Urmează să intri la un liceu cu profil uman și deja îți pui întrebarea ce facultate poți urma după filologie sau științe sociale? Ești deja la liceu și studiezi pe un profil uman și vrei să afli încotro poți să o apuci spre facultate?

În oricare dintre aceste situații te afli, îți voi oferi cel mai complex ghid pe care îl poți găsi despre Profilul Uman, începând de la liceu până la facultate!

Eu am absolvit un liceu din Brașov de pe un profil uman și am schimbat două facultăți până să-mi găsesc locul potrivit. Acum sunt absolvent de facultate și de master, iar din experiența mea îți voi oferi câteva sfaturi valoroase înainte să te hotărăști spre ce vrei zonă vrei să mergi din profilul uman.

Despre profilul Filologie și Științe Sociale pentru liceu – [VIDEO] prima jumătate
Despre Facultățile cu profil uman – [VIDEO] de la minutul 11:30

  • Dacă urmează să mergi la liceu și vrei să știi ce materii se studiază la Științe Sociale sau Filologie, citește în continuare
  • Dacă ești interesat de facultățile de profil uman, de facultățile de viitor cu profil uman sau meseriile pe care le poți avea după astfel de profile, SARI DIRECT LA FACULTĂȚI PROFIL UMAN DÂND CLICK AICI!


Ramurile Unui Liceu de Profil Uman

Un liceu care are și profil uman, își împarte acest profil în două direcții: Filologie și Științe Sociale. Dacă te întrebi care sunt diferențele dintre acestea, le vei afla pe măsură ce parcurgi acest articol. Voi trata fiecare ramură în parte și îți voi arăta ce înveți la Filologie, respectiv ce înveți la Științe Sociale.

În general, elevii aleg acest profil deoarece vor să facă mai puțină matematică, fizică, chimie, biologie. Este o alegere corectă atunci când nu ești atras de aceste materii deoarece nu vei fi nevoit să faci ceva din obligație, care să nu-ți placă.

Profil Filologie și materii studiate

Un profil de filologie te va scăpa de materii precum matematica, fizica și celelalte materii grele, astfel că la finalul clasei a 10-a vei scăpa de ele. La filologie vei studia multă literatură, limbi străine, dar și multe alte materii umaniste interesante, pe care le vom discuta imediat. Este important să știi că acest profil se potrivește celor care sunt atrași de cunoaștere și celor cărora le place să citească.

Filologia este un profil fain și ușor în comparație cu un profil real. Îți va oferi destul de multă libertate și flexibilitate. Ceea ce te poate ajuta pe viitor este faptul că vei ieși din liceu cu două-trei limbi străine pe care le vei cunoaște destul de bine, zic eu. Oricum, una dintre ele, zic eu chiar foarte bine.

profil uman materii

Ce este filologia?

Filologia este descrisă ca fiind o știință care studiază cultura (omul și societatea), în cele mai generale aspecte ale sale. Mai exact, filologia se focusează pe opere literare, texte din trecut, care au tratat subiecte precum istoria, mediul cultural al popoarelor, religia, sociologia, economia și așa mai departe. Filologia a fost abordată încă de pe vremea imperiilor Romane și Bizantine și se continuă chiar și în prezent.

Un filolog este omul care analizează literatura, citește foarte mult și privește istoria, politica sau alte domenii umaniste dintr-o perspectivă critică. Filologia îți dezvoltă anumite abilități fine precum cultura, comunicarea, gândirea critică, capacitățile lingvistice.

Materii Filologie

Din ce ți-am povestit mai sus, cred că deja ți-ai făcut o idee despre ce materii vei studia la Filologie. Îți voi prezenta majoritatea materiilor pe care le vei studia pe parcursul celor patru ani de liceu. Voi începe cu materiile precum matematica și fizica, ca să scăpăm repede de ele.

Oricum, trebuie să știi că numărul cel mai mare de ore va fi pe Limba și Literatura Română și limbile străine. Așadar, lista cu materii pentru profilul filologie arată astfel:

  • Matematică (2 ore/ săpt) – până în clasa a X-a
  • Fizică (2 ore/săpt) – până în clasa a X-a
  • Biologie (1 oră/ săpt) – până în clasa a X-a
  • Chimie (1 oră/ săpt) – până în clasa a X-a
  • Științe – toate materiile de mai sus contopite (1 oră/ săpt) – începând cu clasa a XI-a
  • Limba și literatura română (4 ore/ săptămână) – în fiecare an
  • Literatura universală (o oră/ săptămână) – începând din clasa a XI-a
  • Limbă străină 1 – Engleză/ Franceză/ Germană (3 ore/ săptămână) – în fiecare an
  • Limbă străină 2 – Engleză/ Franceză/ Germană (2-3 ore/ săptămână) – în fiecare an
  • Limba Latină (1 oră/ săptămână) – în fiecare an
  • Logică (1 oră/ săptămână) – doar în clasa a IX-a
  • Istorie, Geografie (2 ore/ săptămână în medie) – în fiecare an
  • Psihologie (2 ore/ săptămână) – doar în clasa a X-a
  • Sociologie, Economie (o oră/ săptămână) – doar în clasa a XI-a
  • Arte, Religie (o oră/ săptămână)
  • TIC (Tehnologia Informației – un fel de informatică super ușoară)
  • Educație Antreprenorială (o oră/ săptămână) – doar în clasa a X-a
  • Sport și altele ușoare
filologie materii

Profil Științe Sociale și materii studiate

Profilul Științe Sociale se aseamănă extrem de tare cu profilul Filologie. Dacă mergi spre Științe Sociale vei scăpa de grija că nu te descurci la materii precum matematica, fizica, chimia și așa mai departe. Vei lucra mai mult pe limbi străine și literatura română și istorie.

Eu am terminat un profil de Științe Sociale și îți mărturisesc că am ales asta deoarece nu mi-a plăcut matematica și fizica deloc. Îmi amintesc că fizică am făcut până în a 10-a, iar matematică făceam doar o oră sau două pe săptămână până în clasa a XII-a. Profesorii nu ne băteau la cap, ba chiar înțelegeau că nu vom face niciunul matematică sau fizică mai departe și ne acordau multă libertate și înțelegere.

Ce sunt Științele Sociale?

Științele Sociale sunt menite să studieze societatea, precum și individul din societate. Astfel, Științele Sociale se concentrează asupra subiectelor legate de istorie, economie, politică, geografie, psihologie etc. Abordarea socială a societății a existat încă de la Platon și Aristotel și au devenit din ce în ce mai studiate datorită unei schimbări și evoluții continue ale societății.

Științe Sociale Materii

Profilul de Științe Sociale diferă puțin de Filologie deoarece materiile nu sunt focusate atât de mult pe studiul literaturii și a limbilor străine. Materiile sunt aproximativ aceleași ca la profilul Filologie, dar mai lejer aranjate aș zice. Profilul Științe Sociale pare relativ mai ușor din punct de vedere al dificultății. Per total, se face mai multă istorie. Așadar, în ceea ce privește materiile, la profilul Științe Sociale regăsim:

  • Matematică (1-2 ore/ săpt) – până în clasa a XII-a
  • Fizică (1-2 ore/săpt) – până în clasa a X-a
  • Biologie (1 oră/ săpt) – până în clasa a X-a
  • Chimie (1 oră/ săpt) – până în clasa a X-a
  • Limba și literatura română (4 ore/ săptămână) – în fiecare an până în clasa a XII-a
  • Limbă străină 1 – Engleză (3 ore/ săptămână) – în fiecare an
  • Limbă străină 2 – Franceză/ Germană (2 ore/ săptămână) – în fiecare an până în clasa a XII-a
  • Limba Latină (1 oră/ săptămână) – doar până în clasa a X-a
  • Logică (1 oră/ săptămână) – doar în clasa a IX-a
  • Istorie (3 ore/ săptămână) – până în clasa a XII-a
  • Geografie (2 ore/ săptămână) – până în clasa a XII-a
  • Psihologie (2 ore/ săptămână) – doar în clasa a X-a
  • Sociologie, Economie (2 ore/ săptămână) – doar în clasa a XI-a
  • Arte, Religie (o oră/ săptămână)
  • TIC (Tehnologia Informației – un fel de informatică super ușoară)
  • Educație Antreprenorială (o oră/ săptămână) – doar în clasa a X-a
  • Sport și altele ușoare
materii stiinte sociale

La ce se dă bacul la Științe Sociale & Filologie?

Dacă te întrebi încă de pe acum la ce se dă bacul la Științe Sociale & Filologie faci foarte bine. Indiferent că mergi la un profil uman pe Științe Sociale sau Filologie, vei susține examenul de Bacalaureat la discipline obligatorii Limba și literatura română + Istorie, precum și o materie opțională dintre Sociologie, Psihologie, Logică sau Geografie.

Competențele lingvistice se vor susține pentru Limba română și o limbă de circulație internațională, iar TIC (tehnologia informației) pentru competențele digitale.

Dacă tot suntem la capitolul bac, ți-am pregătit un material fain cu TEXTE ARGUMENTATIVE PENTRU SUBIECTUL 2 DE LA BAC, în care de asemenea îți povestesc cum să faci structura și redactarea pentru a lua punctajul maxim!

Ce alegem: Științe Sociale sau Filologie?

După părerea mea, răspunsul la această întrebare nu este dificil deloc. Așadar, te voi face să răspunzi la o singură întrebare care te va ajuta să îți justifici alegerea privind întrebarea ”Ce aleg dintre Științe Sociale și Filologie?”. Îți plac limbile străine și cărțile de orice fel sau vrei să faci mai multă istorie, puțin mai multe ore de matematică (ușoară) și mai lejer cu limbile străine?

Filologia se potrivește celor care sunt dispuși să învețe multă literatură, mai multe limbi străine și sunt dispuși să muncească mai mult. Științele Sociale sunt mai ușoare și îți oferă mai multă libertate, dar cu puțin mai multe ore de matematică ușoară.



Ce facultăți poți face după un profil uman de Filologie sau Științe Sociale

Am hotărât să tratez aceste două profiluri: Filologie și Științe Sociale împreună deoarece sunt foarte asemănătoare. Materiile pe care le-am făcut eu la Științe Sociale erau aproape aceleași cu cei care studiau Filologia. Fiind într-o zonă umanistă, lista de facultăți pe care le poți urma după un profil uman nu este foarte mare, dar cuprinde facultăți atractive, din punctul meu de vedere.

Cel mai important este să încerci să-ți trasezi o direcție, în funcție de ce materie/ materii te-au atras și plăcut cel mai tare în liceu: geografia, istoria, psihologia, filosofia, limbile străine, limba română? În funcție de ce ți-a plăcut cel mai mult, te sfătuiesc să te gândești la o facultate îndreptată spre acea zonă din lista de mai jos. Vezi aici un ghid care te ajută să-ți dai seama ce facultate ți se potrivește!

ce facultati pot urma dupa filologie si stiinte sociale - doi studenti care se mira si arata cu degetul

Facultăți umaniste care se potrivesc perfect pentru studenții cu profilul Filologie sau Științe Sociale (Facultăți fără matematică)

Lista următoare este alcătuită din facultățile care se potrivesc în mod direct cu profilurile umane Filologie și Științe Sociale. În orice facultate dintre cele enumerate mai jos mergi, vei studia materii umaniste.  Așadar, am întocmit o listă cu facultăți umaniste fără matematică, fizică, chimie.

  • Facultatea de Litere
  • Facultatea de Drept
  • Facultatea de Științe Politice
  • Facultatea de Sociologie și Comunicare/ Asistenta Socială
  • Facultatea de Jurnalism/ Comunicare
  • Facultatea de Geografie
  • Facultatea de Istorie/ Istorie si Filosofie
  • Facultatea de Psihologie si Științele Educației
  • Facultatea de Filozofie

Fiecare facultate este împărțită pe mai multe departamente (profile), care diferă în funcție de universitatea la care vei merge. Spre exemplu, la facultatea de Sociologie și Comunicare, poți regăși profilele: Comunicare și Relații Publice, Media Digitală, Resurse Umane, Sociologie. Intră pe site-ul universității la care vrei să mergi si verifică acest lucru.

Facultăți care se potrivesc parțial cu profilele umane

Lista următoare este compusă din facultățile care se potrivesc într-o măsură mai mică cu un profil uman. Această listă cuprinde facultăți care au la bază și materii umaniste, dar și materii reale. Aici va trebui să ții cont că va trebui să înveți mai mult la materii cu profil real, dacă va fi nevoie.

Nu te speria, aceste facultăți sunt accesibile și stundentilor veniți de la profile umane, dar cu condiția să fie muncitori și să tragă tare la materiile reale.

Daca vrei sa inveti mai eficient, iti recomand sa citesti acest articol despre cum sa inveti repede.

  • Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor
  • Facultatea de Alimentatie si Turism
  • Facultatea de Arte/ Muzica
  • Facultatea de Educatie Fizica si Sport
  • Facultate de Medicina/ Asistenta Medicala
  • Facultatea de Silvicultura
  • Facultatea de Teologie
  • Academia de Politie/ Academia Fortelor Terestre sau orice alta academie care are si un profil uman
  • Altele

În facultățile enumerate de către mine mai sus, poți găși cu ușurință un profil în care te vei descurca chiar și cu cunoștințe minime de matematică, fizică/ chimie sau altceva. Însă, va trebui să înveți mai mult și să lucrezi suplimentar acasă pentru a înțelege și a te ridica la nivelul așteptărilor.

Eu am făcut profilul Management, din cadrul Facultății de Științe Economice și Administrarea Afacerilor si am reușit să ajung la nivelul colegilor mei, chiar fără cunoștințe de matematică/ economie sau orice altceva.

Facultăți care nu se potrivesc deloc unui absolvent umanist

În mod evident, nu te băga la nicio facultate din lista următoare dacă ești absolvent de Filologie sau Științe Sociale. Aceste facultăți implică foarte multă matematică, fizică, chimie și alte derivate ale acestora.

Acestea sunt facultăți cu grad ridicat de dificultate, iar noi ca umaniști nu prea le înțelegem. Se poate să fie mici excepții, dar foarte mici atunci când un absolvent de profil uman alege o facultate dintre cele enumerate mai jos.

  • Facultatea de Fizica
  • Facultatea de Stiinta Calculatoarelor
  • Facultatea de Automatica si Calculatoare
  • Facultatea de Matematica/ Mate-Info
  • Facultatea de Informatica
  • Faculatatea de Chimie
  • Facultatea de Inginerie Electrica
  • Facultatea de Inginerie Aerospatiala
  • Lista poate continua cu multe altele

Facultăți de viitor cu profil uman după terminare Filologie sau Științe Sociale

Suntem în 2021, anul în care multe meserii și facultăți care pe vremuri erau căutate, acum sunt mai puțin căutate. Depinde foarte tare ce vrei să faci cu adevărat după ce termini facultatea, respectiv cât de pasionat ești de un anumit domeniu. Facultăți de viitor de la profilul uman care sunt cele mai căutate și relevante în momentul de față sunt:

facultati profil uman - simbol student si bani

Facultatea de Sociologie și Comunicare/ Jurnalism

Zona de comunicare a devenit mega importantă pentru orice companie. Mai mult, conținutul video/ text și imagine este folosit peste tot, mai ales în zona online. Oamenii consumă foarte mult conținut, fie el de la TV, Radio sau din mediul online, în care este nevoie de oameni competenți care să îl creeze. 

Dacă ești prieten cu limba română, chiar și cu vreo limba străină, ești creativ și ai abilități bune de comunicare, îți recomand această facultate de viitor, una dintre cele mai faine de la profil uman.

De asemenea, zona de Resurse Umane s-a dezvoltat foarte mult, astfel că există în orice companie mare un departament de Resurse Umane. Dacă nu este, vor apela cu siguranță la o firmă din exterior.

Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor

O facultate accesibilă tuturor studenților, cu un grad de dificultate mediu. Aceasta cuprinde profile precum Marketing, Business Administration, Finanțe, Contabilitate, Informatică de Gestiune, Management. Studenții absolvenți ai acestor facultăți își pot găsi de muncă în foarte multe zone.

Spre exemplu, poți lucra în departamente de Marketing, Logistică, IT, Management, Financiar, Administrativ etc. România este țara cu cei mai mulți antreprenori tineri, așadar cu siguranță orice facultate din zona de afaceri este de viitor pentru un absolvent de profil uman.

Facultatea de Litere

O facultate foarte complexă în care se învață foarte bine limbi străine sau alte studii culturale. Un student care stăpânește bine la nivel conversațional și gramatical două-trei limbi străine, mai ales limbi ca engleza, germana, chineza, franceza poate să fie o valoare pentru orice companie.

De aici poți profesa ca traducător, documentarist, angajat al unei companii în departamentul de relații externe, tehnoredactor, precum și multe alte profesii. Cu siguranță este o facultate de viitor pentru un umanist, având în vedere că lumea nu mai are frontiere și este un avantaj să fii capabil să înțelegi mai multe limbi.

Facultatea de Psihologie

O facultate foarte accesibilă și ușoară din care doar cei cu adevărat pasionați vor profesa în domeniu cu succes. Această facultate este atât de relevantă pentru prezent și viitor, întrucât studiază omul și comportamentul său.

Este un domeniu foarte actual și va rămâne așa în contextul în care dezvoltarea și vânzarea de produse și servicii funcționează pe studierea comportamentelor omului, în special în mediul online. 

Mai mult, în ziua de azi, oamenii dezvoltă tot felul de dependențe și depresii, astfel că apelează mult mai des la specialiști pentru astfel de servicii. În plus, această facultate îți oferă și șansa de a deveni profesor/ învățător, ceea ce este un super avantaj.

Ce pot deveni după Filologie sau Științe Sociale dacă continui cu o facultate de profil uman?

Un absolvent de facultate cu profil uman sau mixt (uman și real), în cazul unei facultăți de Științe Economice și Administrarea Afacerilor poate deveni un specialist în mai multe domenii. Mai jos, îți las o listă orientativă cu meserii potrivite pentru profil uman.

Profil uman meserii

  • poți lucra în relații publice (vocea unei companii) sau relații cu publicul (administrație locală, bancă, turism etc.)
  • poți deveni un jurist pentru o companie mare, avocat, poți lucra în domeniul drepturi de autor (având în vedere că au apărut foarte mulți creatori de conținut), poți intra în politică.
  • poți deveni un specialist în zona de marketing/ digital marketing
  • poți deveni un bun om de vânzări sau un dezvoltator de afaceri
  • poți deveni un bun economist sau antreprenor
  • poți lucra în departamente de resurse umane sau poți fi recrutor independent
  • vei putea lucra în cadrul departamentelor de relații externe, achiziții, administrare a structurilor de stat MAI/ MAPN
  • vei putea fi un funcționar public într-o instituție a statului
  • poți deveni profesor, învățător sau coach/ trainer
  • poți deveni om de creație – graphic designer, videograf, actor, vlogger, blogger, poți face animații 2D, 3D, arhitectură și altele
  • poți lucra în media – TV, radio, ziare etc.

De asemenea, am scris un articol care s-ar putea să te intereseze. Am scris cel mai recent articol despre Facultăți de viitor [2021] și am făcut un TOP cu facultățile de viitor care ar putea să îți fie de ajutor!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.