Abandonul școlar a atins cote alarmante în România. Pandemia de coronavirus a sporit problemele pe care le are țara noastră în ceea ce privește educația.

Ministerul Educației a anunțat, de curând, că săptămâna trecută a finalizat anumite proiecte în acest sens. Astfel, în prima etapă, ar urma să fie finanțat Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS).

Ajutor pentru elevii care vor să abandoneze școala

Conform unui comunicat al instituției, deja au fost depuse 1.474 de solicitări de finanțare, dintre care 1.431 au fost declarate eligibile. Chiar dacă inițial finanțarea era prevăzută doar pentru 750 de unități de învățământ în primă fază, lucrurile s-au schimbat. Astfel, instituția condusă de Sorin Cîmpeanu a decis să finanțeze toate proiectele care îndeplinesc condițiile de finanțare conform metodologiei.

„Astfel, toate cele 1.391 de unităţi de învăţământ care au obţinut minimum 6/10 puncte vor fi invitate să încheie contracte de finanţare în perioada următoare. Ele vor avea la dispoziţie trei ani pentru a atinge obiectivele propuse”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Care sunt unitățile de învățământ eligibile

Este important de precizat că în cadrul PNRAS sunt eligibile toate unitățile de învățământ care au risc mare și mediu de abandon școlar. Dintre cele 1.391 unităţi de învăţământ 1.114 sunt din mediul rural (80%) şi 277 din mediul urban (20%).

Valoarea totală a granturilor finanțate este de peste 191 milioane de euro+ TVA, iar valoarea medie/ grand este de 138.000 de euro +TVA. Acest program este cuprins în Proiectul „România Educată”. El a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanțare prin PNRR, cu o valoare de 543 de milioane de euro.

Ei sunt elevii ajutați de stat

Acest proiect este făcut pentru elevii care riscă să abandoneze școala, în special copiii care aparțin grupurilor vulnerabile. De asemenea, elevii care aparțin minorității rome, cei din mediul rural și urban mic, dar și elevii cu dizabilități și cerințe speciale, vor fi ajutați de stat să continue studiile. La aceste categorii se mai adaugă copiii din familii sărace, cei care nu au o locuință, cei care fac parte din familii monoparentale etc.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.