua prea multe haine! Îți garantez că vei lăsa acolo foarte multe, deoarece vei cumpăra o grămadă de haine faine și ieftine!

Alte sfaturi

Ia-ți bani de buzunar la tine până la primul salariu. Din punctul meu de vedere, îți vor fi de ajuns undeva la 500 de dolari: să îți cumperi cartelă și alte lucruri pentru casă, să mănânci și să ieși pe afară. Eu am primit prima tranșă din salariu după 3 zile, aproximativ 250 de dolari. Așa că nu am avut nevoie de prea mulți bani. De asemenea, ai grijă de acte și ia-le cu tine pe drumul cu avionul! Nu le lăsa în bagajul de cală deoarece vei avea nevoie de ele la control și la momentul sosirii în SUA!

Felicitări! Imediat vei pleca în SUA și vei trăi cele mai frumoase momente din viața ta! Iată un articol util despre cum a fost experiența Work and Travel USA pentru mine!

Ți-a fost util articolul?


Vlad Arhire

Student masterand, împătimit al experiențelor de orice fel și dedicat vieții de student. Unul dintre obiectivele lui este acela de a-și ajuta colegii mai mici să profite de anii frumoși ai studenției, să învețe din greșeli și să beneficieze de orice oportunitate valoroasă. Printre realizările sale regăsim două experiențe de studiu în străînătate prin programul Erasmus, o experiență în SUA prin programul Work and Travel. Pe partea profesională, Vlad este activ în zona de Marketing.

0 comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.