Am ajuns aproape la final de masterat după 6 ani petrecuți în facultate: un an de drept, 4 ani la Științe Economice și un an în străinătate. Sunt surprins de cât de mult a reușit facultatea să-mi schimbe modul de gândire, percepția asupra vieții, cercul de prieteni și statutul în viață.

Consider că printre altele, facultatea mi-a oferit un cumul de valori deprinse de la profesori, colegi, precum și prin prisma experiențelor trăite pe parcursul anilor de studiu. Pentru mine, facultatea s-a dovedit a fi o rampă de lansare spre noi orizonturi cu aspirații mai mari.

Cu toate acestea, dacă aș putea să dau timpul înapoi… l-aș da! L-aș da înapoi și uite ce aș face ca proaspăt student în facultate, la nivelul mentalității de acum.

Ce aș face în primul an de facultate?

În primul an de facultate m-aș bucura din plin, în primul rând de colegi și de lucrurile de prin facultate. Aș fi relaxat, atent la sfaturile profesorilor și aș explora împreună cu colegii toate locurile de prin facultate și de pe lângă ea, ca să intru așa cum trebuie în viața din studenție:

  • zona de relaxare din facultate și curtea școlii
  • cafeneaua
  • cantina
  • biblioteca
  • evenimentele din facultate

De asemenea, aș încerca să fiu atent la cursuri, să particip atât de mult pe cât se poate încă din primul an deoarece este foarte important să-ți faci un obicei sănătos din felul în care abordezi facultatea. Cu cât te duci mai mult și ești mai implicat, cu atât te ajută mai mult.. Asta este părerea mea.

În general, aș fi relaxat precum spuneam mai sus, m-aș bucura din plin de începutul unei noi etape a vieții și aș vrea să cunosc și să mă împrietenesc cu mulți oameni. Aș fi atent la toate organizațiile studențești care vin să abordeze studenții, m-aș duce la evenimente dedicate studenților și poate chiar aș încerca să intru într-o activitate extra-școlară.

După ce am văzut ce oportunități pot avea în facultate, aș aplica încă de prin luna noiembrie-decembrie la programul Work and Travel USA, ca să îmi pot petrece vacanța de vară în SUA. Work and Travel USA este un program adresat studenților, dar care nu are legătură cu facultatea.

Trebuie să fii student ca să îl accesezi și va trebui să plătești pentru el, însă prin taxele programului vei primi un job în SUA pe perioada verii și vei recupera banii înapoi.

Mi-aș alege un job într-un parc de distracții sau la vreun resort din California, ca să fiu sigur că aș avea parte de vreme bună, oameni veseli, turiști și oportunități extra de a face bani. Îți las mai jos niște poze din experiența mea din SUA.

Ce aș face în anul doi de facultate?

Deja obișnuit cu viața de student și întors acasă cu altă mentalitate și poftă de viață, începând cu anul doi de facultate mi-aș stabili câteva obiective mai mari.

După ce am văzut care sunt oportunitățile din facultate în primul an și m-am gândit și mai mult la ele în vacanța de vară, în anul doi m-aș înscrie în programul Erasmus+ ca să pot pleca într-o primă experiență internațională de studiu.

Engleza învățată și antrenată în SUA mi-ar prinde foarte bine și aș putea să devin și mai profesionist învățând la o facultate din străinătate. M-aș înscrie în semestrul 1 ca să pot pleca în semestrul 2. Aș încerca să-mi mobilizez unul sau doi dintre colegi, ca să putem pleca împreună deoarece este cel mai fain să pleci în grup.

Mi-aș alege ca destinație de studiu o facultate dintr-o țară europeană cu o cultură diferită, cu un sistem de învățământ eficient și cu locuri interesante de vizitat: Italia, Spania, Germania, Belgia, UK, Finlanda, Franța, Grecia, Polonia, Cehia, Suedia, Danemarca, Norvegia.

Ce aș face în anul trei de facultate?

Anul 3 de facultate probabil l-aș începe la o facultate undeva prin Europa deoarece sunt sigur că aș decide încă din anul 2 să îmi prelungesc experiența de studiu internațională cu programul Erasmus+. Poți beneficia de două burse Erasmus+ pe ciclul de licență, respectiv două burse pentru master.

Probabil fiind în ultimul an de licență, m-aș întoarce acasă în semestrul 2 și m-aș concentra pe elaborarea lucrării de licență. Cu aceeași lucrare, m-aș înscrie la Sesiunea Cercurilor Științifice Studențești (un concurs cu proiecte la nivel de facultate) unde mi-aș prezenta ideea și aș încerca să câștig.

În cele din urmă, mi-aș da licența și m-aș băga la Master doar ca să mai pot pleca un an cu programul Erasmus+ din nou.

Primul an de Master

M-aș duce în primul semestru la școală ca să mă acomodez cu materia și profesorii. De asemenea, aș merge direct la departamentul Erasmus+ din facultate ca să aplic pentru o bursă de studiu pentru semestrul al doilea. Astfel, semestrul doi probabil l-aș face pe undeva la o universitate bună și un pic mai dificilă, ca să pot să ridic standardele și să evoluez.

Cu siguranță aș prelungi experiența și pentru semestrul întâi din anul doi de Master, iar pentru vacanța de vară dintre ani aș aplica pentru o bursă Erasmus+ de practică, ca să am ocazia două luni să muncesc la o companie din Europa chiar în domeniul pe care îl studiez la facultate.

Al doilea an de Master

Abia întors din mobilitatea de practică Erasmus+ din al doilea semestru din anul 1, după cum spuneam, anul doi îl voi începe probabil într-o mobilitate Erasmus+ la o facultate din Europa. Astfel, cel mai probabil voi continua la aceeași universitate aleasă pentru primul an ca să pot să am un an cursiv de studii în străinătate.

În al doilea semestru de Master, aș fi din nou acasă în România și aș începe munca la lucrarea de disertație, iar în același timp aș căuta să mă angajez deoarece programul de la facultate este mai lejer.

La finalizarea masterului aș începe să aplic pentru joburi la companii mari, datorită faptului că deja aspirațiile mele au crescut, valoarea pe care o pot oferi este mare și îmi doresc să ajung cât mai sus din punct de vedere profesional.


M-aș concentra foarte tare pe oportunitățile acestea internaționale deoarece te lovești de ele o dată în viață. După ce termini facultatea, ai să vezi că viața devine mai complicată, cu multe responsabilități și activități. Pe deasupra, aceste programe internaționale te vor ajuta să te dezvolți diferit, să te șlefuiești, maturizezi și să vezi viața cu alți ochi.

Pentru mine, faptul că am avut ocazia să plec în 3 țări diferite pe parcursul anilor de studiu a reprezentat momentul de cotitură, momentul în care mi-am găsit chemarea și am conștientizat cine sunt și ce vreau să fac cu adevărat. De asemenea, mi-au dat poftă de a face lucruri și mi-au deschis calea spre oameni și oportunități noi.

Experiențe Erasmus+

Vezi cum au fost experiențele Erasmus+ povestite de câțiva dintre colegii de la Universitatea mea, care au fost plecați în Spania, Franța, Finlanda, Cehia, UK.

Experiențe Work and Travel

Vezi cum a fost experiența Work and Travel SUA din timpul facultății. Am povestit despre program, costuri, joburi și am dat câteva sfaturi utile.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.