Cum petreci anul acesta sărbătorile de iarnă? Momentul cel mai așteptat din an aduce ca de fiecare dată, multă bucurie și împlinire sufletească.

Am pregătit o listă completă cu toate sărbătorile de iarnă din 2022, dar mai mult, am extras și câteva sărbători cu o însemnătate extraordinară care s-ar putea să te intereseze. Pentru că este perioada din an cu cea mai însemnată simbolistică pentru copii și adulți, vom descrie cu cele mai interesante aspecte fiecare dintre sărbătorile de iarnă.

Abia aștept să-mi spui dacă știai aceste lucruri despre sărbătorile de iarnă!

Sărbătorile de iarnă, de la început până la final

Sărbătorile de iarnă debutează cu Sărbătoarea Sfântului Andrei, încă de pe data de 30 noiembrie. În fiecare an, această sărbătoare de iarnă este declarată zi liberă de la stat pentru toți românii.

Haideți să vedem când pică fiecare sărbătoare de iarnă în 2022 și de asemenea, încă câteva aspecte pe care sigur nu le știai despre acestea!

30 Noiembrie – Sărbătoarea Sfântului Andrei

Sfântul Andrei este sărbătoarea care deschide festivalul sărbătorilor de iarnă, pe data de 30 Noiembrie, exact într-o zi de miercuri din acest an (2022). În calendarul ortodox, această sărbătoare este marcată cu cruce roșie, astfel că importanța sa religioasă este extrem de mare. În cultura românească, ziua de Sf. Andrei poartă denumirea populară de “Ziua lupului”.

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României, cunoscut și drept „Cel Dintâi Chemat” (la apostolie). Printre cele mai interesante lucruri despre Sărbătoarea Sfântului Andrei, regăsim:

  • Se spune că pe 29 Noiembrie, în noaptea de Sf. Andrei se dezlănțuie forțele malefice reprezentate de strigoi (spiritele morților) și de lupi. Se zvonește că strigoii sunt foarte periculoși pentru pământeni, deoarece iau viața rudelor apropiate, aduc boli, grindină și alte necazuri.
  • Românii se protejează de spiritele rele prin ungerea ferestrelor, ușilor și a hornurilor cu usturoi ori chiar și pe corp.
  • În noaptea de Sf. Andrei, femeile înconjoară vitele cu semințe de mac, după mersul soarelui, pentru ca acestea să fie ferite peste an de vrăjitoarele și strigoaicele care le pot lua mana laptelui.
  • În cultura românească, de Sf. Andrei nu se lucra, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și pentru ca lupii să nu atace gospodăriile.
  • Se spune că, dacă este lună plină și cerul senin în noaptea de Sf. Andrei, iarna va fi umedă și relativ călduroasă, iar dacă e lună plină și cerul întunecat, ninge sau plouă, peste iarnă urmează zăpezi mari și grele.
  • În această noapte, se spune că lupii se adună în haite de câte 12 și stau așa până la Bobotează, iar când urlă se crede că ei se roagă la Sf. Petru să le rânduiască prada.

1 Decembrie – Ziua Națională a României

Ziua de 1 Decembrie (care pică într-o zi de joi în 2022) marchează una dintre cele mai importante dintre sărbătorile de iarnă legale și reprezintă Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor. În anul 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare care a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Ziua de 1 Decembrie este una din multele sărbători de iarnă pe care românii o serbează prin participarea la evenimente dedicate, parade și petreceri. Câteva lucruri interesante despre ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României:

  • În trecut, Ziua națională a României se sărbătorea în ziua de 10 mai (1866-1947), iar mai apoi, în ziua de 23 august (1948-1989).
  • 1 Decembrie a fost adoptată ca Zi Națională a României în anul 1990, iar mai apoi, a fost promulgată de fostul președinte Ion Iliescu și publicată ulterior în Monitorul Oficial.

6 Decembrie – Sfântul Nicolae

În ziua de 6 Decembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, cunoscut drept cel care a făcut multe daruri săracilor, i-a liniștit pe cei întristați și i-a vindecat pe cei bolnavi. Anul acesta (2022), ziua de 6 Decembrie pică într-o zi de marți. În această zi de sărbătoare, potrivit datelor furnizate de Direcția de Evidență a Populației, peste 800.000 de români își serbează onomastica. Mai mult, în noaptea dintre 5-6 Decembrie, copii îl așteaptă pe Moș Nicolae să le aducă cadouri.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este o zi foarte mult așteptată de copii, astfel că am pregătit o serie de lucruri interesante despre această frumoasă sărbătoare a iernii.

  • Sfântul Nicolae este simbolul bunătății, al credinței și al generozității.
  • Există o legendă care spune că Sfântul Nicolae poate fi văzut în noaptea de Anul Nou în lumina mare, când cerurile se deschid de trei ori.
  • Se spune că Moș Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii.
  • În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminți primesc dulciuri și alte daruri, iar cei care nu au fost cuminți, vor primi o nuielușă.
  • Se spune că Sfântul Nicolae îi pedepsea pe cei care făceau lucruri fără credință, lovindu-i cu nuiaua peste mâini.

24 Decembrie – Ajunul Crăciunului

Ajunul Crăciunului se sărbătorește pe data de 24 Decembrie și reprezintă ziua de dinaintea Crăciunului. Anul acesta (2022), Ajunul Crăciunului pică într-o zi de sâmbătă. Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții populare, multe dintre ele păstrându-se încă și astăzi, cum ar fi colindatul, se împodobește bradul sau se pregătesc preparatele pentru masa în familie.

Având în vedere că Ajunul Crăciunului reprezintă o zi plină de tradiții și obiceiuri. Am pregătit o listă cu cele mai frumoase tradiții ale celei mai așteptate dintre sărbătorile de iarnă, care sunt încă urmate și astăzi.

  • În Ajun de Crăciun, în unele zone din România se mătură coșurile caselor, iar funinginea se aruncă prin vie, ca vara să încarce via cu struguri, după cum a fost încărcat coșul cu fu­ningine, în timp ce unii oameni pun această funingine la rădăcina pomilor, ca să se încarce pomii de poame.
  • Se spune că în seara de ajun se deschide cerul, iar cei buni îl văd pe Dumnezeu stând la masă cu îngerii și sfinții.
  • De la Ajunul Crăciunului și până la Bobotează, se spune că este bine ca fetele mari să nu dea gunoiul afară din casă.
  • În seara de Ajun, Moș Crăciun intră pe hornul sobei cu desaga plină de daruri și le lasă sub brad
  • În România, bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în anul 1866 la palatul regelui Carol I de Hohenzollern.
  • În vârful bradului de Crăciun se așează o stea, reprezentând simbolul stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem.
  • Românii folosesc vâscul la decorarea caselor, plantă tămăduitoare care simbolizează, la unele popoare, armonia și pacea.

25 Decembrie – Crăciunul

În data de 25 Decembrie, creștinii sărbătoresc Crăciunul, fiind sărbătoarea nașterii Domnului Iisus. În acest an (2022), Crăciunul pică Duminică și Luni. Crăciunul este o sărbătoare a liniștii sufletești, a păcii și a cadourilor. Mai mult, Crăciunul reprezintă și o sărbătoare a familiei, marcată de obiceiuri precum colinde, împodobitul bradului și mult așteptata venire a lui Moș Crăciun.

Crăciunul este de departe una dintre sărbătorile de iarnă cele mai așteptate în întreaga lume, iar magia și spiritul de veselie care se crează în jurul oricărei comunități se datorează caracteristicilor sale.

  • Crăciunul a fost desemnat ca sărbătoare oficială în anul 325, de către primul împărat roman creștin, Constantin cel Mare.
  • În ziua de Crăciun, creștinii merg la biserică la Sfânta Liturghie, iar apoi iau masa în familie împreună cu cei dragi.
  • Se spune că în ajunul Crăciunului, nu se dă gunoiul afară din casă și nu se împrumută lucruri.
  • Creștinii țin post de pe 15 noiembrie până pe 24 decembrie
  • Se spune că la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, deoarece acestea aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.
  • De Crăciun, este bine să primim colindători, deoarece cântecele de Crăciun transmit urări de sănătate, noroc, belșug și împlinirea dorințelor.
  • Se spune că, dacă în ziua de Crăciun ninge, în ziua de Paște va fi vreme frumoasă.

26 Decembrie – Soborul Maicii Domnului

Soborul Maicii Domnului este una din cele mai vechi sărbători în cinstea Maicii Domnului, care are loc a doua zi de Crăciun, 26 decembrie. În acest an (2022), sărbătoarea Soborul Maicii Domnului pică într-o zi de luni. Această sărbătoare creștină are loc a doua zi după Crăciun, zi în care este pomenită Maica Domnului împreună cu soborul celor care o cinstesc pe ea. Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea (la slujbă) a credincioșilor în cinstea Maicii Domnului.

În această zi de sărbătoare de iarnă, creștinii respectă câteva tradiții și obiceiuri.

  • Nașii trebuie neapărat să-și facă timp pentru a se întâlni cu finii, altfel nu vor avea parte de tot ce își doresc în anul care urmează.
  • Finul sărută mâna nașei și se îmbrățișează de trei ori cu nașul, rostind următoarele cuvinte „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult”.
  • Se spune că nu se muncește pe 26 decembrie, iar persoanele care vor lucra de Soborul Maicii Domnului nu vor mai avea nicio zi liberă pentru tot restul anului.
  • Datinile spun că fetele nu sunt încă măritate, nu trebuie să toarcă și să coase, pentru a nu rămâne singure tot restul vieții.

27 Decembrie – Sfântul Ștefan

Sfântul Stefan este sărbătorit de către creștini în fiecare an, pe data de 27 decembrie. Anul acesta (2022), Sfântul Ștefan pică într-o zi de marți. Sfântul Ștefan l-a urmat pe Iisus pretutindeni și a luat parte la faptele si minunile sale. Sfântul Ștefan a fost un diacon iudeu (evreu) din Ierusalim, considerat drept primul mucenic sau martir creștin condamnat la moarte de către autorități.

Sfântul Ștefan este una dintre sărbătorile de iarnă creștine extrem de respectată, iar foarte multe persoane cu acest nume își sărbătoresc ziua onomastică.

31 Decembrie – 1 Ianuarie – Petrecerea dintre ani (Anul Nou)

Celebrarea Anului Nou datează din Babilonul Antic, fiind sărbătorit 11 zile la rând prin jertfe, procesiuni și ritualuri ale fertilității. În anul acesta (2022), 31 decembrie pică Sâmbătă, iar 1 Ianuarie Duminică. Revelionul semnifică momentul în care timpul se reînnoiește: anul vechi se îngroapă, iar anul nou se naște.

Fiind una dintre cele mai așteptate sărbători de iarnă, Anul Nou (Revelionul) cuprinde multe semnificații, tradiții și obiceiuri, care diferă de la zonă la zonă.

  • Se spune că trebuie să întâmpinăm Anul Nou cu o haină nouă, dar mai ales cu ceva roșu pentru a atrage binele și iubirea.
  • Se spune că e bine să avem în buzunar boabe de grâu și bani, astfel încât anul care vine să ne ferească de foamete și sărăcie.
  • Se spune că în dimineața de Anul Nou este bine să ne spălăm cu apă în care punem un bănuț de argint sau de aur, astfel încât să se lipească binele și belșugul de noi.
  • Se zvonește că nu este bine să intrăm în Anul Nou cu datorii
  • În funcție de zonă, oamenii păstrează tradițiile precum Jocul ursului, Dansul caprei, Plugușorul.
  • Se spune că masa de Revelion trebuie să conțină toate roadele pământului, cum ar fi carnea, peștele, brânzeturile, legumele și fructele.

1 Ianuarie – Sfântul Vasile

Sfântul Vasile este sărbătoarea iernii în rândul creștinilor ortodocși, care se sărbătorește în fiecare an pe data de 1 Ianuarie. În acest an (2022), Sfântul Vasile pică într-o zi de Duminică. Sfântul Vasile este unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe.


Toate sărbătorile de iarnă creștine din decembrie 2022 (calendar)

Dacă ești interesat de calendarul cu sărbătorile de iarnă religioase, am pregătit tabelul complet pentru sărbătorile creștine de iarnă din luna decembrie.

1 Joi Sfântul Proroc Naum
Cuviosul Filaret Milostivul
Post
2 Vineri Sfântul Proroc Avacum
Sfântul Porfirie Kafsokalivitul
Sfânta Muceniță Miropia
Dezlegare la ulei și vin
3 Sâmbătă Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica Dezlegare la pește
4 Duminică Sfânta Muceniță Varvara Post
5 Luni Sfântul Sava cel Sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie – Ap. Efeseni VI, 10-17Ev. Luca XIII, 10-17glas 7, voscr. 2 Dezlegare la pește
6 Marți Sfântul Ierarh Nicolae.                                                                 Dezlegare la peste
7 Miercuri Sfânta Muceniță Filofteia Dezlegare la pește
8 Joi Sfântul Cuvios Patapie Post
9 Vineri Zămislirea Sfintei Fecioare Maria Dezlegare la ulei și vin
10 Sâmbătă Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf Post
11 Duminică Sfântul Daniil Stâlpnicul
Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul
Post
12 Luni Sfântul Spiridon al Trimitundei – Ap. Efeseni V, 8-19Coloseni I, 12-18 Coloseni III, 4-11Ev. Luca VI, 17-23Luca XIV, 16-24glas 8, voscr. 3 Dezlegare la peste
13 Marți Sfântul Ierarh Dosoftei Dezlegare la ulei si vin
14 Miercuri Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie Post
15 Joi Sfântul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenițe Antia si Suzana Dezlegare la ulei si vin
16 Vineri Sfântul Proroc Agheu Dezlegare la ulei si vin
17 Sâmbătă Sfântul Proroc Daniel Post
18 Duminică Cuviosul Daniil Sihastru Post
19 Luni Sfântul Mucenic Bonifatie; Cuviosul Grichentie; Sfântul Trifon și Cuvioasa Aglaia – Ap. Evrei XI, 9-1032-40Ev. Matei I, 1-25glas 1, voscr. 4 Dezlegare la peste
20 Marți Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul Post
21 Miercuri Sfânta Iuliana
Sfântul Temistocle
Dezlegare la ulei si vin
22 Joi Sfântul Ierarh Petru Movila Post
23 Vineri Sfinții 10 mucenici din Creta Dezlegare la ulei si vin
24 Sâmbătă Sfânta Mucenița Eugenia; (Ajunul Crăciunului) Post
25 Duminică Crăciunul – Nașterea Domnului
26 Luni Soborul Maicii Domnului; Sfântul Nicodim de la Tismana – Ap. Evrei II, 11-18 Galateni V, 22VI, 2Galateni I, 11-19Ev. Matei II, 13-23Matei XI, 27-30Matei II, 13-23 glas 2, voscr. 5
27 Marți Sfântul Arhidiacon Ștefan
28 Miercuri Sfinții 20.000 de Mucenici arsi in Nicomidia
29 Joi Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod
30 Vineri Sfânta Muceniță Anisia
31 Sâmbătă Sfânta Cuvioasa Melania Romana
Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.