Sportul este una dintre cele mai importante activități în viața omului, indiferent de vârstă, gen, statut social sau stare de sănătate. Beneficiile sportului și importanța sportului sunt atât de multe, de cele mai multe ori chiar foarte ușor de observat și măsurat.
Practic sporturi din plăcere încă de la vârsta de 7 ani, iar o bună perioadă din viața mea, aproximativ 10 ani am practicat sport de performanță și am trăit viața de sportiv în adevăratul sens al cuvântului.
Sportul mi-a influențat viața foarte mult, iar beneficiile și importanța sportului sunt prezente chiar și după încheierea vieții de sportiv.
Beneficiile sportului la vârste mici
Am început să fac sport de la 7 ani. După ce am abandonat viața de sportiv de performanță, am avut oportunitatea de a antrena timp de 3 ani câțiva puști cu vârste cuprinse între 7-12 ani. Am observat, atât la mine cât și la ei, că sportul are beneficii vizibile într-o perioadă a vieții atât de incipientă.
Integrarea într-un grup de necunoscuți
Grupuri noi, oameni noi și medii diferite te așteaptă continuu pe parcursul anilor. Școala, mutarea într-un alt cartier/ oraș sau țară, intrarea la liceu, intrarea la facultate, schimbarea locului de muncă etc. Ori de câte ori vei face o astfel de schimbare va trebui să te integrezi într-un mediu sau grup nou.
Sportul te ajută să spargi aceste bariere de integrare într-un grup. Printre beneficiile sportului și modul în care te ajută acesta să te integrezi într-un grup sau echipă se regăsesc:
- deschiderea de a-ți face noi prieteni
- diminuarea rușinii de a vorbi în preajma altor oameni
- o stabilitate emoțională mai mare care te ajută să relaționezi și să te integrezi mai ușor
- creșterea nivelului de popularitate
Sporirea nivelului de competitivitate
De curând, mi s-a pus la un interviu de angajare întrebarea ”Ce părere ai despre competitivitatea la locul de muncă?”
Eu consider că competitivitatea este bună și în niciun caz nu te face un om mai rău. Într-un mediu necompetitiv oamenii tind să fie la fel.
Atunci când ești mic, este absolut necesar să îți dorești să fii mai bun decât ceilalți, iar sportul îți va oferi această șansă, iar cel mai mare avantaj este că te va ajuta să fii competitiv într-un mod corect!
Competitivitatea în sporturi individuale are scopul de a te face pe tine mai bun, iar competitivitatea într-un sport de echipă te face să vrei să fii mai bun împreună cu colegii tăi, ceea ce indirect te va face și pe tine mai bun. Ei te vor ajuta pe tine să fii mai bun, iar tu îi vei ajuta pe ei să fie mai buni.
Sportul înseamnă disciplină, muncă, inteligență, învățare continuă, perseverență – iar din punctul meu de vedere, toate acestea înseamnă competitivitate!
Astfel, părerea mea este că sportul sporește nivelul de competitivitate al copiilor, iar asta îi face să își dorească întotdeauna să crească, sa fie mai buni, lucru care îi va urmări pe parcursul vieții.
Dezvoltarea din punct de vedere fizic
Dacă vrei să ai un corp frumos, să crești mare și voinic, atunci sportul este soluția la vârste mici. Părerea mea este că dacă pornești de la o vârstă mică cu această motivație și gând în minte, atunci ai șansa de a avea un corp bine întreținut o mare parte din viață.
Orice sport, indiferent că este fotbal, tenis, baschet, handbal, tenis de masă, volei, înot, atletism, scrimă, toate au un rol constructiv în ceea ce privește dezvoltarea corpului. Atunci când vorbesc de dezvoltarea corpului, mă refer la:
- postura corpului (postura spatelui, mersul)
- mobilitatea
- dezvoltarea musculaturii și întărirea oaselor
- creșterea forței/ ”vânei” (sportivii vorbesc mult despre această “vână”, care este un pic altceva decât forța)
Dezvoltarea organismului într-un mod sănătos
Fără a face trimiteri medicale, fără doar și poate unul dintre cele mai mari beneficii ale sportului este dezvoltarea sănătoasă a organismului. Sportul te ajută să crești sănătos, crește nivelul de imunitate din corp, ajută plămânii, inima și în principiu toate organele interne.
Sportul îți dă poftă de mâncare, te face să fii energic în fiecare zi, îți ajută mintea să se dezvolte frumos. Datorită faptului că faci sport, vei avea grijă să bei multă apă, să mănânci fructe și legume pentru a-ți lua energie din mâncare, să dormi mai mult și să te miști constant.
Creșterea gradului de responsabilitate și disciplină
După părerea mea, beneficiile sportului pe partea de dezvoltare personală sunt maturizarea de la vârste mai mici și gradul de responsabilitate pe care îl dobândești relativ repede.
Sportul este important deoarece te învață că trebuie să muncești constant, să te antrenezi zilnic, să respecți un program, să-ți respecți colegii și antrenorul.
Făcând mereu lucrurile după un program, după un anumit ritm, vei învăța să fii responsabil atât la școală, cât și acasă. Oriunde vei merge vei fi tratat diferit deoarece lumea admiră sportivii disciplinați, îi respectă și au încredere în calitatea lor de a fi muncitori și serioși.
Importanța practicării sportului la orice vârstă
Un lucru general la toți oamenii care practică sport constant/ regulat este faptul că au un stil de viață sănătos, atât din punct de vedere medical, fizic și mental.
Oamenii care merg la sală, cei care aleargă cât de des pot dimineața sau seara, precum și cei care merg la fotbal, tenis, practică drumeții pe munte etc au o altă perspectivă asupra vieții.
Nu-i așa că sportul și mișcarea în general nu ține cont de vârste? Am văzut oameni foarte în vârstă care aleargă, merg pe munte, fac yoga, dansuri sau merg la sală. Este un lucru normal, iar pe mine unul nu mă mai surprinde când văd un om mai în vârstă care face sport.
Importanța sportului pentru sănătate
Importanța sportului din punct de vedere medical poate fi foarte ușor măsurată și observată! Un om care practică mișcarea (nu neapărat un sport anume, dar orice fel de mișcare) are mai multă energie, mai puține probleme de sănătate (cel puțin atunci când ne referim la probleme cronice).
Importanța și beneficiile sportului din punct de vedere fizic și medical
Mișcarea îți păstrează organele sănătoase sau cel puțin funcționale într-o mai mare măsura decât atunci când nu faci mișcare. Nu mă pricep la medicină, dar asta am observat de-a lungul timpului – făcând comparație între oamenii care fac mișcare constant și cei care nu fac.
În general, practicarea sportului, în corelație cu o alimentație cât de cât atentă are beneficii mari asupra organismului. Făcând mișcare constant, mușchii și oasele se mențin într-o formă bună și nu sunt afectate la prima mișcare făcută prost (ex. întinderi, luxații, deplasare etc).
Beneficiile sportului din punct de vedere psihic
”Mens sana in corpore sano”. Un om care are un stil de viață sănătos (sport + alimentație) cu siguranță are și mintea, precum și emoțiile într-o stare mai bună. Sportul te ajută să îți găsești o motivație de a trece peste perioade mai grele, te deconectează pentru un moment de la stres și presiune.
Sportul te unește și conectează cu alți oameni, te face mai frumos, mai vesel, mai relaxat. Practicarea sportului te ajută să te odihnești mai bine, să îți petreci timpul făcând în sfârșit ceva care are importanță și este benefic (făcând comparație cu statul la televizor, consumul de alcool sau orice alte vicii).
Importanța practicării sportului în context social
După cum spuneam, sportul conectează și unește oameni. Sportul este foarte important în context social deoarece te ajută să găsești oameni care au aceleași pasiuni ca și tine. În general, oamenii care au aceleași pasiuni se conectează foarte bine și ajung să întemeieze o relație, indiferent de cum arată ea.
Includerea importanței sportului în context social la secțiunea ”sănătate” a fost intenționată deoarece consider că viața socială influențează foarte mult starea noastră de sănătate.
Practicarea sportului împreună cu colegii de muncă, cu partenerul de viață sau cu alături de prieteni îți schimbă cu siguranță și starea de sănătate – cu precădere starea psihică.