Ai auzit vreodată de Regula 50 30 20? Probabil că da, mai ales că este una dintre cele mai populare metode de a gestiona bugetul personal, întâlnită peste tot în lume.

Regula 50 30 20 este o metodă eficientă de gestionare a bugetului, recomandată de specialiștii în educație financiară, atât copiilor, cât și adulților.

Regula 50 30 20
Regula 50 30 20, Sursa: ANZ.com

Știm cu toții că gestionarea banilor sau a bugetului personal reprezintă una dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre. Suntem încă slab pregătiți în ceea ce privește educația financiară, iar metodele pentru gestionarea bugetului recomandate de specialiști reprezintă la momentul de față, o soluție foarte bună pentru noi.

Ce este Regula 50 30 20? 

Regula 50 30 20 este o metodă eficientă de gestionare a bugetului personal, reprezentând un plan simplu și intuitiv care ajută oamenii să-și atingă obiectivele financiare. Mai exact, Regula 50 30 20 constă în împărțirea veniturilor lunare în trei zone diferite: nevoi, dorințe și economii.

Ai un venit lunar consistent sau încă câștigi o sumă de bani mai mică? Nicio problemă, deoarece regula 50 30 20 se poate aplica indiferent de suma pe care o câștigi în fiecare lună.

Cum se împarte bugetul cu regula 50 30 20?

După cum spuneam, prin folosirea regulei 50 30 20, bugetul nostru trebuie să fie împărțit în 3 zone:

regula 50 30 20 gestionare buget

Haideți să le luăm pe rând și să povestim un pic despre ele, ca să putem înțelege regula mai bine.

Nevoi – 50% din buget

Regula spune că 50% din bugetul lunar trebuie să meargă spre cheltuielile noastre, cum ar fi chiria, întreținere, utilități, mâncare, transport, rată la bancă, medicamente sau alte produse de care avem nevoie fără doar și poate.

Dorințe – 30% din buget

Aceeași regulă spune că 30% din veniturile noastre lunare este indicat să meargă spre dorințe, cum ar fi ieșitul în oraș, mersul la cinema, călătorit, luat masa la restaurant etc.

Economii – 20% din buget

În cele din urmă, obligatoriu 20% din bugetul nostru va trece în zona de economii. Este esențial să nu ne atingem de aceste economii sub nicio formă, decât dacă ne hotărâm să alocăm acest buget de 20% investițiilor.

Zona de economii este cea mai mică, dar totodată, cea mai grea de gestionat. Este ideal să ne decidem ce facem cu acești 20% din buget, dar să ținem cont că nu avem voie să ne atingem de ei, fără să avem nevoie urgentă de ei.

Ideal, specialiștii recomandă ca fondul de economii să fie conceput drept un fond de securitate, la care apelăm doar atunci când avem o nevoie urgentă, cum ar fi pierderea locului de muncă sau o calamitate naturală.

De altefel, specialiștii recomandă foarte mult să alocăm acești bani spre investiții, care pot fi sub forma investițiilor în acțiuni la bursă, afaceri sau chiar cryptomonede.

Despre cum să economisești am mai povestit într-un subiect separat!

Care sunt avantajele utilizării metodei 50 30 20?

Prin utilizarea diverselor tipuri de metode de gestionare a bugetului personal, cum ar fi regula 50 30 20, vom deveni din ce în ce mai responsabili în ceea ce privește cheltuielile și gestionarea bugetului nostru.

Cu cât suntem mai responsabili și educați din punct de vedere financiar, cu atât mai aproape vom fi de atingerea bunăstării. Fiecare o înțelege cum vrea, dar sunt aproape sigur că pentru fiecare dintre noi, bunăstarea include și o situație financiară bună ori măcar echilibrată.

Educația financiară este atât de importantă în aceste vremuri, iar fără ea, nu vom reuși niciodată să ducem o viață mai confortabilă și mai lipsită de griji. Banii înseamnă securitate, siguranță și fericire. Știu, nu înseamnă sănătate, dar până și starea de sănătate poate fi influențată de bani.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.