Companiile care se ocupă cu producția și prelucrarea materialelor din industria românească își desfășoară o mare parte din activitate cu ajutorul mașinilor cu comandă numerică.

Datorită tehnologiei avansate pe care o folosesc aceste mașini cu comandă numerică, este nevoie de operatori pregătiți care să le înțeleagă și să le utilizeze corect.

Cei care lucrează în mod direct cu aceste mașini se numesc operatori CNC. Dacă ești interesat de o carieră în acest domeniu sau ești doar curios ce înseamnă operator CNC, cum se ajunge în această poziție și care este fișa postului la locul de muncă, acest articol este potrivit pentru tine!

Ce înseamnă CNC?

Pentru început, haideți să definim un ce înseamnă un CNC. Prescurtarea CNC vine de la ”mașini cu comandă numerică”. Aceste mașini au apărut în industrie, cu aproximație în a doua jumătate a secolului XX și au adus un aport mare de valoare în tot ce ține de prelucrarea materialelor.

CNC-urile sunt sistemele cu comandă numerică computerizată care permit operarea mașinilor unelte prin dispozitive electronice.

Aceste CNC-uri realizează activități de prelucrare cu ajutorul unui computer care este programat specific activităților necesare de execuție, trimițând comenzi clare către CNC. Aceste comenzi de execuție pot fi fie scrise de către o persoană specializată sau pot fi prestabilite direct din programul software.

Aceste mașini cu comandă numerică se regăsesc sub forma unor utilaje care au o capacitate de lucru mult mai mare și un timp de execuție mai scurt în comparație cu utilajele manuale (mașini-unelte: freză, strung, rectificator etc), totodată oferind un proces de producție mai eficient cu precizie înaltă.

ce inseamna cnc

Principalele avantaje a CNC-urilor:

➜ pot acționa mai multe unelte de prelucrare în același timp

➜ spre deosebire de mașinile manuale, CNC-urile se operează ușor și nu necesită un grad ridicat de expertiză a operatorului

➜ oferă un control mai mare activităților și au o capacitate de producție mai mare și diversă

➜ pot realiza piese dificile, cu o complexitate mai mare datorită tehnologiei (programelor software)

➜ oferă siguranță ridicată la pentru operatori la locul de muncă

Ce înseamnă și ce face un operator CNC?

Curiozitatea mea despre ce înseamnă operator CNC a apărut în momentul în care îmi căutam de muncă și văzusem foarte multe anunțuri cu ”angajăm operator CNC”. Am avut plăcerea de a citi și a descoperi ce este această meserie și ce o face atât de atractivă în rândul tinerilor.

Astfel, am aflat că operatorul CNC este omul care își desfășoară activitatea în fabrici, ateliere de producție din diferite industrii (mecanică, aeronautică, medicală, militară, chimică, confecții, alimentară etc) și este responsabil de operarea acestor CNC-uri.

Operatorul CNC asigură controlul automat al diferitelor instrumente de prelucrare (burghie, strunguri etc) cu ajutorul unui calculator pentru a prelucra diverse materiale, cum ar fi metal, ceramică, plastic, compozit, lemn.

Fișa postului unui Operator CNC

În primul rând, operatorul CNC are responsabilitatea de a asigura necesarul de materiale și semifabricatele necesare, precum și de a supraveghea mașina cu care lucrează.

Pe lângă asta, meseria de operator CNC vine cu o fișă a postului complexă, însă totodată cu activități diversificate și plăcute.Respectă cu atenție sarcinile și instrucțiunile tehnice primite cu privire la lucrarea de executat

➜ Clarifică eventualele neînțelegeri privind sarcinile și instrucțiunile primite

➜ Studiaza comanda, pregăteşte maşina-unealtă cu comandă numerică pentru executarea lucrării (stabilește programul de comandă, efectuează reglarea dinamică etc.)

➜ Respectă procedurile tehnice de execuție. Își însușește procedurile tehnice de execuție, de control al calității din sistemul propriu

➜ Verifică rezultatele proceselor de execuție – se asigură că cerințele documentației au fost respectate, în caz contrar ia măsuri de remediere sau raportează defectele și cauzele lor

➜ Depozitează şi expediază piesele prelucrate (curăță, șterge de aşchii şi de lichid de răcire piesele prelucrate, manipulează şi depozitează piesele în containere etc.)

➜ Are în vedere eficientizarea constantă a procesului de muncă pentru a reduce defectele de execuție, de proiect

➜ Se preocupa de întreținerea zilnică a utilajelor si sculelor utilizate, semnalând eventuale defecte care pot apărea către șeful de atelier

➜ Desfășoară lucrul în condiții de siguranță, în conformitate cu politica organizației ,legislației și instrucțiunilor de securitate si sănătate în muncă

➜ Întreţine şi păstrează echipamentul de protecţie si de lucru

➜ Respectă procedurile de urgenţă, semnalează accidentul sau incidentul şi contactează imediat personalul şi serviciile de evacuare de urgenţă

➜ Este capabil de a lucra în echipă, de a comunica în diverse contexte profesionale în care este necesar să utilizeze corect limbajul de specialitate

➜ Efectuează calcule matematice simple pentru determinarea unor consumuri specifice de materiale şi manoperă sau diverse calcule pentru realizarea lucrarilor etc.

➜ Este capabil să-şi planifice corect etapele activităţii zilnice, încadrându-se în timpul alocat fiecăreia în parte pentru respectarea termenului final al lucrărilor

Care este pregătirea necesară pentru un post de operator CNC?

Un programator CNC are nevoie de studii minime, cum ar fi școala profesională sau să fie certificat printr-un curs de calificare de operator CNC, dar mai există și situația în care poți obșine o diplomă de calificare doar în urma unei evaluări acreditate, în cazul în care deja deții cunoștiințe în domeniu (experiență anterioară, cursuri online etc) și ai nevoie doar de certificarea oficială.

În principiu, am văzut că pentru a putea să te înscrii la un curs de operator CNC ai nevoie de minim 8 clase absolvite (unele instituții cer un minim de 10 clase).

Taxa de curs este între 700-1000 de lei și la multe agenții de formare aceasta poate fi achitată și în rate. La o căutare pe Google vei putea găsi zeci de astfel de instituții acreditate care oferă cursuri în orașul tău.

La finalizarea acestor cursuri de calificare se eliberează o diplomă sau un certificat, recunoscute de Ministerul Muncii și Ministerul Educației prin care cursantul poate face dovada cunoștințelor în domeniu. Calificarile sunt recunoscute la nivel național, precum și în Uniunea Europeană.

Cât durează un curs de operator CNC?

Dacă te întrebi cât durează un curs de operator CNC, ar trebui să știi că durata medie de finalizare a unui astfel de curs este de aproximativ 6 luni. Majoritatea instituțiilor de formare oferă o programă complexă, cu peste 200 de ore teorie și peste 400 de ore de practică.

Operator CNC salarii

Pentru un operator CNC la început de drum salariul pleacă de la 2000-2300 de lei și poate ajunge în timp (în doi-trei ani) până la 4500 – 5000 de lei. Cu răbdare, poți ajunge să câștigi un salariu foarte bun în România, iar ofertele de muncă sunt foarte multe!

Mai jos, am luat un exemplu de la o companie din Brașov, dar și salariul mediu net a unui operator CNC pe baza unui eșantion de 35 de angajați, conform paylab.ro.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.