Doi elevi au fost sancționați pe nedrept de către un lice. După ani buni de lungi procese, decizia a venit: Elevii au câștigat, iar liceul este numai bun de plată.

Curtea de Apel Constanța a decis că doi foști elevi ai unui liceu din Cernavodă, trebuie să primească 10.000 de euro ca prejudiciu. Acestora le-a fost scăzută nota la purtare ilegal.

Conducerea liceului le-a scăzut nota la purtare ilegal

În urmă cu trei ani de zile, cei doi elevi, Cătălin Geambașu și Cosmin Negoiță au fost sancționați de Consiliul Profesoral al Liceului Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă. Atunci, le-a fost scăzută nota la purtare la 8, respectiv 7, după ce s-au întors dintr-un stadiu de practică Erasmus, desfăşurat în Spania. Se pare că cei doi elevi era premianții școlii și mergeau des la diferite concursuri naționale de robotică.

Bineînțeles, părinții elevilor au dat în judecată liceul. Au obținut anularea deciziilor de scădere a notei la purtare, precum și modificare lor. S-a ajuns chiar la executarea silită a liceului pentru a îndrepta aceste note.

Elevii, acum studenți la Politehnică la Iaşi şi Bucureşti nu s-au lăsat, și au dat în judecată școala. Au cerut daune morale de 50.000 de euro fiecare. Dar, judecaătorii au luat decizia ca aceștia să primească câte 5.000 de euro ca prejudiciu.

„Instanţa apreciază că urmare a emiterii actelor administrative prin care s-a dispus scăderea notei la purtare a reclamanţilor, acte ce ulterior au fost anulate, aceştia au fost lipsiţi de posibilitatea de mai participa la tabere şi concursuri de robotică, fiind astfel prejudiciaţi”, se arată în motivare.

Decizia a venitîn urma mărturiei unui profesor care a demonstrat că, după scăderea notei la purtare, elevii nu au mai putut participa la concursuri, „deoarece doamna director l-a rugat pe martor să nu îi mai implice în astfel de activităţi“.

Condiții de cazare jalnice

Cei doi elevi, Cătălin Geambaşu şi Cosmin Negoiţă, făceau parte din echipa de robotică a Liceului, fiind premiați la foarte multe competiții. Când au mers în stadiul de practică Erasmus, care a avut loc în Spania în 2019, au intrat în conflict cu profesoarele îndrumătoare, deoarece condiţiile de cazare şi masă nu erau cele stabilite de la început, ci unele jalnice, foarte proaste.

După întoarcerea acasă, Cătălin şi Cosmin au fost sancţionaţi de Consiliul profesoral cu scăderea notei la purtare.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.