În regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde se adăposteau peste 200 de oameni, mulți dintre ei fiind copii, o școală din Sieverodoneţk, a declarat Serghei Gaidai, şeful administraţiei militare regionale, pe contul de Telegram.

Consecințele atacului

Conform lui Gaidai, au murit trei adulți, și se încearcă transferarea oamenilor într-un alt adăpost.

Distrugerile cauzate de ruși se aproximează ca fiind de  11.000 de case, dintre care aproape 3.000 erau clădiri înalte, ”parţial sau complet distruse”. Pe plan economic pierderile se estimează ca fiind undeva ”la sute de miliarde de grivne”, după spusele lui Gaidai.

Situația curentă a invaziei

Războiul din Ucraina continuă aflându-se în a a 87-a zi a invaziei. Trupele ruse și-au schimbat strategia, acum atacând în grupuri mai mici, cu obiective reduse. Atacurile se concentrează pe zona Donbas, vizând sate și răscruci de drumuri, în loc de orașe mari.

Ministerul apărării de la Kiev mai anunță că trupele sale au aruncat în aer un tren blindat care căra trupe rusești spre Melitopol. Armele și echipamentele moderne folosite de armata uraineană au avut un impact major asupra câmpului de luptă.

De asemenea studiile ONU arată că războiul din Ucraina a contribuit la hrănirea unei crize alimentare globale care dacă nu va fi controlată, riscă să dureze mai mulți ani.

Ucraina a recuperat până în prezent peste 1.000 de localități ocupate de ruși, a declarat președintele Volodimir Zelenski vineri noapte. El a mai spus că recuperarea treptată a regiunii Harkov dovedește că nu vor lăsa niciun teritoriu inamicului.

În ciuda celor spuse, o deputată ucraineană anunță că situația pe front este „mult mai rea” decât la începutul războiului și că Ucraina pierde acum mai mulți soldați decât înainte. Șeful informațiilor militare ale Ucrainei, generalul maior Kirilo Budanov, prezice că războiul se va sfârși înainte de începutul anului următor și spune că, în urma a opt ani de lupte cu Rusia, ucrainenii au ajuns la concluzia că puterea Rusiei este un mit.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.