Programul Erasmus Plus este recunoscut la nivel interna╚Ťional ╚Öi se adreseaz─â tuturor studen╚Ťilor din Europa. Programul ├«╚Öi propune s─â ajute oamenii, indiferent de v├órst─â, s─â experimenteze noi oportunit─â╚Ťi la diverse institu╚Ťii ╚Öi companii din Europa. Bursa Erasmus+ se acceseaz─â, at├ót pentru mobilit─â╚Ťi de studiu, c├ót ╚Öi pentru internship-uri la institu╚Ťii de pe teritoriul Europei.

Care este scopul programului Erasmus Plus?

Erasmus Plus este un program care a dezvoltat diverse oportunit─â╚Ťi de formare, cu scopul de a ajuta institu╚Ťiile din statele partenere s─â abordeze o dezvoltare sustenabil─â.

De aceea, unele dintre cele mai importante probleme pe care le vizeaz─â sunt: reducerea ratei ╚Öomajului, abandonul ╚Öcolar, dezvoltarea educa╚Ťional─â ╚Öi profesional─â, promovarea egalit─â╚Ťii sociale, ├«ndemnul la implicarea ├«n societate etc.

Rom├ónia este grav afectat─â de aspectele men╚Ťionate, iar progresul se vede a fi foarte lent. Conform ”Education and training monitor 2020”, publicat de Comisia European─â, Rom├ónia este una dintre ╚Ť─ârile cu cea mai slab─â performan╚Ť─â din Europa, ├«n sectorul educa╚Ťie.

Unul dintre cele mai importante aspecte men╚Ťionate ├«n raport, a fost faptul c─â angajatorii v─âd curicula din ├«nv─â╚Ť─âm├óntul superior a fi nepotrivit─â cu pia╚Ťa muncii, demodat─â, f─âr─â accent pe practic─â ╚Öi rezolvarea problemelor, iar metodele de predare bazate pe memorare, fiind dep─â╚Öite.

De asemenea, se estimeaz─â c─â ”aproape 40 % dintre absolven╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior din Rom├ónia, cu v├órste cuprinse ├«ntre 24-64 de ani au emigrat” (Banca Mondial─â, 2019).

Pentru curio╚Öi, ├«ntreg raportul ├«n limba rom├ón─â ├«l pute╚Ťi desc─ârca direct, de aici.

Cine acordă bursele Erasmus Plus România?

Organiza╚Ťiile care se ocup─â de acordarea burselor ╚Öi de gestionarea programelor, sunt oarecum ├«ntr-o structura ierarhic─â.

  • Comisia European─â, care are puterea deciziei, gestioneaz─â bugetul, programele ╚Öi a╚Öa mai departe.
  • Agen╚Ťia Na╚Ťional─â, care promoveaz─â programul, acord─â informa╚Ťii, desf─â╚Öoar─â evenimente, monitorizeaz─â procesele la nivel na╚Ťional, acord─â banii primi╚Ťi de la Comisia European─â.
  • Birourile Na╚Ťionale Erasmus+, institu╚Ťia cu care vei avea contact, ├«n mod direct. Birourile Na╚Ťionale Erasmus+ se ocup─â de aplica╚Ťia ta, de dosarul t─âu, de ├«ndrumare ╚Öi a╚Öa mai departe. Fiecare ora╚Ö are un astfel de birou, iar acolo este locul ├«n care vei depune documentele ╚Öi alte treburi.
  • Alte organiza╚Ťii partenere, asocia╚Ťii studen╚Ťe╚Öti

În ce constă bursa programului?

Bursele Erasmus+ difer─â de la ╚Ťar─â la ╚Ťar─â, de la organiza╚Ťie la organiza╚Ťie. ├Än unele ╚Ť─âri, cuantumul bursei Erasmus+ pentru mobilitate de studiu este mai mic─â, iar ├«n altele, mai mare. Rom├ónia face parte din ╚Ť─ârile ├«n care bursa este mai mare, deoarece provenim dintr-o ╚Ťar─â mai slab dezvoltat─â.

Bursa fluctueaz─â, ├«n func╚Ťie de ╚Ťara ├«n care vrei s─â mergi. Pentru ╚Ť─ârile ├«n care nivelul de trai este mai ridicat, precum Suedia, Fran╚Ťa, Germania, valoarea bursei este de 520 Euro. Pentru ╚Ť─âri precum Turcia, Bulgaria, Polonia ╚Öi altele, bursa Erasmus+ este ├«n valoare de 450 Euro. ├Än mare, o burs─â Erasmus+ este compus─â din:

  • oportunitatea de a merge s─â studiezi sau s─â lucrezi la o institu╚Ťie/ companie din Europa
  • accesul la diverse activit─â╚Ťi culturale ╚Öi profesionale
  • se ofer─â un cuantum ├«n valoare de 450-520 de Euro pentru mobilitatea de studiu
  • se ofer─â un cuantum in valoare de aproximativ 720 Euro pentru mobilitatea de practic─â (internship)

Cum po╚Ťi ob╚Ťine o burs─â Erasmus Plus?

Bursa de studiu

Pentru ├«nceput, dac─â e╚Öti student, trebuie s─â fii cel pu╚Ťin ├«n anul 2 de facultate la ciclul licen╚Ť─â pentru a fi eligibil pentru burs─â. De asemenea, bursa este valabil─â ╚Öi pentru studen╚Ťii de la Master, c├ót ╚Öi pentru cei doctoranzi. Deci, se poate pleca ├«ncep├ónd cu anul 2 de facultate.

A╚Öadar, ├«nc─â din anul ├«nt├ói, c├ónd se dau drumul la ├«nscrieri pentru mobilit─â╚Ťi Erasmus la nivel de facultate, ├«╚Ťi faci aplica╚Ťia. Vorbe╚Öti cu profesorul coordonator din cadrul facult─â╚Ťii tale, iar el te va ├«ndruma pe tot procesul. Pa╚Öii pe care ii vei urma, i-am descris ├«ntr-un articol recent Proiectul Erasmus ╚Öi procedura de ├«nscriere.

Bursa de practic─â

Dacă vrei să te înscrii pentru un internship, procesul este același în faza de aplicare. Pașii pe care îi vei urma nu îi cunosc în totalitate, dar îi voi explica, pe măsură ce aflu. Din câte știu, se face un contract între facultate și compania parteneră și cam atât.

Respectarea contractului

Bursa Erasmus Plus este 100% nerambursabil─â. ├Än mod evident, dac─â nu respec╚Ťi contractul pe care ├«l vei semna, cel mai probabil mobilitatea ├«╚Ťi va fi anulat─â. Totul este foarte clar precizat ╚Öi simplu de respectat.

Trebuie doar s─â ├«╚Ťi vezi de treab─â, s─â mergi la ╚Öcoal─â, s─â ├«╚Ťi iei examenele ╚Öi s─â nu faci t├ómpenii. Vei urm─âri mailul ├«n permanen╚Ť─â, deoarece acolo vei primii instruc╚Ťiuni despre documentele pe care trebuie s─â le ai la ├«ntoarcere, pentru a demonstra c─â ai finalizat mobilitatea de studiu sau de practic─â.

Banii ├«╚Ťi vor fi vira╚Ťi ├«n prima s─âpt─âm├óna de la momentul ├«n care ai ajuns ├«n ╚Ťara respectiv─â, ├«n propor╚Ťie de 80%. Restul de 20% ├«i vei primi ├«n momentul ├«n care ajungi ├«napoi acas─â. Bursa Erasmus nu include pre╚Ťul biletului de avion sau alte cheltuieli personale.

Mai multe informa╚Ťii despre alte programe Erasmus+, cum le po╚Ťi accesa ╚Öi alte lucruri relevante pot fi g─âsite pe site-ul oficial Erasmus Plus din Rom├ónia. De asemenea, bursa Erasmus con╚Ťine mai multe beneficii pentru tinerii din Rom├ónia.

Programul Erasmus ╚Öi Erasmus+ acoper─â ╚Öi programe pentru sportivii de performan╚Ť─â, ├«mprumuturi pentru studii de masterat, programe de voluntariat ╚Öi altele. Documenteaz─â-te din toate sursele pe care le ai disponibile pe internet, iar apoi ia leg─âtur─â cu o institu╚Ťie din ora╚Öul t─âu sau din Rom├ónia ╚Öi cere mai multe detalii.

Distribuie:

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informa╚Ťie de calitate, util─â ╚Öi corect─â.