Am discutat în repetate rânduri despre importanța CV-ului și despre modul în care structura și aptitudinile expuse în CV îți influențează șansele de a fi chemat la un interviu.
Știm cu toții că cea mai grea parte atunci când suntem în căutarea unui loc de muncă este să fim chemați la interviuri. Chiar dacă aplicăm la zeci de joburi, în final prima și cea mai importantă etapă este trecerea cu succes peste runda de examinare a CV-ului.
Specialiștii spun că CV-ul nostru nu trebuie să depășească o pagină atunci când suntem proaspăt absolvenți, respectiv maxim două pagini în caz că deja avem un istoric profesional sau experiențe relevante în câmpul muncii (Resume Started Kit, 2015).
Ei bine, cum știm ce să trecem în CV și ce nu, astfel încât să nu depășim o pagină? Care sunt aptitudinile care merită expuse în CV și cum putem să le prezentăm mai succint, dar în același timp extrem de precise?
O părere extrem de bună am găsit-o la Tomas Chamorro-Premuzic, Chief Talent Scientist la ManpowerGroup și profesor de business psychology la University College London și Columbia University, care spune că
„Dacă acceptăm faptul că locurile de muncă vor fi înlocuite, iar 80% dintre locurile de muncă pe care le vei găsi în 2030 sau 2040 nu există astăzi, atunci trebuie să mizezi pe lucruri precum curiozitatea, capacitatea de învățare, abilitățile de relaționare cu oamenii și motivația”.
Îmi propun să deschid un subiect foarte important în acest articol, mai exact ce înseamnă aptitudinile din CV, cum ne dăm seama care sunt aptitudinile pe care ar trebui să le expunem în CV și cum să ne facem CV-ul mult mai atractiv pentru angajatori.
Ce fel de aptitudini pot fi incluse într-un CV?
Dacă ești nou în treaba asta și îți cauți pentru prima dată de muncă, poate că te întrebi ce înseamnă și ce fel de aptitudini trebuie adăugate într-un CV.
Nu este o întrebare rea, mai ales că multă lume consideră această secțiune de aptitudini din CV drept o listă copiată de pe internet, care nu îi reprezintă deloc.
Aptitudinile pe care le expui în CV trebuie să reflecte competențele tale, de regulă ori survenite din experiența ta de la școală ori din experiența profesională.
Dacă nu ești sigur de competențele pe care ar trebui să le prezinți în CV, poți lua în considerare experiențele anterioare. Unde ați excelat? Unde ar spune colegii tăi că ești deosebit, că te pricepi?
Este extrem de important ca aptitudinile să corespundă cu realitatea.
Cum ai putea spune că ai abilități de time management, când n-ai lucrat niciodată cu task-uri multiple sau cu deadline-uri?
Așadar, este clar că aptitudinile care intră în componența diverselor secțiuni din CV trebuie să reflecte experiența și istoricul tău.
Printre aptitudini, putem regăsi:
- Ai lucrat într-un call-center și îți expui aptitudinea de “ascultare activă” sau de a “rezolva probleme”.
- Ai lucrat la facultate în suita Microsoft și știi să orice în Word/ Excel/ PowerPoint, ori știi să operezi baze de date etc și îți expui aptitudinea de “abilități în operarea calculatorului la nivel avansat”
- Ai fost vicepreședinte într-o asociație studențească și îți expui aptitudinea de “leadership” în CV, chiar pe bună dreptate, din moment ce ai fost într-o poziție de management.
Atenție mare, astfel încât competențele pe care le expui în CV să fie corelate cu experiența ta anterioară.
Importanța integrării aptitudinilor în fiecare secțiune a CV-ului
Revin din nou cu aceeași mențiune – listele cu aptitudini nu funcționează! Orice abilitatea trebuie scoasă în evidență prin prisma experiențelor profesionale sau dacă este cazul, din cadrul facultății.
Recomandarea mea este de a încerca să evidențiezi aptitudinile tale în toate descrierile pe care le-ai expus în experiențele prezentate.
Fiecare secțiune din CV trebuie susținută cu aptitudinile și lucrurile care te fac pe tine un candidat potrivit pentru jobul potrivit!
Aptitudini în descrierea personală/ secțiunea de profil din CV
Prima secțiune din CV, probabil secțiunea care atrage atenția prima dată unui angajator este descrierea ta personală.
Aceasta trebuie să apară în partea de sus a CV-ului (mijloc/ stânga/ dreapta) și trebuie să îl convingă pe acesta că tu ești persoana pe care o caută, să-l facă curios să citească CV-ul mai departe.
Prezentarea aptitudinilor într-un mod cât mai scurt și precis în CV este extrem de importantă în această secțiune.
Aptitudini în secțiunea “experiența profesională” din CV
Încearcă să prezinți foarte scurt fiecare job sau experiență profesională pe care ai avut-o. Eu obișnuiesc să folosesc “bullet-points” și să evidențiez care au fost sarcinile pe care le-am avut și care se potrivesc cu jobul la care aplic.
Spre exemplu, dacă aplic la un job în IT, voi prezenta experiența mea anterioară de “internship în cadrul unei companii de web development”, unde voi menționa că pot lucra în limbajele X, Y, Z și că sunt capabil de a crea pagini web.
Pot spune că am derulat X număr de proiecte, unde am avut meeting-uri săptămânale, am lucrat cu task-uri și timing-uri scurte, am prezentat funcționalități și am rezolvat probleme.
Fiecare experiență anterioară merită evidențiață prin abilitățile și competențele pe care le-ai dobândit acolo.
De ce trebuie să ne prezentăm corect aptitudinile în CV?
Secțiunea de aptitudini/ competențe din CV-ul nostru arată angajatorilor că avem abilitățile necesare pentru a ne însuși și a reuși în jobul respectiv.
Adesea, angajatorii acordă o atenție deosebită acestei secțiuni pentru a determina dacă ar trebui să trecem sau nu la etapa următoare a procesului de angajare.
Este important de reținut că prezentarea corectă a aptitudinilor pe care le deținem este foarte importantă! Mai bine mai puține și bine argumentate, decât o listă lungă care nu are nicio valoare.
Chiar dacă am bifat multe aptitudini în CV, am scris că știm să facem tot felul de lucruri, angajatorul nu le va trata cu seriozitate întrucât este posibil să considere că sunt vag menționate și nerelevante, iar în cele din urmă nu ne va chema nici la interviu.
Îți voi prezenta pe scurt și un exemplu foarte relevant, de care m-am lovit și eu de curând.
În CV-ul meu, am trecut ca aptitudine “atenția la detalii”, pe care n-am argumentat nicicum, dar am listat-o și pe asta acolo, că na, orice angajator caută această aptitudine într-un CV.
Prima mențiune a angajatorului în momentul în care am fost la interviu a fost: “În partea de jos a CV-ului ai o propoziție care se repetă de două ori. Știai asta?”. Eu am spus că nu mi-am dat seama, moment în care angajatorul mi-a zâmbit și mi-a spus “pai mai sus ai menționat că ești atent la detalii”.
M-a închis și oricât de mult i-aș fi argumentat eu mai departe că a fost o greșală și că eu chiar sunt atent la detalii, nu mi-a mai lăsat niciun loc de argumentare deoarece m-a prins cu minciuna.
Așadar, primul pas atunci când îți faci un CV este să te gândești bine care sunt aptitudinile demne de a fi expuse în CV și să încerci să argumentezi, pe scurt. Orice minciunică, mai repede sau mai târziu va ieși la iveală.
Am prezentat și alte lucruri importante despre CV și despre cum să-ți faci CV-ul să iasă în evidență, cu exemple și modele precompletate.
Surse:
1. Resume Starter Kit, 2015. Internship and Career Center (ICC) University of California, Davis
2. Schellmann, H. (2020). How job interviews will transform in the next decade. The Wall Street Journa
3. cvmaker.ro