Programul Erasmus Plus este recunoscut la nivel internațional și se adresează tuturor studenților din Europa. Programul își propune să ajute oamenii, indiferent de vârstă, să experimenteze noi oportunități la diverse instituții și companii din Europa. Bursa Erasmus+ se accesează, atât pentru mobilități de studiu, cât și pentru internship-uri la instituții de pe teritoriul Europei.

Care este scopul programului Erasmus Plus?

Erasmus Plus este un program care a dezvoltat diverse oportunități de formare, cu scopul de a ajuta instituțiile din statele partenere să abordeze o dezvoltare sustenabilă.

De aceea, unele dintre cele mai importante probleme pe care le vizează sunt: reducerea ratei șomajului, abandonul școlar, dezvoltarea educațională și profesională, promovarea egalității sociale, îndemnul la implicarea în societate etc.

România este grav afectată de aspectele menționate, iar progresul se vede a fi foarte lent. Conform ”Education and training monitor 2020”, publicat de Comisia Europeană, România este una dintre țările cu cea mai slabă performanță din Europa, în sectorul educație.

Unul dintre cele mai importante aspecte menționate în raport, a fost faptul că angajatorii văd curicula din învățământul superior a fi nepotrivită cu piața muncii, demodată, fără accent pe practică și rezolvarea problemelor, iar metodele de predare bazate pe memorare, fiind depășite.

De asemenea, se estimează că ”aproape 40 % dintre absolvenții de învățământ superior din România, cu vârste cuprinse între 24-64 de ani au emigrat” (Banca Mondială, 2019).

Pentru curioși, întreg raportul în limba română îl puteți descărca direct, de aici.

Cine acordă bursele Erasmus Plus România?

Organizațiile care se ocupă de acordarea burselor și de gestionarea programelor, sunt oarecum într-o structura ierarhică.

  • Comisia Europeană, care are puterea deciziei, gestionează bugetul, programele și așa mai departe.
  • Agenția Națională, care promovează programul, acordă informații, desfășoară evenimente, monitorizează procesele la nivel național, acordă banii primiți de la Comisia Europeană.
  • Birourile Naționale Erasmus+, instituția cu care vei avea contact, în mod direct. Birourile Naționale Erasmus+ se ocupă de aplicația ta, de dosarul tău, de îndrumare și așa mai departe. Fiecare oraș are un astfel de birou, iar acolo este locul în care vei depune documentele și alte treburi.
  • Alte organizații partenere, asociații studențești

În ce constă bursa programului?

Bursele Erasmus+ diferă de la țară la țară, de la organizație la organizație. În unele țări, cuantumul bursei Erasmus+ pentru mobilitate de studiu este mai mică, iar în altele, mai mare. România face parte din țările în care bursa este mai mare, deoarece provenim dintr-o țară mai slab dezvoltată.

Bursa fluctuează, în funcție de țara în care vrei să mergi. Pentru țările în care nivelul de trai este mai ridicat, precum Suedia, Franța, Germania, valoarea bursei este de 520 Euro. Pentru țări precum Turcia, Bulgaria, Polonia și altele, bursa Erasmus+ este în valoare de 450 Euro. În mare, o bursă Erasmus+ este compusă din:

  • oportunitatea de a merge să studiezi sau să lucrezi la o instituție/ companie din Europa
  • accesul la diverse activități culturale și profesionale
  • se oferă un cuantum în valoare de 450-520 de Euro pentru mobilitatea de studiu
  • se oferă un cuantum in valoare de aproximativ 720 Euro pentru mobilitatea de practică (internship)

Cum poți obține o bursă Erasmus Plus?

Bursa de studiu

Pentru început, dacă ești student, trebuie să fii cel puțin în anul 2 de facultate la ciclul licență pentru a fi eligibil pentru bursă. De asemenea, bursa este valabilă și pentru studenții de la Master, cât și pentru cei doctoranzi. Deci, se poate pleca începând cu anul 2 de facultate.

Așadar, încă din anul întâi, când se dau drumul la înscrieri pentru mobilități Erasmus la nivel de facultate, îți faci aplicația. Vorbești cu profesorul coordonator din cadrul facultății tale, iar el te va îndruma pe tot procesul. Pașii pe care ii vei urma, i-am descris într-un articol recent Proiectul Erasmus și procedura de înscriere.

Bursa de practică

Dacă vrei să te înscrii pentru un internship, procesul este același în faza de aplicare. Pașii pe care îi vei urma nu îi cunosc în totalitate, dar îi voi explica, pe măsură ce aflu. Din câte știu, se face un contract între facultate și compania parteneră și cam atât.

Respectarea contractului

Bursa Erasmus Plus este 100% nerambursabilă. În mod evident, dacă nu respecți contractul pe care îl vei semna, cel mai probabil mobilitatea îți va fi anulată. Totul este foarte clar precizat și simplu de respectat.

Trebuie doar să îți vezi de treabă, să mergi la școală, să îți iei examenele și să nu faci tâmpenii. Vei urmări mailul în permanență, deoarece acolo vei primii instrucțiuni despre documentele pe care trebuie să le ai la întoarcere, pentru a demonstra că ai finalizat mobilitatea de studiu sau de practică.

Banii îți vor fi virați în prima săptămâna de la momentul în care ai ajuns în țara respectivă, în proporție de 80%. Restul de 20% îi vei primi în momentul în care ajungi înapoi acasă. Bursa Erasmus nu include prețul biletului de avion sau alte cheltuieli personale.

Mai multe informații despre alte programe Erasmus+, cum le poți accesa și alte lucruri relevante pot fi găsite pe site-ul oficial Erasmus Plus din România. De asemenea, bursa Erasmus conține mai multe beneficii pentru tinerii din România.

Programul Erasmus și Erasmus+ acoperă și programe pentru sportivii de performanță, împrumuturi pentru studii de masterat, programe de voluntariat și altele. Documentează-te din toate sursele pe care le ai disponibile pe internet, iar apoi ia legătură cu o instituție din orașul tău sau din România și cere mai multe detalii.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.