Cum putem să îi facem pe copii să ne considere sfaturile critică pozitivă și nu judecată? Cum să îi sprijinim și să îi îndrumăm spre mai bine, atât în viața reală cât și în mediul virtual?

Toate aceste întrebări au primit un răspuns din partea Ancăi Dobrean, psiholog și profesor universitar la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, în cadrul dezbaterii online ,,Cum le vorbim copiilor despre fake news”, susținută de Organizația Salvați Copiii.

„Copiii au prima experiență cu tehnologii digitale înainte de vârsta de doi ani, potrivit studiilor disponibile. Unele studii arată că ei se familiarizează cu dispozitive digitale înainte de a fi expuși la cărți, respectiv vârsta primele utilizări scade. Probabil că ați văzut fotografii în care sunt copii care nu știu încă să meargă și stau în cărucior, dar au tablete sau telefoane în mănă. De exemplu, studiile recente arată că în Regatul Unit al Marii Britanii 52% din copiii de 3 – 4 ani sunt online, iar până la vârsta de 7 ani în jur de 82% dintre copii sunt online.”

Copiilor le este frică să fie judecați

Cu cât avem o relație mai bună cu copiii cu atât mai bine, acest ușurând procesul de comunicare. Acestea sunt 6 sfaturi de la Anca Dobreanu pentru menținerea unei astfel de relații:

  1. În discutarea problemelor contreazăte pe gasirea soluților nu pe a învinovăți
  2. Copiii te consideră modelul lor, așa că trebuie să fi atent la ce faci și zici în jurul lor
  3. Când comunici cu adolescenți încearcă să explici pericolele exterioare mult mai detaliat
  4. Discuția despre internet trebuie facută în mod realist și nu strict negativă
  5. Este important ca parinți să stabilim lucruri pe care nu ar trebui să le facă niciodată online
  6. Fă-ți timp să îi asculți pe cei mici când par îngrijorați

Statistici

Studiul Salvați Copiii din februarie 2022 arată că 84% dintre copii și adolescenți utilizează Internetul pentru a urmări conținut postat de alți utilizatori, 70% dintre ei îl folosesc pentru a se juca, 67% pentru a folosi rețelele sociale, în timp ce 46 % accesează internetul pentru a se informa despre situații și fenomene de actualitate.

40,8 % din traficul pe internet nu a fost generat de oameni, ci de boți, potrivit 2021 Bad Bot Report 2021.

Date din ianuarie 2022, arată că românii petrec zilnic pe internet 7 ore și 9 minute și pe rețele de socializare, 2 ore și 19 minute, potrivit Datareportal.com.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.