Ești student în România la o facultate de stat sau încă ești la liceu și urmează să te înscrii la o facultate, însă drumul nu e foarte clar pentru tine? Unii dintre noi ne dorim să studiem la o universitate din afară, datorită programelor de studii mai ofertante, însă nu ne permitem.
Proiectul Erasmus îți oferă oportunitatea de a studia oriunde în UE, timp de doua semestre pe ciclul de învățământ.
De ce să profiți de o experiență de studiu în straintatate?
Deciziile sunt greu de luat și nu poți știi care este cea corectă, decât dacă ai un plan și niște obiective foarte bine orientate. Ei bine, lucrurile se pot îndrepta într-o direcție bună, încă din fașă.
Îți propun să nu tai aripile nici șansei de a vedea cum este facultatea în România, dar nici șansei de a studia într-un sistem modern și diferit dintr-o universitate din străinătate.
Folosind paternul românesc, „împacă și capra și varza” vei putea face o comparație relevantă bazată pe propriile experiențe. Astfel, apare soluția perfectă pentru a pune lucrurile în mișcare.
Fie că ești la început de facultate, fie că aproape o termini și vrei să continui pe acest drum, poți apela la unul dintre programele internaționale de studiu.
Proiectul Erasmus este un „must do” în viața studentului
Proiectul Erasmus oferă studenților oportunitatea de a avea parte de o experiență de studiu internațională. În momentul de față, în acest program sunt implicate peste 5000 de structuri de învățământ superior din 37 de țări.
Nu intrăm în detalii pe care le poți găsi cu ușurință și îți sunt explicate mult mai bine pe site-ul oficial sau dintr-un articol recent despre Erasmus Plus. Ce trebuie tu să știi este faptul că acest program investește în educația ta, așadar ești finanțat cu o bursă lunară pe parcursul întregului program.
Bursa variază în funcție de nivelul de trai al țărilor partenere. Spre exemplu, programul de care eu am beneficiat pentru a studia la o Universitate din Finlanda a constat într-o bursă lunară de 520 euro, pe când în alte țări precum Turcia, Bulgaria sau altele, bursa este de aprox. 450 euro pe lună.
Poate că nu îți permiți să studiezi într-o altă țară, deoarece costurile sunt destul de mari pe parcursul unui ciclu de învățământ, iar atunci ai găsit soluția potrivită. Programul poate fi accesat pentru două semestre (1 an de studiu) pe ciclul de învățământ (licență sau master).
De asemenea, se poate accesa și pentru o mobilitate de practică de 2 luni într-o țară din Europa. Vezi mai multe informații pe site-ul Erasmus Plus.
Documentare despre țara/ locul ales pentru studiu
Rămâne la latitudinea fiecăruia de a aprecia valoarea banilor pe care îi are. Este probabil să fii nevoit să suplimentezi acea bursă pe care o vei primi. În cazul meu, am avut o bază financiară de câteva sute de euro înainte sa plec în Finlanda.
Fiind mai chibzuit cu banii, am reușit să depășesc bursa cu vreo 150 Euro pe lună. Cu toate că m-am și plimbat destul prin țară, nu am mâncat sau băut la baruri și restaurante! Dacă eviți acest lucru, vei fi in regulă.
Proiectul Erasmus – investiție gratuită în propria educație
Programul Erasmus îți oferă oportunitatea de a studia un an în țări precum Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda etc. După cum am spus, primești o bursă lunară și o instituție gazdă care îți va fi ca un fel de părinte pe parcursul studiilor.
În timpul acestei experiențe personalul specializat din universitate te va ghida la orice pas, îți va sta la dispoziție 24/24 pentru orice problemă, vei primi un tutore care te va ajuta să te acomodezi și vei primi poate prietenii pe care îi cauți de mult timp.
Procedura de înscriere și de finalizare a dosarului pentru o mobilitate a proiectului Erasmus
Am fost beneficiar al proiectului Erasmus Plus, la Laurea University of Applied Sciences, din Finlanda. Am aplicat pentru Erasmus Plus la începutul lunii octombrie 2019, iar pe 8 ianuarie 2020 am început semestrul.
1. Testare lingvistică
Un test lingvistic grilă (în funcție de alegerea ta în ce limba vei susține testul), ușor de-altfel. Aș zice că dacă știi engleză la nivel mediu spre avansat, îl vei trece cu peste 50 de puncte din 90.
Apoi, urmează testarea orală, unde vei fi intervievat de un profesor, de asemenea în limba pe care ai ales-o, care este mai ușor și vei lua probabil o notă mare.
Se va face medie între cele două teste și vei obține notă care va fi expusă pe certificatul lingvistic cu care poți să beneficiezi de mobilitate. În orice caz, cu cât notă va fi mai mare, cu atât vei fi mai liniștit.
2. Formularul de înscriere
Pentru început, un formular de înscriere online va aranja intrarea ta ca și candidat pentru această mobilitate. De altfel, un CV format Europass, certificatul lingvistic și situația școlară vor fi necesare.
Urmează confirmarea, dacă totul este în regulă și ești eligibil pentru a accesa programul.
Nu te gândi că șansele tale de a fi selectat vor fi mici, dimpotrivă ele sunt foarte mari. Dintr-o discuție cu profesorul îndrumător din facultatea mea, s-a tras concluzia că studenții români nu sunt prea interesați de astfel de experiențe..
Pentru facultatea unde studiez eu, mai exact Științe Economice, am fost 14 studenți atât de la licență, cât și master, dintr-un număr exorbitant de peste 2000 de studenți.
3. Alegerea țării unde va fi instituția gazdă
După toate acestea, vei alege țara în care vrei să studiezi (tu alegi, nu îți impune nimeni ceva prestabilit). Poți alege 2-3 universități din țări diferite și poți vedea unde vei fi acceptat, deoarece probabil vei înainta către univeristățile respective o scrisoare de motivare și notele pe care le ai la facultate.
Dacă abia ai început semestrul 1 din anul 1, se va lua în calcul media de admitere la facultate, respectiv master. Nu cred că este un criteriu definit în ceea ce privește notele. Dar oricum, aplică indiferent de notele pe care le ai. Mai bine să încerci decât să îți ia altul locul pe care îl puteai ocupa tu.
Sfatul pe care ți-l dau eu! Dacă știi că vrei să profiți de acest schimb cultural-educațional, pune mâna și învață bine cu un semestru înainte să iei note bune și astfel vei stă fără griji. Cu siguranță sunt profiluri și universități în care concurența este mai mare și va fi necesar un profil de student foarte bun.
4. Întocmirea dosarului pentru universitatea gazdă
Ai fost acceptat la o universitate parteneră. Acum urmează întocmirea dosarului pentru viitorul semestru în calitate de student la universitatea respectivă. Niște contracte de la Erasmus, de la universitatea ta și de la instituția gazdă.
Nu e mare încurcătură, ci doar câteva hârții și aplicații online pe care le vei gestiona cu succes și rapid. De obicei, vei aplica dosarul pe platforma universității gazdă și apoi vei aștepta până când vei primi informații de la aceștia.
5. Răspunsul de la instituția gazdă
Aștepți și verifici non-stop mailul să vezi că totul este în regulă și că totul s-a concretizat. Universitatea și-a dat acceptul și începând de astăzi te poți mândri că vei fi student într-o universitate din străinătate.
Vei primi nenumărate mailuri de acum încolo de la instituția gazdă despre regulile de acolo, despre modul de învățare, cazare, program și despre identitatea ta ca student. (id, mail de student și așa mai departe).
Atenție mare la completat câmpurile din formulare, deoarece o literă în plus sau în minus poate însemna o altă muncă suplimentară!
6. Alte documente importante
Super combinație, ai ajuns aproape la final. Tot ce trebuie să faci acum este să îți cumperi biletul de avion. Atenție, cumpără biletul de avion abia după ce știi sigur că ai fost acceptat la universitatea gazdă. Interesează-te de cazare.
Se poate să fie asigurată de universitatea respectivă, se poate să nu. În majoritatea cazurilor ei îți oferă cazare contra cost. Eu am locuit chiar în campusul universității din Hyvinkaa, Finlanda cu prietena mea și împărțeam costul apartamentului pe care îl aveam la un preț total de 600 euro/lună. Așadar, 300 de euro de cap de locuitor. Scump, ieftin? Depinde de cum îți împarți banii.
Interesează-te din timp de lucrurile acestea, pentru a avea o idee despre cum să te organizezi. Caută contactele colegilor mai mari care au mai fost sau care sunt deja acolo.
Apoi, mergi la Casa de Sănătate și depune documentele (declarația de pe site și copie după buletin + adeverință de student de la facultate) pentru cardul internațional de sănătate, care este gratuit. La nevoie, vei face și o asigurare privată (recomand pentru a fii pregătit) de daune, călătorie și alte incidente, pe care eu am plătit în jur de 100 de lei.
7. Pregătește-te bine cu bagajul
Șții tu ce trebuie să iei în bagaj. Ca și observație, nu te grăbi să cumperi din România lucruri ieftine pentru bucătărie, baie și așa mai departe. Eu personal am umplut bagajul cu ustensile și lucruri de menaj, pe care le-am găsit la același preț aici sau chiar mai ieftine.
Așa am făcut și când am plecat cu Work and Travel și tot nu m-am învățat minte.
A 3-a oară nu o mai fac, pe bune! În țara în care te duci vei găsi tot ce găsești si în România, cu excepția alimentelor.
Ia mai multă mâncare pe care nu o să o găsești acolo, cum ar fi produse din carne românești: cârnați, slănină, mezeluri etc. De asemenea, suveniruri din România sau ceva reprezentativ. O să îți faci prieteni și o să fie drăguț să le oferi măcar ceva dulce românesc.
Ideea de bază este că procesul pentru accesa proiectul Erasmus este unul destul de ușor și realizabil de către orice om care își dorește să facă acest lucru!
Dacă aveți completări sau întrebări pentru articol, simțiți-vă liberi să o faceți într-un comentariu sau îmi puteți trimite un e-mail cu alte impresii, iar eu le voi împărtăși cu toată lumea aici. Scopul meu este de a vă ajuta și de a facilita accesul la informație, care uneori este mai greu de găsit despre anumite subiecte.