Acest articol îți va fi de folos dacă vrei să găsești mai ușor joburi part time. În momentul în care situația o cere sau pur și simplu îți dorești să faci niște bani de buzunar, este important să ai capacitatea de a fi pregătit să aplici pentru un job part-time. Experiența mea cu joburile part time din timpul facultății este destul de vastă și m-a ajutat enorm, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere profesional.

Toate joburile pe care le-am avut au fost part-time și s-au desfășurat într-o perioada de 4 ani. Nu am renunțat la facultate nicio clipă. Am tras tot timpul pentru a le duce în paralel. Nu a fost greu pentru că la muncă mă simțeam bine și îmi făceam programul după placul meu. În momentul în care nu m-am mai simțit bine la muncă, am renunțat la respectivul job și am căutat altul.

joburi facultate

Cum am obținut multe joburi part time în timpul facultății și ce m-a ajutat să le găsesc?

Graphic designer
La interviu merg cu proiectele la care am lucrat. Prima dată nu aveam nimic, așa că am creat eu din imaginație un proiect. Am făcut o broșură pentru sport. Nu era frumoasă, dar am respectat ce am învățat de pe internet și s-a dovedit a fi o treaba bună pentru că am reușit să obțin primul meu job part time.

Job entry-level în digital marketing
Cunoștințe minime în domeniu. Făcusem un curs gratuit de la google despre online marketing ”Atelierul Digital Google”. Am aplicat la acest job pentru un post de administrare site și Social Media. Nu aveam experiență, dar m-am legat de joburile anterioare și am convins că vreau să învăț.

Internship într-o companie de software
Nu am studii în domeniu și sunt complet străin cu domeniul. Mi-am dorit să încerc să învăț programare pe cont propriu, din cursuri de pe net. Am învățat câteva luni și am creat un mini-site. Foarte incomplet și nefuncțional, dar am încercat. Am aplicat la o companie la care am fost chemat la interviuri, unde am prezentat ce am încercat să fac. Oamenii au fost încântați de dorința mea de a invăța și mi-au acordat o șansă de a progresa chiar la ei în companie!

Content writer
Doresc să experimentez această zonă, așa că am creat acest blog. Scriu pe el și dacă voi participa la vreun interviu de job sau dacă voi găsi un client pentru care să scriu texte, acesta va fi portofoliul meu.

job part time

Sfaturi despre cum să obții joburi part time in timpul facultății

1. Pregătește-te pentru jobul dorit

Pregătirea înseamnă să îi demonstrezi angajatorului că ești cu adevărat interesat și dornic de a obține acel job. Pentru joburi part time nu se caută experți și vei avea ocazia de a învăța o meserie de la zero într-o companie! Caută cursuri pe net, învață noțiuni de bază despre acel job sau încearcă să faci un proiect micuț cu care să te duci la angajator. Angajatorul va aprecia munca și intenția ta și îți va acorda o șansă să înveți mai multe la el în companie.

2. Aplică fără frică la orice job care ți se pare interesant

Lasă teama deoparte și aplică la orice crezi că ai putea fi capabil să înveți și să muncești. Mergi la interviuri și fii deschis. Dacă aplici la mai multe joburi, șansele tale de a obține unul sunt mai mari.

3. Conexiuni / Networking

Oamenii funcționează mai bine împreună. Cu cât cunoști mai multă lume, cu atât mai bine. Important este să cunoști, nu neapărat să fii prieten bun cu ei. Ai văzut un job disponibil și îți dai seama că știi pe cineva care lucrează acolo. Vorbește să îți facă o recomandare. În momentul în care ai o recomandare, șansele de a fi acceptat sunt mult mai mari! 

4. Profilul de Linkedin

La un moment dat, profilul de LinkedIn îți va fi de folos.
LinkedIn este o rețea socială, cum este Facebook. Diferența este că aceasta platformă se folosește în scop profesional. Acolo îți creezi un profil unde adaugi informații despre tine. Despre studii, experiență și alte proiecte. Trebuie să te împrietenești cu multă lume. Cu cât ai mai multe conexiuni pe LinkedIn, cu atât profilul tău va fi văzut de mai mulți angajatori sau recruiteri. Poți primi oferte de la diverși oameni pentru anumite joburi care se potrivesc cu profilul tău. Vezi mai multe despre profilul de LinkedIn, aici!

5. Intership-urile

Din punctul meu de vedere, acestea sunt cele mai potrivite joburi pentru studenți. Poți găsi un internship exact pe profilul pe care studiezi la facultate. În programul de internship, vei învăța în cadrul unei companii, timp de câteva luni o meserie și apoi ai posibilitatea de a fi angajat. Caută-le pe internet deoarece sunt foarte multe. Vezi mai multe despre cum sa aplici pentru un internship, aici!

6. Interviul de angajare

Îmbrăcă-te frumos, dar nu ca la nuntă. Încearcă să fii confortabil cu hainele pe care le porți. Asta te va face să te simți bine și relaxat. Chiar dacă ești stresat, nu lăsa asta să se vadă. Încearcă să vorbești mai mult decât cel care te intervievează. Pune-i întrebări dinainte să ți le pună el. Arată-i că știi cu ce se ocupă compania lui și că ești interesat să lucrezi acolo. Fii zâmbăreț și nu te grăbi să zici niciodată DA. Dacă ți se face oferta pe loc, răspunsul poate fi: ”Vă mulțumesc pentru ofertă. Am nevoie de puțin timp de gândire și să voi da răspunsul cât de repede pot deoarece mai am două interviuri programate azi”. Asta îți dă timp să te gândești bine, în afara presiunii de la interviu. De asemenea, îi va arată angajatorului că ești un om calculat și pregătit.

7. Platformele de cursuri online

Udemy, Coursera, Eduonix. Acestea sunt principalele platforme pe care le folosesc eu pentru cursuri online. Udemy este o platforma cu o mulțime de cursuri făcute de specialiști, însă acestea sunt contra cost. Majoritatea cursurilor sunt 10 euro și ai acces la ele când vrei tu. Merită, din punctul meu de vedere. Coursera și Eduonix sunt două platforme gratuite. Am găsit acolo cursuri faine făcute de profesori universitari din SUA, Anglia sau Canada.

Poate vei spune că aceste lucruri nu se aplică pentru tine dacă nu ești student la Marketing. Nu este adevărat. Exemplele de mai sus sunt reprezentate de joburi pe care le poți avea cu ușurință în timpul studenției, indiferent de ce studiezi. Sunt meserii pe care le poți învăța destul de ușor de unul singur și poți câștiga niște bani de buzunar. 

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.