Joi, la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, profesorul Aaron Ciechanover, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, medic, biochimist și profesor emerit al Technion – Israel Institute of Technology din Haifa, Israel a fost invitat în cadrul unui simpozion, conform unui comunicat de presă al Universității.

Despre proiect

Profesorul din Israel a făcut cunoștiință cu echipa Centrului de Cercetare pentru Medicină Avansată MedFUTURE, ce îl ajută în derularea proiectului de cercetare exploratorie, pentru descoperirea care i-a rezervat Premiul Nobel pentru Chimie, în 2004, împreună cu cercetătorii Avram Hershko și Irwin Rose.

Tot în acest proiect, echipa de cercetare se concentrează asupra investigării de noi mecanisme celulare de supresare tumorală, care vor putea fi utilizate în scop terapeutic.

Profesorul Ciechanover pe lângă faptul că este directorul acestui proiect, mai este și primul cercetător ce a reușit să descopere rolul proteinei KPC1, care se află la baza cercetării româno-israeliene, cu posibile implicații clinice importante. Pe lângă rolul de supresor tumoral, proiectul are în vedere și modul în care reacționează sistemului imun asupra tumorilor maligne, cu impact în imunoterapia modernă.

Efectele cercetării

“Efectele cercetării profesorului Aaron Ciechanover sunt majore și au schimbat abordarea terapeutică în medicină, în special în oncologie și hematologie, prin dezvoltarea de medicamente care au contribuit la schimbarea radicală a tratamentului unor forme de cancer, precum mielomul multiplu. Conform statisticii Globocan, numeroase subtipuri de cancer sunt asociate cu o rată foarte mare de mortalitate și morbiditate. Îmbunătățirea indexului terapeutic poate schimba în bine supraviețuirea pacientului cu cancer, cu beneficii clare medicale și socio-economice.

Simpozionul organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca s-a axat pe cercetarea translațională în biologie tumorală. De asemenea, s-au prezentat activitățile proiectului condus de profesorul Ciechanover și colaborarea acestuia cu echipa de cercetători din cadrul universității și s-a oferit mentorat tinerilor investigatori și studenților mediciniști,” notează comunicatul de presă, conform Edupedu.

Invitații prezenți la eveniment au fost prof. dr. Tudor Ciuleanu, coordonatorul Departamentului de Oncologie medicală al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, prof. dr. Mihnea Zdrenghea, coordonatorul Departamentului de Hematologie și dr. Ciprian Tomuleasa, cercetător științific și medic primar hematolog, ce au vorbit despre impactul clinic al cercetării profesorului Ciechanover.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.