fbpx
Timp de citire: 2 minute

Având oportunitatea să locuiesc în Finlanda aproximativ jumătate de an, am descoperit cultura și felul în care oamenii din Finlanda comunică între ei. Astfel, am descoperit că oamenii de acolo vorbesc pe o limbă foarte greu de înțeles, care nu se aseamănă absolut deloc cu limba română. Dacă te întrebi ce limbă se vorbește în Finlanda, rămâi aproape.

ce limba se vorbeste in finlanda

Ce limba se vorbește în Finlanda?

Limbile oficiale din Finlanda sunt limba finlandeză și limba suedeză. Cea mai mare proporție a locuitorilor din Finlanda vorbesc limba finlandeză (peste 85%), iar pe lângă suedeză, mai sunt alte câteva limbi vorbite de minorități. Cel mai întâlnit cuvânt în finlandeză în întreagă lume este cuvântul ”saună”, concept inventat de finlandezi și nelipsit din cultura lor.

Limba finlandeză este greu de învățat, în special pentru români, deoarece nu se aseamănă deloc, nici cu româna, dar nici cu engleza. Atât cât am locuit acolo, nu am reușit să prind mai nimic din ce vorbeau colegii mei de la școală. În schimb, sunt câteva cuvinte ușor de reținut, precum: Moika (Bună), Terve (Salut), Kiitos (mulțumesc), Tervetuloa (Bun venit) etc. Așadar, atunci când te gândești să emigrezi în Finlanda și nu știi ce limba se vorbește în Finlanda, aruncă o privire peste dicționarul finlandez, ca să știi ce te așteaptă.

De ce este grea finlandeza?

Finlandeza este grea deoarece conține cuvinte care sunt foarte lungi și greu de pronunțat de către români. Pe lângă asta, imaginează-ți cât de greu este să reții și să pronunți în mod natural un cuvânt format din 20-30 de litere. Spre exemplu, Universitatea de Științe Aplicate se scrie ”Ammattikorkeakoulu”, deci într-un singur cuvânt sau ”lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas” care se traduce care practic prezintă o meserie de mecanic de avionane cu turbină auxiliară. Așadar, vedem că limba finlandeză conține foarte multe consoane, litere dublate, și cuvinte lungi. Nu se aseamănă deloc cu româna, poate mai mult cu maghiara.

De ce este important să știi limba finlandeză dacă vrei să emigrezi în Finlanda

Este foarte important să știi măcar puțină finlandeză atunci când te decizi să mergi la muncă sau să te muți în Finlanda. Locurile de muncă în construcții, curățenie, producție nu necesită neapărat cunoștințe avansate de limba finlandeză, însă dacă vrei joburi mai bune, este absolut necesar să știi limba. Atunci când te decizi să imigrezi, adică să te stabilești definitiv in Finlanda, limba devine obligatorie.

Ți-a fost util articolul?


Vlad Arhire

Student masterand, împătimit al experiențelor de orice fel și dedicat vieții de student. Unul dintre obiectivele lui este acela de a-și ajuta colegii mai mici să profite de anii frumoși ai studenției, să învețe din greșeli și să beneficieze de orice oportunitate valoroasă. Printre realizările sale regăsim două experiențe de studiu în străînătate prin programul Erasmus, o experiență în SUA prin programul Work and Travel. Pe partea profesională, Vlad este activ în zona de Marketing.

0 comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.