În fiecare an, peste 15.000 de studenți din întreaga lume ocupă locuri de muncă sezoniere în SUA, prin intermediul Work and Travel USA.

Salariul minim la nivel național în SUA este de 7,25 USD pe oră pentru posturile de la nivelul basic. Pentru posturile care includ bacșiș (cum ar fi chelnerii), salariul minim național este între 2,13 – 5,25 dolari pe oră, având în vedere că pe lângă salariul de bază, studenții câștigă venituri consistente din bacșiș.

Eu am fost plecat în California, în Santa Cruz și am lucrat într-un parc de distracții, unde am câștigat 13 dolari pe oră. Într-o lună bună, cu câteva zile de ore suplimentare, am reușit să câștig chiar peste 2 000 de dolari. Am fost super mulțumit – nu mi-a lipsit nimic, am călătorit, m-am distrat și chiar m-am întors și cu ceva bani acasă.

Joburile bine plătite, vizate de studenți prin programul Work and Travel USA

Cele mai populare joburi pe care le poți găsi pe lista de joburi oferită de agențiile de Work and Travel sunt, în general, joburile din restaurante, hoteluri, parcuri de distracții sau din punctele cu atracții turistice.

⭕ Ride Operator

Ride operator-ul este persoana care lucrează într-un parc de distracții și se asigură că fiecare persoană este îmbarcată în carusele corect, se asigură de siguranța acestora și pornește și oprește caruselul.

⭕ Game Operator

Un Game Operator lucrează într-o zonă de jocuri (arcade) și instruiește oamenii în ceea ce privește operarea aparatelor de jocuri, îi monitorizează și se asigură de buna funcționare a aparatelor.

⭕ Dishwasher

Dishwasher-ul este cel care spală vasele, în general la restaurant. Acesta folosește mașina de spălat vase, nicidecum nu este pus să spele vasele manual.

⭕ Busser

Datoria busser-ului este de a-l ajuta pe ospătar prin monitorizarea meselor pentru a debarasa după plecarea oaspeților și pregătirea necesarului pentru următorii oaspeți. Această poziție include și bacșișurile. Tradiția culturii americane este ca oaspeții să lase 15-20% din suma totală a notei.

⭕ House keeper

Datoria persoanei angajate pe un post de house keeper (curățenie) este întreținerea zilnică a camerelor de hotel, dar și menținerea igienei în hotel, în general.

⭕ Bell staff

Datoria unei persoane angajate în acest post este de a transporta bagajele oaspeților la intrarea sau la ieșirea din hotel. Atunci când nu face asta, cel angajat pe poziția de “bell staff” este obligat să întâmpine călduros oaspeții la intrarea în hotel sau în hol.

⭕ Food runner/ line server

Atribuțiile Food Runnerul-ui sunt umplerea cărucioarelor cu mâncare în bufete, apoi transportul alimentelor, pregătirea condimentelor, umplerea aparatelor cu apă caldă sau gheață la nevoie, lucrul cu alimentele și depozitarea lor, adesea aranjarea bucătăriei și grija pentru integritatea acesteia etc.

⭕ Cashier

Datoria casierului este de a lucra la casierie, fiind responsabil pentru toate întrebările legate de bani, închiderea conturilor și pentru toate tranzacțiile.

⭕ Server (ospătar)

Îndatoririle serverului sunt de a primi comenzile clienților, de a servi băuturi și mâncare. Această poziție se caracterizează prin salarii mici, datorită sumelor mari câștigate din bacșiș.

⭕ Guest services/ Food and Beverage host

Un guest service comunică cu oaspeții care doresc să facă sau să anuleze rezervări, întâmpină oamenii la sosirea în restaurant/ hotel, le atribuie camere și apartamente, le eliberează cheile și colectează informații privind plățile.

⭕ Lifeguard

Salvamarul avertizează înotătorii despre activitățile necorespunzătoare sau pericole și pune în aplicare regulamentele piscinei și politicile de siguranță în apă. Acesta asigură primul ajutor în caz de accident, salvează înotătorii aflați în dificultate sau în pericol de înec și le administrează resuscitare cardio-respiratorie și/sau respirație artificială, dacă este necesar.

⭕ Prep cook

Un Prep Cook este responsabil cu pregătirea ingredientelor folosite de bucătari în diverse feluri de mâncare. Acesta porționează carnea, legumele, fructele, feliază brânzeturile, pregătește sosuri, ajută la depozitare etc.

⭕ Grocery clerk

Un grocery clerk lucrează în supermarket/ hypermarket, iar rolul său este de a menține mediul de lucru curat, organizează standurile cu produse alimentare și aprovizionarea rafturilor cu produse pe care clienții le pot cumpăra, precum și alte servicii la cererea clienților din magazin.

⭕ Ice cream shop worker

Un vânzător de înghețată lucrează cu publicul și vinde înghețată în diverse locuri aglomerate, cum ar fi parcuri de distracții, resorturi, puncte cu atracții turistice.

Cum îmi aleg jobul?

Joburile expuse mai sus nu le vei găsi singur, deci nu-ți face griji de acest lucru. Agenția prin care vei aplica pentru programul Work and Travel îți va furniza periodic, de la înscriere până la interviu, liste mari de joburi din care poți alege.

Astfel, vei avea la dispoziție multe joburi din care vei putea alege, în funcție de locație, salariu, fișa postului.

Recomandări înainte de a alege jobul

De obicei, studenții care participă la un program Work and Travel câștigă între 9,50 și 12 dolari pe oră.

Atunci când îți alegi un loc de muncă pe perioada verii în SUA este recomandat să iei în considerare, pe lângă salariu:

✌ costurile pentru mâncare și cazare din zona respectivă
✌ posibilitatea de a lucra ore suplimentare (toată lumea vrea să facă mai mulți bani)
✌ șansele de a găsi un al doilea loc de muncă (pentru cei care vor să se întoarcă cu mulți bani)

În unele cazuri, cu un loc de muncă la care câștigi 9 dolari pe oră, este posibil ca la final să rămâi cu mai mulți bani decât la un job la care primești 12 dolari pe oră, deoarece acest lucru este redat de zona în care trăiești.

Indiferent care este locul în care decizi să mergi la muncă, asigură-te că alegi un loc de muncă care îți va acoperi cheltuielile de program, precum și de călătorie și distracție.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.