Ești interesat să urmezi o facultate cu profil militar? Vrei să afli ce înseamnă să fii student într-o academie militară și cum arată viața de după studii?
Am discutat cu Alex, absolvent al Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, care ne-a prezentat foarte bine ceea ce înseamnă un profil militar și viața din academie. Alex a absolvit Academia Forțelor Terestre din Sibiu în 2017 și a ajuns în funcția de ofițer de criminalistică în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române din București.
Alex se identifică prin caracterul său puternic și prin abilitatea de a comunica și gestiona chiar și cele mai dificile situații. De asemenea, acesta este absolvent și al Facultății de Drept și al unui Master în Securitate IT. Urmărește în continuare și află care a fost experiența lui pe parcursul celor trei ani de academie și cum arată viața după finalizarea studiilor.
Ce m-a determinat să aleg o carieră militară?
Am ales o carieră militară la finalul clasei a 12-a din dorința de a face ceva diferit față de toți ceilalți și de a ieși din zona de confort. Încă de pe la vârsta de 15-16 ani îmi doream să fiu independent, să mă descurc singur și să-mi pot cântări deciziile prin propriul discernământ.
Ideea de a deveni student al academiei militare din Sibiu s-a potrivit perfect cu stilul de viață pe care mi-l doream. De asemenea, oportunitatea de a deveni specialist într-o funcție publică din domeniul Apărării Naționale sau a Ministerului de Interne era ceva deosebit și atrăgător pentru mine.
În linii mari, am văzut Academia Forțelor Terestre ca pe un loc care mă împlinește din punct de vedere personal, înainte de toate.
Admiterea de la Academia Forțelor Terestre
În vara anului 2014 am participat la admiterea din cadrul Academiei Forțelor Terestre din Sibiu. M-am pregătit dinainte intens pentru a-mi spori șansele de a intra acolo unde mi-am dorit. Învățam în timpul liber, mă pregăteam pentru probele sportive și îmi mențineam mintea și atitudinea pozitivă în fiecare zi.
Am început prin întocmirea dosarului de înscriere în orașul în care locuiam și au urmat procedurile medicale. După finalizarea acestui proces au urmat probele fizice de care am trecut cu succes, iar ultima etapă din cadrul admiterii a fost reprezentată de probele scrise, chiar în incinta Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu.
Am dat examen la psihologie, materie cu care am avut tangențe pentru prima dată deoarece veneam de la un profil de mate-info din liceu. Din câte știu, psihologia s-a eliminat ulterior din programul de admitere.
De asemenea, am susținut proba scrisă la matematică și limba engleză. Nu a fost ceva greu deoarece am făcut matematică la liceu și eram bine pregătit. Engleza este accesibilă, iar examenul nu mi s-a părut foarte greu.
În 2014, competiția nu era atât de mare precum este astăzi, din câte îmi amintesc eu, eram 4-5 pe un loc. Mai multe detalii despre metodologie, examene găsiți pe site-ul academiei.
Cum am trecut peste examenele de admitere?
Am plecat la Sibiu împreună cu un prieten care s-a aventurat alături de mine pe acest drum. Desigur, am plecat cu o atitudine și un mindset pozitiv, iar ideea că voi reuși nu-mi ieșea din cap. Ne-am luat o cazare ieftină undeva la marginea orașului, ne-am luat caietele și cărțile după noi și am mai învățat câte ceva înainte de a merge la examene.
Am dat prima zi la engleză, proba eliminatorie. Aceasta nu se calculează la nota finală, dar este esențial să iei peste 6 sau 7, nu mai rețin. A doua zi, a urmat examenul la psihologie și matematică. Din câte îmi amintesc, eram câteva mii de elevi prin academie în ziua examenelor.
Intensitatea competiției era mare, astfel că aveam nevoie de o atitudine bună pentru a rezista presiunii. După ce am dat examenele, am plecat acasă la Brașov, iar seara deja primisem rezultatele. Am reușit să ies triumfător din această cursă și să-mi ating obiectivele cu succes.
Proaspăt student al Academiei Forțelor Terestre din Sibiu
Îmi amintesc că am început academia pe 30 august, moment în care alți prieteni civili erau încă în vacanță, deoarece restul facultăților începeau pe 1 octombrie. Nu aveam absolut nicio așteptare atunci când am intrat. Nu cunoșteam pe nimeni din această zonă, astfel că nu știam ce mă așteaptă acolo.
Am început printr-o tabără militară, neavând absolut nicio idee ce implică această tabără. Timp de 6 săptămâni am făcut doar pregătire militară de bază (armata clasică): arme, echipament, raniță, antrenamente prin câmp, noroaie, marșuri de 10-20 km etc (asta cumva ca să-ți dai seama în ce te-ai băgat).
A fost o perioadă grea, solicitantă din punct de vedere psihic, dar și fizic: flotări, urlete, trezit super dimineața, condiții de cazare grele.
Totodată, această tabără reprezintă punctul în care poți renunța, suportând consecințe minime (plata celor câteva zile petrecute acolo) sau poți alege să mergi mai departe. Acum s-au mai îmbunătățit condițiile din tabără, prin 2014-2015 dormeam peste 100 de studenți într-o baracă (în tabără, nu în Academie).
Care au fost cele mai grele momente în primul an de AFT?
Cu siguranță, perioada petrecută în tabără a fost cea mai grea perioadă pe care am trăit-o în academie. Până la jurământ, cam asta a reprezentat cele mai grele momente în calitate de proaspăt student la AFT. Fără doar și poate, primul an din academie este cel mai greu, cu precădere primele 6 săptămâni.
Care au fost cele mai frumoase momente în primul an de AFT?
Aș spune că jurământul – momentul care marchează încheierea perioadei de pregătire petrecută în tabără. Ne bucuram să ne vedem părinții, prietenii, deoarece până atunci nu avusesem voie să plecam acasă.
După jurământ am avut și permisie să plecam acasă timp de câteva zile, ceea ce a venit ca o gură de aer proaspăt. Pe urmă, au urmat o serie de alte activități și evenimente frumoase.
Pe de-o parte a fost tabăra de iarnă din primul an, undeva într-un vârf de munte de pe lângă Sibiu, unde am stat 2 săptămâni într-o tabără militară cu niște cabane vechi, foarte faine. Am făcut modulul de supraviețuire în condiții de iarnă și ski militar, învățând să schiem cu echipamentul și armamentul pe noi.
Pe de altă parte, a fost și perioada petrecută la modulul de supraviețuire în condiții de vară. Am învățat cum să supraviețuim în pădure, cum să ne hrănim în condiții extreme, să ne deplasăm și orientăm. Ne-au lăsat să stăm vreo 24 de ore singuri în pădure, să ne descurcăm în ceea ce privește adăpostul, hrana. Au fost momente frumoase, de care îmi amintesc cu drag.
Tragerile iarăși au fost chestii mișto, am tras cu toate tipurile de armament pe care le are în mod normal un pluton (Pistol Carpați, Pistol Mitralieră, Pușcă Mitralieră, Mitralieră, PSL – un fel de AVP in Counter Strike, aruncare cu grenade reale etc).
Cum arată o zi obișnuită din viața unui student la AFT?
Trezirea la 6 dimineața. Ieșeam la înviorare la 6:05 în fața căminului unde făceam câteva exerciții fizice: o scurta încălzire să ne trezim, o tură-două de alergare, niște exerciții fizice (înviorarea era coordonată de studenți mai mari – comandanți de pluton). Asta dura aproximativ 20-30 de minute.
Pe urmă, te întorceai la programul de dimineață: te spălai, aranjai, îți făceai patul etc, după care făceai sectoarele. Fiecare student avea repartizat un task de dimineață – de exemplu, făceai curat în cameră lună, spălai holul sau baia, sector exterior de măturat aleile, adunat frunzele, dat zăpada etc. Tot acest procedeu dura aproximativ 20-30 de minute.
În continuare, urma micul dejun. O masă bună și consistentă (aici părerile pot fi imprărțite). Te așezi la masă, micul dejun este deja pe masă, ai mâncat si ai plecat. Urmează raportul de dimineață pe platoul din academie (la 8 dimineața).
Venea comandantul de companie care îți spunea ce ai de făcut în ziua respectivă, care sunt problemele și alte lucruri importante pe ordinea de zi, iar apoi făcea inspecția de dimineață. Te verifica dacă ești bărbierit, dacă ai hainele călcate, dacă ai bocancii curați, dacă ești tuns etc. Totodată, în cadrul raportului de dimineață se înălța drapelul și se cânta imnul României.
Dacă te întrebi cam care ar putea să fie sancțiunile în cazul în care nu te prezentai la raport așa cum trebuia, îți pot lăsa câteva exemple. Sancțiunile erau diverse: avertisment, nu te mai lăsa acasă o săptămână, nu te mai lăsa să ieși în timpul săptămânii în oraș, te băga la făcut curat etc. Cel mai rău era dacă nu te lăsa să pleci acasă!
În cele din urmă, intram la cursuri unde stăteam până la pauza de masă, care se întâmpla la ora 14:00, iar apoi urma raportul de prânz . După raport, dacă mai aveai cursuri după masa mergeai la cursuri, dacă nu mai aveai, în mod obișnuit după ora 15 până la 19 erai liber.
De marți până vineri. Luni era zi de sectoare după masa – curățenia săptămânală. La 19-19:30 aveai apelul de seară, unde se strângea toata academia pe platou și se cobora drapelul. La finalul zilei, era cina și program de cameră cam până când considerai tu.
Nu aveam oră de stingere. Dacă aveai sesiune, puteai să stai și până la 4 dimineața, nu îți spunea nimeni nimic. Ne mai uitam împreună cu colegii la filme, mai stăteam la vorbă.
In weekend stăteam la academie doar dacă organizam ceva cu colegii, în rest veneam acasă la Brașov. Dacă eram de serviciu, stăteam acolo. Orice plecare trebuia aprobată – trebuia să te treci într-un registru încă de marți, iar pe finalul săptămânii primeai răspuns dacă s-a aprobat sau nu. Daca nu se aproba, nu plecai. De obicei se aproba.
Condițiile de pe parcursul a celor 3 ani petrecuți la academie
Condițiile din Academia Forțelor Terestre din Sibiu pe vremea aia erau bune și încă în dezvoltare. Am stat în camere de câte 3-4 persoane, cu cablu, internet și cam tot ce ne-a trebuit. Nu aveam baie în cameră, ci pe hol la comun.
În momentul de față, AFT este declarată ca fiind una dintre cele mai moderne instituții de învățământ superior din România. Studenții au televizoare în camere, bazin de înot olimpic, teren de sport sintetic cu nocturnă, terenuri de tenis, baschet, handbal, sală de fitness, infirmerie, stomatologie, biblioteca, capelă, super amfiteatre (dar toate vin cu un preț, mănânci armată pe pâine).
În perioada în care am fost eu student nu aveam magazin, ceea ce nu cred ca este nici acum. Mi s-a părut că au fost condiții bune, chiar peste ce am văzut și am discutat cu alți colegi din alte zone. Totul era gratis, iar pe lângă asta, primeam și solda (la un moment dat era la anul I 100+ lei, la anul II 200+, la anul III 300+). Mai mult, poți să faci școala de șoferi gratis, dacă nu ai permis de conducere.
Totuși, este bine de menționat că atunci când intri la Academia Forțelor Terestre trebuie să semnezi un contract pe 8-10 ani, în care îți iei angajamentul că vei servi patria. Dacă nu vei respecta acel angajament, va trebui să plătești pentru tot ce ai primit de la ei în timpul școlarizării.
Cum se îmbină studiile cu pregătirea militară pe parcursul celor 3 ani la AFT?
La Academia Forțelor Terestre din Sibiu faci practică în fiecare an, cel puțin două-trei tabere militare de minim o săptămâna-maxim trei săptămâni. De asemenea, se face o zi de instrucție dedicată săptămânal: teoretică și practică. De exemplu, marți făceai doar instrucție, iar toate cursurile din ziua respectivă se reprogramau pentru alte zile.
Primeam note la pregătirea militară, exact la fel ca și la alte cursuri. La AFT, mentalitatea militară este prezentă chiar și în afara orelor dedicate acesteia. Adresarea între colegi și cadre militare era o adresare militară în orice moment, ceea ce te făcea să te simți militar full-time, chiar si in timpul liber.
Mixul dintre studii și pregătire militară poate fi asociat cu două tipuri de învățământ care funcționează în paralel.
Ce ieși de la Academia Forțelor Terestre?
La acest capitol, depinde foarte mult de profilul pe care intri în academie. Academia Forțelor Terestre din Sibiu pregătește ofițeri de comandă, predominant pentru Armata României, dar școlarizează și alți ofițeri pentru alte ministere. Eu am fost pe un loc al MAI – IGPR. De asemenea, sunt locuri și pentru SRI, SIE, STS, Ministerul Justiției, Jandarmerie, Pompieri etc.
Eu am terminat academia care m-a pregătit pentru un loc în Poliția Română, ajungând Ofițer la IGPR în Criminalistică. Alți colegi au ajuns în alte structuri ale Ministerului de Interne, iar alții au ajuns prin SRI, prin MAPN, prin Ministerul Justiției etc.
Contează foarte mult la început pe ce îți faci dosarul: să știi ce vrei sa devii de la început și către ce instituție te adresezi. Trebuie, de asemenea să iți alegi ce arma vrei (arma=specializare): inginerie – partea tehnică, infanterie, artilerie, financiar sau alte specializări militare.
Ce a reprezentat pentru mine Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu?
Aici vreau sa menționez ca acum vorbesc din postura unui om care a absolvit această Academie, a lucrat 4 ani pentru Institutul Național de Criminalistică – IGPR, și-a dat demisia din sistem. Nu am să îți povestesc aici care sunt motivele ce au stat la baza acestei decizii, dar ce pot spune este ca că mi s-au deschis multe alte oportunități.
AFT și dezvoltarea pe care mi-a oferit-o cariera militară au contribuit foarte mult la ivirea acestor oportunități despre care vorbesc. Pe lângă asta, consider că intri în academie la 19 ani un băiat, crezând că tot ce zboară se mănâncă și viața este roz, și ieși bărbat, cu o altă perspectivă asupra vieții.
Academia m-a pregătit pentru viață. Dacă ar fi să am mâine iar 19 ani, aș face exact același lucru, chiar știind că după 4-5 ani nu voi mai lucra în sistem. Ceea ce am câștigat datorită academiei, sunt convins că nu aș fi câștigat nicăieri altundeva. Academia te pregătește, te responsabilizează și te trezește la realitate (și aici este doar punctul meu de vedere, părerile sunt subiective).
Ce sfat i-ai da unui tânăr care vrea să urmeze studiile în domeniu?
Dacă mă întrebi care sunt abilitățile de care are un tânăr nevoie să intre, dar mai ales să reziste la AFT, aș putea să spun că ar trebui să fii dispus să ieși din zona de confort. Nu trebuie să fii campion sau sportiv de performanță, cum am auzit anumite zvonuri.
Totuși, trebuie să fii dispus să depui efort fizic. Cine dorește să o facă, să nu o facă neapărat ca e trimis de x sau de y, să o facă pentru că își dorește. Fă-o dacă te atrage și fă-o asumat. Să fii dispus să renunți la viața de student pe care o auzi de la alții.
Fiind acolo la un loc cu câteva sute de oameni timp de 4 ani, în aceleași camere, trecând prin aceleași noroaie, mâncând și dormind prin cele mai inconfortabile locuri, iți creează o stare de apartenență.
După ce am terminat, ne-am împărțit în toată țara cu toții, și cred că în orice județ aș avea o problema, aș găsi pe cineva la care să apelez. Și cred că nu doar că ai pe cine să suni, dar are și cine sa vină.
Ai recomanda Academia Forțelor Terestre și altor tineri?
Nu vreau ca din lucru acesta să se înțeleagă că eu recomand cuiva să facă asta. Este strict viziunea și perspectiva mea, a ultimilor 7-8 ani din viața mea. Unii se potrivesc cu asta, alții nu. Astea sunt trăirile și experiențele mele văzute acum. Probabil că dacă mă întrebai asta acum 5 ani, ar fi fost un răspuns … diferit.
Sunt și lucruri care te frustrează cât ești acolo. Nu poți face ce vrei când vrei, nu mereu poți pleca acasă sau într-un club, nu ești cu prietenii tăi atunci când ei sunt la mare și tu ești în bocanci la 40 de grade pe nu știu ce câmp. Te frustrează multe lucruri pe moment. Depinde de fiecare cum trece peste astfel de momente si de cum le percepe.
Am avut și momente grele când mă gândeam că îmi bag picioarele, au fost momente în care mă gândeam ”cine m-a pus sa vin aici”. Dar acum, dacă privesc în urmă, chiar și momentele alea grele tind să le transpun în amintiri frumoase. Rămâne decizia fiecăruia de a alege sau nu Academia Forțelor Terestre.
Sfatul meu este să-ți alegi cariera care crezi tu că îți aduce satisfacție.