Urmează să intri la facultate sau încă nu ești hotărât dacă vrei să dai la facultate? Poate doar ești curios să știi cum e la facultate.. Oricare ar fi motivele tale probabil că o să găsești aici câteva informații utile, care să te ajute să îți faci o idee generală despre cum e la facultate.

Voi încerca să-ți explic lucrurile pe care le vei face acolo pe tot parcursul anilor de studii, dar la modul general – pentru că nu pot explica despre fiecare facultate în parte.

Cum e viața la facultate?

Viața la facultate este varianta avansată și actualizată a vieții de licean. Atunci când intri la facultate ești deja major și trecut într-o altă etapă a vieții. Pentru cei mai mulți studenți facultatea reușește să aducă un aport semnificativ în viața lor doar prin faptul că reprezintă locul în care aceștia reușesc să lege prietenii strânse cu colegii de acolo.

Facultatea este un loc în care zilnic vezi mii de studenți, în care fiecare umblă după bunul plac, în care nu sună clopoțelul și nu există profa sau proful care face de serviciu pe coridor.

Dacă la liceu ești considerat un copil care are nevoie de supraveghere permanentă, ei bine la facultate totul se bazează pe auto-disciplină. Mai exact, viața la facultate face ca fiecare student să devină responsabil pentru faptele sale și pentru parcursul său, dat fiind faptul că dacă nu îți vezi de treabă fie rămâi cu restanțe, fie repeți anul și vei fi nevoit să plătești taxa de școlarizare.

Facultatea nu este obligatorie, astfel că dacă nu îți vezi de treabă sau dacă nu îți place, nu ești ținut cu forța acolo și vei putea fi dat afara sau poți renunța în orice moment. Asta e așa, ca o prezentare generală sintetizată la întrebarea ”cum e la facultate”.

cum e la facultate

Cum e prima zi de facultate?

În prima zi de facultate nu te vei duce cum obișnuiai să mergi la liceu, adică cu flori și cu dezamăgire că s-a terminat vacanța de vară. Încă din prima zi de facultate vei avea mari emoții deoarece vei fi absolut străin de tot ceea ce vei cunoaște acolo: de la imensitatea clădirii și până la numărul mare de studenți.

Prima zi de facultate este importantă deoarece vei lua parte la deschiderea anului universitar în care diverși profesori țin prezentări și vei afla primele noțiuni despre viața de student. Îți vei cunoaște colegii, care la fel ca și tine își vor căuta dezorientați grupul din care vor face parte.

Nu vei mai merge cu flori și cu hăhăiala deoarece profesorii nu-ți vor mai fi atât de apropiați și săritori ca la liceu. Aceștia nu vor mai încerca să facă neapărat educație dinasta care vizează bunul simț sau cei 7 ani de acasă. Acest bagaj de educație de bază trebuie să îl porți la tine mereu.

În prima zi de facultate trebuie să conștientizezi că ai pășit într-o altă etapă a vieții în care va trebui să fi mai responsabil și mai asumat în ceea ce privește comportamentul tău.

Cum e în primul an de facultate?

Aș spune că principalul factor care o să dăinuie pe parcursul primului an de facultate este mersul la cursuri si seminarii. Ai să vezi că deși este facultate și prezenta nu este obligatorie chiar tot timpul, va fi important să mergi mult în primul an ca să te acomodezi.

Va fi ceva super nou pentru tine, astfel că va trebui să îți dai seama de stilul fiecărui profesor și să înțelegi cum se studiază la facultate.

Materia este mult mai grea decât erai obișnui la liceu, necesită mai mult studiu și implicare. Uneori vei sta la facultate 2 ore și gata ziua, uneori 2 ore dimineața – 2/4 ore după masa în aceeași zi, alteori 8 ore consecutive.. Nu vei fi împânzit de teme, dar vei regăsi termenul de proiecte.

Proiectele sunt în general parte din seminarii, adică fiecare curs are un seminar, care îl completează și care pune mai mult accent pe practică sau aplicare a cunoștințelor de la curs. Încearcă să mergi bine încă din primul an de facultate pentru că poate ai șansa să iei și o bursă de merit (800 de lei/ lună).

Cursurile, seminariile și laboratoarele de la facultate

În facultate cursurile sunt complexe și uneori foarte obositoare. Fiecare curs durează cam 100 de minute cu 10 minute pauza. Deja se observă că sunt mai lungi decât la liceu, așa că încearcă să mergi odihnit, mâncat și cu capul pe umeri ca să poți să înțelegi ceva.

Este foarte important să prinzi câte ceva din clasă ca să îți fie mai ușor atunci când încerci să înveți acasă. Poți ajunge să ai chiar și 2-3 cursuri într-o singură + vreun seminar-două! Depinde de cum îți va fi stabilit orarul.. Trebuie să știi că în general la cursuri mai poți fenta, în sensul că să nu te duci. Nu va fi un capat de țară, de-altfel aproape toți studenții mai lipsesc de pe la cursuri.

La seminarii trebuie să știi că prezența este un pic mai importantă, depinde de profesori – unii fac prezența și țin cont, alții nu. Laboratoarele sunt obligatorii și va trebui să mergi vrând-nevrând.

Profesorii de la facultate

Îți mărturisesc că în general profesorii sunt mișto la facultate. Vei găsi și profesori bătrâni, dar și mai tineri. Dacă ești om serios, nu vei avea nicio problemă cu dânșii. Calitatea lor diferă de la facultate la facultate.. Evident nu există pădure fără uscăciuni.

Oricum, acceptă faptul că unii dintre ei nu te vor știi după nume nici după vreo doi ani de facultate, iar alții nici măcar fața nu ți-o țin minte datorită faptului că se întâlnesc cu sute de studenți noi în fiecare an. Relația student-profesor este mai rece, distantă și în niciun caz nu va mai fi ca la liceu.

Sesiunea

La facultate se dau examene doar la finalul semestrului! Pe parcursul anului vei merge la cursuri și seminarii, dar notele se iau la final în examene. În general vei avea între 6 și 9 examene pe semestru, depinde de facultate.

Este foarte mult de învățat, așa că te sfătuiesc să nu lași niciodată totul pe ultima sută de metri (mă mint singur acum, dar vezi tu cum te descurci la partea asta).

Examenele pot fi atât scrise, cât și orale și dacă le pici, vei intra în sesiunea de restanțe care va fi după vreo câteva luni. Poți să rămâi cu examen neluat de exemplu de pe primul an și să intri în anul 2, dar nu vei putea intra în anul 3 cu examene restante din primul an. Și mai există acele credite ECTS, care vor trebui să fie într-un anumit număr ca să poți încheia anul.

Cum e viața la facultate ca student din provincie?

Eu nu am fost student din provincie deoarece am avut norocul să am o facultate bună chiar la mine în oraș. Însă, am mers la studii în străinătate și cumva sentimentul e același ca și cum aș fi fost un student din provincie. Din ce am văzut la colegii mei, dar și din experiența mea, îți voi spune că nu este nici ușor, dar nici așa de greu.

Pe de-o parte, va fi un pic greu că pleci de acasă de lângă familie și prieteni (în unele cazuri nu va fi greu). Probabil vei sta la cămin și vei mai avea cel puțin vreo doi colegi de cameră. Asta la fel, poate fi greu sau poate fi o bucurie. Cu mâncarea și cu banii te vei descurca mai greu, însă cu pachete de acasă și cu mâncare de la cantină care este foarte ieftină și bună, te vei descurca.

Îți va fi poate un pic mai greu când vei observa atitudinea celor de la oraș și poate stilul lor de viață. Majoritatea studenților sunt faini, dar mai există și cazuri excepționale.. Depinde de cum ai norocul. În mare parte, viața de la cămin te va face să te integrezi bine în diverse grupuri, te vei distra și vei avea mereu pe cineva în jurul tău.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.