Ai auzit vreodată de Regula 50 30 20? Probabil că da, mai ales că este una dintre cele mai populare metode de a gestiona bugetul personal, întâlnită peste tot în lume.

Regula 50 30 20 este o metod─â eficient─â de gestionare a bugetului, recomandat─â de speciali╚Ötii ├«n educa╚Ťie financiar─â, at├ót copiilor, c├ót ╚Öi adul╚Ťilor.

Regula 50 30 20
Regula 50 30 20, Sursa: ANZ.com

╚śtim cu to╚Ťii c─â gestionarea banilor sau a bugetului personal reprezint─â una dintre cele mai importante aspecte ale vie╚Ťii noastre. Suntem ├«nc─â slab preg─âti╚Ťi ├«n ceea ce prive╚Öte educa╚Ťia financiar─â, iar metodele pentru gestionarea bugetului recomandate de speciali╚Öti reprezint─â la momentul de fa╚Ť─â, o solu╚Ťie foarte bun─â pentru noi.

Ce este Regula 50 30 20? 

Regula 50 30 20 este o metod─â eficient─â de gestionare a bugetului personal, reprezent├ónd un plan simplu ╚Öi intuitiv care ajut─â oamenii s─â-╚Öi ating─â obiectivele financiare. Mai exact, Regula 50 30 20 const─â ├«n ├«mp─âr╚Ťirea veniturilor lunare ├«n trei zone diferite: nevoi, dorin╚Ťe ╚Öi economii.

Ai un venit lunar consistent sau încă câștigi o sumă de bani mai mică? Nicio problemă, deoarece regula 50 30 20 se poate aplica indiferent de suma pe care o câștigi în fiecare lună.

Cum se împarte bugetul cu regula 50 30 20?

Dup─â cum spuneam, prin folosirea regulei 50 30 20, bugetul nostru trebuie s─â fie ├«mp─âr╚Ťit ├«n 3 zone:

regula 50 30 20 gestionare buget

Haide╚Ťi s─â le lu─âm pe r├ónd ╚Öi s─â povestim un pic despre ele, ca s─â putem ├«n╚Ťelege regula mai bine.

Nevoi – 50% din buget

Regula spune c─â 50% din bugetul lunar trebuie s─â mearg─â spre cheltuielile noastre, cum ar fi chiria, ├«ntre╚Ťinere, utilit─â╚Ťi, m├óncare, transport, rat─â la banc─â, medicamente sau alte produse de care avem nevoie f─âr─â doar ╚Öi poate.

Dorin╚Ťe – 30% din buget

Aceea╚Öi regul─â spune c─â 30% din veniturile noastre lunare este indicat s─â mearg─â spre dorin╚Ťe, cum ar fi ie╚Öitul ├«n ora╚Ö, mersul la cinema, c─âl─âtorit, luat masa la restaurant etc.

Economii – 20% din buget

├Än cele din urm─â, obligatoriu 20% din bugetul nostru va trece ├«n zona de economii. Este esen╚Ťial s─â nu ne atingem de aceste economii sub nicio form─â, dec├ót dac─â ne hot─âr├óm s─â aloc─âm acest buget de 20% investi╚Ťiilor.

Zona de economii este cea mai mic─â, dar totodat─â, cea mai grea de gestionat. Este ideal s─â ne decidem ce facem cu ace╚Öti 20% din buget, dar s─â ╚Ťinem cont c─â nu avem voie s─â ne atingem de ei, f─âr─â s─â avem nevoie urgent─â de ei.

Ideal, specialiștii recomandă ca fondul de economii să fie conceput drept un fond de securitate, la care apelăm doar atunci când avem o nevoie urgentă, cum ar fi pierderea locului de muncă sau o calamitate naturală.

De altefel, speciali╚Ötii recomand─â foarte mult s─â aloc─âm ace╚Öti bani spre investi╚Ťii, care pot fi sub forma investi╚Ťiilor ├«n ac╚Ťiuni la burs─â, afaceri sau chiar cryptomonede.

Despre cum să economisești am mai povestit într-un subiect separat!

Care sunt avantajele utiliz─ârii metodei 50 30 20?

Prin utilizarea diverselor tipuri de metode de gestionare a bugetului personal, cum ar fi regula 50 30 20, vom deveni din ce în ce mai responsabili în ceea ce privește cheltuielile și gestionarea bugetului nostru.

Cu c├ót suntem mai responsabili ╚Öi educa╚Ťi din punct de vedere financiar, cu at├ót mai aproape vom fi de atingerea bun─âst─ârii. Fiecare o ├«n╚Ťelege cum vrea, dar sunt aproape sigur c─â pentru fiecare dintre noi, bun─âstarea include ╚Öi o situa╚Ťie financiar─â bun─â ori m─âcar echilibrat─â.

Educa╚Ťia financiar─â este at├ót de important─â ├«n aceste vremuri, iar f─âr─â ea, nu vom reu╚Öi niciodat─â s─â ducem o via╚Ť─â mai confortabil─â ╚Öi mai lipsit─â de griji. Banii ├«nseamn─â securitate, siguran╚Ť─â ╚Öi fericire. ╚śtiu, nu ├«nseamn─â s─ân─âtate, dar p├ón─â ╚Öi starea de s─ân─âtate poate fi influen╚Ťat─â de bani.

Distribuie:

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informa╚Ťie de calitate, util─â ╚Öi corect─â.