În România există foarte mulți elevi buni și inteligenți. Dar, din păcate, foarte mulți dintre aceștia părăsesc țara imediat după ce termină școala sau chiar în timpul școlii.

România exportă anual în jur de 14 mii de studenți

Avem genii peste genii care părăsesc țara. Anual, aproximativ 14 mii de studenți pleacă din țară, și este destul de greu de estimat câți se mai și întorc.

Într-un interviu acordat Kanal D, doi elevi olimpici spun ce i-ar face să rămână aici și de ce au ales să studieze în afara țării, chiar dacă știu cât de greu le va fi.

„Chiar mi-ar face plăcere să rămân în România daca acesta ar fi cazul, dar dacă oamenii nu înțeleg să facă ceva și să nu mai rămână în această comoditate, atunci nu văd motivul pentru care m-aș întoarce din păcate, spune Alex Petriceanu, elev olimpic.

Ioana și Alex sunt doi copii care au terminat clasa a a douăsprezecea la un liceu foarte bun din București. Cei doi sunt șefi de promoție, iar de-alungul anilor, au reușit să trângă premii de la la olimpiade internaționale de fizică și robotică. Acum, cei doi vor studia în America, respectiv Olanda. Alex a fost admis la o facultate din Olanda, iar Ioana va studia la Universitatea din Pensylvania.

„Au foarte multe oportunități, foarte multe centre de research. De asemenea, în Statele Unite ca și în Olanda e un colectiv foarte divers, sunt studenți din toate colțurile lumii,” spune Ioana Gâdiuță, elevă olimpică.

De ce au plecat cei doi elevi din România?

Cei doi vor să se facă cercetători și au plecat deoarece acolo au resurse moderne și foarte multe oportunități față de țara noastră. Dar, cu toate acestea, cei doi rămân un produs 100% românesc.

„Sistemul de învățământ este unul dintre cele mai bune din lume, în preuniversitar. Îmi place foarte mult seriozitatea pe care ți-o conferă,” mai spune Alex Petriceanu, elev olimpic.

Însă, ce pot realiza aici e prea puțin pentru cât pot ei. Și totuși, nu oportunitățile sau banii i-ar întoarce, ci…

„În general inițiativa. Adică dacă se începe un proiect în țară să fie contribuție din partea oamenilor. Un simț civic mai dezvoltat din partea oamenilor. Aș vrea să văd schimbari în țară și aș vrea să contribui,” a concluzionat Alex.

NE GĂSEȘTI ȘI PE GOOGLE NEWS

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.