Am făcut un program de masterat pentru că am zis că nu mă încurcă să mai merg încă doi ani la facultate, după ce am terminat licența. Am fost deștept.. Nu l-am mai terminat.

Prietena mea la fel. Încă 40% dintre colegii mei la fel, iar vreo 15% dintre ei n-au mai prezentat disertația.

De ce oare? Mă tot întreb dacă mai merită să faci masterat. Nu am înțeles niciodată la ce te ajută și nici nu m-am gândit prea mult. Am zis că e bine să mai bag o diplomă la colecție și să mă mai chinui un pic.

Ei bine, acum, după un an de când am abandonat programul de master, am găsit singur răspunsurile. Răspunsuri pe care nu a reușit să mi le spună nimeni până acum.

Ești curios să afli perspectiva mea asupra programelor de masterat din România?

De ce urmează studenții un program de masterat?

După cum spuneam mai sus, majoritatea studenților fac un program de masterat pentru că au impresia că o să-i ajute pe viitor, chiar dacă încă nu știu cum.

Profesorii de la facultăți îi îndeamnă pe toți studenții să continue studiile, de parcă ei știu mai bine care este importanța sa pentru ei. Din experiența mea, mulți nici nu știau cum ne cheamă.

Motivele sunt, probabil, redate chiar de criterii financiare și de prestanță.

Studenții aplică la programele de masterat, iar mulți dintre aceștia schimbă chiar și profilul. Spre exemplu, eu am o diplomă de licență în Management, iar la masterat am mers la Marketing. Nicio treabă una cu cealaltă, iar materiile de marketing care țineau de digital, erau foarte slab construite.

Așadar, studenții continuă studiile la master pentru a-i ajuta pe viitor. Totuși, argumentul lipsește în majoritatea cazurilor.

De ce ar trebui să facă studenții un program de masterat?

După părerea mea, studenții ar trebui să facă un program de masterat atunci când sunt hotărâți și îi înțeleg importanța în viața lor profesională. Dacă ai nevoie de el pentru un viitor job pe care ți-l dorești, este super. Fă-l.

Pe vremea când eram student în Finlanda, am înțeles mai bine utilitatea unui program de master. Acolo, există două tipuri de facultăți.

Pe de-o parte, există facultăți de științe aplicate, unde accentul este pus în mare parte pe practică. Aici, scopul studenților este să termine acest tip de facultate, care durează trei ani și să iasă în câmpul muncii, cu un portofoliu solid de proiecte și activități practice.

Am fost norocos să studiez și eu timp de un semestru pe vremea masterului într-un astfel de model, iar efectele au fost grozave pentru mine.

Pe de altă parte, există universități, unde accentul se pune pe urmarea unei cariere în mediul universitar sau în domeniul științific. Aici, studenții sunt concentrați să urmeze un program de masterat după finalizarea programului de licență, după care, să înceapă doctoratul sau să înceapă să lucreze în mediul academic.

Așa este și în Olanda, Suedia sau Germania. Probabil și la noi într-o anumită măsură.

Așadar, când ar trebui să faci un program de masterat?

După părerea mea, variantele sunt clare și fiecare ar trebui să aleagă în funcție de obiectivul de viitor.

Dacă vrei să faci o carieră în mediul academic sau științific, urmează un program de masterat. La master, se pune mult accent pe scrierea academică, pe etică și integritate academică, dar mai mult, pe lucrări științifice și cercetare.

În realitate, un program de masterat nu ar trebui să fie pentru oricine – în concluzie, nu ar trebui să fie atât de lejer precum este la noi. Din experiența mea, masteranzii nu prea frecventează facultatea, iar lucrările de disertație se fac superficial, pe clasicul “ultima sută de metri.”

Totodată, dacă găsești un program de masterat bun, al cărei curriculă se mulează foarte bine pe ceea ce vrei să faci pe viitor și dacă dispui de timp și implicare, mergi la master.

Mai merită să urmezi un program de master?

Merită, doar dacă ai direcțiile de viitor foarte bine trasate. Dacă ești doar influențat de vorba care circulă pe lângă tine și pe îndrumarea profesorilor, s-ar putea să iei o decizie proastă.

Dacă lucrezi și îți place la job, evoluezi constant și înveți multe lucruri, mai bine te concentrezi pe job în următoarea perioadă.

Unde este graba?

Dacă nu ești decis, sfatul meu este să te angajezi după ce termini facultatea și să vezi cum se lucrează cu adevărat. Peste un timp, mai gândește-te dacă ai nevoie de master sau nu.

Dacă chiar te-ai hotărât, poți urma un program de masterat la orice vârstă. Din punctul meu de vedere, ar trebui să găsești mai întâi activitatea profesională care te satisface, care te motivează și care te pasionează. Altfel

Dacă ai găsit-o și crezi că un program de masterat te ajută să evoluezi și mai mult, alege unul care ți se potrivește și care are utilitate! Altfel, s-ar putea să fii și tu unul dintre studenții care se chinuie din orgoliu și ajung să lucreze pe 2 000 de lei net.

Colecția de diplome nu te ajută cu nimic, dacă nu știi nimic!

Dacă ești încă în derivă, aruncă o privire peste materialele despre carieră.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.