Noul an universitar a început, iar studenții sunt mai îngrijorați ca niciodată. Trebuie să scoată bani foarte mulți din buzunar pentru a putea face față costurilor din ziua de azi.

Probleme financiare pentru studenții din România

Publicația online libertatea a stat de vorbă cu mai mulți studenți care detaliză cheltuielile lunare. Majoritatea banilor merg pe cazare și mâncare.

Odată cu începerea noului an univesitar, costurile vieții studențești din București depășesc lejer salariul minim pe economie. Cei care au intrat la facultate în 2020 spun că este cel mai scump an din viața lor studențească de până acum.

„Cheltuielile sunt mult mai mari decât în primii doi ani de facultate, pentru că atunci am stat acasă, din cauza pandemiei. Eu m-am mutat în București abia în anul II, iar costurile au crescut progresiv”, explică pentru sursa citată Ionuț Văduva, un student care anul acesta își va susține licența la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

Ionuț mărturisește că are nevoie de aproximativ 2.000 de lei pe lună pentru a reuși să se întrețină, iar cea mai mare parte a banilor merg la cazare, deoarece a ales să stea în chirie.

„Stau în chirie, cu încă doi colegi, într-un apartament de trei camere. Am găsit un loc în Drumul Taberei, cu 340 de euro. Partea mea este în jur de 600 de lei, plus 200 de lei utilitățile”, explică băiatul de 21 de ani.

Acesta a experimentat și viața de cămin, iar într-un final a ales chiria. El susține că nivelul de trai este minimal într-un cămin studențesc, unde nici măcar nu poți să gătești. Suma lunară pe care trebuia să o achite pentru a locui la cămin e de 140 de lei dacă intra la buget și de 250 de lei pentru cei de la taxă.

„Nu e cel mai confortabil loc. În camera de cămin din Grozăvești nici măcar nu poți să-ți gătești”, spune Ionuț.

Bani mulți și către mâncare

Ionuț mărturisește că jumătate din restul banilor de 1.100 de lei, adică în jur de 600 RON, merg către mâncare. Uneori cheltuiește și mai mult de atât dacă ia în calcul și diversele chipsuri și alte lucruri de ronțăit pe care și le cumpără.

Restul cheltuielilor se împart la:

  • transportul în comun – 70 de lei, cu redeucerea aferentă pentru studenți
  • sume destinate achiziționării de materiale pentru facultate – 50 de lei lunar
  • costuri pentru distracții – până la 150 de lei

„La acestea se adaugă aproximativ 30 de lei pentru Uber, lunar, și 60 de lei drumul către casa părinților. Iar 100-150 de lei sunt costuri pentru lucruri neprevăzute”, spune Ionuț.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.