Cum se redacteaz─â lucrare de licen╚Ť─â? ├Än cei 5 ani de studiu ├«n Rom├ónia ╚Öi ├«n str─âin─âtate, am acumulat cuno╚Ötin╚Ťe solide pentru a ├«ntocmi un proiect de calitate. De asemenea, acum doi ani am trecut de lucrarea de licen╚Ťa cu succes. Ca urmare, o s─â-╚Ťi prezint un model dup─â care m-am ghidat eu pentru o redactare ╚Öi o structur─â profesional─â a lucr─ârii de licen╚Ť─â.


Aspecte generale despre redactarea lucr─ârii de licen╚Ť─â

Alegerea temei

├Änc─â de la ├«nceput, g├ónde╚Öte-te foarte bine ├«nainte de a-╚Ťi alege tema ╚Öi compania pentru ├«ntocmirea lucr─ârii, deoarece vei fi nevoit s─â ├«╚Ťi aduci aportul la dezvoltarea acesteia. Alege o companie pe care o cuno╚Öti, cu care ai interac╚Ťionat sau despre care po╚Ťi g─âsi multe surse de informare pe internet. Pentru cei care nu vor face lucrarea de licen╚Ť─â av├ónd ca obiect de studiu o companie, atunci alege╚Ťi-v─â o tem─â despre care sunte╚Ťi familiariza╚Ťi ╚Öi despre care pute╚Ťi g─âsi informa╚Ťii. Alege zona ├«n care e╚Öti cel mai confortabil (materia pentru care ai cea mai mare atrac╚Ťie) ╚Öi ├«ncearc─â s─â faci o documenta╚Ťie ╚Öi o analiz─â pe acea materie. Mai ├«nt├ói, caut─â surse pe internet din diferite locuri (Google Scholar, Researchgate, Rapoarte) ╚Öi asigur─â-te c─â acea tem─â s-a mai dezb─âtut ╚Öi ├«n trecut ╚Öi c─â ai de unde s─â te documentezi. Temele propuse de profesori se mai pot ajusta, dac─â tu e╚Öti foarte sigur pe tine ╚Öi vrei s─â propui un anumit subiect.

Con╚Ťinutul lucr─ârii de licen╚Ť─â

Con╚Ťinutul lucr─ârii trebuie s─â fie str├óns legat de tema aleas─â. Dac─â ai ales o tem─â ca ”├«ntocmirea planului de afacere pentru compania X”, atunci con╚Ťinutul lucr─ârii tale trebuie s─â fie ├«ntocmai legat de planul de dezvoltare a acelei companii (situa╚Ťie actual─â, investi╚Ťii, costuri, riscuri etc). Astfel, partea teoretic─â poate s─â urm─âreasc─â astfel de topicuri, ca parte din managementul unei afaceri. De asemenea, trebuie s─â ├«mbini partea teoretic─â cu partea practic─â (aportul t─âu/ cercetarea sau analiza ta), ca s─â dovede╚Öti c─â ai reu╚Öit s─â ├«n╚Ťelegi pe deplin conceptul analizat. Dac─â scrii la partea teoretic─â despre managementul afacerilor, atunci ├«ncearc─â s─â vii cu aportul t─âu la partea de analiz─â, adic─â po╚Ťi face o analiz─â a investi╚Ťiilor companiei, a competi╚Ťiei, clien╚Ťilor, riscurilor etc.

Structur─â/ cuprins lucrare de licen╚Ť─â

1. Prima pagin─â (titlu, nume, universitatea, programul de studiu etc)

Model prima pagina lucrare de licenta
Prima pagin─â lucrare de licenta

2. Cuprins (expunerea capitolelor și subcapitolelor folosite în lucrare, pe pagina de după coperta interioară/ pagina cu titlul)

cuprins-lucrare-licenta-stiinte-economice-model

3. Introducere (o pagin─â despre motiva╚Ťia alegerii temei, obiective, metod─â de analiz─â/cercetare, limit─âri ale lucr─ârii)

4. Con╚Ťinutul lucr─ârii (structurat pe capitole – capitolele pe care le-ai stabilit cu profesorul)

5. Concluzii sau concluzii și recomandări, după caz (rezultatele lucrării, impactul cercetării, etc)

6. Bibliografie (men╚Ťionarea tuturor surselor folosite pentru redactarea lucr─ârii, men╚Ťionate ├«n ordine alfabetic─â)

7. Anexe (pentru alte documente relevante: interviuri, sondaje, studii preluate etc).

Sfaturi suplimentare de redactare ╚Öi structur─â a lucr─ârii de licen╚Ť─â

Verific─â ghidul de redactare licen╚Ť─â de pe site-ul facult─â╚Ťii

Cite╚Öte cu aten╚Ťie cerin╚Ťele de pe site-ul facult─â╚Ťii tale. Fiecare facultate are un ghid de redactare a lucr─ârii de licen╚Ť─â ├«n meniul principal. Intr─â pe site, alege facultatea la care ├«nve╚Ťi ╚Öi caut─â categoria ”licen╚Ť─â ╚Öi diserta╚Ťie”. Modelul afi╚Öat de mine este un model generalist, care se aplic─â ├«ntr-o m─âsur─â mare, dar se poate ca facultatea ta s─â aib─â cerin╚Ťe specifice, speciale pentru profilul t─âu.

ghid redactare lucrare de licenta, rubrica dedicata pe site-ul unitbv facultatea de drept
ghid redactare lucrare de licenta rubrica dedicata pe site-ul ubb facultatea de business

Folosirea/ citarea referin╚Ťelor ├«n text

Pe deasupra, referin╚Ťele din text ╚Öi modul ├«n care sunt men╚Ťiona╚Ťi autorii sunt foarte importante ╚Öi obligatorii. Este foarte important s─â sus╚Ťii ideile tale, argument├ónd cu informa╚Ťiile transmise de c─âtre al╚Ťi autori din literatura de specialitate ╚Öi/ sau mediul academic. Nu uita s─â folose╚Öti surse de ├«ncredere (din literatur─â de specialitate), evit├ónd pe c├ót de mult posibil articolele de blog, site-uri de ╚Ötiri no-name, fake news-uri ╚Öi a╚Öa mai departe.

Limbajul, lizibilitatea ╚Öi coeren╚Ťa

Calitatea unei lucr─âri este redat─â, printre altele de limbaj potrivit, lizibilitate, sens. Diferen╚Ťiaz─â titlurile ╚Öi subtitlurile de restul con╚Ťinutului, respect─â spa╚Ťierea cerut─â ╚Öi nu folosi limbaj exagerat de inteligent atunci c├ónd nu este cazul. Respect─â ├«ntocmai specifica╚Ťiile tehnice cerute de c─âtre facultatea ta: font, dimensiune font, spa╚Ťiere, margini, numerotare. De asemenea, folose╚Öte termeni de specialitate atunci c├ónd dai explica╚Ťii ╚Öi limbaj academic, evit├ónd exprimarea de zi cu zi, precum ╚Öi englezismele. 

├Än mod obligatoriu trebuie s─â folose╚Öti diacritice ╚Öi s─â verifici foarte atent c─â ai scris corect gramatical. Fii original ╚Öi scrie cu sens, p─âstr├ónd firul ideii ╚Öi reu╚Öind s─â dezvol╚Ťi un subiect de la ├«nceput p├ón─â la final. Respect─â structura pe care o ai ╚Öi nu devia de la subiect, deoarece asta te poate ├«ncurca, av├ónd ├«n vedere c─â vei avea un num─âr definit de pagini ├«n care te vei putea desf─â╚Öura. Nu face copy-paste deoarece va trebui s─â ├«ncarci lucrarea de licen╚Ť─â ├«ntr-un program de plagiat la final, iar asta ├«╚Ťi va compromite toat─â munc─â.

Surse de referin╚Ťe pentru redactarea lucr─ârii de licen╚Ť─â

Platforme de articole de specialitate/ ╚Ötiin╚Ťifice

G─âsirea referin╚Ťelor relevante pentru proiectul t─âu va fi o provocare ╚Öi o ac╚Ťiune care va avea nevoie de mult timp ╚Öi r─âbdare. Din p─âcate, articole de ├«ncredere putem g─âsi ├«n prea pu╚Ťine locuri pe internet, deoarece pe majoritatea platformelor este nevoie ori de subscrip╚Ťie, ori de un acces la o baz─â de date, pe care ├«l putem avea doar de la biblioteci sau facultate. Oricum, sunt c├óteva platforme pe unde s-ar putea s─â g─âse╚Öti ceea ce ├«╚Ťi trebuie, ca Google Scholar, researchgate.com, Harvard Business Review. La o c─âutare mai detaliat─â pe Google, sunt convins c─â vei fi capabil s─â g─âse╚Öti ╚Öi altele. Cititul articolelor ╚Ötiin╚Ťifice sau a unor capitole din c─âr╚Ťi dureaz─â ╚Öi necesit─â mult─â concentrare. Dac─â vrei c─â proiectul t─âu s─â fie reu╚Öit, asum─â-ti ╚Öi ”work hard”!

Date statistice și grafice

Nimic nu poate fi mai relevant dec├ót folosirea statisticilor oficiale ╚Öi a graficelor. Un argument solid poate fi redat prin expunerea de date reale, precum cele ale institu╚Ťiilor oficiale ale statelor. Evita website-uri anonime ╚Öi de ne├«ncredere, dar folose╚Öte website-urile institu╚Ťiilor precum worldbank, site-uri guvernamentale (ex. Comisia European─â), institute de statistic─â etc. Este absolut recomandat evitarea de site-uri precum Wikipedia, bloguri, site-uri de ╚Ötiri etc. Ridic─â nivelul ╚Öi realizeaz─â o lucrare demn─â de mediul academic!

Modele lucrare de licen╚Ť─â

Lucrare de licen╚Ť─â model necompletat

Pentru a-╚Ťi scurta parcursul de a mai naviga ╚Öi c─âuta pe internet, ├«╚Ťi las aici un model de lucrare de licen╚Ť─â propus de facultatea mea (Facultatea de ╚śtiin╚Ťe Economice). ├Äl las documentul ├«n varianta word document, iar la nevoie ├«l po╚Ťi desc─ârca ╚Öi lucra direct pe el.

Lucrare de licen╚Ť─â model par╚Ťial completat pentru ghidaj

├Ä╚Ťi pun la dispozi╚Ťie lucrarea de licen╚Ť─â pe care am f─âcut-o eu, dup─â modelul prestabilit ╚Öi prelucrat de c─âtre mine, pe care ├«l pun la dispozi╚Ťie doar ca idee. Acesta este par╚Ťial completat, ca s─â te ajut s─â ├«╚Ťi faci o imagine de ansamblu despre cum se scrie ╚Öi care este procesul.

Dup─â ce termini lucrarea de licen╚Ť─â, aceasta va trebui prezentat─â. ├Ä╚Ťi pun la dispozi╚Ťie 8 Modele de Prezent─âri PowerPoint profesionale, gata de a fi desc─ârcate ╚Öi completate cu informa╚Ťie!

Distribuie:

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informa╚Ťie de calitate, util─â ╚Öi corect─â.