Mulți dintre noi ne gândim deseori la cum putem să producem venituri, fie pe timpul studenției, fie ca un bonus pe lângă jobul pe care îl avem deja. Există multe metode de a câștiga bani suplimentari sau chiar de a face o meserie bine plătită, fără a depune eforturi fizice.

În ultimii zece ani, au apărut zeci de joburi care se pot presta exclusiv în mediul online, care ne permit să facem bani de acasă. Haide să vedem câteva metode de cum să faci bani de online de acasă.

Cum să faci bani de acasă lucrând online

Serviciile din mediul online au devenit foarte necesare și este loc pentru oricine acolo, indiferent că ești profesionist sau începător. De la început, trebuie să te hotărăști înspre ce zonă vrei să mergi și ce ți-ar plăcea cel mai mult să faci. Pentru că știm cu toții că secretul succesului este acela de a face ce faci cu plăcere.

După ce vezi lista de joburi pe care ți-o expun mai jos, o să începi să te întrebi cum poți să faci bani de acasă din aceste joburi. 

Tot ce va trebui să faci este să înveți bine din cursuri online și de pe alte canale de internet să practici acea meserie, iar mai apoi să-ti faci un site, o pagină de Facebook/ Instagram, un cont pe platforme de freelancing (Upwork, Fiverr, Freelancer) pentru a găsi proiecte din care să faci bani.

De asemenea, poți chiar găsi un job part-time sau full-time la o companie.

cum sa faci bani online - lista de joburi in domeniul serviciilor online

10 Idei si moduri de a face bani de acasă

Pentru început, o să întocmesc o listă de joburi din mediul online care sunt la mare căutare și pentru care se acordă o atenție foarte mare în aceste momente. Lista va fi formată din joburi pentru care se poate învăța din cursuri online și se poate aplica pe posturi de juniori. 

cum sa faci bani de acasa - joburi online cautate in 2021

1. Cum poți face bani de acasă ca Creator de conținut” 

La nivel de începător, acest job poate presupune să ai grijă de partea de comunicare dintr-o firmă. Trebuie să comunici cu clienții prin intermediul rețelelor sociale prin conținut text, imagine sau video.

Va fi necesară capacitatea ta de a face studiu mereu despre trenduri, audiențe, competiție. Firmele caută mereu oameni care le pot crește vizibilitatea și menține activitatea constant pe rețele sociale.  

Eu personal am colaborat cu magazine online și pentru 50-60 de ore pe lună am taxat cu aproximativ 800 de lei. Munca nu este multă, așa că nici eforturile nu sunt mari.

M-am ocupat de rețelele sociale pe care activa magazinul prin creare de conținut și materiale vizuale. Nu este greu, trebuie doar să fii la curent cu noutățile și să creezi conținut unic și relevant.

2. Cum faci bani de acasă ca ”Administrator magazin online”

Acest job presupune să ai grijă de un site. Este pur și simplu o platformă pe care este creat magazinul. Tu vei indexa produse dintr-o bază de date: vei pune titluri, poze, caracteristici și descrieri.

De asemenea, unele magazine au nevoie de cineva care să aibă grijă de produsele lor de pe eMAG. Procesul de indexare și verificare a produselor este similar cu cel de pe magazin. 

Nu este nevoie de experiență în acest domeniu, dar nu strică să înveți dinainte câte ceva despre SEO. Acest concept se referă la cum trebuie scrise textele.

Despre cum trebuie indexate imaginile pentru a fi găsite ușor în Google și cum să folosești anumite cuvinte cheie. Am deținut un asemenea post și am fost plătit cu 1000 de lei pentru o muncă pe care o plănuiam după placul meu. 

3. Cum poți face bani online caTranscriptor”

Acest job presupune să scrii „după dictare” ce se vorbește în anumite video-uri. Am întâlnit acest job în cursurile video online, în care un specialist vorbește și cineva trebuie să efectueze subtitrarea/transcriptul.

Pot fi în scrise în engleză sau chiar în română. Cursurile online sunt din ce în ce mai multe, iar necesitatea pentru astfel de servicii devine mare. 

Cunosc o prietenă care face acest lucru pentru un speaker. Nu primește bani, dar are acces la toate cursurile de pe platforma respectivă, care sunt contra cost. După părerea mea, este o afacere buna atâta timp cât poți folosi acest troc ca și o investiție în propria dezvoltare.

Poți căuta pe grupurile de nișă astfel de joburi și cu siguranță vei putea face ceva bani. Dacă știi engleză la un nivel avansat, poți face traduceri din română în engleză.

4. Cum poți să câștigi bani online ca și ”Copywriter”

Afacerile din online se folosesc în permanență de campanii de promovare pentru a vinde produse sau servicii. Textul pentru reclame sau pentru procesul de comunicare este unul dintre cele mai importante elemente dintr-o campanie de marketing.

De asemenea, foarte multe afaceri din online au dezvoltat bloguri prin care informează oamenii cu privire la produse. Textul este cel mai important element în aceste circumstanțe. 

Dacă îți place să scrii sau crezi ca ești capabil sa înveți cum să scrii texte care pot atrage atenția și să vândă, atunci vei găsi cu siguranță un job în acest domeniu. Există cursuri gratuite pe internet de copywriting și de asemenea de SEO, pentru că va trebui să faci ca acele articole să ajungă să fie găsite ușor în căutările din Google. 

5. Cum să castigi bani online ca ”Specialist SEO”

Luăm SEO (Search Engine Optimization) ca subiect separat. Există multe joburi în mediul online pentru persoane care pot face o analiza SEO sau care pot îmbunătăți partea de SEO de pe un site.

Îți voi spune despre aceste servicii SEO că sunt cele mai importante strategii de marketing de care are nevoie o afacere în 2021. Probabil și mulți ani de acum încolo. Practicile SEO ajută un site web sau anumite produse să apară în Google cât mai sus ca și poziție atunci când un utilizator caută după anumite cuvinte. 

Dacă ai capacitatea de a învăța SEO din cursuri online la un nivel profesionist, atunci îți spun sigur ca jobul tău în mediul online este asigurat. Dacă ai ambiție și timp, îți recomand să înveți SEO pentru că este elementul cheie de care are nevoie orice afacere care deține un website în mediul online.

Eu am urmat un curs de SEO foarte bun, iar în mai puțin de 3 luni am înțeles bazele și am început să am rezultate extraordinare pe website-ul meu. Dacă vrei să aflii mai multe despre SEO, am scris detaliat despre această meserie.

6. Cum faci bani de acasă ca ”Designer Grafic”

Un alt element cheie de care companiile vor avea întotdeauna nevoie este vizualul. Putem aminti aici elemente precum bannere pentru site-uri, pentru reclame, broșuri, flyere, reclame, sigle și așa mai departe.

Îți mărturisesc că nu ai nevoie de abilități de artist pentru acest job. Va trebui sa înveți elemente de bază de design grafic, care nu sunt greu de învățat. Spre exemplu, cum să aranjezi elemente în pagină, reguli de tipografie și așa mai departe. Va trebui să înveți să creezi grafica într-un program.

Recomand suita Adobe, adică Illustrator, inDesign, Photoshop. Află mai multe într-un articol dedicat acestui subiect Ce trebuie să faci ca să lucrezi ca Graphic Designer!

Vei găsi foarte multe cursuri gratuite pe internet prin care poți învăța de la zero cum să lucrezi și să creezi materiale grafice. Se găsesc multe joburi în domeniu și mai ales pentru începători, deoarece companiile mici nu au bani să plătească un grafic designer experimentat.

7. Cum poți câștiga bani online ca ”Web Designer”

A fi Web Designer este diferit de a fi Graphic Designer. Un web designer trebuie sa dețină cunoștințe de bază despre web development pe partea de front-end (un pic de programare ușoară).

El creează partea vizuală de pe website-uri, cum ar fi pagini statice sau landing page-uri. Sunt necesare cunoștințe în HTML, CSS, JavaScript. Le poți învăța fără să ai o gândire logică. Designul îl vei face într-un soft precum Adobe XD, Figma, Sketch.

Eu am învățat de unul singur de pe internet HTML și CSS. Trebuie sa recunosc că a trebuit să am răbdare și să exersez foarte mult pentru a ajunge la nivelul în care să pot crea o pagina web statică.

Acest job este foarte căutat și bine plătit, poate chiar mai bine plătit decât cele precedente. Se poate învăța din cursuri online despre web design, iar cu răbdare acest job iți poate aduce venituri foarte mari.

8. Cum face bani de acasă un ”Programator Junior”

Fără prea multe detalii, cei din industria IT vor avea întotdeauna avantajul de a beneficia oricând de joburi în mediul online. Partea bună este că există deficit de personal în piață pentru joburile din acest domeniu, așa că este nevoie de foarte mulți viitori programatori.

Dacă ai ambiția necesară, sunt sigur că poți face acest lucru și fără studii. Trebuie doar să ai ambiție și să muncești foarte mult, deoarece alternative de a face asta sunt foarte multe. 

Cea mai facilă intrare în mediul programatic este Web Development-ul, deoarece nu necesită neapărat un background anterior în programare pentru a înțelege conceptele. În general, un programator are libertatea de a lucra de acasă foarte mult, iar unii dintre ei își iau proiecte separate din care să facă bani suplimentari din confortul casei.

9. Cum poți genera venituri online ca ”Editor video”

Fiind era conținutului video pe internet, serviciile de editare video sunt la mare căutate. Este loc pentru oricine care poate să facă treabă bună. Poți învăța cum să editezi video foarte ușor din cursuri online.

Toată munca frumoasă mi se pare la montaj și la efecte. Așa că te poți focusa pe cum se editează și te poți inspira din vloguri sau videoclipuri populare care arată foarte bine.

Trebuie doar să înveți bine un program de editare video, ca Adobe Premier, Sony Vegas sau orice altceva crezi ca e mai ușor pentru tine. Îți faci un website de prezentare, te promovezi pe rețele sociale și Google și începi să lucrezi cu diverși clienți: afaceri, vloggeri, fotografi etc.

10. Cum poți câștiga bani de acasă ca ”Junior Digital Marketing Specialist”

Acest job este mai complex, de aceea l-am lăsat la urmă. În cadrul acestui domeniu, poți să te apuci să înveți toate zonele din Digital Marketing ori să te specializezi într-o anumită ramură.

Este foarte greu și necesită timp să ajungi un specialist în Digital Marketing, însă nu imposibil să urmezi o anumită sferă din această zonă, cum ar fi Google Ads, Facebook Ads, E-Mail Marketing etc. Cursuri sunt foarte multe pe internet, iar sferele de interes sunt chiar mai diversificate de atât.

cum sa faci bani online, persoana care si-a gasit libertatea

Siguranța joburilor din mediul online

Poți fi sigur că aceste joburi în mediul online nu vor înceta să fie căutate niciodată. Secretul este să înveți și să faci foarte bine un lucru. Sunt sigur că se va suprasatura piața de prestatori de astfel de servicii, însă vor rămâne acolo doar cei care fac asta cu seriozitate și profesionalism. 

Încearcă sa înțelegi bazele unui domeniu din online, iar mai apoi sa îți găsești proiecte sau firme cu care sa colaborezi. Trebuie să rămâi conectat la cum se dezvoltă domeniul și să înveți continuu pentru a putea oferi servicii de calitate.

Pe măsură ce vei progresa, vei putea mări prețurile și să-ți crești autoritatea în piață. Dacă vei fi mulțumit cu ceea ce faci, atunci te poți gândi ca pe viitor să-ti deschizi propria afacere prin intermediul căreia să prestezi astfel de servicii.

Aceasta este doar o parte din categoria joburi în mediul online. Ele sunt mai multe, însă pe acestea le categorisesc eu ca fiind potențiale joburi pentru începători. Este bine dacă reușești să dobândești un job într-unul dintre domenii, pentru că poți evolua la locul de muncă.

Multe dintre aceste joburi le-am încercat, altele le-am prestat timp îndelungat și mi-am creat mereu un venit suplimentar sau chiar venit principal în timpul facultății.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.