Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat un nou tip de bursă pentru elevii din România.
Oficialul spune că există bani din PNRR pentru construcția de campusuri pentru învățământul dual. În aceste locații, elevii își vor putea efectua stagiile și vor beneficia și de condiții de cazare, masă, activități sportive și recreative.
Numai pentru campusurile pentru învățământ dual Ministerul Educației are 338 de milioane de euro.
Schimbări în sistemul de educație din România
„Parteneriatele vor fi formate din universitate, şcoală profesională, liceu profesional, întreprindere şi autoritate locală. Este vorba despre o oportunitate fără precedent de susţinere a învăţământului dual. Apoi, este vorba despre un capitol extrem de important în România Educată, care se va reflecta în proiectul de lege în aşa fel încât învăţământul profesional să fie avantajat”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Oficialul din Educație mai spune că se ia în calcul și acordarea unor noi burse pentru a-i motiva pe elevii din învățământul profesional. Aceștia ar putea avea posibilitatea de a-și continua studiile, inclusiv la nivel universitar, în cadrul învățământului dual.
Burse noi pentru acești elevi
Sorin Cîmpeanu a mai anunțat că până în anul 2027 ar dori ca absolvenții de liceu să poată susține la examenul de Bacalaureat probă și la o a doua limbă străină.
„Este foarte important, alături de competenţele digitale, să susţinem aceste competenţe de comunicare în limbi străine. Acest lucru se va face exact în acest moment în care lucrăm la pachetul legislativ pentru operaţionalizarea Proiectului România Educată şi vom vedea în ce măsură putem să introducem aceste competenţe pentru cea de-a doua limbă”, a mai declarat oficialul.
Bacalaureatul ar putea suferi modificări importante
Pachetul legislativ la care face referire ministrul Educației ar putea intra în vigoare începând cu septembrie 2023. Ministrul Educației a mai declarat că ar vrea să schimbe totul la Bacalaureat. El susține că ar dori ca acest examen extrem de important pentru viitorul românilor să fie unul personalizat.
Mai clar, liberalul spune că „examenul maturității” ar trebui să fie alcătuit din probe care să poată demonstra reale competențe ale fiecărui elev în parte. Cîmpeanu și-ar dori ca acest examen să fie atât de credibil, încât tinerii să poată fi admiși la facultăți fără probe suplimentare sau să fie angajați.