Biblia creștină este cea mai bine vândută și cea mai răspândită carte din lume. Biblia a fost tradusă în 700 de limbi și au fost vândute 7 miliarde de exemplare în intreaga lume.

Multă lume îl desemnează pe Moise ca fiind autorul Bibliei iar autorul Psalmilor poate fi considerat David. Apostolii au scris Noul Testament si epistolele.

Istoria Bibliei

Biblia este o colecție de scrieri adunate pe o perioadă de 1500 de ani, începând cu crearea lumii, Geneza. Versiunea de astăzi conține 66 de cărți scrise de 40 de autori de inspirație divină, separați în Vechiul și Noul Testament.

Vechiul Testament își are originile în religia antică a iudaismului, conține 39 de cărți de la Geneza la Maleahi, finalizate în 435 Î.Hr și documentează istoria și religia poporului evreu din Israel.

Noul Testament se concentrează pe viața și învățătura lui Iisus, pe lângă primele zile ale creștinismului.  Conține 27 de cărți scrise de 9 autori și a fost finalizată la sfârșitul secolului I de ultimul discipol supraviețuitor al lui Iisus, Ioan, care a scris cartea Apocalipsa.

Prima mențiune scrisă despre Biblie sunt cele 10 porunci sculptate în piatră. Prima Biblie din lume a apărut în secolul I-II d. Hr și în timp au fost adăugate și alte cărți precum Evangheliile.

Prima Biblie din lume

Cea mai veche Biblie din lume ilustrată a fost descoperită la o mănăstire etiopeană. Însă, cel mai vechi este un fragment din Evanghelia după Luca, care datează între anii 175 și 250 ai erei noastre. Prima biblie din lume pare însă să fie Codex Sinaiticus, adusă din Egipt de către un savant german în secolul al 19-lea.

Te întrebi când a apărut biblia în forma ei actuală?

Cea mai veche biblie a fost scrisă între anii 330 și 350 d. Hr., pe piele de vacă, de către călugării mănăstirii Sfânta Caterina din muntele Sinai în Egipt.

Cine a scris Bibilia, de fapt?

Biblia este un text pe care milioane și milioane de oameni și-au bazat întreaga viață. Doctrina religioasă susține, atunci când preoți sau prea-înalți sunt întrebați “Cine a scris Biblia de fapt?”, că Dumnezeu Însuși este autorul sau cel puțin inspirația pentru întreaga Biblie.

În ceea ce priveste dovezile istorice cu privire la cine a scris Biblia, sunt foarte multe controverse. Pe cât de multe sunt, pe atât de greu este să poată fi demonstrat care este adevărul.

Biblia, așa cum o știm astăzi, a fost compilată pentru prima dată în istorie în secolul al III-lea î.Hr., când șaptezeci de înțelepți evrei au fost invitați de regele Ptolemeu al II-lea să vină la Alexandria pentru a contribui cu istoria poporului la celebra bibliotecă. Israelului (ceea ce astăzi numim Vechiul Testament).

Potrivit dogmei evreiești și creștine, cărțile Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri și Deuteronom (primele cinci cărți ale Bibliei și întreaga Tora) au fost toate scrise de Moise în perioada aproximativ 1.300 î.Hr. Însă, sunt și aici multe controverse care nu pot demonstra realitatea.

Cert este că Biblia pentru creștini este nelipsită din casa și sufletul lor, iar aceștia cred în Dumnezeu prin prisma acestei sfinte cărți.

Share.

Studii finalizate la Facultatea de Litere Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu peste 7 ani experienta in continut digital, content si copywriting, marketing online si administrare pagini Social Media. Seriozitate si profesionalism constant sunt cuvintele care ma definesc, in care asociez afacerea clientilor cu texte redactate profesional, care sa inspire incredere, sa creasca notorietatea brandului sau sa sporeasca vanzarile.