Conform unui nou studiu al Guvernului României, majoritatea elevilor se raportează negativ față de comunitatea evreiască din România. Astfel, s-a decis introducerea unei noi materii: istoria evreilor.

Istoria evreilor

Aproximativ 20% dintre participanții la studiu sunt reticenți cu privirea la prezența permanentă a comunității evreiești în România, iar în jur de 30% sunt de părere că ar trebui să fie limitat accesul evreilor în anumite profesii.

Astfel, Guvernul României a luat măsuri și a demarat o strategie pentru prevenirea și combaterea antisemitismului.

A fost lansată o carte dedicată istoriei de 1.700 de ani a evreilor în Germania şi Europa Centrală, împreună cu ambasada Germaniei și ambasada Israelului în România și cu Fundația „Magna cum Laude-Reut”: „Copacul cu rădăcini de 1.700 de ani. O istorie a evreilor în Germania și în Europa Centrală”, este numele volumului.

Ambasadorul Statului Israel la București, David Gebauer, a declarat: „Astăzi când ne confruntăm cu sentimente de naționalism… trebuie să promovăm toleranța.”

Studiu realizat de Guvern

Studiul realizat chiar la cererea Guvernului, demonstrează că în România există un potențial de ostilitate față de evrei.

De asemenea, pentru a minimiza propagarea fenomenelor antisemite în societate, elevii de la școlile profesionale, precum și elevii din liceu vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”, începând cu 2023.

Legea s-a promulgat chiar din 2021, iar printre inițiatori se numără chiar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Elementul central al acestei legi este studiul istoriei Holocaustului, schimbarea de statut de la opțional la parte a trunchiului comun. Tânăra generaţie este interesată de istorie pentru a nu repeta greşelile… never again (n.r. niciodată),” a spus Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, de curând, s-a mai hotărât introducerea unei alte materii, și anume, Revoluția Română din 1989, care va fi predată separat de istorie.

Inițiativa de a introduce Revoluția Română din 1989 ca o materie la lice aparține unui parlamentar, care, la început, propusese să fie studiată doar Revoluţia de la Timişoara.

NE GĂSEȘTI ȘI PE GOOGLE NEWS

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.