O situație cu care se confruntă majoritatea studenților care termină o facultate este găsirea locului de muncă în domeniu.
De regulă, atunci când alegem să mergem la facultate, o facem pentru asigurarea unui viitor mai bun, dar mai ales, unui loc de muncă mai bun datorită finalizării unei facultăți.
Dacă n-ar fi așa, cine ar mai face facultatea?
Totuși, din ce în ce mai rare sunt cazurile în care un student își găsește loc de muncă în domeniul în care a studiat, cel puțin în egală măsură cu diploma pe care o primește.
De ce se întâmplă acest lucru?
M-am gândit, am analizat chiar din trecutul meu și m-am gândit că aș putea exemplifica prin câteva situații motivele pentru care ne este greu să ne găsim de muncă în domeniu după terminarea facultății.
Angajatorii au adunat experiențe negative în lucrul cu studenții
Sunt diferite situații în care am văzut sau am auzit faptul că angajatorii fug de studenți.
Pe de-o parte, atunci când eram student, îmi amintesc că la o conferință ținută de o profesoară de la noi de la facultate s-a adus în discuție tema “parteneriat între facultate și companii”.
În sală erau prezenți mai mulți profesori și reprezentanți ai unor companii din oraș, iar aceștia susțineau că nu reușesc să întemeieze parteneriate durabile între universitate și companii. Dacă te uiți pe site-ul universității la care am studiat la secțiunea “stagii de practică”, se confirmă acest lucru.
Reprezentanții companiilor susțineau că studenții nu sunt pregătiți pentru un job serios în domeniu, că nu sunt serioși sau responsabili.
Ca exemplu, îmi amintesc că într-un cerc de studenți, printre care eram și eu, un reprezentat al unei companii ne-a întrebat ce este matricea BCG, iar noi, studenți la Management, nu am știut să răspundem, deși studiasem asta destul de des.
A picat cerul pe noi, dar mai ales pe profesorii noștri prezenți în sală. Eram studenți în anul 3, iar din vreo 10, nici măcar unul nu a știut să răspundă.
Acesta este unul dintre motive, dar mai sunt și altele..
Suntem văzuți și judecați la grămadă
Odată ce și-au făcut o impresie proastă în ceea ce privește lucrul cu studenții sau au avut o experiență negativă, angajatorii tind să fugă de studenți și mai degrabă caută să angajeze oameni cu experiență.
Câți dintre studenții de astăzi au ocazia să găsească un loc de muncă în domeniu încă din timpul facultății? Câte astfel de joburi și oportunități pentru studenți sunt disponibile la nivel de oraș? Foarte puține, în comparație cu numărul total al studenților.
S-a format, indiferent că vrem noi sau nu, ideea că studenții nu știu nimic și că nu își pot asuma o muncă serioasă. Dacă e adevărat sau nu, greu ne putem da seama, judecând la nivel macro.
Nu suntem pregătiți în totalitate pentru ieșirea în câmpul muncii
Pentru a oferi continuitate acestui articol, am să pun în lumină exact subiectul lipsei de pregătire pentru un loc de muncă în domeniu la momentul încheierii unui ciclu de învățământ superior.
Din postura unui absolvent de studii superioare, licență, burse Erasmus, chiar pot spune că facultatea prea puțin m-a format atunci când vine vorba de practică sau muncă, în general. Inclusiv stagiul de practică obligatoriu din facultate l-am făcut superficial, fiind nevoit să-mi caut singur locul în care să fac practica.
Când vine vorba de experiență profesională, majoritatea dintre noi suntem zero. De ce? Chiar și atunci când lucrăm în timpul facultății, part time sau chiar full time, rareori ni se întâmplă să avem oportunitatea de a lucra în domeniul în care am studiat sau măcar să facem ceva relevant pentru profilul nostru.
Majoritatea dintre noi sfârșim pe la call-centere, bănci, casierii sau pe la companiile de delivery. Nu este rău nici acest lucru, dar pregătirea în domeniu ne lipsește, iar atunci când gândim să aplicăm la un job, știm cu toții că avem nevoie de experiență corelată cu acesta.
Inclusiv pregătirea de la facultate, lucrul cu diverse softuri, teoria sau exercițiile și proiectele pe care le facem la seminarii, nu ne ajută întrucât nici profesorii nu ne învață neapărat ce se cere, ci ceea ce i-au învățat și pe alții, acum 5-10 ani.
Eu am schimbat două domenii principale în cariera mea, unul dintre ele fiind Marketingul, iar celălalt, cercetarea de piață. Am studiat și Marketing, cât și cercetare de piață intens la facultate, dar atunci când am reușit să mă angajez în domenii (după câțiva ani de încercări), am observat că ceea ce am învățat în facultate, precum și programele cu care am lucrat erau demodate și deloc folosite de către companii.
Nu conștientizăm nivelul de pregătire pe care trebuie să îl avem la finalizarea facultății
În final, deși concluziile sunt deja trasate, aș vrea să pun accentul și pe pregătirea individuală a fiecărui student.
Îmi place să cred că fiecare dintre noi trebuie să ne exploatăm potențialul, pe cont propriu. Pentru a reuși să ajungem mai aproape de această descoperire, trebuie să fim autodidacți și muncitori.
Deși ai prins un loc la o facultate bună dintr-un oraș mare, acest lucru nu este suficient și nu-ți va asigura nici un loc de muncă mai bun, dar nici șansa de a sări peste nivelurile profesionale. Tot un începător vei fi atunci când termini, dar depinde de cel de începător.
Este important, pe lângă facultate, să fim curioși, să încercăm să ne dezvoltăm măcar laturile interpersonale și abilitatea de a gândi logic. Este extrem de folositor chiar și un proiect personal sau participarea la diverse concursuri, conferințe, cursuri de dezvoltare de-a lungul studenției pentru a fi cu un pas în fața celorlalți atunci când vine vorba de angajare.
Companiile caută oameni competenți – dacă nu bine instruiți când vine vorba de practică, măcar cu un set de valori și abilități parțial conturate.