Au trecut câțiva ani de când am fost plecat în SUA prin programul Work and Travel SUA, iar acum consider că este cel mai potrivit moment să-mi expun învățăturile și lucrurile pozitive extrase din această experiență superbă.

Pentru puțin context – am fost plecat o vară în Santa Cruz, California prin programul Work and Travel, un program dedicat studenților de pretutindeni.

Am muncit, m-am distrat, am călătorit foarte mult și am trăit “visul american” timp de patru luni de vară. Am văzut multe din locurile și lucrurile faine pe care le-am tot văzut în filmele americane și pot spune că am trăit cea mai frumoasă vară din viața mea, de până acum.

procedura pentru Work and Travel SUA

La 3 ani după această experiență, vreau să împărtășesc cu voi lucrurile care mi-au influențat viața după programul Work and Travel SUA.

1. Am scăpat de teama de a călători cu avionul

Îmi amintesc că înainte de a pleca, cel mai mult îmi era frică de faptul că nu mă voi descurca la aeroport. Am auzit tot felul de povești în care oamenii și-au pierdut bagajele, n-au găsit terminalul sau alte bazaconii.

Mi-a fost frică, mai ales că am avut escală în cel mai mare aeroport din Europa. Nu am putut să mă bucur complet de zborul lung de 21 de ore, datorită acestei frici. La întoarcere, lucrurile s-au schimbat, deoarece mi-am dat seama că este atât de simplu și că până și bătrânii care nu au văzut în viața lor un aeroport se descurcă.

De atunci, pentru mine a devenit o plăcere să merg la aeroport, să mai petrec câteva ore pe acolo înainte de zbor, să mă bucur de experiența zborului cu avionul.

2. Mi-am resetat mindsetul

Momentul în care am ajuns în SUA a deschis un nou capitol al vieții mele. SUA este o țară care nu se aseamănă aproape deloc cu România, iar oamenii sunt extrem de diferiți.

Având ocazia să trăiesc pe lângă ei, am încercat să observ lucrurile care îi fac mai fericiți, deoarece acolo unde am ajuns eu, lumea era super relaxată și veselă. Mi-am schimbat mindset-ul și am devenit mai deschis, mai relaxat, mai optimist.

3. Am scăpat de teama de a vorbi în engleză

Îmi aduc aminte că înainte să plec abia puteam să vorbesc ceva în engleză, cu toate că am făcut destul de multă la școală. Motivul nu era neapărat că nu știam engleză ca să pot ține o conversație, cât era despre faptul că mă blocam și îmi era teamă să vorbesc – pentru că nu aveam încredere în mine.

Odată ajuns acolo, mi-a fost rușine o vreme să intru în conversație cu cineva. Mergeam la magazin sau în diverse locuri pe care le vizitam și mi-era rușine să cer ceva. Dacă nu aveam un coleg lângă mine care să mă asiste, mi-era frică.

La vreo lună după sosire, m-am destins deoarece am observat că lumea vrea să mă ajute, să se bage în seamă cu mine și să mă cunoască, indiferent că vorbeam bine sau nu.

După 3 luni de SUA, am învățat atât de multe cuvinte noi, am reușit să întrețin conversații în engleză fără emoții, iar ca bonus, am învățat chiar și multe expresii de care mulți din România nu au auzit și care sunt atât de uzuale (renumitul “slang”).

4. Am învățat ce este munca și cum să tratez mersul la muncă

Am muncit timp de 4 luni într-un depozit, unde mă ocupam de gestionarea, aprovizionarea și manipularea mărfurilor pentru un lanț de restaurante din parcul de distracții în care îmi desfășurăm activitatea.

Munca aceasta m-a responsabilizat extrem de mult, m-a ajutat să trec peste barierele lingvistice și mi-a oferit primul moment de independență financiară de până atunci.

Am învățat cât este de important să comunici cu echipa, să fii responsabil și să-ți asumi greșelile pe care le faci, precum și importanța respectării programului de lucru, care mi-a dat de furcă uneori, deoarece lucram în ture.

5. Am învățat să-mi gestionez cheltuielile

A fost primul moment în care aveam banii mei și eram responsabil de gestionarea bună a acestora, deoarece nu era nicio șansă să cer părinților mei să-mi trimită bani de acasă. M-am descurcat extraordinar de bine, cu toate cheltuielile (chirie, mâncare, distracții), nu mai spun că am luat multe cadouri, am călătorit, m-am distrat, dar am venit și cu bani acasă.

6. Am reușit să devin mai sociabil

Până la momentul Work and Travel, nu eram cea mai sociabilă persoană. Eram confortabil cu prietenii din cercul meu, dar niciodată cu oameni noi, colegi de la facultate.

Prin această experiență, am învățat să comunic și să trec peste multe bariere de comunicare, în special datorită contextelor frumoase și a oamenilor de treabă cu care am avut ocazia să mă înconjor.

7. Mi-am schimbat stilul de viață

Experiența din SUA mi-a oferit puțin mai mult stil, dar mai ales, o perspectivă mai optimistă asupra vieții. În general, aceste lucruri vin fără să vrei atunci când locuiești mai mult timp într-o cultură diferită.

Probabil că felul de a fi al oamenilor de acolo mi-a influențat și mie comportamentul și stilul de viață.

8. Am devenit mai curajos

După ce m-am descurcat într-o țară la peste 10 000 km distanță de casă de unul singur, cu siguranță pot spune că am căpătat curaj peste măsură! Aș avea curaj să plec oriunde acum, să explorez necunoscutul și să îmi testez limitele.

9. Am scăpat de prejudecăți

Într-o cultură atât de variată precum este cea pe care o întâlnești în SUA, cu siguranță vei scăpa de multe prejudecăți pe care le-ai dobândit în România. Vei înțelege că oamenii sunt diferiți și că idealul acestora în viață nu este neapărat același ca al nostru, ceea ce nu este de judecat.

10. Mi-am deschis apetitul de a cunoaște și experimenta

Ceea ce mi-a rămas cel mai mult întipărit în minte este faptul că pe toată perioadă în care am stat în SUA, am petrecut mult timp plimbându-mă fără direcție, testând locuri și localuri diverse.

Am închiriat des mașină ca să pot ajunge în locuri super cunoscute și interesante, cum ar fi Big Sur, Marele Canion, Las Vegas. Am petrecut seri faine cu mexicani, americani, canadieni, jamaicani și m-am simțit extraordinar de bine.

Pe scurt, mi-am deschis apetitul de a cunoaște oameni faini, dar mai ales, locuri în care până acum doar visam să ajung.

11. Mi-am auto-evaluat abilitățile

În SUA mi-am descoperit și șlefuit abilități de care nici nu credeam că am să mă folosesc prea curând. Am fost nevoit să învăț să gătesc, să fac curat, să fac cumpărături și așa mai departe.

Mi-am dat seama că sunt capabil să fac absolut orice, atât timp cât sunt dispus să învăț și să nu mă dau bătut.

12. Oamenii și-au schimbat percepția față de mine

Când m-am întors acasă în România, fiecare prieten și cunoscut m-a privit cu alți ochi. Mă bucur că cei invidioși m-au perceput ca fiind arogant, ceea ce m-a făcut să-mi dau seama că nu-mi sunt adevărați prieteni, iar prietenii buni s-au bucurat împreună cu mine de experiențele pe care le-am avut și au apreciat faptul că am reușit să vin acasă o persoană mai mișto.

13. Sunt mândru de mine

Știi cum e, atunci când reușești să-ți îndeplinești un vis prin propriile forțe, trebuie neapărat să fii mândru.

Așa sunt și eu, chiar și după câțiva ani de când s-a întâmplat această experiență. Sunt super mândru și de fiecare dată povestesc despre amintirile mele din SUA cu foarte mult entuziasm.

14. Mă consider un om cu o experiență de viață fascinantă

În continuarea punctului anterior, pot spune că cele 4 luni petrecute în SUA mi-au oferit o experiență de viață minunată, demnă de povestit. Am văzut Marele Canion și am coborât până la râul Colorado, am străbătut Death Valley, am locuit timp de 4 luni la doar 50 de metri de Oceanul Pacific și m-am simțit extraordinar.

15. Mi-am șlefuit gusturile

Tot în SUA am reușit să descopăr multe stiluri vestimentare, muzicale, culinare. M-am bucurat extrem de mult să descopăr istoria muzicii mele preferate, chiar la ea acasă. Mi-a plăcut că am reușit să descopăr magazine cu haine care mă reprezintă, dar mai ales, să experimentez mâncarea din peste 10 culturi diferite.

16. Am câștigat prieteni buni

La câțiva ani de la finalizarea experienței, mă pot mândri încă cu câștigul unor prieteni buni, cu care comunic și mă întâlnesc, chiar dacă locuim în orașe diferite.

Faptul că ai șansa să găsești câțiva oameni cu interese similare ca și tine, probabil că este unul dintre cele mai mari beneficii pe care ți le oferă programul Work and Travel.

17. Mi-am făcut primii prieteni din alte țări

Tot la lista de prieteni se adaugă și ceilalți studenți cu care am interacționat de-a lungul experienței. Pe această listă intră prieteni din Malaezia, Jamaica, SUA, Macedonia, Bulgaria.

Chiar dacă suntem foarte departe unii de alții, momentele de la parcul de distracții din SUA ne-au legat. Fie că stăteam și mâncam masa de prânz pe scările restaurantului sau că ne întâlneam la biroul de HR să folosim netul companiei ori că ne-am distrat pe la vreo petrecere pe plajă, toate momentele au reușit să creeze o legătură specială.

18. Mi-am lărgit oportunitățile

Unul dintre cele mai mari avantaje pe care ți le oferă programul este exact faptul că îți deschide calea spre și multe oportunități de a pleca. De-ndată ce ai spart gheața și ai plecat o dată, vei avea ocazia de a mai pleca, din nou și din nou. Asta fac o mare parte dintre studenți. Iar ceea ce urmează după, la întoarcerea în România.. este și mai tare!

19. M-am responsabilizat

M-am responsabilizat destul de mult, având în vedere că înainte depindeam de părinți în orice făceam. De la momentul revenirii în România, n-am mai cerut bani părinților, deoarece am căutat să muncesc în paralel cu facultatea și la scurt timp după aceea, m-am și mutat.

20. Am învățat să depășesc momente grele

Îmi amintesc că primele două săptămâni au fost groaznice pentru mine. Mi-a fost mai greu să mă acomodez cu jobul, cu programul (lucram în ture, iar dimineața începeam la ora 6) și mi-era și dor de familie și prieteni.

Am depășit acest moment.. Cu ajutorul studenților cu care am stat de vorbă, care m-au încurajat și mi-au spus că e doar o chestiune de timp. Pe lângă asta, am mai avut momente în care m-am simțit rău (unul singur, de fapt) și am simțit nevoia unui părinte, dar la fel, am învățat să depășesc aceste lucruri.

21. Am experimentat lucruri care nu mi-au plăcut

Da, de-asta consider experiența Work and Travel extrem de utilă oricărui tânăr. Cu siguranță că nu vei avea parte doar de lucruri care îți vor plăcea, dar asta te va forța să deschizi ochii, să încerci să schimbi ceva sau să iei măsuri pentru a-ți ușura viața.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.