fbpx
Timp de citire: 7 minute

După două webinarii de la facultate în care am povestit despre experiență Erasmus avută în două țări diferite, mi-am amintit o întrebare pe care am primit-o în repetate rânduri de la studenți. „Unde ți-a plăcut mai mult, în Franța sau în Finlanda?”

Ei bine, după cum am tot obișnuit să spun, această părere este super personală și subiectivă, însă o să încerc să va expun asemănări și deosebiri între cele două facultăți, chiar și culturi.

Câteva cuvinte despre experiența din Finlanda

În câteva cuvinte, am să va fac un scurt rezumat despre experiența mea în Finlanda, iar restul experiențelor le puteți găsi la Primele Impresii Despre Faculteatea din Finlanda, iar pe urmă la Cum se desfășoară proiectele la Laurea. EI bine, în Finlanda m-am simțit extraordinar de bine, de la starea psihică până la cea fizică.

Cu toate că a fost pandemie, am prins două luni jumătate de școală fizic (restul online), iar asta a fost de ajuns încât să-mi dau seama dacă a meritat să ajung acolo sau nu. Atunci când mergi în Finlanda la Laurea University of Applied Sciences, vei studia Business Management în campusul din Hyvinkaa, undeva la 45 de minute cu trenul de capitală Helsinki.

Hyvinkaa îți oferă o expiunere excelență la natură, liniște și oameni cumsecade. Un loc prețios în care ești înconjurat la orice pas de pădure, iepuri, poteci primitoare și case frumoase din lemn. În ceea ce privește școală, campusul din Hyvinkaa este modern, cozzy, cu săli de clasa care se aseamănă mai degrabă cu săli de ședințe.

Mese rotunde, monitoare, prize, canapele.. Evident, toate acestea deoarece este un campus unde nu vei studia teorie, ci vei lucra pe proiecte cu companii reale, alături de echipe formate din studenți internaționali și finlandezi.

Dacă vrei să te menții în formă bună mental și fizic, tot acolo ai o sala de forță pe care n-o folosește mai nimeni și o biblioteca pe două etaje, cu acces gratuit! De asemenea, cantina este chiar in lobby-ul campusului, iar un prânz hrănitor costă doar 2.6 Euro.

Câteva cuvinte despre experiența din Franța

Experiența din Franța a fost mai scurtă, însă totodată valoroasă. M-am simțit bine în țara brânzei, artei și a vinului. Franța este o țară deosebită, cu multe locuri frumoase și spații în care să te simți bine. Ca student, am avut oportunitatea de a studia pentru un semestru de master la Rennes School of Business.

Am înțeles că Rennes School of Business este deocamdată disponibilă doar pentru studenții masteranzi de la Științe Economice. Cu siguranță, este o facultate ultra modernă, super dotată, cu profesori străini (85%) și cam jumătate din studenți sunt internaționali.

Vei avea toate condițiile în facultate, de la cantină (4.5 Euro), la săli de lucru sau de relaxare (doua playstation, o masă de biliard, fusball). RSB este un loc în care vei fi înconjurat de oameni mișto, cu spirit energic și gata de distracție.

Rennes School of Business este o școală privată de business, în care vei regăsi oameni de calitate, de la profesori până la studenți. Aceasta este amplasată în Rennes, oraș aflat în Nord-Vestul Franței. Rennes este un oraș plin de tineri, cu multe universități și cu o arhitectură faină.

Un oraș mai mare decât Brașovul, dar mai mic decât Bucureștiul, cu zone mai curate, frumoase, dar și cu uscăturile lui. Se aseamănă cu România la multe aspecte, dar ceva acolo te face să te simți în Franța. Rennes School of Business îți va oferi un program de studiu modern, interesant, de calitate, din care vei învăța multe lucruri.

Mai ales, dacă ești atras de cultura franceză, atunci Rennes îți va pica la fix în mână. Mai multe află în Păreri Despre O Nouă Mobilitate Erasmus Ajunsă La Final.

Asemănări și deosebiri dintre Laurea și Rennes School of Business

LAUREARENNES SCHOOL OF BUSINESS
Hyvinkaa este un oraș mic, liniștit, cu un singur mall, câteva baruri și cafenele, în care vei simți câteodată că te plictisești. Însă, Helsinki e aproape și acolo vei găsi de toate.
Rennes este un oraș mare, cu multe locuri faine, metrou, multe baruri și cafenele, mall-uri și restaurante.
Hyvinkaa îți oferă mult spațiu, fiind o zonă predominantă de case, cu o populație mai puțin densă, în care siguranța și corectitudinea sunt pe primul loc.
Rennes este populat cu multe naționalități, de la francezi, arabi, africani, marocani, români și multe altele. Este predominat de zone urbane, cu populație densă, în care nu te vei simți întotdeauna în siguranță.
În Finlanda, oamenii vorbesc engleză destul de bine, aproape toți, de la mic la mare. Nu îți face griji în ceea ce privește limba deoarece chiar și la magazin casiera te va înțelege.
În Franța, mi s-a părut că oamenii sunt prea naționaliști, iar când aud engleză își astupă urechile. Am dat în multe rânduri de oameni care nu vorbeau engleză sau care nu voiau să vorbească engleză, în special în instituții publice. Să știi un pic de franceză, îți va prinde bine!
Prețurile sunt mari în Finlanda, în special la servicii. Mâncarea este acceptabilă și poți găsi diverse produse faine la prețuri accesibile.
Prețurile din Franța sunt undeva peste medie, dar în același timp mai mici decât în Finlanda. Mâncarea este aproape ca și în România, dar serviciile sunt mult mai scumpe decât în România.
La Laurea, ai cazare garantată (340 Euro/ luna cu toate utilitățile și ustensilele) în campusul din Hyvinkaa. Așadar, nu vei mai fi nevoit să cauți tu de unul singur o gazdă sau o chirie, care poate fi mult mai scumpă.
La RSB, va trebui să îți cauți singur cazare. Ei nu îți oferă cazare, astfel că vei fi nevoit să apelezi la platforma lor Studapart (care te taxează bine) sau să cauți pe cont propriu pe internet. Eu am găsit la un cămin cu 180 Euro/ lună, însă într-o camera de 9mp cu baie, dar fără bucătărie. Sunt mai multe cămine de stat numite Crous, așadar poți cauta.
La Laurea, vei lucra pe proiecte reale. Vei face parte din două proiecte pe care le vei alege de dinainte să ajungi acolo, care se vor desfășura în colaborare cu companii reale. Va fi muncă de echipa, dar și individuală.
La RSB, vei merge la cursuri de 150 de minute, cu 10 minute pauză. Uneori, devine foarte obositor să stai atâta la clasă. De asemenea, vei avea proiecte de echipă pe diferite teme. Aici este mai solicitant decât la Laurea, dar dacă ești serios și muncitor, nu-ți va părea rău. Totodată, aici este nivel de master, iar la Laurea este nivel de licență (cu toate că poți obține bursa Erasmus acolo, chiar dacă ești masterand in România).
La Laurea vei avea parte de o experiență diferită, cu un model de studiu bazat pe învățare prin practică. Programul va fi lejer, iar timpul de lucru va fi 50% de la școală, în echipă, iar 50% de acasă (studiu individual)
La RSB, programul va fi mai încărcat, cu ore fizice și necesitatea studiului individual pentru proiectele de echipă sau individuale. Standardele sunt ridicate, grila de notare mai complexă și pretențioasă, iar așteptările mai înalte. Va fi un pic mai greu, dar merită 100&.
Profesorii de la Laurea sunt acolo în calitate de mentori, încercând să monitorizeze și să vă ofere feedback pentru progresul proiectului. Va veți întâlni cu ei doar o ora/două pe săptămână.La RSB, veți merge la școală zilnic, iar profesorii vor discuta foarte mult pe baza studiilor de caz. Veți fi solicitați să răspundeți, desigur în mod voluntar. Veți primi exerciții faine de echipă la clasă și veți învăța smart cu ajutorul profilor.

Unde mi-a plăcut mai mult?

Ei bine, oricât aș da-o la cotit, tot la Laurea în Finlanda m-am simțit mai bine. Însă, este bine de menționat că am petrecut mai mult timp în Finlanda, am avut condiții mai bune de cazare și școala a fost cu accent pe practică. Eu fiind un om practic, mi-a plăcut mai mult aici.

În același timp, în Franța la RSB a fost mai profesional, am studiat Digital Marketing si am avut ocazia sa învăț de la oameni pregătiți bine în domeniu. Ambele experiențe au fost faine, dar niciuna nu este precum cealaltă. Sunt mulți factori care nu se aseamănă, așa că este foarte greu sa dai un verdict în sensul acesta.

Experiența este influențată cel mai mult de oamenii cu care ai ocazia să te întâlnești, iar eu personal în Finlanda am întâlnit oameni extraordinar de mișto, care mi-au rămas prieteni (la la profesori, reprezentanți ai companiilor și până la studenți).

Ți-a fost util articolul?

Categorii: Erasmus

Vlad Arhire

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă adaptată nevoilor lor.

1 comentariu

Vlad Arhire · 04/03/2021 la 21:55

Salutare!

Cu siguranță, Once Erasmus+, Forever Erasmus+.
Mi-a schimbat perspectiva asupra vieții, prietenii și energia. Indiferent de universitatea sau țara în care mergi, cred că experiența se transformă într-un succes.
Și da, într-adevăr, oamenii din Finlanda sunt extraordinari.

Dar tu, faci parte din categoria ”Once Erasmus+, forever Erasmus+”????

Mulțumesc că ai dat pe aici și că ai lăsat un gând!

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.