fbpx
Timp de citire: 4 minute

M-au tot întrebat cititorii blogului ”care sunt facultățile cele mai ușoare pe care le pot alege?”. De fiecare dată intenționez să îi întreb care este motivul pentru care caută cele mai ușoare facultăți și ce așteptări au de la o facultate ușoară. Majoritatea dintre ei sunt confuzi, așa că voi încerca să abordez acum subiectul facultăți ușoare vs facultăți grele.

Cum determinăm dacă o facultate este ușoară?

Hmm, bună întrebare – să vedem dacă și răspunsul este pe măsură..
Din punctul meu de vedere, o facultate ușoară ar putea îndeplini următoarele condiții:

 • nu are prea multe materii reale (matematică, fizică, chimie, informatică etc)
 • nu trebuie să mergi prea des ca să îți poți lua examenele (poți să ții pasul de acasă fără să mergi prea des)
 • profesorii nu sunt stricți (dar asta este mai greu să știi dacă nu cunoști pe nimeni la acea facultate)
 • se întinde pe maxim 3 ani ca și durată de studiu
 • îți place și ești pasionat de specializarea pe care ai ales-o, așa că te poți descurca fără prea mare efort
 • nivelul studenților care termină la acea facultate nu este cel mai ridicat

Cum ne dăm seama dacă o facultate este grea?

O facultate grea este totodată și un foarte mare avantaj pentru un student. Cu cât este mai ridicat nivelul, cu atât șansele ca studenții slab pregătiți să reziste pe parcursul anilor de studiu sunt mai mici, astfel că cei care o termină au foarte multe oportunități.

Dacă o facultate necesită mai mult studiu și implicare din partea studenților, atunci și nivelul studenților se ridică. Întotdeauna studiul și hărnicia aduc multe beneficii, în timp ce leneveala sau lipsa de motivație te ține pe loc sau chiar te trage în jos. Cum ne dăm seama dacă o facultate este grea?

 • materiile sunt dificile, iar nota 5 nu se obține dacă nu ai fost la școală sau dacă nu ai pus mâna pe carte
 • admiterea la o facultate grea devine mai dificilă deoarece ultima medie de intrare este mare
 • nivelul studenților este ridicat (olimpici, participanți la concursuri, IQ ridicat, nivel ridicat de implicare)
 • nu poți rezista în facultate dacă nu mergi constant și nu ești atent

Facultăți ușoare vs Facultăți grele

Dacă ar fi să fac o analiză comparativă între facultățile ușoare și facultățile grele, aceasta ar arăta cam așa:

Facultăți ușoareFacultăți dificile
Îți oferă un program flexibilÎți va ocupa aproape tot timpul
Nu ești solicitat foarte tareVei avea mai mult de muncă
Poți recupera materia relativ ușor de acasăVa fi necesară prezența la clasă pentru a înțelege
Vei lua ușor nota 5, ba chiar și 10Va trebui să muncești pentru nota 5, dar nu va fi de-ajuns ca să poți ține pasul
Materiile sunt mai mult teoretice, proiectele sunt ușoareMateriile implică mult exercițiu și gândire logică, iar proiectele implică mai mult studiu
Îți va fi greu să îți găsești un job în domeniu (dacă oricine poate învăța ceea ce faci tu la facultate, atunci competiția este forate mare pe piața muncii și oferta mai mică)Îți va fi ușor să-ți găsești un job în domeniu (nivelul ridicat și implicarea din facultate îți va aduce angajatorii mai aproape, iar aceștia își vor dori un om pregătit)
Titlu. Facultăți ușoare vs facultăți grele

Care facultăți sunt mai ușoare?

Din punctul meu de vedere, facultățile mai ușoare sunt cele care pun accent mult pe teorie. Aici putem încadra facultățile care se clasifică în categoria profilului uman, însă cu mici excepții. O facultate grea este cu siguranță o facultate față de care nu ai atragere și a cărei domeniu nu îl poți înțelege.

Cu toate acestea, există și facultăți ușoare care îți oferă oportunități de viitor, cu condiția ca tu să încerci să fii printre cei mai buni de acolo.

Am încercat să fac o clasificare a facultăților cu un nivel de dificultate mai scăzut spre mediu. Le spun ”ușoare” deoarece materiile sunt mai ușor de înțeles și nu necesită foarte multă muncă (desigur, dacă mergi la Harvard cu siguranță și facultățile ușoare devin mai dificile).

La nivelul țării noastre chiar putem face distincția dintre o facultate ușoară și una grea. Ceea ce urmează nu este un top – sunt facultăți expuse în ordine aleatorie!

Facultatea de Psihologie și Științele educației

O facultate teoretică în care materia poate deveni o plăcere în a fi studiată. Regăsim psihologia în viața de zi cu zi, avem ocazia să ne întâlnim cu oameni și cu comportamentele lor oricând, astfel că psihologia poate fi ușor de înțeles.

Facultatea de Sociologie/ Asistență Socială

O facultate cu accent pe teorie în care se studiază societatea, cultura etc.

Facultatea de Geografie

O facultate frumoasă care vizează mediul înconjurător și așezările umane.

Facultatea de Alimentație și Turism

Un domeniu de bază în societatea modernă care implică atât materii teoretice, cât și reale.

Facultatea de Științe Economice/ Studii Economice (ASE)

O facultate foarte faină, care cuprinde materii reale la bază, dar și materii umane.

Facultatea de Administrație și Afaceri

Un domeniu atractiv pentru tineri, dar care nu pune foarte mare accent pe practică.

Facultatea de Silvicultură

Un domeniu care vizează pădurile și plantațiile de arbori cu materii diverse.

Facultatea de Jurnalism/ Științele Comunicării

O facultate în care comunicarea este cea mai vizată materie.

Facultatea de Istorie

Recomandată în special pasionaților de istorie.

Facultatea de Științe Politice

O facultate cu materii mai mult teoretice, care studiază activități, teorii și comportamente politice – materii umaniste.

Facultatea de Educație Fizică și Sport

O alegere bună și accesibilă tuturor celor care sunt pasionați de sport – care implică atât materii teoretice, cât și practice!

Dacă ești orientat spre a alege o facultate mai ușoară, atunci trebuie să vezi articolul cu facultățile de profil uman, în care am prezentat mai multe facultăți.

Ți-a fost util articolul?


Vlad Arhire

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă adaptată nevoilor lor.

3 comentarii

Anonim · 19/01/2022 la 15:49

Gasesc putin iz de „mama de la tara” in articolul tau. „O facultate grea este cu siguranță o facultate față de care nu ai atragere și a cărei domeniu nu îl poți înțelege.” – ??? Ce inseamna asta?
Ai exprimari ambiguee si se vede ca esti slab informat… „psihologia poate fi ușor de înțeles.”…aa…nu prea cred.
In orice caz, fiecare facultate iti ofera oportunitati de viitor. Depinde de student si de cat de determinat este sa se agate de ele. Cunosc fosti studenti la Filosofie care au ajuns mai de succes decat multi studenti de la Politehnica care si-au trecut toate examenele cu 5 pentru ca s-au ancorat intr-un domeniu pe care nu il inteleg si nu ii pasioneaza. Incearca sa transmiti un mesaj real catre studentii care sunt in cautarea facultatii potrivite. Iar acel mesaj ar fi ca atunci cand studiezi un domeniu din pasiune, nu mai e intelept sa te raportezi la atribute precum greu sau usor, asta pentru ca va fi greu oricum. Doar cei care muncesc si dedica timp vor avea succes.

  Vlad Arhire · 19/01/2022 la 21:48

  Salut,

  Ar fi fost fain daca ai fi dat, in primul rand comentariul cu ”numele” la vedere, fie el chiar si inventat.

  În al doilea rând, am impresia ca nu poți înțelege o perspectivă, o opinie a unei persoane. Acesta este blogul meu personal, întotdeauna am spus, părerea mea nu este cea corectă, este doar o părere personală și trebuie contrazisă atunci când gândiți altfel. Să știi că m-ai atins cu faptul că ”se vede că nu ești informat”, nici n-ai idee pe ce bază se nasc articolele scrise de mine.

  Acesta este un articol care targetează un grup de studenți/ elevi cu niște caracteristici specifice, tocmai extrase de către mine din analiza pe care o fac în mod constant în datele pe care le colectez, în emailurile și solicitările pe care le primesc. Acest blog este, în principiu adresat celor care au nevoie de informație, așa cum este ea, iar eu mi-o asum. Acest blog cuprinde mai mult decât acest articol, articole similare, relevante topicului, prin care orice tânăr poate să treacă și să rămână cu o părere (bună, rea, neclară, așa cum o percepe el).

  Totuși, uitându-mă la comentariul tău, observ că ai atins niște puncte pe care chiar tu însăți nu le-ai înțeles, ceea ce mă face să cred că erai obosit/ă când ai citit, așa că lasă-mă să-ți exemplific:

  – ce înseamnă ”greu” pentru tine? eu am spus astfel:
  ”O facultate grea este o facultate față de care nu ești atras și al cărei domeniu nu te pasionează”. – Mai mult de atât, ce aș putea spune? Să spun că e grea matematica, fizica, profesorii exigenți? Pentru unii reprezintă un factor de ”dificultate” aceste lucruri, dar pentru alții, nu!
  Putem spune că asta face o facultate să fie grea? Nici vorbă! De aceea ambiguitatea mea în exprimare este mai corectă decât înțelegi tu.

  De asemenea, am spus: ”Psihologia poate fi ușor de înțeles”.
  Corect, susțin în continuare acest lucru. Psihologia poate fi înțeleasă destul de ușor la nivel de noțiuni fundamentale (ne lovim de ele zilnic, avem psihologia în noi și în jurul nostru în permanență) – în schimb, crezi că ingineria aerospațială sau matematica/ fizica (cu care, de asemenea ne lovim constant în viață) sunt la fel de ușor de înțeles la nivel de noțiuni fundamentale? Sunt de părere că nu – și aș face referire la testele PISA, vei observa chiar și tu.

  De aceea clasificarea mea, compararea și listarea unor facultăți în cadrul acestui articol este asumată, conține semnale clare că nu-mi doresc să dezinformez pe nimeni, dacă ai observat am folosit ”din punctul meu de vedere”.

  Nu am criticat nicio facultate, doar mi-am spus părerea, având în vedere faptul că am tangență cu foarte mulți studenți, cunosc foarte bine datele din online pentru știu să le obțin și cu asta mă ocup, văd și rată mare de absolvenți șomeri sau care nu profesează ”never” în domenii de la anumite facultăți.

  Oricum, eu folosesc orice comentariu care mi se întoarce împotriva mea ca pe un punct de începere al unei dezbateri, îmi pare rău dacă exprimarea mea sună agresiv. Nu este că răutate, încă o dată, acesta este punctul meu de vedere și îl susțin până când cineva mă va convinge că nu este așa.

Anonim · 21/01/2022 la 01:46

Aluzia mea legat de cum ai definit tu o facultate grea e in concordanta cu o idee pe care o conturezi tu foarte bine pe parcursul articolului. Aceea este ca o facultate „grea” iti aduce un job mai usor pentru ca se presupune ca la facultatea asta grea se predau informatii mai putin accesibile. Iar apoi ai clasat psihologia la „usoare” ca exemplu, si ai dat de inteles ca acolo unde se preda matematica, fizica etc e greu.
Pana la urma ce mesaj transmiti? Tu de fapt zici intr-un limbaj pompos si subtil ceea ce crede si bunicul meu, ca scoala serioasa se face la drept, medicina, politehnica si inca cateva, iar restul de la alte facultati sunteti someri fruntasi (aproape).
Hai sa iti spun de ce m-am simtit indignata dupa ce am citit articolul tau. In Romania e prea comun fenomenul in care mamica se baga in oalele tale cand e de luat decizia; „la ce faculta/liceu merg?”, mai avem si alte probleme de natura socio-politica, populatie tot mai mediocra…superficiala…ei bine, exact din aceste motive nu mi se pare destept sa promovezi ideea asta de „facultatea grea vs usoara”. Cunosc copii care mancau istorie pe paine (deci un foarte mare potential) dar a fost supusi propagandei tampite pe care o prezinti si tu; „ca va muri de foame cu istoria lui”, mai bina sa mearga pe IT ca aia e viitorul. Sper ca acest exemplu sa te elucideze.
Apropo de anonim, cu nume sau fara nume in dreptul comentariului, tot o anonima ramaneam pentru tine.

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.