Experiența pe care am trăit-o în SUA prin programul Work and Travel USA a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea.
Încă mă gândesc la cât de frumos a fost, cât de multă lume bună am întâlnit acolo și ce locuri minunate am reușit să văd într-un loc atât de îndepărtat de România.
Totul a durat 3 luni și 13 zile, timp în care am muncit într-o companie plină de energie, cu oameni veseli și prietenoși. Tot în acest timp am reușit să călătoresc de-a lungul multor locuri minunate pe care le văzusem până atunci doar în poze sau la televizor.
Aventura de o vară de teritoriul Americii de Vest nu o voi uita niciodată, deoarece mi-a umplut viața de schimbare, de bucurie și de tineri români și străini care aveau să-mi devină prieteni de nădejde mai târziu 🙂
Așadar, îmi propun să vă deschid curiozitatea mai mult, să vă prezint experiența Work and Travel USA pe care am trăit-o în vara 2018, la vârsta de 22 de ani, student în anul 2 de facultate.
Cu această ocazie, vreau să îmi arăt aprecierea pentru programul Work and Travel USA, deoarece reușește să adune vară de vară mii de studenți din întreaga lume în locuri minunate de pe teritoriul SUA.
Ce este programul Work and Travel?
Work and Travel USA este un program internațional dedicat studenților din întreaga lume. Prin intermediul acestui program, studenții pot munci și călătorii pe teritoriul Statelor Unite aproximativ 4 luni în timpul verii.
Programul nu are nicio legătură cu facultatea, însă apartenența în calitate de student la o instituție de învățământ superior la zi este absolut necesară. Programul este accesibil tuturor studenților, chiar și în ani terminali.
Tot ce vei afla din acest articol este în totalitate sigur și corect. Eu îți pot dovedi asta prin faptul că am fost plecat în SUA prin acest program în vara anului 2018. Da, au trecut deja câțiva ani, dar parcă totul s-ar fi întâmplat ieri!
Important este faptul că poți accesa programul chiar dacă ai restanțe. Programul se plătește și înscrierile se fac prin intermediul unei agenții.
Agențiile Work and Travel sunt prin toată țara, astfel că le vei găsi la tot pasul. Chiar dacă nu ai bani să plătești programul, o bancă din România are un credit special pentru acest program pentru care plătești înapoi cam 300 de dolari.
De reținut este că dacă îți vezi de treabă și te interesezi bine dinainte despre locul în care mergi, vei face banii înapoi și poate vei mai rămâne cu ceva și pentru acasă.
Ce m-a determinat să plec cu Work and Travel?
Am hotărât să accesez programul Work and Travel în anul 2 de facultate, deși ideea de a pleca în SUA se învârtea la mine în gând de ceva timp. Aveam prieteni și colegi care au fost plecați cu ani în urmă, iar pozele pe care le-am văzut de la ei, precum și experiențele povestite de ei m-au determinat să vreau să merg și eu.
Am întrebat în stânga și-n dreapta dacă e cineva interesat să se aventureze cu mine în această experiență. Din păcate, nu am găsit pe nimeni, însă dorința mea profundă de a pleca m-a determinat să fac pasul mai departe de unul singur.
A fost ceva plănuit și gândit atât de mult, încât nu aveam nici cea mai mică intenție de a da înapoi. Ideal ar fi să mergi împreună cu cineva, o persoană sau un grup de prieteni, dar dacă nu este posibil, mergi fără frică deoarece totul se va transforma în cea mai tare experiență din viața ta!
Înscrierea în program la o agenție specializată
Am dat un mail la agenție Work and Travel din orașul meu și am stabilit o întâlnire. Prin octombrie, chiar când s-a dat startul înscrierilor în program, m-am întâlnit cu reprezentatul de la agenție.
Am avut o discuție cu acesta de aproximativ 30 de minute despre program, timp în care m-am decis că îmi doresc să plec cu toată inima, așa că am și plătit taxa de înscriere despre care mă anunțase dinainte (250 dolari).
Apoi, au urmat alte proceduri pe parcursul a aproximativ 3-4 luni. A fost primul moment din viața mea în care am reușit să realizez un obiectiv așa de mare. Dovada faptului că o dorință arzătoare nu poate fi stinsă de nimic!
Pregătiri pentru minunata experiență Work and Travel USA
În decurs de câteva luni am primit ofertele de joburi din State prin intermediul agenției. Am ales jobul dintr-o listă de peste 100 de locații. Joburile pe care le poți primi sunt în zona joburilor sezoniere: bucătărie, curățenie, întreținere pe la restaurante sau hoteluri, operator în parcuri de distracții, vânzător de bilete, salvamar etc.
Când m-am hotărât să aleg un job din cele listate, am anunțat agenția și ei au depus candidatura. Am avut interviul de angajare pe Skype, care a fost mai mult o discuție formală cu angajatorul pentru a mă cunoaște înainte de a-mi da jobul.
Totul a mers foarte bine, am discutat așa cum am putut cu engleza mea de baltă, am râs și mi-a prezentat oferta. Cu jobul luat și cu un kilometru de nerăbdare, m-am programat la ambasada SUA de la București pentru interviul pentru viză.
A durat un minut de conversația cu doamna consul de la Ambasada. M-a întrebat unde voi lucra și ce studiez în România, iar apoi drumul către California s-a deschis. Odată ajuns acasă, am început să caut bilet de avion și m-am pregătit sufletește de plecare.
Pe măsură ce se apropia data plecării (23 iunie din câte îmi amintesc), am postat un mesaj pe un grup de Facebook de Work and Travel în care am întrebat dacă mai merge cineva în acel loc. Am avut șansa de a mai descoperi vreo 5 oameni care mergeau în același loc, doar că nu în aceeași dată ca și mine.
Totuși, printre ei a fost un băiat din Timișoara care urma să-mi fie chiar coleg de muncă. Ne-am împrietenit pe măsură ce vorbeam, astfel că am plecat împreună și am hotărât să împărțim același apartament în SUA. În momentul de față, îmi este un prieten foarte bun. Am decolat din Belgrad amândoi și în vreo 20 de ore am ajuns în Santa Cruz, California, destinația noastră.
După ce am ajuns, două zile m-am plimbat în permanență prin oraș, am luat magazinele și restaurantele la rând. Am încercat toate nebuniile de mâncăruri specifice americanilor: burito, donuts, burger, pancakes, MCDonalds etc. Nici măcar în ultima zi petrecută în Santa Cruz nu m-am săturat de vremea perfectă și de culoarea frumoasă a apusului și a oceanului.
Oamenii au fost superbi și contrar zvonurilor pe care le-am auzit
Am rămas surprins de amabilitatea și calitatea oamenilor de acolo. Oameni relaxați, respectuoși, amabili. Asta este impresia cu care m-am întors acasă. Acolo am întâlnit cei mai veseli și săritori colegi de muncă, în momentul de față foarte buni prieteni.
Am cunoscut diferite naționalități, diferite tipuri de oameni: negri, albi, grași, slabi, care au dat dovadă de caracter! Distracție este atât de multă, încât la un moment dat vei tânji după un pic de liniște. Și o vei căuta, poate plimbându-te sau experimentând mâncare, obiceiuri, activități de-ale lor.
Locul de muncă
Deși la început am fost dezamăgit de locul meu de muncă, am finalizat experiența după 3 luni jumătate plângând datorită faptului că nu voi mai lucra acolo. Acomodarea cu un mediu diferit, cu o limbă diferită și cu o cultură diferită te poate afecta emoțional într-o oarecare măsură.
Am lucrat într-un parc de distracții din California, unde am avut o poziție de Service Assistant în departamentul de mentenanță. Un job un pic mai diferit față de restul, iar eu încă cred că am fost un om norocos la acel moment.
Uneori era ceva muncă fizică, în sensul că trebuia să descărcăm marfa din camioane, să o ducem în depozit și să o distribuim la restaurante.
Aveam o mașinuță electrică cu care ne tot plimbam de colo colo, o uniformă faină care ne deosebea de restul studenților, un morman de chei pentru toate locațiile și o stație radio ca să putem comunica cu echipa și să primim ordine de la manageri.
Faptul că aveam acces peste tot, că ne întâlneam cu toată lumea, că vorbeam cu toți și că aveam multe facilități mă face să spun că a fost un job foarte foarte mișto! Un job mai bine plătit față de restul, cu un program mai dur, dar mai avantajos și invidiat de restul colegilor 😀
Distracție, relaxare, activități, călătorii
În mod sigur programul Work and Travel îți va oferi cele mai minunate momente. Toți studenții cu care te vei înconjura în locația în care alegi să mergi vor călători, vor face petreceri sau alte activități interesante. Noi am fost în atâtea locuri încât nici nu mai țin minte chiar tot!
Aproape în fiecare zi mergeam undeva după muncă sau făceam ceva deosebit, mai ales în zilele libere. Ne închiriam mașină și cu maxim 30 de dolari de persoană ne plimbam o zi întreagă prin diferite locuri.
De asemenea, bicicleta era elementul principal în SUA și cred că am făcut câteva sute de kilometrii buni în vara aceea: drumul către Dollar Tree, Walgreens, Ross sau coastă erau doar câteva dintre locurile pe care le frecventam aproape zilnic.
Seara obișnuiam să ne plimbăm prin oraș sau să mergem la concertele organizate de parcul în care lucram. Mergeam la petreceri pe plajă care se întindeau până dimineața, ne întâlneam cu colegii într-un apartament, mâncam și ne distram.
Cum s-a încheiat experiența Work and Travel USA
În încheiere, pot spune că am ajuns acasă plin de cadouri, haine și accesorii. Cred că am cheltuit nu mai puțin de 1500 de dolari pe haine și alte accesorii. De asemenea, am plătit creditul și am rămas aproape pe 0. Iar în decurs de câteva luni am recuperat taxele pe care le-am plătit în SUA ca și angajat.
Da, îți vei recupera toate taxele care îți sunt trase din salariu cât timp muncești acolo deoarece nu ești cetățean american. Pentru mine, la un salariu de aproximativ 1900 USD pe lună, acestea au fost în valoare de aproximativ 800 de dolari.
De asemenea, m-am întors acasă mai bogat din punct de vedere sufletește. Am întâlnit oameni super mișto cu care am rămas prieten chiar și în ziua de astăzi (2022). Ne-am întâlnit recent și am povestit două zile continuu despre experiența pe care am avut-o împreună în SUA.
Despre colegii americani, cu 3 dintre ei încă țin legătura săptămânal după mai bine de trei ani. Cu alți colegi din alte țări am rămas prieteni pe Facebook și Instagram, ne mai scriem o data-de două ori pe an și abia așteptăm să ne vizităm!
Câteva sfaturi de luat în considerare înainte de a pleca
Înainte de a pleca în SUA, va trebui să fii atent la câteva aspecte. Principalul lucru pe care va trebui să îl faci constă în a pune întrebări!
Intră pe grupul de pe Facebook și pune acolo întrebări despre locurile de muncă de unde ai primit oferte. Cineva sigur te va ajuta și îndruma cu privire la foarte multe aspecte! Tot acolo, vei putea găsi viitori colegi români care merg să lucreze cu tine.
Informează-te bine înainte de a pleca
Recomandarea mea este să te informezi dinainte despre respectivul loc de muncă, despre respectivul angajator. Caută pe net cât mai multe informații pe grupul de Facebook Work and Travel USA pentru a evita să ai parte de neplăceri!
Ascultă și de alți studenți care au fost în locul respectiv, iar dacă aceștia vor spune că a fost nașpa, cere-le argumente. Sunt unii foarte sensibili care îți vor zice că jobul și angajatorul au fost nașpa, iar ca argumente îți vor spune că au fost puși să dea cu mătura înainte de plecare.
Cam asta se face în SUA.. Sau poate că nu au primit ore suplimentare. Astea nu sunt motive de a evalua negativ un job. Sunt doar opinii, care poate pentru tine nu reprezintă o problemă. Ascultă de opiniile celorlalți, însă încearcă întotdeauna să le treci prin propriile filtre și să-ți formulezi propria decizie!
Gândește-te și planifică o călătorie de final încă de acasă
Cu banii rămași, ne-am strâns 3 prieteni și am plecat într-o călătorie de o săptămână pe coasta de vest. Puțin de-altfel, așa că eu îți recomand să îți aloci mai mult timp pentru asta. Am vizitat San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Death Valley, Grand Canyon și Parcul Național Yosemite.
Toate acestea într-o săptămână, cu o super mașină închiriată (Dodge Journey din 2018). Am dormit 3 nopți in mașină, astfel economisind bani.
Călătoria de la final de program îți va rămâne întipărită toată viața în suflet! Trebuie neapărat să călătorești dacă tot ai ajuns acolo deoarece nu știi dacă vei mai avea vreodată ocazia să ajungi în SUA. Îți spun asta deoarece am văzut mulți studenți care vor să țină de bani și nu prea călătoresc, iar pe urmă le pare rău!
Aceasta este o parte din experiența mea din SUA. Din punctul meu de vedere una faină, dar vă zic că am auzit de altele și mai faine!