Alina Iuliana Făinărea este femeia care a reușit să transforme școala într-un loc fascinant, magic pentru copii.

Cine este Alina Făinărea

Alina Iuliana Făinărea, în vârstă de 40 de ani, este psiholog școlar și profesor de 15 ani la Liceul Tehnologic nr.1 din Corod, județul Galați. Aceasta a transformat școala la care predă într-un loc magic pentru elevi. A câștigat locul doi la categoria dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale în cadrul Galei ”Profesorul anului în mediul rural”, organizată de Teach for Romania.

Aceasta a fost pasionată de mică de psihologie și a decis să îmbine cele două meserii. A terminat Colegiul ”Costache Negri” din Galaţi, liceu cu profil pedagogic și a reușit să absolve și Facultatea de Psihologie a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, specializarea pedagogie.

În urmă cu un an, și-a propus să transforme școala pe care toți copiii mici o privesc ca pe un “bau-bau”, într=un loc magic, prietenos, unde aceștia să vină cu încredere.

”Spaţiul actualului liceu a fost dat în folosinţă în primăvara lui 2020 şi am decis împreună cu doamna director să personalizăm acest spaţiu. Aşadar, am început cu pictarea scărilor. Fiecare treaptă corespunde unei componente personale, care poate să-l ajute pe elev în drumul său către succes”, explică Alina pentru adevărul.

alina psiholog
Sursa Foto – adevărul.ro

„Fii în formă pentru şcoală”

Aceasta a pus în practică un proiect interesant, numit „Fii în formă pentru şcoală”. Prin acest proiect, aceasta a urmărit integrarea elevilor în școală, așa cum cereau regulile impuse de pandemie.

Elevii ei sunt nerăbdători să ajungă la școală mai ales pentru orele de psihologie, deoarece Alina vine mereu cu idei noi, cu lucruri ieșite din comun și interesante pentru a-i ține pe copii în vrie. Spre exemplu, de curând, aceasta i-a invitat pe elevii de la grupul de robotică Thobor din Tecuci, care le-au vorbit copiilor despre programare și roboți.

”Prin demonstraţia cu roboţi care le-a fost prezentată am vrut să le arăt care va fi educaţiei viitorului şi competenţele pe care un copil trebuie să şi le însuşească, astfel încât să facă faţă provocărilor societăţii de mâine”, spune psihologul.

Apoi, aceasta a ținut lecții despre bullying, cyberbullying și absenteism școlar. Psihologul a invitat polițiști care le-au vorbit acestora despre astfel de subiecte.

De asemenea, a organizat foarte multe proiecte prin care elevii au avut foarte mult de învățat. Spre exemplu, prin proiectul ”Change Arhitects” aceasta a amenajat un spațiu în aer liber unde ținea orele de curs.

”Am implicat atât elevii de liceu, cât şi pe cei de gimnaziu, astfel încât să devină responsabili cu munca lor”, spune psihologul. Elevii au participat la vopsirea gardurilor şi la amenajarea spaţiului, printre alte activităţi.

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.