La 19 ani am avut primul meu loc de muncă. Nu mai lucrasem până atunci, iar în momentul în care am terminat liceul și așteptam să încep facultatea, am ales să-mi caut de muncă, măcar part-time.

Am găsit de muncă într-o companie mică, care mi-a permis să merg și la facultate atunci când aveam nevoie. Mi-a plăcut faptul că am avut parte de acest mod de lucru, dar mai ales, că puteam să am banii mei, fără a fi nevoie să le mai cer părinților.

Acela a fost primul job, pe care de altfel l-am păstrat până la momentul în care am terminat facultatea. După ce am terminat facultatea, au mai urmat încă vreo cinci joburi schimbate, printre care și o corporație mare.

Așadar, am avut experiența de a lucra atât în companii mici, cât și într-o corporație. Acum, lucrez într-un start-up românesc, care nu se încadrează nici la companie mică neapărat, dar nici nu are dimensiunea unei corporații.

Cum e mai bine? Ar trebui să țintești o companie mare sau mică?

Cum este să lucrezi într-o companie mică?

O companie mică, să zicem între 3 și 10 angajați este un loc bun de a munci atunci când ești la început de drum.

Majoritatea joburilor part-time se găsesc în astfel de companii, deoarece volumul de muncă nu este neapărat mare, activitățile nu sunt grele, dar nici salariul nu este mare, deoarece nu există prea multe fonduri.

Dacă țintești doar spre a face câțiva bani de buzunar, fără a fi neapărat focusat pe dezvoltarea profesională, alegerea este foarte bună.

Cu toate acestea, o companie, oricât de mică ar fi, îți va oferi oportunitatea să te dezvolți din punct de vedere profesional, unele mai mult, altele mai puțin.

De regulă, într-o companie vei lucra după stilul proprietarului afacerii și vei fi destul de aproape de acesta. DIn experiența mea, munca într-o companie mică este provocatoare, mai ales dacă compania este în creștere, în căutare de clienți noi și dispusă să accepte orice client, indiferent cât de dificil este acesta.

Voi face o comparație dintre munca într-o companie mică vs munca într-o companie mare, într-o secțiune la final de articol.

Cum este să lucrezi într-o companie mare?

Munca într-o companie mare este extrem de diferită față de munca într-o companie mică. O companie mare este împărțită pe departamente, se concentrează în jurul proiectelor, înglobează mulți oameni și implică munca în echipă.

Fiind de dimensiuni atât de mari, activitățile și oamenii trebuie coordonate îndeaproape, mai ales dacă vorbim despre proiecte de dimensiuni mari, care implică bugete și costuri mari.

Mai multe despre cum este să lucrezi într-o corporație am discutat într-un articol dedicat.

Oricum, munca într-o corporație este, din punctul meu de vedere mai “profesională”, în sensul în care majoritatea corporațiilor îți vor pune la dispoziție programe/ softuri avansate în care să lucrezi, o serie de proceduri, precum și multe oportunități de creștere.

Chiar dacă corporațiile sunt foarte atrăgătoare când vine vorba de tineri, ei bine, accesul într-o corporație nu este atât de simplu precum este într-o companie mai mică. Evident, există fel și fel de joburi, iar la unele dintre ele poate că accesul se face mai ușor.

Munca într-o companie mică vs munca într-o companie mare

Nu am un răspuns exact și nu aș vrea să-ți spun că este mai bine să lucrezi într-o companie mare sau mică. Acest răspuns se poate cântări în funcție de tipul jobului, experiența ta, notorietatea companiei etc.

Totuși, marile companii tind să aibă anumite avantaje pe care nu le veți găsi la companiile mai mici.

Companie Mare Companie Mică
Oportunități multe de creștere, indiferent de cât de mult se dezvoltă compania Oportunități de creștere limitate de gradul de dezvoltare a companiei
Beneficii financiare mai bune (bonusuri, tichete, wellness benefits etc) Beneficii financiare limitate
Acces facil la resurse profesionale Acces limitat la resurse profesionale
Concentrare pe proceduri clare de urmat Libertate în exercitarea abilităților și a creativității
Stabilitate Stabilitate relativă
Ascensiune greoaie în interiorul organizației Creștere mai rapidă în interiorul organizației
Relații mai distante cu membrii organizației Relații mai apropiate cu membrii organizației
Oportunități mai mari de ofertare din partea altor companii  Oportunități reduse de a pleca într-o companie mai mare

Lucrează într-o companie mare și vei avea oportunități nesfârșite de avansare, dar s-ar putea să trebuiască să te străduiești din greu pentru a fi remarcat între atât de mulți angajați.

Lucrează pentru o companie mică și s-ar putea să existe un sentiment mai mare de comunitate și de „familie”, dar s-ar putea să rămâi „blocat” în aceeași poziție pentru un timp îndelungat.

Așadar, alege tipul companiei în care vrei să lucrezi în funcție de propriile obiective profesionale. Dacă vrei mai multă stabilitate și un volum mai mare de muncă, alege o corporație.

Companiile mici sunt mai instabile și mai greu adaptabile din punct de vedere al schimbărilor economice sau politice. Totuși, s-ar putea să te simți mult mai relaxat și mai apreciat într-o companie mică, în comparație cu o companie mare.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.