Parlamentarii și-au spus părerea despre cazurile de violență din școlile din România, care din păcate, în ultima perioadă s-au tot îndesit. Se pare că mulți politicieni au avut de-a lungul timpului inițiative pentru a schimba legislația în acest context.

Școala 9 a prezentat timp de două săptămâni, în cadrul unei campanii, cum profesorii violenți primesc pedepse modice. Din păcate, de cele mai multe ori, acești profesori se întorc la catedră în alte clase sau alte școli. Doar unul din zece dascăli care sunt cercetați disciplinar sunt dați afară din sistemul de învățământ, conform sursei citate. Profesorii agresivi sunt „pedepsiți” cel mai des prin mustrări, avertismente sau scăderi salariale.

Psihologii consideră că legislația trebuie schimbată

Psihologii sunt de părere că legislația trebuie să se schimbe în acest sens. Se pare că parlamentarii au încercat de-a lungul timpului să schimbe ceva. În urmă cu un an, senatorul PNL Alina Gorghiu a inițiat un proiect de lege care prevedea ca profesorii pe numele cărora s-a început urmărirea penală să rămână la catedră. Din păcate, propunerea acesteia a fost respinsă definitiv.

Unii parlamentari vor să schimbe legea: Cum ar putea fi pedepsiți profesorii agresivi

Ștefan Pălărie, membru în Comisia pentru Învățământ din Senat din partea USR, este de părere că ar trebui să existe o comisie de anchetă din altă parte, la nivel județean. În prezent, acțiunile profesorilor sunt anchetate de o comisie formată din profesorii școlii respective. Din punctul de vedere al senatorului USR, această măsură ar putea să nu dea rezultate.

Parlamentarii vor să schimbe legea

„E greu ca niște oameni care au fost colegi de catedră 10-15 ani să-și judece unii altora suspiciunile de comportament indecent. Ar trebui să existe o comisie de anchetă din altă parte, cel mai probabil la nivel județean”, a mai spus el.

De asemenea, senatorul mai este de părere că este foarte importantă consilierea psihologică a profesorilor. Ar fi bine dacă ar exista o consiliere dublată de monitorizare, iar un psiholog să asiste la ore și să discute cu elevii despre comportamentul profesorilor. Așa s-ar putea afla dacă un profesor e calm doar în perioada de supervizare și dacă în rest are un comportament agresiv asupra copiilor.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.