Ai nevoie de un venit suplimentar pe timpul facultății? Nu-ți permite timpul să ai un job serios? Te simți inconfortabil din punct de vedere financiar și nu consideri că trebuie să mai iei bani de la părinți?
Oricare ar fi motivul tău pentru care vrei un venit suplimentar, trebuie să știi că sunt variante prin care poți câștiga câțiva bani pentru a te întreține singur. În facultate, o sursă de venit, oricât de mică ar fi, poate fi o avere pentru noi.
O să-ți expun o listă cu idei de joburi și de făcut bani ca elev sau student în timpul facultății pe care eu le-am încercat și am reușit să fac bani de buzunar.
Nu ai nevoie de experiență pentru a pune în practică aceste metode, ci doar de dedicație și răbdare. Orice mic lucru pe care îl vei face astăzi, îți poate deveni pasiune sau lecție de viață mai târziu.
10 Idei de joburi ideale de a face bani ca student sau elev
Ideile de joburi pe care ți le voi expune în continuare reprezintă joburi ideale pentru elevi sau studenți. Oricare dintre aceste joburi pot fi începute pe cont propriu. Vei reuși să faci bani de buzunar, iar pe de altă parte să îți dezvolți abilități de comunicare, negociere, antreprenoriat.
1. Creare de produse handmade
Produsele handmade sunt la mare căutare în toată lumea și le poți vinde foarte ușor, folosind internetul. Indiferent că este vorba despre aranjamente florale, mărturii pentru evenimente, decorațiuni interioare, obiecte din lemn, bijuterii din cine știe ce materiale ciudate, acestea se pot vinde oricui!
Este important să faci poze frumoase pe care să le postezi pe grupuri de nișă (Facebook), să le pui pe Instagram cu hastags, Pinterest, să aduni followeri sau chiar să le promovezi prin anunțuri plătite.
Când aveam cam 19 ani, am început să fac magneți de frigider, care serveau drept mărturii pentru nunți. Am făcut vreo 8 000 lei în decurs de aproximativ un an, făcând asta.
Promovarea mea a fost prin recomandări și anunț public pe internet (olx). Practic, primeam o poză de la client care urma să fie imprimată pe autocolant. Stabileam dimensiunile, le aranjam pe foi A4, astfel încât să îmi intre 8 poze.
Din 13 coli A4 de autocolant cumpărat de la librărie cu aproximativ 10 lei și 13 coli A4 de magnet la 4.5 lei bucata, făceam peste 100 de magneți de frigider. Lipeam autocolantul A4 cu pozele pe foaia de magnet și apoi tăiam pe o bucată de parchet cu rigla și cu cutterul fiecare bucată în parte.
Le puneam frumos în săculeți mici cumpărați de la librărie cu 1 leu bucata și primeam peste 400 de lei pe ei. Deci, munceam 4-5 ore și făceam vreo două drumuri prin oraș, ca să primesc niște bani cu care trăiam o luna întreagă.
2. Revânzare de obiecte
Un model abordat foarte mult prin SUA este cumpărarea și revânzarea de obiecte de pe internet. Cercetează internetul și platformele pe care se vând lucruri și observă care sunt cele mai căutate lucruri. Acestea pot fi telefoane, electrocasnice, încălțăminte etc.
Observă prețurile de vânzare pentru o perioada anumită de timp. După ce înțelegi care sunt prețurile de pe piața second-hand, încearcă să cumperi lucruri și să le vinzi mai scump. Orice leu în plus îți va fi de ajutor.
Un prieten de al meu obișnuia să cumpere ceasuri din China la un preț foarte mic, pe care le vindea în România la preț de 5 ori mai mare. Timp de câțiva ani, cu eforturi minime de mers la poștă și postat pe grupuri, făcea aproximativ 1000 de lei lunar.
Pe măsură ce îți vei dedica mai mult timp pentru a căuta lucruri, vei face și mai mulți bani. Te vor ajuta foarte mult aceste lucruri, deoarece vei învăța să comunici, să negociezi și să convingi oamenii să îți cumpere lucrurile. Revânzarea obiectelor poate fi un stâlp de consolidare a unei viitoare cariere de agent de vânzări sau om de afaceri.
3. Servicii de curățenie pentru birouri
Nu este o rușine și nu a fost niciodată o rușine să faci curat în anumite locuri. Este o muncă care necesită mai multă energie și implicare fizică, dar merită. Sunt foarte mulți oameni care caută persoane pentru a le face curat o dată sau de două ori pe săptămână, în apartament sau la birou.
Sunt numeroase anunțuri pe internet cu oameni care caută astfel de servicii, iar plata este de aproximativ 25-30 de lei pe oră. Dacă găsești unul-două astfel de locuri în care să faci curat, vei avea garantat un venit bun cu care să trăiești în fiecare lună.
Dacă chiar vrei să faci asta și să prinzi contracte cu firme pentru a le face curățenie în birouri, trebuie să îți faci un PFA și să investești câteva sute de lei în aspirator și câteva produse de curățenie.
Am făcut și eu asta, în special în timpul în care am fost plecat cu Work and Travel în SUA. Am curățat restaurante, am măturat în locuri publice și nu mi-a fost rușine nicio clipă.
O făceam cu zâmbetul pe buze, deoarece știam că voi fi mândru de acele acțiuni în momentul în care voi avea un alt statut! Mă îmbrăcam frumos și lumea chiar mă privea cu admirație, fiind mereu politicos și vesel.
Sunt mândru și îți pot spune că nimic nu-l poate împiedica pe om să-și depășească nivelul, atâta timp cât muncește!
4. Livrare de mâncare
Nu puteam să ocolesc acest subiect deoarece este probabil cea mai rentabilă metodă de făcut bani pentru studenți, în momentul de față. Tot ce trebuie să faci este să intri în contact cu o firmă care face asta, îți cumperi o bicicletă sau trotinetă electrică, descarci aplicația pe telefon și dai drumul la treabă.
Îți faci programul cum dorești tu și vei câștiga atâta cât vei lucra. Sunt elevi și studenți care ajung să facă peste 2000 de lei pe lună din asta la un program de 4-5 ore pe zi. Depinde de tine și de cât de descurcăreț ești.
5. Personal Trainer
Dacă ești pasionat/ă de sport și îți place zona de nutriție, poți face bani din asta. Faci un curs de personal trainer acreditat (am văzut până în 1000 de lei), înveți tehnici și exerciții care dau rezultate și începi să cauți clienți. Sunt foarte mulți personal traineri în momentul de față, însă te poți diferenția de aceștia.
Poți să aplici prețuri mai mici, poți surprinde prin prezența ta de spirit și multe altele. Pune-ți creativitatea la contribuție, urmărește-i pe cei mai buni și aplică în viața ta. Astfel, îți vei face propriul program și vei câștiga și bani.
6. Xerox în cămin
Pe timpul a trei ani de studiu, un alt prieten și-a cumpărat o imprimantă multifuncțională cu 300 de lei și a instalat-o în camera de cămin pentru a-și printa proiectele. La un moment dat, din vorba în vorba, colegi de-ai lui au început să vină la el pentru același lucru.
Costurile de funcționare a imprimantei pe alb-negru erau foarte mici, iar el taxa cu 20 de bani pe coală. Fiind foarte comod și rapid pentru toată lumea din cămin, veneau la el și printau orice aveau nevoie. Astfel, prietenul meu reușea să câștige peste 400 de lei lunar, nefăcând nimic solicitant.
7. DJ
Cu un echipament de bază, poți începe să pui muzică la petreceri și poți face bani. Tot ce trebuie să faci este să îți creezi diverse playlist-uri și să creezi o super atmosfera. Îți faci o pagină de Facebook, poți sponsoriza un video sau o postare pentru a afla lumea de tine. Taxezi cu câteva sute de lei pe eveniment, iar astfel îți creezi o sursă bună de venit.
8. Dropshipping
Acesta este un job mai complicat, dar care îți poate oferi atât libertate, cât și bani. Dropshipping înseamnă să-ți creezi un magazin online pe o platformă de ecommerce (shopify) și să vinzi produse luate de la furnizori din China prin intermediul magazinului tău.
Nu ai nevoie să le comanzi acasă, deoarece furnizorul chinez le va trimite direct clientului care plasează comanda.
Mai precis, tu găsești o idee de produs, faci un site, cauți furnizori care să livreze produsele. Platforma Shopify îți oferă o mulțime de aplicații integrate care te vor ajuta să automatizezi toate procesele.
Astfel, adaugi produsele pe site, găsești clienți (prin intermediul marketingului online), ei comandă produsele tale, tu plasezi comanda mai departe la furnizorul tău, iar acesta trimite în cele din urmă produsul clientului.
Tu vei pune produsele un preț mai mare la tine pe site, iar diferența dintre prețul chinezului și cât a fost produsul la tine pe site, vine in buzunarul tău.
9. Fă-ți un blog
Dacă vorbim despre blog, trebuie să știi că poți face bani din această activitate destul de ușor, dacă ai o idee bună și timp să scrii. Un blog este un site care oferă informații despre un anumit domeniu, activitate, hobby, produs etc. Un blog poate fi despre orice! Important este să găsești o idee de blog pentru care sunt căutări pe internet.
Dacă informația despre care tu scrii se caută pe Google și articolele tale apar acolo atunci când omul caută, vei genera trafic pe site-ul tău.
Cu cât faci mai mult trafic, cu atât poți câștiga mai mult din reclame sau marketing afiliat. Trebuie să știi că munca de blogger este solicitantă, deși nu pare. Trebuie să citești mult, să faci research pentru a găsi subiecte noi de scris, să editezi și să faci SEO (optimizezi conținutul din articol ca să urci cât mai sus în căutările pe Google).
Un blog poate aduce o sursă bună de venit după câțiva ani, bani care vin fără ca tu să mai muncești prea mult.
Idei bune de creat conținut pentru blog, de unde ai șanse să faci parteneriate cu companii ca să le promovezi produsele și să primești comision din ce se vinde din link-urile tale pot fi:
- Blog cu rețete de gătit
- Blog de călătorie
- Blog despre afaceri
- Blog despre mașini etc
10. Aministrare pagini de Social Media
Am încercat și asta! Am avut la un moment dat 3 pagini de Facebook de la 3 companii diferite. Primeam câte 300 de lei pe lună de la fiecare pentru că făceam câte o postare pe zi. Prețurile au mai crescut între timp, dar asta e funcție de ce poți tu să oferi.
Eu luam poze de pe net și puneam scris peste ele. Le făceam în Canva și nu îmi lua mai mult de 2 ore pe zi să fac treaba asta. Încercam să le fac cât de frumos puteam, astfel încât munca mea să fie apreciată și să continuăm colaborarea.
Dacă ești organizat, poți pregăti multe postări dinainte și le programezi să se posteze în anumite zile, la anumite ore. Văd din ce în ce mai mulți tineri care postează pe grupuri de marketing sau business că oferă servicii de aministrare conturi Facebook și Instagram, iar companiile chiar răspund în comentarii. Te poți focusa mult pe zona de TikTok deoarece acolo nu sunt foarte mulți care știu să folosească platforma!
Găsește idei să faci bani în timpul școlii sau facultății din pasiunile tale
În mod cert, oricine are o pasiune pentru o anumită activitate sau domeniu, o poate monetiza prin puțină cercetare pe internet. Folosește pinterest pentru a identifica idei de afaceri din anumite domenii.
De exemplu, dacă îți place să desenezi, încearcă să transformi această pasiune într-o sursă de venit. Vinde portrete/ caricaturi/ ilustrații. Dacă îți place să mergi cu bicicleta, apucă-te de Glovo.
Dacă îți place să mergi pe munte, adună grupuri de oameni și fii ghidul lor contra unei sume oneste de bani. Dacă îți place să scrii, fă-ți un blog și încearcă să îl monetizezi.
Dacă vrei să faci bani de acasă, atunci va trebui să înveți una dintre meseriile care se pot face online. Marketingul online îți poate oferi șansa să găsești de muncă destul de ușor în ziua de astăzi. Citește Cum să faci bani online de acasă dacă vrei să știi ce poți face ca să faci bani online, cinstit și sigur.