Dacă ești interesat de facultăți de viitor care îți pot asigura un trai bun și o profesie frumoasă, atunci acest articol ți se potrivește ca o mănușă. Facultățile și-au cam pierdut din credibilitate în ultimii ani, de când mediul economic, industriile și oamenii au fost expuși la schimbări cu un impact semnificativ.
Cu siguranță facem referire la tehnologie, care a provocat și accelerat dezvoltarea multor ramuri economice, iar mai apoi a adus cu sine schimbări în comportamentele oamenilor. Totuși, avem exemple destule care ne arată că nu doar facultățile tehnice sunt viitorul.
Există și alte ramuri educaționale care vor reprezenta interes în următoarele decenii, astfel că nu trebuie să privim doar într-o singură direcție. Pe parcursul articolului, vei înțelege mai bine despre ce vorbesc.
Ce factori determină dacă o facultate este de viitor?
Viitorul este destul de abstract deocamdată deoarece lucrurile se schimbă atât de rapid, încât este greu să previzionezi viața de peste 15-20 de ani. Totul se întâmplă cu o foarte mare rapiditate, astfel că imaginea viitorului este foarte greu de văzut.
Te poți gândi că dacă termini facultatea peste 4-5 ani (2027-2028), abia peste vreo 10 ani te poți numi specialist într-un domeniu, de preferat în domeniul în care ai studiat. Într-un timp atăt de lung, va mai fi oare de actualitate ceea ce ai studiat la facultate în urmă cu 10 ani, să zicem, dacă lucrurile în lume se schimbă atât de rapid?
După părerea mea, sunt domenii care primesc influențe an de an și care se care se schimbă constant. Pe de altă parte, sunt câteva domenii în care schimbările sunt atât de majore, încât suntem tentați să credem că nu mai reprezintă interes pe viitor. M-am tot gândit și am găsit câțiva factori care ar putea desemna o facultate ca fiind de viitor.
1. Istoricul și gradul de inovare
Inovarea este elementul care dezvoltă diverse ramuri ale economiei și ale industriei. Inovarea se referă la lucruri, concepte care aduc ceva nou și care oferă ceva mai bun sau mai eficient scopului pentru care au fost concepute.
Dacă te uiți în istorie, sunt domenii care s-au dezvoltat enorm în ultimii zeci de ani și care încă se dezvoltă: industria auto, industria tehnologică, comerțul, industria energetică și așa mai departe.
Sunt mult mai multe ramuri decât doar ceea ce tindem să vedem noi, anume industria IT. Cu toate aceste, inevitabil trebuie să acceptăm faptul că în orice domeniu tehnologia și-a pus amprenta și că trebuie măcar să o înțelegem la nivel de cunoștințe de bază.
Revenind la inovare, consider că o facultate de viitor este aceea în care se aduc schimbări pentru a fi conectată la situația actuală din realitate. De exemplu, dacă mergi la o facultate de Marketing în care profesorii nu te învață marketing digital, e-commerce, copywriting și alte ramuri moderne din marketing, atunci aceea nu este o facultate de viitor.
Dacă mergi la o facultate de alimentație și turism și nu vei învăța despre ecoturism, turism sustenabil, sisteme moderne de rezervare/ planificare/ ocupare a spațiilor de cazare etc, atunci cu siguranță facultatea nu este de viitor.
2. Oportunitățile de muncă din viitor
Vrei să știi ce nasol este să faci o facultate pentru care nu mai există destule oportunități de muncă sau nu vor mai fi pe viitor? Atunci du-te la facultatea de petrol și gaze..
Nu vreau să creez confuzie și să spun că nu mai există locuri de muncă în domeniu, însă sunt foarte puține, cel puțin într-o țară ca România în care industria petrolieră nu mai este ce a fost odată. Alte exemple relevante de facultăți care nu sunt de viitor ar putea fi facultatea de arheologie, filosofie sau teologie.
Pe de altă parte, aruncați o privire pe site-uri de joburi și vedeți în ce zonă sunt cele mai multe joburi. Eu m-am uitat și am văzut că cele mai multe joburi sunt in IT, marketing, vânzări, comunicare, inginerie de toate felurile, proiectare, project management, analiza datelor, financiar-bancare și alte câteva.
Important este să înțelegeți că multe joburi vor dispărea în 5-10 ani, datorită automatizării proceselor și robotizării, astfel încât trebuie să ne orientăm mult spre nevoile care apar în viitor. Uite aici topul cu meseriile viitorului publicat de World Economic Forum în 2020.
3. Acoperirea nevoilor din societate
Îți aduce facultatea la care vei merge competențe cu care ai putea să acoperi anumite nevoi din societate? Îți dădeam exemplu mai devreme cu arheologia și completez cu faptul că oamenii nu au nevoie de astfel de servicii aproape deloc. Astfel, nici facultatea nu este de viitor, iar dacă o faci, s-ar putea să stai șomer mult timp sau să trebuiască să înveți și o altă meserie ca să poți trăi.
De altfel, există alte domenii pentru care apar nevoi în viitor: securitate, servicii la cerere, sănătate/ nutriție/ sport, relaxare, consiliere, educație, transport, cercetare, înfrumusețare etc. Chiar dacă nu este plină piața de locuri de muncă în domenii expuse mai sus, totuși este o oportunitate continuă în dezvoltarea de afaceri cu produse sau servicii conexe.
Gândește-te la ce are un om nevoie în viața de zi cu zi și va avea nevoie pentru totdeauna, iar pe acea bază te poți orienta spre alte domenii în afară de tehnologie, care cu siguranță este cea mai sigură industrie pentru viitor.
Top facultăți de viitor
Facultățile de viitor pot fi toate și niciuna, în același timp. Depinde foarte mult de tine, de cât de dispus ești să înveți și să te dezvolți. Este posibil ca tu defapt să cauți răspuns la întrebarea ”Care este facultatea care mă poate ajuta să am un viitor frumos” și nu neapărat să cauți facultatea care este la cea mai mare căutare.
O facultate de viitor este o facultate care te învață lucruri de actualitate, care pune accent pe practică și care are profesori bine pregătiți, atât din punct de vedere pedagogic, cât și profesional și care își fac meseria cu drag.
Facultățile de viitor sunt acelea care îți oferă programe de studiu atrăgătoare, burse de studiu, oportunitatea de a participa la concursuri și de a face cercetare și care te învață multe lucruri practice! Din punctul meu de vedere acestea sunt:
- Facultățile de Inginerie (aproximativ toate profilurile de inginerie: Mecanică, Știința Calculatoarelor, Sistemelor, Electrică, Medicală, Telecomunicații, Electrotehnică, Aerospațială, Materialelor etc)
Atâta timp cât industriile se dezvoltă, primesc investiții mari la nivel global, produsele se dezvoltă, ingineria nu va muri niciodată! Facultățile de inginerie sunt mai grele, dar crede-mă că merită fiecare an din cei 4 ani de studiu petrecuți acolo. - Facultatea de Informatică/ Matematică-Informatică
Mate-Info va rămâne o facultate de viitor din categoria peste medie, dar nu atât de grea precum ingineria. Vei avea o mulțime de oportunități de angajare chiar de prin anul 2 de facultate când firmele de IT vor veni cu oferte de practică/ angajare pentru studenți. Aceasta se face pe o durată de 3 ani. - Facultatea de Automatică și Calculatoare
O facultate mai grea decât Mate-Info, care se aseamănă cu ingineria la gradul de dificultate. Aceasta durează 4 ani și te va solicita destul de mult, însă vei ieși un om pregătit care va fi capabil să intre în pe un job bun din industria software foarte rapid.
Un prieten absolvent al acestei facultăți mi-a spus că este grea și că se face multă fizică, dar că ai multe oportunități ca absolvent de facultate pe viitor. - Facultatea de Fizică/ Chimie
Facultăți grele, care se adresează în principal pasionaților de știință. Dacă te bagi aici, ar trebui să ai înclinație spre cercetare, citit multă știință, să fi prieten cu matematica, fizica și chimia. - Facultatea de Medicină/ Asistență Medicală
În cadrul facultăților de medicină sau asistență medicală vei învăța cu siguranță o meserie de viitor, de care va fi nevoie întotdeauna. Durează mai mult facultatea de medicină, însă când vei termina vei fi unul dintre cei mai apreciați oameni datorită meseriei tale și vei avea un viitor sigur. - Facultatea de Științe Economice/ Studii Economice/ Administrarea Afacerilor
Ai putea cumva să gândești la specializările Informatică Economică/ Cibernetică, Marketing, Management, Business Administration. Științele Economice sunt cumva linia de mijloc dintre greu și ușor. Facultățile de aici sunt accesibile tuturor, în sensul că nu este greu să termini o facultate de acest gen.
Vei ieși din facultate economist, iar oportunitățile de muncă pe viitor din domeniu sunt foarte multe, însă și competiția este foarte mare. Ca să ai un viitor bun după această facultate, ar trebui să te ridici mai sus decât colegii tăi și să faci și lucruri pe lângă facultate. - Facultatea de Psihologie
Unii ar spune că psihologia este degeaba, însă eu i-aș contrazice. Da, psihologia este degeaba pentru cei care o fac doar pentru că au auzit că e multă teorie, că e ușoară și vor să aibă și ei o diplomă de studii superioare.
Astfel, competiția pe joburi după terminarea acesteia este mare și doar cei care iubesc psihologia, o înțeleg și se dedică foarte mult vor avea un viitor strălucit. Este potrivită celor care vor sa se facă educatori, învățători, profesori sau să înceapă pe cont propriu ca traineri, consilieri etc. - Facultatea de Litere (chineză, japoneză, portugheză, rusă, germană, franceză etc)
Am pus accent pe limbile străine pe care nu le stăpânește foarte multă lume și pentru care este cerere mare pe piața muncii.
Gândește-te că sunt multe companii multinaționale în toată lumea și că mereu va fi nevoie de cineva care să cunoască limba x, limba y pentru a putea comunica cu partenerii. De asemenea, te poți duce fără probleme oricând să lucrezi în alte țări datorită avantajului enorm pe care îl ai. - Facultățile de Design de Produs și Mediu
Facultatea de Design de produs îți oferă șansa să alegi din foarte multe profiluri interesante, în care vei învăța design 3D, machetare, sisteme de energie regenerabilă, estetică și ergonomie și tot ce ține de dezvoltarea unui produs industrial. Consider că este o facultate mega utilă care îți poate oferi un viitor sigur. - Facultatea de Arhitectură
Știm cu toții că pentru orice construcție este nevoie de un arhitect. Construcții se vor face întotdeauna, iar daca nu se vor mai face la un moment dat, sigur se va demola ceva sau reconstrui ceva. Este un drum sigur, dar nu chiar atât de ușor. Joburi în domeniu nu sunt foarte multe, dar te poți duce liniștit către un business propriu. - Facultatea de Sociologie și Comunicare/ Jurnalism
De când s-a dezvoltat online-ul, comunicarea a devenit un element cheie. De asemenea, relațiile interumane și fenomenele sociologice se studiază din ce în ce mai mult. Facultatea aceasta a deprins cumva un o notă modernă înspre care din ce în ce mai mulți studenți se îndreaptă. Totuși, fiind o facultate ușoară, competiția pe joburi este foarte mare! - Facultatea de Drept
Sistemul juridic va exista întotdeauna, iar meseriile sunt foarte variate în această zonă. Totuși, este foarte greu să ajungi avocat, judecător, procuror sau alte forme juridice, însă ai și alte oportunități.
Dreptul te ajută să înțelegi legea, te poate ajuta într-o carieră de polițist, în politică, în administrația publică, în companiile mari pe departamente juridice sau în antreprenoriat. Din facultatea de drept ieși cu diplomă de jurist și se desfășoară pe o perioadă de patru ani. - Academii Militare / Academia de Poliție
Cu siguranță instituțiile și ministerele de interne, justiție, apărare nu vor înceta să recruteze oameni pregătiți pe viitor. O academie te ajută să devii un specialist, ofițer într-una dintre cele mai importante structuri ale statului, iar școala și pregătirea pe care o vei face în cadrul facultății, te va face alt om.
Vezi o experiență a unui fost absolvent de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu și cum arată viața acestuia după trei ani de la absolvirea acesteia.
Toate facultățile expuse mai sus se împart la rândul lor în diverse specializări, astfel că ai la alegere o gamă foarte largă de opțiuni. Vezi articole detaliate pe facultăți de profil uman sau real. De asemenea, am făcut o prezentare a Facultăților de viitor cu Profil Real si a Facultăților de viitor cu Profil Uman.
Îți asigură facultatea un viitor mai bun?
Dacă nu ai fost niciodată la facultate și nu ai nicio idee despre cum este la facultate, atunci îți voi explica eu. Eu am terminat Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor, dar am mulți amici și cunoștințe care au urmat și alte facultăți. Din experiențele adunate și din discuțiile cu amicii mei, îți voi spune dacă absolvirea unei facultăți îți oferă siguranță pe viitor.
Facultatea nu este decât o oportunitate de a te specializa într-un domeniu și un loc în care tu îți vei consuma cea mai mare parte din timp pentru 3-4 ani. La facultate, ai ocazia să cunoști oameni și să afli informații avansate despre mai multe domenii. Însă, facultatea nu îți oferă absolut nicio siguranță pentru viitor.
Dacă nu îți face plăcere să fii acolo, să te implici activ și să ai dorința de a profesa în domeniu, atunci cu siguranță nu îți va oferi niciun viitor. Vei vedea că cu cât te implici mai mult, cu atât ieși mai câștigat de acolo. Fă-te remarcat în fața profesorilor, înscrie-te în cercuri studențești, urmărește e-mailul de student și fi la curent cu bursele de studiu și concursurile.
Încearcă să cauți să pui în practică ceea ce înveți acolo, altfel nu te va ajuta cu nimic facultatea. Un loc bun de muncă se obține greu deoarece ai nevoie de competențe dezvoltate nu doar din facultate.
Am citit un articol de specialitate recent despre conceptul de universități smart, iar cercetătorii spuneau că facultățile smart încep să ofere mai puțin studiu (sunt mult mai practice) și că pun mai mult accentul pe studiul individual, pe care îl face studentul în timpul său liber.
Asta înseamnă că un student bun este acela care citește mult acasă, rămâne conectat la domeniul în care studiază chiar și în afara facultății, iar când merge la facultate dezbate ceea ce a deprins din studiul individual și chiar pune în practică în diverse proiecte.
În final, vreau să facem o recapitulare despre tot ce am discutat în acest articol, ca să te ajut mai mult să te hotărăști.
O facultate, cu cât este mai grea și mai solicitantă, cu atât este mai bună – adică vei învăța într-un ritm mai alert, care îți va solicita mai multă implicare. Ca efect al acestui proces, angajatorii percep studenții de acolo cu alți ochi, pe bună dreptate.
Pe de altă parte, dacă mergi la o facultate ușoară la care nici măcar nu trebuie să participi foarte mult, te vei alege doar cu o diplomă și nu-ți vei găsi niciodată jobul dorit în domeniu. Cu cât mai multă distracție și pierdere de vreme pe la școală, cu atât este mai slabă facultatea, din punctul meu de vedere.
De obicei, la facultățile ușoare nivelul este mai scăzut: plecând de la profesori și ajungând până la studenți. Cumva se creează o relație de reciprocitate în care studentul nu vrea să se implice foarte tare, iar profesorul nu vrea să îl solicite atât de tare. Un acord bilateral nescris, care trage în jos pe toată lumea, inclusiv universitatea, după părerea mea.