Primul meu job a fost într-o agenție de design & print. Printre altele, acolo mi-am pus bazele în meseria de Graphic Designer, lucru de care m-am cam distanțat acum, dar pe care l-am făcut mai bine de 4 ani.

Am învățat domeniul de la 0 și treptat am ajuns să stăpânesc destul de bine lucrul în diferite programe de grafică. Vrei să știi cum poți deveni graphic designer și ce face un graphic designer? Îți voi povesti câte ceva din experiența mea și despre cum poți avea o meserie într-un domeniu atât de creativ!

Ce face un Graphic Designer?

Un Graphic Designer concepte diferite materiale de marketing, branding sau orice altceva are nevoie o afacere și se referă la partea vizuală.

Mai concret, un graphic designer poate concepte materiale precum: sigle (logo), afișe, pliante, broșuri/ cataloage, bannere, reclame grafice, design pentru site-uri, design pentru prezentări și multe altele.

Acesta trebuie să se asigure că materialele pe care le face corespund cu cerințele clientului sau afacerii pentru care lucrează.

Cum creează materiale grafice un Graphic Designer?

Ca să poată să creeze o grafică, un Graphic Designer lucrează și concepe materialele într-un program de grafică. Acestea pot fi: Adobe Photoshop (mai mult pentru manipulare și editare poze), Adobe Illustrator, Indesign, Adobe XD, CorelDraw și altele.

Cert este că la un moment dat, dacă te focusezi pe programele de la Adobe (recomandat), acestea se vor completa unele pe altele, în funcție de ceea ce va trebui să faci.

Programele se învață la un nivel mediu destul de repede din tutoriale și materiale video/ text de pe internet. Nu necesită programare sau alte lucruri, ci doar folosirea unor unelte din cadrul acestora care fac diferite lucruri: adaugi elemente, forme, umbre, culori, gradiente, poziționări, centrări, decupare, editare etc.

Dacă ești interesat poți începe cu un program din suita Adobe menționate mai sus, măcar să vezi dacă îți place.

Care sunt calitățile unui Graphic Designer?

Un Graphic Designer trebuie să nu ducă lipsă de creativitate și atenție la detalii. Acesta trebuie să aibă viziune, imaginație bogată și să facă din niște simple idei un material unic și demn de trimis în piață: afară (în cazul bannerelor, afișelor, pliantelor, broșurilor, siglelor) sau pe internet (sigle, bannere, postări, reclame etc).

Dacă încă nu ești foarte creativ, să știi că această zonă se poate dezvolta. Trebuie să urmărești mult conținut de pe internet și să vezi cum gândesc și cum lucrează alți profesioniști. Întotdeauna, ca să poți învăța ceva, trebuie să practici acea meserie. Începi cu pași mici și faci proiecte și diferite materiale pentru tine, ca să poți experimenta.

De asemenea, Graphic Designerul trebuie să devină un bun și eficient stăpân al programelor în care lucrează. Cu cât înțelegi mai bine programul în care lucrezi, cu atât mai fain și rapid o să lucrezi. La început vei pierde ore în șir încercând să faci ceva, iar pe parcurs vei face acel lucru în câteva minute.

Cum poți deveni Graphic Designer?

Este o meserie frumoasă, care se învață în fața calculatorului. Graphic Design-ul este un domeniu foarte larg la nivel internațional și vei găsi o tonă de informație pe Google și YouTube. Urmărește la început niște tutoriale, învață un program la un nivel care să îți permită să creezi primele lucruri: o carte de vizită, un afiș, o siglă etc.

Pe urmă, urmărește-i pe designerii care deja fac asta foarte bine și învață de la ei cum gândesc, de ce fac anumite lucruri și cum. Totodata, va trebui să înveți conceptele de bază din Graphic Design, cum ar fi noțiuni de tipografie, de culori, contrast, structură și altele.

În parcursul tău de învățare, încearcă să faci câteva materiale pe care să le pui într-un portofoliu. Există o platformă în care îți poți face cont și îți poți construi propriul portofoliu gratuit, pe care ulterior îl poți distribui și altor oameni.

Aceasta se numește behance.net, iar aici ai un exemplu cu portofoliul pe care l-am avut eu. Dacă vrei să lucrezi independent, acesta te va ajuta enorm, precum și o pagină de instagram/ facebook sau propriul website, dacă vrei să atragi clienți.

Cum poți lucra ca Graphic Designer?

Dacă ai ajuns la un nivel la care poți face materiale care să arate cât de cât bine, atunci ai mai multe variante de a lucra:

1. Te angajezi într-o companie care are nevoie de un Graphic Designer

În general, companiile de dimensiuni medii și mari au un departament intern de marketing în care au propriul lor graphic designer. Acesta creează tot felul de materiale pentru companie, de la afișe, broșuri, bannere, prezentări până la reclame și postări pe social media.

2. Te angajezi într-o agenție de design/ marketing

În cadrul unei agenții, Graphic Designer-ul va primi mai multe proiecte și clienți pentru care va trebui să conceapă materiale grafice. Este fain să lucrezi într-o astfel de agenție deoarece vei avea diversitate, clienți cu diferite domenii de activitate și rar vei face același lucru care te poate duce în monotonie.

3. Lucrezi ca și Freelancer/ independent

Dacă ești freelancer înseamnă că te descurci bine la graphic design și poți lucra independent pentru clienții pe care îi găsești singur. De obicei, freelancerii primesc proiecte pe diferite platforme de freelancing, ca Fiverr, Upwork, Freelancer sau își găsesc singuri proiecte abordând direct diferite afaceri.

Atunci când lucrezi independent este necesar să faci o treabă foarte bună, ca mai apoi clienții să mai colaboreze cu tine sau să te recomande și altor firme.

În cât timp pot învăța Graphic Design?

Dacă ești muncitor și perseverent, poți avea primele tale lucrări chiar după câteva luni. Dacă înțelegi programele și practici mult, atunci parcursul tău și progresul vor fi mai rapide.

Dacă aloci câteva ore pe zi doar acestui lucru, înveți, urmărești oameni din domeniu și lucrezi la proiecte imaginare, atunci după 6 luni – 1 an poți avea un loc de muncă sau primii clienți.

Cât câștigă un Graphic Designer?

Salariul unui Graphic Designer junior, cu experiență între un an și 3 ani poate fi între 500 și 1 000 de euro. Depinde foarte tare de tine cât de bine îți faci treaba.

După 3 ani, iar în unele cazuri poate și mai repede, un graphic designer poate câștiga peste peste 1 000 de euro! Îți consolidezi un portofoliu de lucrări fain și începi să aplici la joburi în agenții mari, unde se plătește mai bine.

Este o meserie frumoasă, de viitor și foarte accesibilă oricărui tânăr care nu are nicio perspectivă de viitor. Se poate învăța rapid, există multe locuri de muncă în domeniu, dar și competiția este mare. Astfel, ține doar de tine și de cât de bine faci treaba și te vinzi în piață.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.