Defileul Jiului din județul Gorj, România, este unul dintre cele mai spectaculoase și sălbatice din Munții Carpați, iar drumul și calea ferată care traversează Valea Jiului dezvăluie sectoare cu văi adânci de o frumusețe copleșitoare, tuneluri și viaducte, practic, un întreg univers.

Defileul Jiului – localizare și poziție geografică

Parcul Național Valea Jiului este situat în Bumbești. La mijlocul defileului se află Trecătoarea prin Munții de Piatră, Mănăstirea Lainici, din apropierea căreia sunt căi de acces marcate către Munții Vâlcan (pe la schitul Locurele) și Parâng.

Cea mai spectaculoasă cale ferată din România și nu numai, unește Oltenia cu Ardealul, de la Bumbești la Livezeni. Este, de altfel, singura legătură între aceste două regiuni. Tot aici, vizualizăm Troița neamului românesc Coloana Infinitului, dedicată soldaților din Primul Război Mondial ce au pierit la datorie în 1914 în timp ce luptau chiar pe Defileul Jiului.

Parcul Național Defileul Jiului

Acest parc are cel mai curat aer din România, cu 50 de kilometri de pădure lungime și 25 de kilometri lătime. Stânci și șuvoaie, sălbătiime naturală, roci foarte rezistente, calcare cristaline, sunt doar câteva din frumusețile naturale cu care ne încântă ochiul acest minunat parc.

În defileul îngust se varsă în Jiu o serie de pâraie, unele însoțite de drumuri forestiere. Cele două masive Parâng, pe stânga Jiului şi Vâlcan pe dreapta acestuia se ridică ameninţător de abrupţi, cu trene de grohotişuri deasupra albiei râului care “mugeşte“ în încătuşarea defileului.

Datorită acestor frumuseți și a sălbăticiei cu care copleșește orice trecător, acest parc a fost declarat Parc Național.

Defileul Jiului cu cele mai interesante obiective turistice

Cele mai interesante peisaje și locuri de vizitat în Defileul Jiului obiective turistice:

Peștera Bolii – cea mai spectaculoasă din Valea Jiului, aflată la circa 10 kilometri de Petroșani. Cu o lungime de aproape 500 de metri, a fost folosită în perioada interbelică drept loc de concerte și reprezentații.

Cetatea Bănița – a fost introdusă în patrimoniul UNESCO alături de alte așezări antice: Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Luncani – Piatra Roșie, Costești, Căpâlna. Aceasta a fost ridicată pe vremea regelui Burebista iar Decebal a consolidat-o.

cetatea banita defileul jiului

Munții Parâng – aceștia sunt traversați de de cea mai înaltă șosea din România, Transalpina, ce ajunge la o altitudine de peste 2000 de metri. Aici regăsim și lacui glaciare, precum Mija, Călcescu, Roșiile și Iezerul Înghețat.

muntii_parang

Straja – este o stațiune turistică care a devenit foarte populară în ultimii ani și este una din cele mai importante atracții din vestul țării. Aici se regăsesc peste 200 de cabane și case unde se primesc turiști.

straja

Pasul Vulcan – este o trecătoare din Carpați, aflată la 1600 de metri altitudine, ce face legătura dintre Depresiunea Petroșani și Oltenia.

Defileul Jiului – este legătura principală dintre Hunedoara și Gorj și protejează un traseu de peste 30 de kilometri de arie protejată recunoscută pentru diversitatea habitatelor.

defileul valea jiului

Mănăstirea Lainici – este un așezământ al călugărilor, aflat la 25 de kilometri de Petroșani, în Defileul Jiului, fiind declarată monument istoric și cea mai apreciată și vizitată așezare religioasă din această regiune.

manastirea lainici

Share.

Studii finalizate la Facultatea de Litere Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu peste 7 ani experienta in continut digital, content si copywriting, marketing online si administrare pagini Social Media. Seriozitate si profesionalism constant sunt cuvintele care ma definesc, in care asociez afacerea clientilor cu texte redactate profesional, care sa inspire incredere, sa creasca notorietatea brandului sau sa sporeasca vanzarile.