Ai auzit, probabil, expresia “a opta minune a lumii”, folosită ca superlativ pentru a scoate în evidență măreția unei construcții, dar care sunt celelalte 7 minuni ale lumii care o precedă?

Probabil te-ai întrebat, măcar o dată, care sunt cele 7 minuni ale lumii și de ce se numesc așa. De ce o a opta ar trebui să fie, cel puțin la fel de grandioasă pentru a se alătura celorlalte?

Același lucru ne-am întrebat și noi și așa am ajuns să scriem acest articol, în care găsești răspunsuri la toate întrebările legate de cele 7 minuni ale lumii create de om. Ai fi surprins să afli că, de fapt, sunt 14 minuni ale lumii? Hai să vezi de ce!

Care sunt cele 7 minuni ale lumii antice?

Minunile lumii antice sunt, de fapt, edificii din Antichitate, care formau, pe atunci, lista destinațiilor de vizitat. Lista servea drept ghid turistic pentru călătorii din acele vremuri. Originile cele mai îndepărtate ale listei o situează undeva în secolul al II-lea î.H. atunci când a fost elaborată într-o primă versiune de Antipater din Sidon.

Se pare că lista cuprinde doar construcții aflate în zonele din jurul Mării Mediterane, considerate în acele vremuri unele sigure. Denumirea de minuni le-a fost atribuită datorită faptului că erau unele dintre cele mai populare destinații printre călătorii eleni.

În ordine cronologică, cele 7 minuni ale lumii antice sunt:

Am format o listă cu cele 7 minuni ale lumii, în ordinea apariției lor:

Cele 7 Minuni ale lumii antice Prezentare
1. Marea Piramidă din Gizeh Construită de egipteni în anul 2550 î.Hr.
2. Grădinile suspendate ale Semiramidei Construite în anul 600 î.Hr. de babilonieni și distruse de cutremur după secolul î.Hr.
3. Templul Zeiței Artemis din Efes Construit de lidieni și greci în anul 550 î.Hr și distrus de incendiu în anul 356 î.Hr.
4. Statuia lui Zeus din Olympia Construită de greci în anul 435 î.H. și distrusă de incendiu în secolele V-VI d.Hr.
5. Mausoleul din Halicarnas Construit de carieni și greci în anul 351 î.Hr. și distrus de cutremur înainte de 1494 d.Hr.
6. Colosul din Rhodos Construit de Grecia elenistică în anii 282-280 î.Hr. și distrus de cutremur în anul 224 î.Hr.
7. Farul din Alexandria Construit de Egiptul elenistic în secolul al III-lea î.Hr. și distrus de cutremur în anii 1303-1480 d.Hr.

Aceasta este o listă folosită începând cu secolul al VI-lea d.Hr. În prima versiune a listei, cea a lui Antipater, nu exista Farul din Alexandria. Existau, în schimb, Zidurile Babilonului. După cum poți observa din listă, sigura minune care s-a păstrat dintre cele șapte este Piramida din Giza.

Cutremurele și incendiile, forțele naturale ale Pământului, au făcut ca șase dintre ele să se piardă. Hai să aflăm puțin mai mult despre fiecare și să vedem ce anume le-a pus pe această listă a minunilor lumii.

Marea Piramidă din Gizeh

Marea Piramidă din Gizeh, numită și Piramida lui Keops, se află în orașul Gizeh, necropola anticului Memphis, o parte din Cairo de astăzi, pe platoul Gizeh. Este singura dintre cele 7 minuni ale lumii antice care a rămas în picioare și care nu are nevoie de scrieri care să-i ateste existența.

Construită de faraonul Khufu din a IV-a dinastie pentru a-i servi drept mormânt, Marea Piramidă din Gizeh a fost, timp de 43 de secole, cea mai înaltă construcție din lume. Titlul i-a fost “furat” în 1889 de Turnul Eiffel. Lucrările ar fi durat peste 20 de ani și încă se caută teorii care să explice modul în care au fost așezate blocurile de piatră.

Grădinile suspendate ale Semiramidei

Cunoscute și ca Grădinile suspendate din Babilon, Grădinile suspendate ale Semiramidei au fost construite pentru Amytis (Amuhea), una dintre soțiile regelui Nabucodonosor al II-lea (605-562 î.Hr.), chiar de către el și sunt considerate o minune dintre cele 7 mununi ale lumii antice.

Din informații istorice, grădinile se întindeau pe o suprafață de 15.000 m2 și dispuneau de 4 terase cu înălțimi de până la 77 m. Aici, sub terasele brăzdate de copaci care atingeau și 24 m înălțime, se regăseau camere răcoroase pentru familia regală.

Unele surse sunt de părere că sfârșitul grădinilor a venit odată cu perșii, în timpul ocupării Babilonului, altele susțin că ele au dispărut în urma unui cutremur. Teoriile și părerile sunt multe, existența lor nefiind, în prezent, în totalitate dovedită. 

Templul Zeiței Artemis din Efes

Templul Zeiței Artemis din Efes sau “Templul Dianei” a fost construit, după cum îi spune și numele, în cinstea Zeiței Artemis, în Efes. Orașul situat la 50 km de orașul Izmir, Turcia, se afla, pe atunci, pe teritoriul Imperiului Babilonian.

Construcțiile au durat 120 de ani și au urmat planurile lui Chersiphron și ale fiului său, Metagenes. 127 de coloane înalte de 18 m susțineau zidurile de 51 m lățime și 105 m lungime, ziduri care adăposteau statuia înaltă de 2 m și acoperită cu argint și aur a Zeiței Artemis.

Se spune că incendiul în care a fost distrus a fost provocat de Herostratus, un om care a și murit de altfel, în foc. Din el au mai rămas doar puține relicve, vizitate și astăzi de turiști.

Statuia lui Zeus din Olympia

Impunătoarea statuie a lui Zeus din Olympia (Grecia) a fost sculptată de sculptorul Phidias în tehnica criselefantină, în fildeș, pe o structură internă din lemn și ornată cu aur. Cu o înălțime impresionantă, de aproximativ 13 m, statuia a avut nevoie de un templu unde să fie protejată.

Însă, mutarea ei la Constantinopol i-a adus, se crede, sfârșitul, fiind distrusă în urma unui incendiu în anul 475 d.Hr. Din ea a rămas doar soclul.

Mausoleul din Halicarnas

Mausoleul din Halicarnas a avut rol de mormânt-templu și a purtat numele celui pentru care a fost construit – Mausol – guvernatorul local al provinciei elenistice Caria. Chiar și astăzi, Mausoleul din Halicarnas este considerat una dintre cele 7 minuni ale lumii antice.

Construcția impunătoare, care ar fi echivalat astăzi o clădire cu 16 etaje, a fost distrusă de natură, în urma unui cutremur, și a servit ulterior drept carieră pentru construirea Castelului Sf. Petru al Cruciaților Ioaniți. Resturile Mausoleului sunt accesibile publicului în prezent și pot fi vizitate de turiștii care ajung în Bodrum, Turcia.

Colosul din Rhodos

Colosul lui Rhodos a fost o statuie din antichitate, construită pe insula Rhodos din Grecia, și dedicată zeului grec al Soarelui, Helios. Statuia măsura între 32 și 36 m înălțime și ar fi fost construită din bronz și întărită cu fier și piatră.

Lucrările au durat 12 ani, numai că în anul 225 î.Hr. un cutremur a distrus un picior al statuii, lucru care a dus la prăbușirea ei. Se spune că statuia lui Helios a fost inspirație pentru construirea Statuii Libertății din New York. 

Farul din Alexandria

Farul din Alexandria a fost, la început, un simbol al portului, dar a devenit, ulterior, un indicator pentru marinarii insulei Pharos, aflată lângă orașul antic Alexandria. Farul era construit pe trei nivele separate, din blocuri uriașe de marmură albă și avea o înălțime cuprinsă între 115 și 135 m.

El lumina drumul către port cu focuri veșnic aprinse, care puteau fi văzute de la 50-60 km depărtare. Deasupra farului se afla o statuie, însă nu se știe dacă era statuia lui Zeus sau a lui Poseidon. Sfârșitul farului a venit în urma a trei cutremure, iar ruinele au fost găsite în mare, în 1994, de niște scafandri.

Acestea au fost cele șapte minuni ale lumii antice. Mai departe, vom vorbi despre cele șapte minuni ale lumii moderne. 

Minunile lumii moderne – 7 minuni noi ale lumii moderne

Pentru că doar una dintre cele șapte minuni a supraviețuit trecerii timpului, s-a dorit o replică modernă a listei minunilor antice, listă care a fost alcătuită în urma unei acțiuni organizate de New Seven Wonders Foundation în anul 1999.

cele 7 minuni ale lumii

Lista a fost finalizată abia în anul 2007, atunci când s-au ales cele șapte minuni noi ale lumii prin vot mondial, venit din partea a 100 milioane de oameni. Cele șapte minuni ale lumii contemporane sunt:

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc (China) este o construcție strategică cu rol de apărare de mii de kilometri lungime, care a servit drept scut împotriva atacurilor popoarelor nomade asupra graniței imperiului chinez.

minunile lumii moderne marele zid chinezesc

Măsurând 21.196,18 km și desemnat drept una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, Marele Zid Chinezesc este considerată a fi cea mai mare construcție de pe glob. În prezent, o mică porțiune din zid este accesibilă și turiștilor.

Oraşul Petra din Iordania

Oraşul Petra din Iordania este un ansamblu arhitectural inclus în Lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial, un fost oraș antic săpat direct în stâncă, construit începând cu secolul al VI-lea î.Hr. de nabateeni, un popor semitic.

minunile lumii moderne orasul petra

Orașul purta în Antichitate numele Rekem și știm asta datorită manuscriselor de la Marea Moartă, în care este menționat. El a fost distrus de cutremurul din anul 748, atunci când a fost și părăsit de populație. Ruinele sale sunt, astăzi, una dintre cele 7 minuni are lumii moderne.

Statuia lui Hristos Mântuitorul de pe muntele Corcovado

Statuia lui Hristos Mântuitorul de pe muntele Corcovado (Rio de Janeiro, Brazilia) este un monument aflat la 700 m altitudine, în pădurea Tijuca din munții Corcovado.

statuia lui hristos brazilia minunile lumii moderne

Statuia, înaltă de 30 m și cu o greutate de 1145 tone, a apărut în plan pentru a aniversa 100 de ani de la declararea independeței Braziliei, însă a devenit realitate abia 10 ani mai târziu.

A fost sfințită în anul 1931, iar aici, în prezent, se pot celebra căsătorii și botezuri în capela aflată în soclul statuii. Monumentul care îl înfățișează pe Iisus este unul dintre cele mai mari din lume de acest fel.

Machu Picchu

Machu Picchu (vechiul pisc” în limba Quechua), vechiul oraş-templu incaș din Munţii Anzi, Peru, datează încă din secolul al XV-lea d.Hr. Legendele spun despre el că era un loc sacru al timpurilor străvechi, folosit de incași drept oraș ceremonial secret, desemnat astăzi una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.

minunile lumii moderne machu picchu

Orașul a primit numele de Machu Picchu în secolul XX, atunci când a fost și descoperit. Nu i se cunoaște numele real și nici istoria, însă este o descoperire impresionantă, ascunsă printre piscurile de 4000 m ale Anzilor, în Valea râului Urubamba.

Piramida lui Kukulkan

Piramida lui Kukulkan, aflată în situl arheologic Chichén Itzá din statul mexican Yucatán, este o piramidă mesoamericană, construită în secolul al XII-lea d.Hr. pentru maiașii itzá. Așa cum îi spune și numele, templul a fost construit în cinstea lui Kukulkan, zeul toltec șarpe cu pene.

una dintre cele 7 minuni ale lumii este piramida lui kukulkan

Piramida înaltă de 30 m are patru laturi cu câte 91 de trepte fiecare, iar pe părțile laterale ale balustradei de nord pot fi văzute sculpturile unor șerpi cu pene. A fost restaurată de Guvernul mexican în anii 1920 – 1930, odată cu refacerea Templului Războinicilor de Carnegie Institution.

Colosseum din Roma

Colosseumul din Roma, Italia, este o clădire-ruină impresionantă a Imperiului Roman și cel mai mare amfiteatru antic din Italia. Monumentul a fost construit între anii 72 d.Hr. și 80 d.Hr. sub conducerile împăratului Vespasian și ale moștenitorului său Titus.

colosseum minune a lumii

Se estimează că putea găzdui între 50.000 și 80.000 de spectatori în timpul concursurilor cu gladiatori și spectacolelor publice, precum bătăliile maritime, vânătorile de animale sau execuțiile.

În epoca medievală timpurie, clădirea a încetat să mai fie folosită pentru divertisment, dar a continuat să fie folosită în altfel de scopuri – atelier, altar creștin sau cetate. Colosseum se află acum pe moneda euro italiană de cinci cenți și este una dintre atracțiile principale ale Romei.

Mausoleul Taj Mahal

Mausoleul Taj Mahal este un monument aflat în orașul Agra, pe malul râului Yamuna din India, construit între 1630 și 1653 de împăratul Shah Jahan, în memoria soției sale, Mumtaz Mahal. Este unul dintre cele mai vizitate monumente din lume în prezent și parte a patrimoniului mondial UNESCO.

minunile lumii moderne taj mahal

Taj Mahal a luat naștere în urma unei povești triste. Înainte să moară, rugămințile împărătesei către împărat au fost următoarele: să îi construiască un mormânt care să fie vizitat de împărat la fiecare aniversare, să se recăsătorească și să-și iubească fii.

Se spune că moartea ei l-a îndurerat atât de tare pe împărat, încât acesta a albit în doar câteva luni. Așa a apărut Taj Mahal, un “simbol al dragostei eterne”.

Alte obiective luate în considerare spre a fi finaliste au fost:

  • Acropolis, Atena (Grecia)
  • Templul din Angkor (Cambodgia)
  • Empire State Building, New York (USA)
  • Hagia Sophia, Istanbul (Turcia)
  • Palatul Alhambra, Granada (Spania)
  • Castelul Neuschwanstein, Füssen (Germania)
  • Palatul Dogilor, Veneţia (Italia)
  • Turnul Eiffel, Paris (Franţa)

Acestea au fost minunile lumii antice și moderne, într-o scurtă descriere. Cu siguranță, istoriile lor sunt cu mult mai complexe, iar ceea ce se cunoaște astăzi este doar o parte a vremurilor trecute. Ce a fost, nimeni cu poate ști exact, însă ne putem bucura în continuare că asemenea minuni nu au dispărut în totalitate.

Sursa foto: shutterstock.com, unsplash.com

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.