Una dintre cele mai bune metode de a învăța și a ne dezvolta sănătos și eficient este prin a avea un mentor sau model. De ce este important să ai un model în viață și/ sau un mentor care să te ghideze la locul de muncă sau la școală? Care este diferența dintre mentori și modele? 

Diferența dintre Mentori Și Modele

Ai nevoie de un mentor sau de un model? Care este diferența dintre aceștia?

Modelul

Modelul este o persoană care are comportamente și trăsături pe care le admiri și pe care îți dorești să le imiți. Un model poate fi orice persoană, indiferent de statutul sau ocupația sa. 

Fiecare dintre noi avem oameni pe care îi admirăm și dorim să fim că ei, însă poate că nu ne-am gândit la termenul de ”model”. Un model poate fi un sportiv, un om de afaceri, un artist, un membru al familiei etc.

Mentorul

Mentorul este persoană care vorbește cu tine despre cariera ta, obiective, planuri, aspirații. El te ajută să îți ajustezi planurile, îți recomandă alți oameni care te pot ajuta, îți indică oportunități și obstacole de care ar trebui să fii conștient. 

În general, mentorii dețin două roluri. Un mentor te va ghida și ajuta în carieră, respectiv te va ajuta și motiva pe partea psihologică și socială, în parcursul tău de a-ți atinge obiectivele. Această relație este una pe termen lung, devenită deseori una pe viață.

invata cu ajutorul mentorilor

Dezvoltarea profesională este mai ușoară cu ajutorul unui mentor

Cu ajutorul unui mentor, vei putea învăța mult mai eficient și vei avea un parcurs mult mai vizibil și rapid în viața profesionala. Mentorul este acela care te va îndruma mereu, îți va arăta cum să îți îmbunătățeșți abilitățile, te va sfătui ce să faci și ce să eviți. 

Procesul de învățare devine mult mai ușor când ai un un om priceput care îți poate împărtăși din experiențele lui. Iar unul dintre cele mai importante avantaje pe care ti le va oferi un mentor, este acela te va monitoriza și îți va oferi feedback continuu. Astfel, vei știi întotdeauna că mergi pe un drum corect, iar progresul este, cu siguranță unul sănătos.

Pe vremea când eram în internship la o companie de software, am avut parte de un mentor care m-a ghidat și motivat constant. Timp de 3 luni, el a fost omul care m-a împins de la spate, care m-a mobilizat și încurajat spre a face o treabă foarte bună.

Aveam discuții cu el în fiecare dimineață și pauză de masă. Îi ceream sfaturi ori de câte ori aveam nevoie, iar la nevoie mă și ajuta cu diferite probleme. 

Mentorul meu m-a ajutat să-mi îmbunătățesc procesele de lucru, să progresez și să îmi schimb obiceiurile învechite și neproductive. Mi-a schimbat mindsetul. Datorită lui, am căpătat alte perspective și am ajuns să-mi stabilesc obiective mărețe.

Cu ajutorul unui model vei deveni o persoană mai bună

Atunci când ai un model în viață, vei fi dornic să îți atribui anumite comportamente și atitudini preluate de la acea persoană. De cele mai multe ori, modelul din viața noastră este acea persoană de care spunem că așa ne-ar plăcea și nouă să fim. 

Având un reper în viață, este mult mai bine decât a trăi numai după cum îți dictează instinctul. Valorile morale preluate de la un model îți pot schimba viața, te pot defini ca persoană și te pot aduce în stadiul în care vei deveni și tu un model pentru alții. Pentru că, nu-i așa, atitudinea, valorile morale și percepția altora despre noi, ne oferă un statut în viață? 

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.