Anca Dediu este printre cei 14 premianţi ai Galei MERITO. Aceasta este învăţătoare şi director la Şcoala Gimnazială „Emil Panaitescu” din Cudalbi, judeţul Galaţi.
Povestea Ancăi Dediu
Anca Dediu este directoare de trei luni la școala menționată mai sus, dar aceasta este învățătoare de mai bine de 22 de ani. Este o persoană care găsește mereu noi metode de a-i menține pe copii atenți și de a le menține interesul crescut față de școală, potrivit adevărul.ro.
Anca Dediu este printre cei 14 premianţi ai Galei MERITO, eveniment care recunoaşte meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educaţiei.
“Acest premiu este al lor, în primul rând, al copiilor mei de la şcoală. Am avut zeci de elevi până acum şi sunt mândră de ei, pentru că progresează. Acum 22 de ani, când terminam liceul pedagogic, profesorul meu de matematică, la sfârşitul lecţiei de diplomă, mi-a spus că dacă ar avea un copil de şcoală, mi l-ar da pe mână – şi au fost o pereche de aripi pe care profesorul meu mi le-a dat şi cu care am zburat până acum. Este o onoare să fiu aici, îi salut pe cei de acasă şi le mulţumesc că mă provoacă în fiecare zi. A fi învăţător e mai mult decât o meserie pentru mine”, a transmis Anca Dediu în discursul de primire a premiului.
Cum reușește să îi atragă pe copii
Anca Dediu și-a pus amprenta asupra mediului în care predă. Aceasta a lipit autocolant pe pereți și a pus covor în clasele unde predă acum. Aceasta a avut ajutor mereu, dar întotdeauna ea a fost motorul. Tematica după care își construiește aceasta lecțiile are legătură cu zilele de sărbătoare. Prima a fost Ziua Baloanelor, în care micuţii au învăţat despre baloanele cu aer cald, au făcut baloane de săpun şi au pictat cu şi pe baloane.
Anul trecut, activitățile sale aveau legătură cu personajele unor cărți din seria Portalul magic.
„Nevoia de a crea astfel de activităţi vine de la copii. Tot timpul trebuie să te adaptezi, să încerci toate căile prin care să-i atragi. Cel mai important mi se pare să vină cu drag la şcoală, pentru că aici îşi petrec cel mai mult timp”, explică învăţătoarea.